Şimdi Ara

mAh nedir ve nasıl ölçülür?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
29.228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar bir konuda danışmak istedim.. Malum cep telefonları bataryalarında en önemli konu mAh değeri.. Ve asıl sıkıntı ise çin malı bataryalarda yazan mAh değerinin gerçekte sahip olduğu değere sahip olmaması.. Sorum şu mAh nedir ? ve nasıl ölçülür.. Örneğin telefonumda 1800mAh batarya var fakat iç yazılım ile baktığımda 1000mAh olacak görünüyor.. Bunu fiziksel olarak hangisi doğrudur diye neyle ve nasıl ölçebilirim ?

Şimdiden tşk ederim..

not = miliamper per hour' muş kvram karşılığı ben ise size tam olarak nedir gibisinden işlevini ve ölçme yntemini soruyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skamber -- 18 Ekim 2013; 22:10:30 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

mAh Nedir ve Nasıl Ölçülür?

mAh Ne Demek?

mAh, miliamper saat biriminin kısaltmasıdır. Bir bataryanın kapasitesini ölçmek için kullanılır ve bataryanın ne kadar süre güç sağlayabileceğini gösterir.

mAh Nasıl Ölçülür?

mAh, bir pilin bir saat boyunca sağlayabildiği akım miktarını belirtir. Örneğin, 2000 mAh kapasiteli bir pil, bir saat boyunca 2000 miliamper akım sağlayabilir.

Akım, amper (A) birimi ile ölçülür. mAh ise akımın zamanla çarpımını ifade eder ve saat (h) birimi ile ölçülür.

** mAh Ölçümünde Önemli Hususlar**

mAh değeri, yalnızca pilin kapasitesini gösterir ve pilin voltajını içermez. Bir pilin sağladığı güç, hem kapasitesi (mAh) hem de voltajı (V) tarafından belirlenir.

mAh değeri, pilin kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, daha yüksek voltajlı cihazlar, aynı mAh kapasitesine sahip pilleri daha hızlı tüketirler.

Sonuç

mAh, bir pilin kapasitesini ölçmek için kullanılan bir birimdir. Bir pilin ne kadar süre güç sağlayabileceğini belirtir. mAh değerini ölçmek, amper (A) ve saat (h) birimlerinin çarpılmasıyla yapılır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • pratik olarak akülerde kullanılam birimle aynıdır. mAh mili amper saat'tir, Amper saat onun üst birimidir.
    1 saatte verebileceği akım miktarıdır. bir arkadaşım ise pratik olarak o kadar amper yada o kadar miliamper
    çekildiğinde o akünün 1 saatte bittiğini söylemişti. ne kadar doğrudur bilemem..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmet/elektro

pratik olarak akülerde kullanılam birimle aynıdır. mAh mili amper saat'tir, Amper saat onun üst birimidir.
    1 saatte verebileceği akım miktarıdır. bir arkadaşım ise pratik olarak o kadar amper yada o kadar miliamper
    çekildiğinde o akünün 1 saatte bittiğini söylemişti. ne kadar doğrudur bilemem..

hmm yani bir nev-i deposu gibi bir şey mi ? Peki bunu nasıl ölçebilirim ? Örneğin elimdeki bir batarya kaç mAh' tır bunu nasl ölçebilirim ?
  • skamber kullanıcısına yanıt
    mAH = miliamper per hour demek seninde dediğin gibi. yani saat başına düşen akım miktarıdır. orjinal bataryalarda o değer doğrudur ama yan sanayi bataryalarda üstündeki değerin nasıl ölçüldüğünü bilmiyorum . onunda ölçüm şekli vardır ama üzerinde yazan genellikle pratikteki değeri değil hesaplamalarla ortaya çıkan değerdir. orjinal batarya ise sıkıntı olmaz üstündeki yazan değer doğrudur.

üstünde ki değer ne kadar büyükse sarj o kadar cok dayanır .. üstündeki değer ile cihazın kullanım saati doğru orantılıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BayFrederickson

mAH = miliamper per hour demek seninde dediğin gibi. yani saat başına düşen akım miktarıdır. orjinal bataryalarda o değer doğrudur ama yan sanayi bataryalarda üstündeki değerin nasıl ölçüldüğünü bilmiyorum . onunda ölçüm şekli vardır ama üzerinde yazan genellikle pratikteki değeri değil hesaplamalarla ortaya çıkan değerdir. orjinal batarya ise sıkıntı olmaz üstündeki yazan değer doğrudur.

