Şimdi Ara

Dört gezegenli bu Güneş Sisteminde çok garip şeyler oluyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
2
Favori
1.127
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dört gezegenli bu Güneş Sisteminde çok garip şeyler oluyor

UC Berkeley ve University of Chicago'dan bir grup astronom, 4.453 ışık yılı uzaklıkta bulunan Kepler-223 isimli bir Güneş Sisteminin gezegenlerinin çok enteresan bir şekilde senkronize hareket ettiğini farkettiler. Şu ana kadar ilk kez rastlanan bu ilginç durumun diğer Güneş Sistemlerinin oluşumuna dair önemli bir bilgiler vereceği düşünülüyor.

Kepler-223 yıldızı isminde de anlaşılacağı üzere NASA'nın uzay aracı Kepler tarafından bundan birkaç yıl önce keşfedilmişti. Neptün benzeri dört farklı gezegene ev sahipliği yapan Kepler-223 ilk bakışta pek de etkileyici görünmese de astronomlar sistemi daha uzun bir süre incelediklerinde bu dört gezegen arasında inanılmaz bir yörüngesel rezonansa rastladılar. Yıldızları etrafındaki dönüşlerini birbirleriyle senkronize olarak tamamlayan bu dört gezegen aynen bir saatin akrep yelkovan ve saniyesi gibi zamanla aynı noktada birleşiyor.

Ayrıca Bkz.Güneş'ten 660 milyon kat daha kütleli: "Canavar" kara delik

Peki ne anlama geliyor?

Kepler-223 sistemindeki dört gezegenin aralarındaki yörüngesel rezonans kısaca şöyle anlatılabilir: Daha önce de belirttiğimiz gibi gezegenlerin yıldızları etrafındaki dönüşleri birbirleriyle tamamiyle senkronize olarak gerçekleşiyor. Örneğin yıldıza en yakın konumdaki gezegenin her 8 tam dönüşünde hemen ardındaki ikinci en yakın gezegen 6 tam dönüşünü tamamlıyor. Aynı şekilde ikinci en yakın gezegenin 6 tam dönüşüyle beraber üçüncü en yakın gezegen de 4 tam dönüşünü tamamlamış oluyor. Sistemin üçüncü gezegeninin 4 tam dönüşündeyse dördüncü gezegen, yani en uzak konumda bulunan gezegen 3 tam dönüşünü tamamlıyor. Bir başka deyişle Kepler-223 sisteminin gezegenleri arasında 8:6:4:3 şeklinde bir yörüngesel rezonans bulunuyor.

Dört gezegenli bu Güneş Sisteminde çok garip şeyler oluyor

Kepler-223 sistemindeki bu yörüngesel rezonans türünün ilk örneği. Benzer rezonans durumlarına daha önce iki veya üç gezegen arasında rastlanmış ancak hiçbir zaman dört gezegen arasında gözlemlenememişti.

Olağandışı bir stabiliteye sahip

Evrendeki bu tür rezonans durumları çoğunlukla diğer büyük cisimlerin kütleçekim etkilerinin bir sonucu olarak zamanla bozulup özelliklerini kaybederler. Kepler-223'deki yörüngesel rezonansı daha da enteresanlaştıran bir başka faktör de işte tam olarak bu. Zira dört gezegen arasındaki bu ilginç senkronize hareket milyarlarca yıldır devam ediyor. Chicago Üniversitesi'nden Daniel Fabrycky'in de belirttiği gibi Kepler-223 bu olayın en ekstrem örneğini içeriyor.

Araştırmanın bilim insanları yörüngesel rezonansın Güneş Sistemlerinin oluşumu hakkında da bilgiler verecebileceğini düşünüyor. Şu an için gezegenlerin belli bir şekilde sırayla oluştuğunu ve zamanla beraber hareket etmeye başladıklarını düşünen astronomlar ilerleyen araştırmalarda "gezegenler oluştukları konumdan bir başka bölgeye göç edebilirler mi?" sorusuna da cevap bulabileceklerini düşünüyorlar.

Çalışma için Kepler ve Kech teleskoplarından elde ettikleri bilgileri kullanan astronomlar bu senkronize hareket için "kozmik dans" ifadelerini kullanıyorlar. Kozmik dansın bir zamanlar Güneş Sisteminde de bulunabileceğini belirten araştırmacılar Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ün de önceleri benzer bir yörüngesel rezonansa sahip olma olasılıklarının bulunduğunu ancak bu rezonansın zamanla bozulmuş olabileceğini de ekliyorlar.

Nature dergisi üzerinden yayımlanan araştırmanın makalesi için buraya tıklamanız yeterli.

