Şimdi Ara

Marmara'da olacak deprem ve istanbul'a etkisi (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
289
Cevap
33
Favori
53.483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
369 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: jac0B0

İnsanları yanlış yönlendirmeyelim.
    İlk on saniye içinde çıkabiliyorsanız, (yani giriş katta oturuyorsanız) kesinlikle binadan çıkın diyolar.
    Ben kronometre tuttum koşa koşa binadan çıktım ve on saniye sürdü.
    Not: bu söylediklerim sadece giriş katta oturanlar için geçerli, diğerleri için cevapladığım arkadaşın söyledikleri geçerli.
    Tamam hocam Allah korusun siz olasi bir 7.4 yasamaniz durumum da kosun. Ondan sonra deneyiminizi yazarsiniz. Yanlis yonlenecek adamin kafasi calisir heralde zemin katta ne yapacagini bilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OLAN DEPREMLERLE İLGİLİ CENK YALTIRAK'IN AÇIKLAMASI:

Marmara'da olacak deprem ve istanbul'a etkisi

Marmara ana fayı kuzeyinde bulunan KD-GB doğrultulu bir ikincil fayda olan ana şoktan sonra bu fay ile Kuzey Anadolu Fayı Marmara D segmenti adını verdiğimiz fay arasındaki blokta çok sayıda deprem gerçekleşti. Bu depremler üç boyutlu bakıldığında bazı araştırıcıların çizdiği bir KB-GD bir faya işaret etmez. Hatta bu sözde fayı tam kesen sismik kesitlerimizde de görmüyoruz. Bu nedenle deprem olan fay KD-GB doğrultuludur. Olan çok sayıda deprem ise iki fayın arasındaki blok defomasyonudur.

Şu anda ilginç olan Trakya Eskişehir Fayı adını verdiğimiz aktif olmayan fay zonu üzerinde Büyükçekmece gölü batısından Saray ilçesine doğru çok sayıda deprem olduğu görülmektedir. Bu depremler gece geç saatlerde derin depremler olup taş ocağı faaliyeti değildir. Aksine Marmara denizinin artan gerilmesini çevre alanlara sirayeti ve eski kırıklarda mikro aktivite oluşmasıdır. Yine Marmara faylarına açılı duran KB-GD doğrultulu Trakya Eskişehir fayı İmralı Fay Segmenti üzerinde daha zayıf olmakla birlikte Trakya parçasına benzer bir faaliyet görülmektedir (Bkz harita)

Diğer dikkat çekici bir faaliyet ise 1509 da kırıldığını düşündüğümüz KAF Doğu Marmara Fayı tam üzerinde ise fay çizgisini takip eden depremler gelişmeye başlamıştır.

Eğer kırılmasını beklediğimiz 3 segmentin tarihsel depremlerine bakarsak bunlarda önce İstanbul depremi olarak kayda geçen fakat yıkım raporu olmayan kaynağı bilinemeyecek depremler bulunur.

10 Ekim 1509 öncesi İstanbul’u korkutan üç deprem bilinir. Bunlar 1498, 1500, 1505 yıllarında olan depremlerdir.

2 Eylül 1754 depremi öncesi 23 Aralık 1751, 16 Ocak, 7 Nisan, 27 Nisan, 26 Mayıs 1752, 15 Mart 1753 İstanbul depremi adıyla 6 korkutan deprem kayda geçmiştir.

22 Mayıs 1766 depremi öncesinde ise yine Marmara olan ve İstanbul depremi olarak hasarsız kaydı olan depremler ise 3 ve 8 Ekim 1763, 23 Aralık 1763, 4 Şubat 1764, 16 Mayıs 1764 depremleri olmak üzere 5 depremdir.

Marmara Fay sisteminde büyük depremlerin öncesinde olan, korkutan, hasar kaydı bulunmayan fakat tarihçiler tarafından kayda geçen bu depremler olasılıkla büyüklüğü 6 dan küçük olmadır.

Sonuç olarak tarihsel depremlerde üç ana depremden 1509 öncesi 11 yıl, 1754 ve 1766 depremlerinden üç yıl önce yıllarca suskun olan Marmara’da sıradışı, öldürmeyen, yıkmayan fakat kayda geçen çok sayıda deprem ana şoktan önce meydana gelmektedir. Şu anda Marmara’da hangi segment kırılırsa kırılsın deprem büyüklüğü 7.1ile 7.6 arasındadır. Son Silivri deprem serisi bize artık tarihsel açıdan 11-3 yıl zaman aralığını işaret eder. Bu ise bir zorunluluk değildir. Sadece ana şoklardan yıllar önce Marmara Fayları uyarmaktadır diyebiliriz.

