Şimdi Ara

Malesef TARİH SORUSUNUN CEVABI CUMHURİYETÇİLİK MİŞ KANITLI (Halkçılık yapmıştım ) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
1.574
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: BringMeToLifeX

Bir tek ben cumhuriyetçilik yapmıştım forumda.Sanırım standart sapmadan boğaziçi hazır.

Harbiden ben de cumhuriyetcilik yapmistim herkes cok emindi sesimi cikarmadim dogruysa cokiyi degil mi ya :D

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cumhuriyetcilik belki de kapsami en genis olan ilke.Herkese esit davranmak,diger milletleri vatandasi oldugundan kendi milletinden ayirmamak,dolayisiyla esit davranmasi+ozgurluk=cumhuriyet kavrami olabilir.

@lalelim:ankete cumhuriyetciligi de koysaydin keske.bircok kisi varmis meger.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BilinmeyenArtist -- 29 Mart 2014; 8:59:13 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sonic47

quote:

Orijinalden alıntı: FatihEnesKoc.

Abicim bakin icinde inkilapcilikta vardi her sey vardi. Ama orada anahtar kelime ana dusunce.esitliktir. yapmayin elbette cumhuriyetcilik felan olabilir.cikarilabilir ama en.agir.basani.senden istiyordu

sınavda inkilapçılık diye bir şık bile yoktu lan

Adamim demek istedigim her ilkeden az da olsa birseyler.bulabilirdin ama agir basan bir tane ilke vardi

• quote:

Cumhuriyetcilik belki de kapsami en genis olan ilke.Herkese esit davranmak,diger milletleri vatandasi oldugundan kendi milletinden ayirmamak,dolayisiyla esit davranmasi+ozgurluk=cumhuriyet kavrami olabilir.

@lalelim:ankete cumhuriyetciligi de koysaydin keske.bircok kisi varmis meger.

anketi kylm hazırlamıştı,ben devam ettiriyorum
    o günlerde herkes laiklik,halkçılık ve milliyetçilik olarak üçe ayrılmıştı
    kimsenin ağzından cumhuriyetçilik çıkmıyordu

bu arada son durum bu
    http://strawpoll.me/1373207/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lalelim -- 29 Mart 2014; 9:22:53 >

• quote:

Bir tek ben cumhuriyetçilik yapmıştım forumda.Sanırım standart sapmadan boğaziçi hazır.

yalnız degilsin dostum :D

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Cumhuriyet; egemenliğin halkta olduğu devlet yönetimi demektir. Cumhuriyet, demokrasinin bir uygulama şekli olup halkın kendi kendini yöneterek, yönetimde söz sahibi olduğu rejim demektir. Cumhuriyetçilik ise devlet yönetiminde cumhuriyetin bulunması demektir. Arapçada halk demek olan "cumhur" kelimesinden gelir."

Saçmalayıp Cumhuriyetçilik yapanları umutlandırmayın. Orada devlet yönetimiyle ilgili hiçbir şey yoktu. "Halk kendi kendini yönetir." gibi bir ibare oradan çıkartabilene helal olsun.

Ya bir kere konuyu açan adam kanıtlı demiş, iki tane smiley koymuş. Cidden inanma seviyeniz bu kadar düşük mü?

Edit: Şu an İran da Cumhuriyetle yönetiliyor, hatırlatayım istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi peterleoschwarz -- 29 Mart 2014; 9:35:45 >
  • Verilen örnek her yere uygun ki 12. sınıf inkılap tarihi kitabında da Milliyetçilik adı altında geçiyor hatta buyrun : Yani ne olacağı hiç belli değil ancak kuvvetle muhtemel ben dahala Milliyetçilik diyorum :D
     Malesef TARİH SORUSUNUN CEVABI CUMHURİYETÇİLİK MİŞ KANITLI (Halkçılık yapmıştım )
  • DEMOKRASI VE İNSAN HAKLARI KİTABINI ALIN İLKELERDE YAZIYOR LİNK ATTIM ZATEN FOTO TAM NET DEĞİL AMA OKUNUYOR

• Sacmalik.. ona bakarsan bircok inkilap birden fazla ilkeyi icinde barindiriyor

• Cumhuriyetçilik ile uzaktan yakından alakası yok o sorunun. Yönetimle alakalıdır cumhuriyetçilik, soruda devlet yönetimiyle ilgili birşey yoktu.
  • Ben gericilik yaptım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Plan-B

Bu soruyu 2 ögretmene sordum ikiside halcilik dedi.paragrafta musluman olan olmayan herkesin esit hak ve ozgurluklere sahip oldugu soyleniyor.bazi salak arkadaslarda dedeme sordum tarih ordinasorune sordum osmanlica ceviri yapmis adama sordum cevap laiklik demeye devam etsin,anca kendinizi kandirirsiniz

Senin sordukları hoca da bizimkiler hoca değil mi? Sen o hocaya götürüp bu paragrafı okutttun mu? Yoksa ''hocam paragrafta şöyle böyle diyor, cevabı ne?'' diye mi sordun?