• :D ne boş işlerle uğraşıyorlar, ne cahil adamlar derken, o cahil adamların icat ettikleri mikrofon, hoparlör, gözlük ile konuşuyor olması ironik. Ay'da, Mars'ta ne mineraller var. İllaki gidip yaşamak, gerekmiyor. Oralardan getirilecek yeni elementler bile yeni buluşlar için yol açabilir. Adamların icat ettikleri uydular ile haberleşirken, icat ettikleri telefonlar, bilgisayarlar, medikal cihazlar, ile seve seve hayatı idame ettirirken adamların çabalarına laf atmak asıl cahillik. Ki dinimiz bilime karşı değildir. Aksine oku der, öğren, geliştir kendini. Bilim adamlarına saygım sonsuz. Adamlar yeri geliyor ömürlerini bir problemi, formülü çözmek için heba ediyor. Onların bir ömürleri boyunca çözdükleri bir problem, ileriki nesillerin daha rahat, daha kolay yaşamasını sağlıyor.

Bir de yıldızın ışığının gelememesine şaşırmış. :) Işık hızı belli, ses hızı belli, mesafeler belli. Yani ne var bunda o kadar şaşıracak. Fiziği, kimyayı, matematiği iyi şekilde bilen, zeki bir din adamı ne zaman gelir acaba merak ediyorum. Din adamlığı cehaletin, düzenbazlığın simgesi olmaktan çıkmalı. Bu adamı bilemiyorum ama bunun dışında çok fazla sahtekar, ahlaksız din adamı var ne yazık ki ülkemiz de ve dünyada da. Hatta ülkemizde "imamın dediğini yap, yaptığını yapma" sözü neredeyse atasözümüz olacak. O kadar bilindik bir durum oldu.
  • Evrendeki genişleme de bu senkron durumunu bozacaktir diye düşünüyordum okurken. Bakalım ne bulacak adamlar. Bana haber verin diye mail attım.

• Doom II kullanıcısına yanıt
    :D ne boş işlerle uğraşıyorlar, ne cahil adamlar derken, o cahil adamların icat ettikleri mikrofon, hoparlör, gözlük ile konuşuyor olması ironik. Ay'da, Mars'ta ne mineraller var. İllaki gidip yaşamak, gerekmiyor. Oralardan getirilecek yeni elementler bile yeni buluşlar için yol açabilir. Adamların icat ettikleri uydular ile haberleşirken, icat ettikleri telefonlar, bilgisayarlar, medikal cihazlar, ile seve seve hayatı idame ettirirken adamların çabalarına laf atmak asıl cahillik. Ki dinimiz bilime karşı değildir. Aksine oku der, öğren, geliştir kendini. Bilim adamlarına saygım sonsuz. Adamlar yeri geliyor ömürlerini bir problemi, formülü çözmek için heba ediyor. Onların bir ömürleri boyunca çözdükleri bir problem, ileriki nesillerin daha rahat, daha kolay yaşamasını sağlıyor.

Bir de yıldızın ışığının gelememesine şaşırmış. :) Işık hızı belli, ses hızı belli, mesafeler belli. Yani ne var bunda o kadar şaşıracak. Fiziği, kimyayı, matematiği iyi şekilde bilen, zeki bir din adamı ne zaman gelir acaba merak ediyorum. Din adamlığı cehaletin, düzenbazlığın simgesi olmaktan çıkmalı. Bu adamı bilemiyorum ama bunun dışında çok fazla sahtekar, ahlaksız din adamı var ne yazık ki ülkemiz de ve dünyada da. Hatta ülkemizde "imamın dediğini yap, yaptığını yapma" sözü neredeyse atasözümüz olacak. O kadar bilindik bir durum oldu.

• Savunma Sistemi gibi duruyor ya neyse bana ne :D

• o değilde 4453 ışık yılı uzaklıktaki veri gelene kadar bu sistem yok olmuş olabilir. :D düşünsenize verileri aldınız inceleyeyim dediniz bi daha ki sefere sistem yok :D

• Bazı şeyleri bilmediğin, araştırmadığın için sana tuhaf ya da imkansız gelebilir! Ama dünyada bir tek sen yaşamıyorsun! Olaylar, teknolojiler vb. şeyler senin dışında da gelişebiliyor! :)

• ben de birisini Allah'ın ayetiyle bağlayayım,

EY CİN VE İNSAN TOPLULUĞU! GÖKLERİN VE YERİN SINIRLARINDAN GEÇİP GİTMEYE GÜCÜNÜZ YETİYORSA, HAYDİ GEÇİN GİDİN! BİR KUVVET(sultan) OLMADIKÇA, ÇIKIP GİDEMEZSİNİZ!

demek ki günün birinde bir güç ile gücümüz yetecek ve çalışmaya devam...

