Şimdi Ara

Makro fotoğraf için hangisi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.190
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncekikle makro olarak bahsettiğim şey 1:1 den ötesi değil. Yani daha çok, yakın çekim "closeup" çekim yapacağım. Genellikle bir çiçeğin poleni ve kendisi. Makinem nikond 3100
    Şimdi asıl sormak istediğim nasıl bir yöntem kullanmak
    1- 18-55 i 55 mm ye alıp biraz crop yaparak kullanmak (denedim çok mutlu olamadım belkide yapamamışımdır yardım alabilirim)
    2- +10 veya iki adet +4 closeup filitre kullanmak
    3- 18-55 i yaklaşık f8 de diyaframı kitleyip makro tüp kullanmak
    4-18-55 i yaklaşık f8 de kitleyip ters kullanmak
    5- manuel lens alıp makro tüple kullanmak
    6- manuel lensi ters kullanmak
    7- ters kullanırsam objektifleri( manuel yada 18-55) tüp ile kullanmak
    Şimdi hangisini kullanırsam kalite/fiyat/performansı dengeli kullanabilirim?
    Birde 18-55 i ters ya da makro tüple kullanırken bir sorunla( kırılma vs.) karşılabişir miyim?
    (Manuel lens olarak helios 44-4 58mm f2 düşünüyorum uygun fiyatlı ne önerirsiniz makro için)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İlk olarak 18-105 kit lensim ile mutlu mesut yaşarken, gidip close-up filtre aldım. Ve gördüm ki keskinlik berbat.
    Sonra kenko uzatma tüpü alarak denemeler yaptım.
    Daha güzel görüntüleri nasıl alabilirim diye başka lensler de aldım.
    Bir adım sonra Tokina 100mm 2.8 aldım. Gerçekten çok güzel bir lens bu arada....
    Ardından, ring flaş ve sağlam bir tripod ile uzatma kablosu bunları takip etti.
    Tepe flaşı, trigger seti, reflektör kiti, su için sprey, ve filtreler derken oldu bir eşek yükü.
    Bütün bunlar ile birlikte böcekleri sabah uyuşukluğu ile yakalamak için sırt çantası ile karga bokunu yemeden yollara düştüm, kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde sabahlar boyu.
    Üşüdüm, yoruldum, düştüm, hastalandım..
    Sonra aşağıda linkini verdiğim hatun'un, elimdeki ekipman ile kıyaslandığında kıytırık denebilecek makinesi ile çekmiş olduğu fotoğrafları gördüm tesadüfen.
    Tüm ekipmanı satmak geldi içimden. Kıskandım resmen. Bu fotoğraflar canon ixus makine ile çekilmişti.
    Anladım ki, ekipman ikinci planda. Önemli olan makinenin ardındaki yürek, göz ve beyin.

http://blog.fotografium.com/sue-laakso-ve-makrolari/

Şimdi ne mi yapıyorum?
    Başkaca hiç bir şey almıyorum. Elimdekilerin hakkını vermek için çabalıyorum....

• quote:

Orijinalden alıntı: sailman77

İlk olarak 18-105 kit lensim ile mutlu mesut yaşarken, gidip close-up filtre aldım. Ve gördüm ki keskinlik berbat.
    Sonra kenko uzatma tüpü alarak denemeler yaptım.
    Daha güzel görüntüleri nasıl alabilirim diye başka lensler de aldım.
    Bir adım sonra Tokina 100mm 2.8 aldım. Gerçekten çok güzel bir lens bu arada....
    Ardından, ring flaş ve sağlam bir tripod ile uzatma kablosu bunları takip etti.
    Tepe flaşı, trigger seti, reflektör kiti, su için sprey, ve filtreler derken oldu bir eşek yükü.
    Bütün bunlar ile birlikte böcekleri sabah uyuşukluğu ile yakalamak için sırt çantası ile karga bokunu yemeden yollara düştüm, kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde sabahlar boyu.
    Üşüdüm, yoruldum, düştüm, hastalandım..
    Sonra aşağıda linkini verdiğim hatun'un, elimdeki ekipman ile kıyaslandığında kıytırık denebilecek makinesi ile çekmiş olduğu fotoğrafları gördüm tesadüfen.
    Tüm ekipmanı satmak geldi içimden. Kıskandım resmen. Bu fotoğraflar canon ixus makine ile çekilmişti.
    Anladım ki, ekipman ikinci planda. Önemli olan makinenin ardındaki yürek, göz ve beyin.

http://blog.fotografium.com/sue-laakso-ve-makrolari/

Şimdi ne mi yapıyorum?
    Başkaca hiç bir şey almıyorum. Elimdekilerin hakkını vermek için çabalıyorum....