Kaldı ki ben senin bile paragrafı doğru düzgün okuduğuna inanmıyorum. Çünkü paragrafta Müslüman olan olmayan herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğundan bahsetmiyor, Müslüman olmayan kesime tanınan hoşgörü ve ayrıcalıklardan bahsediyor. Eğer ''Fatih İstanbul'da bulduğu dini ve milli görtügü olduğu gibi bıraktı, sınıfsız bir toplum oluşturdu, Müslüman olan olmayan kanun önünde eşit oldu'' deseydi, o zaman halkçılık sonucunu çıkartabilirdin.

Paragrafın orjinali budur

''Hiçbir millet, milletimizden daha fazla yabancı unsurların inanç ve âdetlerine saygı göstermemiştir. Hattâ denilebilir ki, diğer din sahiplerinin dinine ve milliyetine saygı gösteren tek millet bizim milletimizdir.Fatih İstanbul’da bulduğu dinî ve millî örgütü olduğu gibi bıraktı. Rum patriği*, Bulgar eksarhı** ve Ermeni kategigosu*** gibi Hıristiyan din reisleri ayrıcalığa sahip oldu. Kendilerine her türlü serbestlik verildi. İstanbul’un fethinden beri, Müslüman olmayanların elde ettikleri bu geniş ayrıcalıklar, milletimizin din ve siyaset bakımından dünyanın en güçlük çıkarmayıcı ve yüce gönüllü bir milleti olduğunu gösterir en belirgin kanıttır. ''

Koyulaştırdığım yerlere dikkat edin, buradan halkçılığı çıkartıyorsanız pes doğrusu. Din ve vicdan özgürlüğünden, hoşgörüden bahsedilen bu paragraftan çıkartılabilecek tek yorum laikliktir kusura bakma.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Louise Attaque -- 29 Mart 2014; 14:35:11 >

• Ben halkçılık demiştim. Artık demiyorum. Değil çünkü bence halkçılık. Ay yaşasın onu da yanlış yapmışım
  • dershanedeki hocamız tarih zümre başkanı ve söylediğine göre cevap milliyetçilik.. zaten meb in ders kitabında da paragraf bire bir milliyetçiliğin altında var imiş.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Eski Beyoğlu

quote:

Bu soruyu 2 ögretmene sordum ikiside halcilik dedi.paragrafta musluman olan olmayan herkesin esit hak ve ozgurluklere sahip oldugu soyleniyor.bazi salak arkadaslarda dedeme sordum tarih ordinasorune sordum osmanlica ceviri yapmis adama sordum cevap laiklik demeye devam etsin,anca kendinizi kandirirsiniz

Senin sordukları hoca da bizimkiler hoca değil mi? Sen o hocaya götürüp bu paragrafı okutttun mu? Yoksa ''hocam paragrafta şöyle böyle diyor, cevabı ne?'' diye mi sordun?

Kaldı ki ben senin bile paragrafı doğru düzgün okuduğuna inanmıyorum. Çünkü paragrafta Müslüman olan olmayan herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğundan bahsetmiyor, Müslüman olmayan kesime tanınan hoşgörü ve ayrıcalıklardan bahsediyor. Eğer ''Fatih İstanbul'da bulduğu dini ve milli görtügü olduğu gibi bıraktı, sınıfsız bir toplum oluşturdu, Müslüman olan olmayan kanun önünde eşit oldu'' deseydi, o zaman halkçılık sonucunu çıkartabilirdin.

''Hiçbir millet, milletimizden daha fazla yabancı unsurların inanç ve âdetlerine saygı göstermemiştir. Hattâ denilebilir ki, diğer din sahiplerinin dinine ve milliyetine saygı gösteren tek millet bizim milletimizdir.Fatih İstanbul’da bulduğu dinî ve millî örgütü olduğu gibi bıraktı. Rum patriği*, Bulgar eksarhı** ve Ermeni kategigosu*** gibi Hıristiyan din reisleri ayrıcalığa sahip oldu. Kendilerine her türlü serbestlik verildi. İstanbul’un fethinden beri, Müslüman olmayanların elde ettikleri bu geniş ayrıcalıklar, milletimizin din ve siyaset bakımından dünyanın en güçlük çıkarmayıcı ve yüce gönüllü bir milleti olduğunu gösterir en belirgin kanıttır. ''

Koyulaştırdığım yerlere dikkat edin, buradan halkçılığı çıkartıyorsanız pes doğrusu. Din ve vicdan özgürlüğünden, hoşgörüden bahsedilen bu paragraftan çıkartılabilecek tek yorum laikliktir kusura bakma.

Laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrilmasi degilmi?Ayrica osmanli devleti,fatih zamani devlette laiklikmi vardi?

Herkesin bu soruyu yapamamasının nedeni laikliği sadece din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması orası görmesi.