• quote:

Orijinalden alıntı: kaazto28

o değilde 4453 ışık yılı uzaklıktaki veri gelene kadar bu sistem yok olmuş olabilir. :D düşünsenize verileri aldınız inceleyeyim dediniz bi daha ki sefere sistem yok :D

Sistemin oluşması ve stabil kalması çok daha bir uzun süre demek. 4453 ışık yılı çok kısa bir zaman dilimini ifade ediyor uzayın genişliği yanında. Zaten insanlığın şu ana kadar gözlemleyebildiği uzay Samanyolu galaksiden dışarı bile çıkamadı henüz. Ama şu anda yok olmuş bir sistemi bile gözlemlemiş olabilirler. 4453 ışık yılı bizim için uzunbir zaman. Jülyen yılı esas alınıyormuş yani 1 ışık yılı 365 gün ederse ışık hızı üzerinden bile 4453 yıl var aramızda. Işık hızıyla gidebilsek en erken 5 bin yıla orda olabiliriz. 5 bin yıl önce yok olmuş bir sistem de olabilir Kepler-223. Ne bileyim işte deli deli düşünceler. İyi ki matematikten fazla anlamıyorum. Işık üzerinden daha iyi anlaşılır sonuça gözlemledikleri olgu gözlem araçlarına ulaşan ışıktan ibaret. Yani biz de onlara bir ışık göndersek lazer gibi en erken 5 bin yılda oraya varabiliyor. 5 bin yıllık bir mesajda biz iyiyiz sizden ne haber demek de aptalca. 5 bin yıla kim öle kim kala :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fthkn -- 13 Mayıs 2016; 13:39:32 >

• Herkes bilimadamı olmuş.Aynı crack yapmayı bilen kişinin bilgisayar mühendisi havasına girmesi gibi..Biri de gitmiş Hz.Muhammed in sözünü bulmuş(yalan yanlış) gelmiş burda bakın ne demiş diye gösteriyor.İstediğinize inanın.Din ilim düşmanı değildir.İlim düşmanı,sizin gibi insanlardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxboy -- 13 Mayıs 2016; 20:00:48 >
  • fthkn F kullanıcısına yanıt
    Her bilim ve teknoloji haberinde dinle dalga geçmeye çalışan zavallılar var forumda, onlardan bahsediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kaazto28

o değilde 4453 ışık yılı uzaklıktaki veri gelene kadar bu sistem yok olmuş olabilir. :D düşünsenize verileri aldınız inceleyeyim dediniz bi daha ki sefere sistem yok :D

Ama yıldız sistemlerinin ömrü milyarlarca yıl. Son anlarında değilse yok olmaz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biri videoyla haberi trollemiş, beğenilmişte.
    Benim önerim bu gezegen haberini kaldırın, ilk mesaj bu cübbelinin videosu olsun.
    Çünkü burda bir tane alakasız mesaj var o da başlıktaki haber.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Spiderhip

:D ne boş işlerle uğraşıyorlar, ne cahil adamlar derken, o cahil adamların icat ettikleri mikrofon, hoparlör, gözlük ile konuşuyor olması ironik. Ay'da, Mars'ta ne mineraller var. İllaki gidip yaşamak, gerekmiyor. Oralardan getirilecek yeni elementler bile yeni buluşlar için yol açabilir. Adamların icat ettikleri uydular ile haberleşirken, icat ettikleri telefonlar, bilgisayarlar, medikal cihazlar, ile seve seve hayatı idame ettirirken adamların çabalarına laf atmak asıl cahillik. Ki dinimiz bilime karşı değildir. Aksine oku der, öğren, geliştir kendini. Bilim adamlarına saygım sonsuz. Adamlar yeri geliyor ömürlerini bir problemi, formülü çözmek için heba ediyor. Onların bir ömürleri boyunca çözdükleri bir problem, ileriki nesillerin daha rahat, daha kolay yaşamasını sağlıyor.

Hocam hayranlıkla okudum.Düşündüklerimi yazıya dökmüşsünüz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Her bilimsel haberin altında din tartışması yapmadan duramayan kişiler var. Bu kişiler haber hakkında hiçbir şey yazamayınca sırf konuşmak için yorum yazıyor gibi görünüyor. Böyle haberlerde din tartışması yapılmaması gerekiyor.
  • Hoh be konunun anasını ağlatmışsınız.
  • İki gün sonunda zahmet edilip de mesajlar silinmiş sonunda
  • quote:

Orijinalden alıntı: lazloo

Hoh be konunun anasını ağlatmışsınız.

teşekkürler
  • xxboy X kullanıcısına yanıt
    bilgisayar mühendislerini çok gözünde büyütme çoğu işsiz aç ama crack yapabilenler parayı vuruyor

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.