Evet fotoğrafları inceledim ve kıskandım. Gerçekten güzel fotoğraflar yakalamış. Ama ben ekipman mı göz mü olayına tamamen sizin gibi bakmıyorum. Şöyleki fotoğraf bence %65-70 göz ile %25 ekipman ile %5 te fotoğraf sonrası müdahsle ile oluşur. Evet önemli olan görektir ama görmek için çok fotoğraf incenmeli çok kez denemeler yapılmalı ve zihinde kadraj oluşturulmalıdır. Eğer kullandığımız ekipman daha iyi olursu o kadar rahat bir şekilde gözümüzü eğitebiliriz. Tabiki bu süreçte ekipmanımızı iyi tanımalı ve hangi ışık koşullarında hangi değerleri ne kalitede vereceğini önceden tahmin etmeliyiz.
    O kadının fotoğraflarına gelince bana biraz garip geldi çünkü aşırı kaliteli yani çok keskin çok iyi büyültme ( kompakt için ) alınmış. Evet çok iyi ışık altında güzel kadrajları yakalamış. Herhalde makro çekmek için bilgisi iyiymiş makroda böceğe yaklaşmak filan da işin içine giriyor

• Bu seçenekler arasından manuel lens ve ters bağlama aparatı tavsiye ederim. Benzer performansı uzatma tüpü ile de alırsınız ancak vizör bir miktar kararir, doğru netlemede güçlük cekebilirsiniz. Ama uzatma tüpü parçalı olduğu için ara parçaları sokerek istediğin büyütme miktarını ayarlayabilirsin, onun da böyle bir artısı var. Manuel bir lens edin, (helios 44m gibi) gerisine sen karar ver, hem aradan portre lensini de çıkarmış olursun. :)

• Şaka bir yana, makro işi gerçekten gönül işi. Ekipman tabiki çok önemli. Ancak, madalyonun diğer yüzündekiler de makro fotoğrafçılık dalında çok önem kazanıyor. Yetenek, teknik beceri, kompozisyon bilgisi, ışığı kullanabilmek, çektiğin objeyi özellikle böcek çeşitlerini çekiyorsanız tanımak, davranış şekillerini bilmek, sabır, sevgi, fedakarlık ve kondisyon çok önemli.

Düşünün ki bir çiçek fotoğrafı çekeceksiniz ve ortam hafif rüzgarlı. Hareketi dondurmak gerekli. Net alan genişliği o kadar az ki, bir milimlik değişim bile netsizlik olarak size geri dönüyor. O noktada aynı bir sniper gibi nefesinizi kontrol etmeniz ve konsantre olmanız gerekli. Çünkü çoğu ayarı manuel olarak yapmak durumundasınız.

Yada yağmurda hemen sonra çekime çıkıyorsunuz ve bir çiçeği alttan yada aynı hizadan fotoğraflamak için eğilmeniz, bükülmeniz, gerektiğinde yere uzanmanız, kısaca kirlenmeniz gerekir.

Hele o böcekler... Onları uyuşukken yakalamanız için mutlaka sabah gün ışırken doğada olmanız gerekli. Bunu yapabilmek içinde sabah karanlıkta yola koyulmanız lazım. Soğuk, çamur düşünmeden. O kareyi yakalayabilmek için göstereceğiniz sabır... Böceğin bir sonraki hareketini kestirmek için onun davranış şeklini bilmeniz gerekir. Ve yine son derece dar alan genişliği ile mücadele etmeniz, milimetrelere hükmetmeniz lazım. Üstelik bunu sabah ayazı ciğerinize işlerken yapmak durumundasınız.

Neticede hepsi bir bütün. Ekipman ve diğer tüm öğeler...

• çekomastik kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkür ederim. Helios fiyatlarını araşytırmıştım eskiden yine baktım eskiden (2 ay önce) 50 tl olan bu lens şimdi 75-100 tl fiyatlar uçmuş gitmiş. Daha ucuz bulabilirsem alıcağım. Çünkü manuel lens alma sebebim ucuz olması bu da bu özelliğini kaybettiriyor. Bu arada potre için 50 1.8 g almıştım zaten :)

• sailman77 S kullanıcısına yanıt
    Umarım o sabırı bende edinebilirim. Çünkü ben çok sabırlı birisi değilim belkide bu sayede sabırlı birisi olurum :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Serdarbagtr20

Cevabınız için teşekkür ederim. Helios fiyatlarını araşytırmıştım eskiden yine baktım eskiden (2 ay önce) 50 tl olan bu lens şimdi 75-100 tl fiyatlar uçmuş gitmiş. Daha ucuz bulabilirsem alıcağım. Çünkü manuel lens alma sebebim ucuz olması bu da bu özelliğini kaybettiriyor. Bu arada potre için 50 1.8 g almıştım zaten :)

O zaman 50mm yi ters bağla, daha iyi olur heliosa göre.

• Bunu düşündüm ve 2 nedenden vazgeçtim:
    1- canon makinalarındaki gibi dof tuşuna basıp çıkarınca diyafram kitlenmiyor üstelik 50 1.8 g lensi yeni nesil olduğu için üstünde diyafram halkası yok bu yüzden diyaframın arkasında bulunan diyafram kolunu kağıt ile ortaya sıkıştırıp yaklaşık olarak bir değer elde etmek lazım.
    2- lensin içine toz kaçmasından korkuyorum ve eğer diyafram kolunu kağıtla sabitleyince o kağıdın içine düşmesinden korkuyorum

• Ben üzerinden diyafram verilebiliyor sanmıştım, pardon.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.