üstünde ki değer ne kadar büyükse sarj o kadar cok dayanır .. üstündeki değer ile cihazın kullanım saati doğru orantılıdır.

Peki bu değeri ölçüm olarak nasl yapabilirim ? ampermetre diye bir aygıt var bildiğim kadarı ile .. Bu bu amaç için midir? ayrıca digital imkalar var mı ? Ezcümle bu değerin ölçümü nasıl yapılır ?

Ve ayrıca Volt değeri nin bu değerle bir alakası var mıdır ?

• hımm. onu ölçebilmek için profesyonel devreler yada profesyonel cihazlar vardır sanırım.
    öyle ki, bataryayı boşaltacaksınız. fakat boşaltırken de akım sürekli sabit olacak. örn. basit
    bir dirençle 10 voltluk aküyü 10 ohm direnç üzerinden boşaltırsanız başlangıçta 1 amper akım
    çekersiniz, ancak volt 5 volta düştüğünde 500 mA akım geçer o zaman.. akımın sürekli
    sabit kalması için özel devreler var. mesela ni-mh bataryaları sabit akımla dolduran devreler gibi
    sabit akımla boşaltan devreler de var. aynı zamanda sür de tutmanız gerekmekte,
    tam doluyken ve tam boşalmışken geçen zaman.. ismini vermiyorum, bir ceptelefonu distribütörü
    garantili servisinde çalıştım. orada dijital göstergeli pil test cihazları kullanıyorduk. nokia sadece
    o cihalardan elde edilen çıktı dökümanları kabul ediyordu. pili güzelce boşaltıp tekrar doldurup
    tekrar boşaltıyordu ve bir fiş (döküm) basıyordu. ona göre karar veriyorduk, pil arızalı mı
    yoksa bataryanın çabuk bitmesi cihazdan mı kaynaklanıyor diye :)

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmet/elektro

hımm. onu ölçebilmek için profesyonel devreler yada profesyonel cihazlar vardır sanırım.
    öyle ki, bataryayı boşaltacaksınız. fakat boşaltırken de akım sürekli sabit olacak. örn. basit
    bir dirençle 10 voltluk aküyü 10 ohm direnç üzerinden boşaltırsanız başlangıçta 1 amper akım
    çekersiniz, ancak volt 5 volta düştüğünde 500 mA akım geçer o zaman.. akımın sürekli
    sabit kalması için özel devreler var. mesela ni-mh bataryaları sabit akımla dolduran devreler gibi
    sabit akımla boşaltan devreler de var. aynı zamanda sür de tutmanız gerekmekte,
    tam doluyken ve tam boşalmışken geçen zaman.. ismini vermiyorum, bir ceptelefonu distribütörü
    garantili servisinde çalıştım. orada dijital göstergeli pil test cihazları kullanıyorduk. nokia sadece
    o cihalardan elde edilen çıktı dökümanları kabul ediyordu. pili güzelce boşaltıp tekrar doldurup
    tekrar boşaltıyordu ve bir fiş (döküm) basıyordu. ona göre karar veriyorduk, pil arızalı mı
    yoksa bataryanın çabuk bitmesi cihazdan mı kaynaklanıyor diye :)

hep de anladım şimdi arkadaşım :))

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu nasıl pil ?
    10 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    Ben elektrik elektronik mezunuyum ama şu ana kadar hiç denemedim deneme gereği duymadım . hep kağıdın üstündeki değere baktım.

voltla bir ilgisi yok. pil 2 volt olur ama 3500 mAH olur. bence o değeri ölçmeye gerek yok ki. yan sanayi bile olsa sağlam bir elektronikçiden yada sağlam bir telefoncudan alırsan sıkıntı yaşamazsın. mAH değeri ölçülse bile çok uğraşlı bir şey sanırım. uğraşmaya gerek yok.

birde yeni farkettim yazılım falan demişsin. pilin üstünde ki değer ne ise telefon onu kullanır. 3000 ise 3000 olarak 1000 ise 1000 bindir değişmez. öyle bir şey olduğunu sanmıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BayFrederickson

Ben elektrik elektronik mezunuyum ama şu ana kadar hiç denemedim deneme gereği duymadım . hep kağıdın üstündeki değere baktım.

