Şimdi Ara

Eski bir yazarkasaya ait hafıza modülü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
540
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hurdacıda eski bir yazarkasa alt kapağının üzerinde bu modülden bulmuştum. İlginç bir nesne olacağını düşünerek aldım.
    Devre kartının üzerini gri renkli bir plastik türevi malzeme ile doldurup dondurmuşlar. Malzemeyi büyük oranda kazıdım. İçinde attiny13 mikro işlemci var. Bir de ST marka SPI hafıza çipi var. Bunları ne ile sökebilirim?
    Plastik lanet bir şey. Benzin ve aseton ile denedim gram yumuşama olmadı. Direkt sıcak havayı dayasak kendini bırakır mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 27 Temmuz 2023; 13:30:25 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Eski bir yazarkasaya ait hafıza modülü 

• Kırılarak sökülen parçalar gerçekten plastik mi, alevde-ısıtılınca eriyor mu incelemek lazım.

Benzinde kauçuk uzun süre bekletilerek eritilebiliyor ve yapıştırıcı olarak kullanılabiliyor. Ama uzun süre... Selülozik tiner de plastiksi birçok maddeye karşı etkin ama eritebilir mi muamma. Belki komple bu tip bir sıvıya atılabilir ama zarar görebilecek kısım var mı incelemek lazım.

Eğer parça komple kaplanmışsa belki geri döndürülebilir malzemedir. Hem dökülüp dondurulup hem de gerektiğinde kolayca eritilebilir cinsten. Kloroform ile pleksinin eritilmesi gibi.

Diğer taraftan asitlerle de bir çözüm düşünülebilir. ANcak asitler plastik kaplarda saklanıyor zaten ve bu sebeple sonuç alamayabilir diye düşündürüyor. Plastik kaplarda saklansalar da, farklı cins plastik kaplarrı delebiliyorlar. Sülfürik asit pet şişeleri deliyor mesela. Hidroflorik asitin de aşındırabileceği plastikler vardır ama camı bile eriten bu asit elektronik devrelerde neler yapabilir muamma...

• karafetva K kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler.
    Komponent olmayan arka yüze çakmak tutup biraz ısı uyguladım. Malzeme ısı verince yumuşuyor. Ancak komponentlere zarar vermemek için fazla ısı tutmadım.

Kıl testere ile yandan kese kese üstteki katmanı aldım. Birkaç defa kıl testere ile geçtim. Entegrelere yaklaşınca maket bıçağı ile dikkatlice entegrelerin üstündeki malzemeyi aldım. Entegrelerin üstündeki yazıların yanlışlıkla kazınması tüm çabayı boşa çıkaracağından dikkatli davrandım. Yalnız Attiny 13 mikroişlemcisini tahmin edemediğimden işlemcinin kılıfının bir kısmını testere ile yontmuş oldum. Zaten bir sertlik gelince testereyi bırakıp maket bıçağına geçtim. Altından Attiny13' çıktı.
    Entegrelerin üstünü açınca aralardaki malzemeyi ince uçlu düz tornavida ile kazıya kazıya çıkardım. Sonra maket bıçağı ile ince temizliğe geçtim.

En son bir telefoncuya götürdüm sıcak hava ile söktü.

İki günümü aldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 27 Temmuz 2023; 19:26:16 >

• ipli jeton kullanıcısına yanıt

Hayırlısı olsun. ANcak bu işleri çözümlemek lazım.

Mikroçiplerin üstünü asitle eritip içindeki programı okuyan firmaları duymuştuk. ENtegre üstündeki kaplamayı eritebilen asitler olduğuna göre, epeyce ihtimal vardır bu işler için. Bilenlerden fikir beklenir.

• karafetva K kullanıcısına yanıt
    Çipin içerisini okudum.

Attiny13'ü görünce veriler şifrelenip öyle yazılıyor diye düşünmüştüm. Ama verilerde herhangi bir şifreleme görünmüyor. Attiny13 ne amaçla konulmuş merak etmeye başladım.

Kartı inceleyince fark ettim. SPI hafıza ile Attiny ana sistemle SPI bus üzerinden haberleşmekte. İkisi de aynı yol üzerinde bus yapısında bağlı. Ana sistem master ise flash ve Attiny slave olmalı. Bu durumda attiny'in diğer slave olan flash ile haberleşmesi mümkün değil. İkisi de doğrudan ana sistemle haberleşiyor olmalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 29 Temmuz 2023; 14:28:17 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.