Atatürk'ün Laiklik İlkesi

''Lâiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, din ve vicdan hürriyetinin devlet tarafından güvence altına alınmasıdır. Lâiklik, devlet yönetiminde aklın ve bilimin esas alınmasını öngörür. Lâik devlette, kişiler ibadet hürriyetine sahiptirler. Bir din ve mezhep mensuplarının, başka din veya mezhep mensuplarına karşı baskısını önlemek, lâik devletin görevidir. Atatürk’e göre din bir vicdan meselesidir. Dine saygı, inanan insanların haklarına saygının bir sonucudur. Atatürk bu konudaki görüşünü “Din bir vicdan meselesidir. Herkez vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalıyoruz.” Sözüyle ifade etmiştir.''

Atatürk’ün lâiklik anlayışında millet sevgisi ile birlikte dine saygılı olma düşüncesi vardır. Lâiklik din düşmanlığı değil, toplum hayatında din hürriyetinin ve serbest düşüncenin bir güvencesi olarak değerlendirilmelidir. Lâiklik ilkesine göre devlet, dinî inanç ve duyguların istismar edilmesine izin vermez. Lâiklik ilkesinde din ve vicdan hürriyetleri anayasaların güvencesi altındadır. Anayasamızın 24. maddesine göre, herkez vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Din ve vicdan hürriyeti sayesinde de toplumsal barış sağlanmış olur.

ref:http://www.ataturkinkilaplari.com/ai/47/laiklik-ilkesi.html

Ayrıca ''Fatih zamanı devlette laiklik mi vardı?'' demek yanlış, Osmanlı'da hiçbir zaman halçılık da olmadı, sadece Tanzimat döneminde bunun adımları atılmış olabilir bknz.Osmanlıcılık akımı

Ek olarak Fatih Sultan Mehmet ve laiklik tarihte tartışılan konulardan biridir

bu yazıya biraz göz atmanızı öneririm
    http://blog.milliyet.com.tr/osmanlinin-dunya-ya-armagani---laiklik-/Blog/?BlogNo=403470

Malesef TARİH SORUSUNUN CEVABI CUMHURİYETÇİLİK MİŞ KANITLI (Halkçılık yapmıştım )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Louise Attaque -- 29 Mart 2014; 14:51:51 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

Laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrilmasi degilmi?Ayrica osmanli devleti,fatih zamani devlette laiklikmi vardi?

Herkesin bu soruyu yapamamasının nedeni laikliği sadece din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması orası görmesi.

Atatürk'ün Laiklik İlkesi

''Lâiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, din ve vicdan hürriyetinin devlet tarafından güvence altına alınmasıdır. Lâiklik, devlet yönetiminde aklın ve bilimin esas alınmasını öngörür. Lâik devlette, kişiler ibadet hürriyetine sahiptirler. Bir din ve mezhep mensuplarının, başka din veya mezhep mensuplarına karşı baskısını önlemek, lâik devletin görevidir. Atatürk’e göre din bir vicdan meselesidir. Dine saygı, inanan insanların haklarına saygının bir sonucudur. Atatürk bu konudaki görüşünü “Din bir vicdan meselesidir. Herkez vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalıyoruz.” Sözüyle ifade etmiştir.''

Atatürk’ün lâiklik anlayışında millet sevgisi ile birlikte dine saygılı olma düşüncesi vardır. Lâiklik din düşmanlığı değil, toplum hayatında din hürriyetinin ve serbest düşüncenin bir güvencesi olarak değerlendirilmelidir. Lâiklik ilkesine göre devlet, dinî inanç ve duyguların istismar edilmesine izin vermez. Lâiklik ilkesinde din ve vicdan hürriyetleri anayasaların güvencesi altındadır. Anayasamızın 24. maddesine göre, herkez vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Din ve vicdan hürriyeti sayesinde de toplumsal barış sağlanmış olur.

ref:http://www.ataturkinkilaplari.com/ai/47/laiklik-ilkesi.html

Ayrıca ''Fatih zamanı devlette laiklik mi vardı?'' demek yanlış, Osmanlı'da hiçbir zaman halçılık da olmadı, sadece Tanzimat döneminde bunun adımları atılmış olabilir bknz.Osmanlıcılık akımı

Ek olarak Fatih Sultan Mehmet ve laiklik tarihte tartışılan konulardan biridir

bu yazıya biraz göz atmanızı öneririm
    http://blog.milliyet.com.tr/osmanlinin-dunya-ya-armagani---laiklik-/Blog/?BlogNo=403470

sağlam yapıştırmışsın paşam, laiklikti zaten takma bunları

• Sınıftan bi arkadaş da öyle yapmıştı. Ben de birtek o zannediyodum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Plan-B kullanıcısına yanıt
    Ordinasor?

Osmanlida halkcilik var miydi peki? Ulan padisah diye bir unvan varken sen neyin halkciligindan bahsediyorsun? Halkcilikta reaya ve ust zumre diye bolunme yoktur. Hocalarina selam.

Osmanlida Ataturk ilkelerinin hicbiri tam anlamiyla yoktu, soruyu bu kafayla cozemezsiniz.

@EskiBeyoglu Oha, pardon moruk.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi peterleoschwarz -- 29 Mart 2014; 16:12:13 >
  • Haklıymışım, cevap laiklikmiş arkadaşlar.

Sınavdan sonraki hesaplamalarıma göre 30 doğru 9 yanlışım vardı, sosyal aynı o şekilde geldi.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.