Şimdi Ara

Makine istemediğim halde arka planı flulaştırıyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Canon 5d mark 2 ve yine canon 50 mm 1.4 lens ile gece çekimi yaparken iso 3200'e çıkıyorum çekim süresi uzayıp resim titrek çıkmasın diye. Çekimi P modunda yapıyorum.

Resmin birinde ön plan flu, arka plan net çıkmış ve makine diyaframı 2.5 olarak ayarlamış.

Başka bir resimde de ön plan net arka plan flu çıkmış. Diyafram burada da 2.8 olarak ayarlanmış.

Ben istiyorum ki arka plan da ön plan da net çıksın. Bunu beceremiyorum.

Diğer bir sorunum da resim titrek çıkmasın diye isoyu yükseltiyorum makine tutuyor diyaframı kısıyor. 1.4 diyaframı resimler titrek çıkmasın diye aldım. Çekim süresi kısa sürsün diye aldım. Ama makine diyaframı kısarak çekim süresini uzatıyor. Oysa ki ben çekim süresi kısa olsun diyafram açık olsun istiyorum. Keriz gibi 1.4 diyaframlı lens aldım hissine kapılıyorum. Diyaframı 2.5 yapacaktıysan yarı paraya 1.8 olanını da alırdım. 8000 liraya 1.2 diyaframlı lensi alanları hepten keriz yerine koyuyor makine.

Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 26 Ekim 2019; 11:46:27 >

• Makinenin bir suçu yok hocam,sizin pratik yapmanız gerekiyor.Lens 1.4 diye illa 1.4 diyaframda çekmeniz gerekmiyor ayrıca.

P modu yerine av ve s/tv modlarını deneyebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emphire -- 26 Ekim 2019; 11:56:40 >
  • Emphire kullanıcısına yanıt
    O modlar P modu gibi zahmetsiz değil hocam. O nedenle P modunda çekiyorum. -2 ile 2 arası değer 0 olsun deyip şak çekiyorum.

Hem isoyu hem diyaframı belirleyebilceğimiz bir mod var mı? Makineye sadece çekim süresinin kararını vermek kalacak. Diyaframın kararını ben vereceğim.

Ya da sabit diyafram var mı 35 mm de olur. Ama diyafram 1.4 olsun. Zaten 50 mm lensin açısını beğenmedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 26 Ekim 2019; 11:58:49 >
  • av/diyafram öncelikli mod da siz diyaframı belirliyorsunuz.Ayrıca isoyu da değiştirebilirsiniz. Enstantene makine tarafından belirlenir.

Diyaframı 1.4 de, özellikle yakından çekim yapıyorsanız bulanık çıkabilir,full frame + 1.4 diyafram epey sığ bir alan derinliği olur.

Üstteki videoyu izlerseniz mantığını anlamanız daha faydalı olur.
  • Umarım anlattıklarınız ironidir.

İso, diyafram, enstantane denilen kavramlar birbiri ile bağlantılıdır.

Hem arka plan hem ön plan net çıksın istiyorum demişsiniz. Bunun için diyaframı kısmanız gerekecek. Yani F6.3-F7.1-F8 (bu değer arka planın uzaklığına göre değişir. Ev gibi dar bir yerdeyseniz F3.5 yeter ama dışarıdaysanız F11 gerekebilir.) gibi yüksek değerlere çıkmanız lazım ki hem arka plan hem ön plan net çıksın.

Aldığınız lens ile F1.2 de isoyu yükseltmeden bazı ışık koşullarında titretmeden fotoğraf çekebilirsiniz ama bir yere kadar. Sizin nasıl bir ışık ortamında fotoğraf çektiğiniz bilmiyoruz. Bu sizin kazıklandığınız anlamına kesinlikle ve kesinlikle gelmiyor. Gidip 50bin liralık makine lens bile alsanız birebir aynı şeyleri yaşayacaksınız.

Eğer hem arka plan hem ön plan net çıkmasını istiyorsanız diyafram öncelikli modda çekim yapmanız lazım. Bulunduğunuz ortama göre diyaframı siz belirleyeceksiniz. Mesela F2.8 de arka plan ve ön plan bulanık çıkıyorsa F3.5 e kısın. Yine bulanıksa F6.3 kısın. Geri kalanı makine halledecektir. Fakat diyaframı kıstığınız için iso çok yükselebilir enstantane düşebilir. Yine fotoğrafın bulanık çıkma ihtimali var.

Tekrar söylüyorum bu sizin kesinlikşe kazıklandığınız manasına gelmez. F1.2 ye alıp fotoğraf çektiğiniz zaman sığ bir alan derinlik elde edeceksiniz ama bu sefer de titrek olmayan bir fotoğraf çekme şansınız yükseliyor.

İlk başta dediğim gibi umarım ironidir ama anladığım kadarı ile tam manası ile iso, diyafram, enstantane üçlüsünü tam manası ile bilmiyorsunuz. Makineye tam olarak hakim değilsiniz. Kimse sizi kazıklamadı. Makinenin lensin yapabileceğinden fazlasını istiyorsunuz.

M43 makinelerdeki sensörde titreşim azaltma sayesinde söylediğinizi biraz daha rahat yapabilirsiniz. Ama bu anlattığım ilişki m43 içinde geçerli.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• MEVALP M kullanıcısına yanıt
    O cümlelerle makineye hakim olamıyorum demek istedim hocam.
  • Emphire kullanıcısına yanıt
    Dediğiniz mod gerçekten işe yarıyor. Teşekkür ederim hocam. Unutmuşuz kullanmaya kullanmaya kursta öğretilenleri.
  • Odak istifleme yapar. F1.4 ile önce ön tarafı sonra ortalarda bir yerleri sonra en geri planı odaklayarak 8-10 foto çekip bi üstüste koyarsın şlak !.. Her yer net foto :)
  • jiddi kullanıcısına yanıt
    Nasıl üst üste koyacağız?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Odak istifleme genel olarak hareketsiz nesneleri çekerken kullanılır. Çünkü istiflemek için birden çok fotoğraf çekmeniz gerekir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.