voltla bir ilgisi yok. pil 2 volt olur ama 3500 mAH olur. bence o değeri ölçmeye gerek yok ki. yan sanayi bile olsa sağlam bir elektronikçiden yada sağlam bir telefoncudan alırsan sıkıntı yaşamazsın. mAH değeri ölçülse bile çok uğraşlı bir şey sanırım. uğraşmaya gerek yok.

birde yeni farkettim yazılım falan demişsin. pilin üstünde ki değer ne ise telefon onu kullanır. 3000 ise 3000 olarak 1000 ise 1000 bindir değişmez. öyle bir şey olduğunu sanmıyorum.

hocam anlıyorum fakat üzerinde bir etiket var ve bu basılmıs su kadardır diye ama bazen bunlar yanıltıcı olaibliyor mesela suan 3200 mAh lık bir batarya var ama cok ince oysa teller için 3200 orjinal bataryalar neredeyse bunun 2 katı kadar.. Bunun gibi fiziksel olarak ölçme mümkünlüğünü soruyorum merak ettiğim için zahmetli bir işse tabi ki yapamam ben bir ev kullanıcısıyım..

• mah değerini ölçmek için ne kadar sürede dolduğunu bulmak daha mantıklı bence.bunun için elinde akü dolunca şarjı kesen bir sarj aleti olması lazım. ve bu altin çıkışa kaç amper verdiğini bulman lazım. sonra aküyü tamamen dejarş etmen lazım. aküyü şar etmeye başladığın anda süre tutman lazım. doldugu süreyi devrenin verdiği akımla çarpman lazım
  • quote:

Orijinalden alıntı: du riechst so gut

mah değerini ölçmek için ne kadar sürede dolduğunu bulmak daha mantıklı bence.bunun için elinde akü dolunca şarjı kesen bir sarj aleti olması lazım. ve bu altin çıkışa kaç amper verdiğini bulman lazım. sonra aküyü tamamen dejarş etmen lazım. aküyü şar etmeye başladığın anda süre tutman lazım. doldugu süreyi devrenin verdiği akımla çarpman lazım

akım dediğiniz şey V birimli mi? Birimi nedir ? tlefonda bu tarz bir sistem zaten var.. Yani her türlü değeri görebiliyorum.. bir değer var 4000mV diye arasıra aşağı yukarı biraz oynuyor.. bu mudur ?

not batarya üzerinde yazan kavramlar şunlar;

İnput : 230V (dalga işareti) 50/60Hz 0.15A
    Output: 5.0V (düz çizgi altında noktalı çizgi) 1.0A

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skamber -- 18 Ekim 2013; 23:34:14 >

bu proje aşar bence seni :)

akım dediğimiz A birimlidir. bir alt katı mA dır
  • İnput : 230V (dalga işareti) 50/60Hz 0.15A

bu bilgilerde şarj aleti olan cihaz; 2 saat 15-20 dakikada sıfırdan tam dolum gerçekleştiriyor..

Not bu da foto bilgiler;

https://www.dropbox.com/s/cd8flf7su701k0q/Screenshot_2013-10-18-20-28-34.png
    https://www.dropbox.com/s/42n5xn2jdg86v13/Screenshot_2013-10-18-23-39-05.png

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skamber -- 18 Ekim 2013; 23:41:49 >

• quote:

Orijinalden alıntı: skamber

bu bilgilerde şarj aleti olan cihaz; 2 saat 15-20 dakikada sıfırdan tam dolum gerçekleştiriyor..

Not bu da foto bilgiler;

quote:

How to convert Wh to mAh
    How to convert watt-hour (Wh) to milliampere-hour (mAh).
    Watt-hour to milliampere-hour calculation formula
    The electric charge Q(mAh) in milliampere-hours (mAh) is equal to the energy E(Wh) in watt-hours (Wh) times 1000 divided by the voltage V(V) in volts (V):
    Q(mAh) = E(Wh) × 1000 / V(V)
    So milliamp-hour is equal to watt-hour times 1000 divided by volts:
    milliamp-hour = watt-hour × 1000 / V
    or
    mAh = Wh × 1000 / V
    Example
    Find the electric charge in milliamp-hour when the energy consumption is 3 watt-hour and the voltage is 5 volts.
    The electric charge Q is equal to 3 watt-hour times 1000, divided by 5 volts:
    Q = 3Wh × 1000 / 5V = 600mAh

bu formulu buldum şimdi benim

V = 4.197 (çok az aşağı yukarı oynuyor, zaten batarya üzerinde 3,7- 4,2 arası şeklinde bir ifade var)

peki Wh değerim ne ? yukarıda bilgilri yazdım ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skamber -- 19 Ekim 2013; 0:01:55 >

• quote:

quote:

Not bu da foto bilgiler;

quote:

How to convert Wh to mAh
    How to convert watt-hour (Wh) to milliampere-hour (mAh).
    Watt-hour to milliampere-hour calculation formula
    The electric charge Q(mAh) in milliampere-hours (mAh) is equal to the energy E(Wh) in watt-hours (Wh) times 1000 divided by the voltage V(V) in volts (V):
    Q(mAh) = E(Wh) × 1000 / V(V)
    So milliamp-hour is equal to watt-hour times 1000 divided by volts:
    milliamp-hour = watt-hour × 1000 / V
    or
    mAh = Wh × 1000 / V
    Example
    Find the electric charge in milliamp-hour when the energy consumption is 3 watt-hour and the voltage is 5 volts.
    The electric charge Q is equal to 3 watt-hour times 1000, divided by 5 volts:
    Q = 3Wh × 1000 / 5V = 600mAh

bu formulu buldum şimdi benim

V = 4.197 (çok az aşağı yukarı oynuyor, zaten batarya üzerinde 3,7- 4,2 arası şeklinde bir ifade var)

peki Wh değerim ne ? yukarıda bilgilri yazdım ?

Olmadı yapamadım :) değerler bunlar.. bu bilgiler dahilinde bulunabilir mi ? şimdiden tşk ederim..

not: tüketimden gitmem mümkün değil çünkü değişken ancak dolumdan bulabilirm ve tüm bilgileri de yularıda verdim bir işe yarar umarım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skamber -- 19 Ekim 2013; 0:44:10 >

Kalinligi inceligi onemli degil. Ikisinin yapilma teknolojisi farklidir. mAH degeri buyuk diye illa cok kalin olucak anlamina gelmezki . Boyut onemsiz . Lipo piller var mesela cep telefonu bataryalarinin yarisindan az. Ama 4bin 5bin mAH verir. Boyuta bakip aldanmayin. Bataryalar artik ufalmaya basladi gelisen teknoloji ile boyut kafanizi bosyere kurcalamasin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Batarya yaklasik olarak 2300 mah. 4 volt dersek 9.2 wh yapar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnput : 230V (dalga işareti) 50/60Hz 0.15A

Arkadaşlar batarya üzerinde zaten 18000mAH / 6,66 WH / 3,7 V yazıyor..

6,66Wh X 1000 /3,7 = 1800mAH ediyor..

Peki yukarıda input ve output değerlerini yazdığım bir sarj aleti var ve bu alet ile sıfırdan bombos bir batarya 2 saat 20 Dakika' da doluyor.. Ben bunun düşmesini arzu etsem hangi özelliği yüksek bir sayı almam lazım ? A değeri mi? Zira USB' deb şarj ederken bu süre malum dha da artıyor.. USB ile Batarya arasında değişen faktör nedir ? Usb de düşük olan değer hangisidir ?
  • Bu süre zaten kısa süre.Daha da kısaltmak zararlı olur.
    Yine de süreyi kısaltmak istiyorum diyorsanız yukarda out_5V-1Amper çıkış yerine 5V-1,5Amper çıkışlı adaptör olmalı.Yani voltaj zaten uygun siz amperi yükselttikçe şarj zamanı kısalır.

Birde amperin ast ve üst katları vardır.
    Özetle; 1 amper=1.000 miliamper=1.000.000 mikroamper=1.000.000.000 nanoamper=1.000.000.000.000 pikoamper

Birde miliamper akım çekmede ölçümden bahsedeyim;diyelim ki,bir devrede 20-30 miliamper akım çekiliyor.Kesin ölçümünü hassas ampermetreler ölçebildiği gibi bir direnç yolu ile de net ölçülebilir.Ör;0,1 ohm iç omajlı bir iletken oluşturulur.Bu iletkenin giriş ve çıkış uçlarındaki voltaj farkı ile o andaki çekilen akım net olarak ölçülür.Kolay gelsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.