Cenk Yaltırak, 30 Eylül 2019.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=839719433092407&set=gm.756195761493012&type=3&theater&ifg=1

• hashus1099 kullanıcısına yanıt
    Özetle daha açıklayıcı anlatabilir misiniz?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • asdasdqwertyveyaalxyvance A kullanıcısına yanıt
    26,000 TL yerine 30,000 TL civarında ödeme yaptık beton farkına ayrıca bu kolon kiriş doldurma işini hem çekirdekten yetişme hem de büyük projelerde çalışan bir ustaya yaptırdık 5-6 bin de işçilik farkı olmuştur. 999 TL yerine özel imalat birinci sınıf kapılar yaptırdık 2700 TL tutmuştu her bir kapı. Merdivenler için yine daha sağlam bir Demir sistemi uygulandı çok bi fark olacağını zannetmiyorum bu konuda işçilik farketmiştir sadece. Bu fiyatlar 2013 rakamlarıydı. Yani bakınca öyle çok bir şey değil sadece özen istiyordu onu da fazlasıyla gösterdik. Burada en önemli konu yapı denetim firmasının özeni diye düşünüyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: jac0B0

Özetle daha açıklayıcı anlatabilir misiniz?
    özetle, geçmişteki marmara depremlerinde, depremden 3 ile 11 yıl öncesinden itibaren şu silivri açıklarındaki seviyede korkutan ama yıkmayan depremler olmuş. marmara yine uyarı vermeye başladı diyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kerimcem

hocam birde ben şunu çözemiyorum bazı proflar arada bariyer var orası düz ova değil kıvırılıyor dağ var bariyer var gibi birşey soyluyor hani parçalı kırılcak gibisinden yerin 7-15 km derininde dağ ne gezer ova ne gezer? bunun mantiki açıklaması nedir?
    yani ben çok anlamam, yer bilimci değilim. biraz gereksiz kaçıyor böyle tartışmalar. deprem olacak, acilen yapı envanteri çıkarılıp depremde hangi yapıların yıkılacağı çalışılmalı.
  • Oturduğumuz bina yapılalı 3 yıl falan oldu.
    Bir de üstüne birinci katta oturuyoruz.
    Böyle büyük bir deprem olduğunda yapacağım ilk şey balkondan atlamak olacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: RuthlessRiu

Oturduğumuz bina yapılalı 3 yıl falan oldu.
    Bir de üstüne birinci katta oturuyoruz.
    Böyle büyük bir deprem olduğunda yapacağım ilk şey balkondan atlamak olacak.
    ölmeyeceğin varsa da ölmek istiyorsan çatıya çıkıp atlayabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

Alıntıları Göster
    Aferin, 1.kattan atlayacağım diyen adama marifetmiş gibi böyle bir cevap vermek.
  • quote:

Alıntıları Göster

Bu Bi kolon mu hocam

Gg miyiz

• Evet kolon. Yukarıdan aşağı boydan boya devam mı ediyor çatlak?

• quote:

Evet kolon. Yukarıdan aşağı boydan boya devam mı ediyor çatlak?
    yok hocam kolon ise eğer, kolonun ortasında az biraz alt kısmında sona eriyor

ama galiba bu sıva çatlagı degil bildigin beton çatlamış galiba? büyük sıkıntı valla
  • Harbiden kötü görünüyor. Bu gibi durumlara bir çare var mı acaba acaba? Bu arada depremler durdu, inşallah uzun bi zaman da olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmehcik_71 -- 2 Ekim 2019; 17:26:14 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mehmehcik_71

Harbiden kötü görünüyor. Bu gibi durumlara bir çare var mı acaba acaba? Bu arada depremler durdu, inşallah uzun bi zaman da olmaz.
    hani tek temennim acaba bina yığma sistem mi

odamla öbür oda arasındaki duvar epey kalın gibi duruyor ve tıklatınca tok denebilecek bi ses geliyor

aynı zamanda oda dış cephe tarafında kalıyor, dış cephe tarafında kalan duvara tıklatınca diğerine göre daha az tok ses bir cikiyor

valla diken üstünde yaşiyorum sene sonunda mümkün olursa yatay geçişle anadoluda bi üniversiteye geçeceğim

binadan kimsenin de ağzı acilmiyor. binayı iski yaptı sağlamdır deyip geçiştiriyorlar (iskinin kooperatifiymiymiş neymiş sanki devletin kurumları çok düzgün iş yapıyo da)

diğer binaları da incelemek lazım aslında. aynı binanın birebir aynısndan 10 tane var. hepsi çökse ağır zaiyat. her birinde 30 daire var. her bi dairede ort. 3 kişi yaşıyo desen 900 kişi eder. potansiyel 900 ölü...

bana çok dandik bina gibi geliyor. üstteki sürekli balkona su döküyor, bizim balkonun sıvaları dökülüyor. odalardan biri mesela rutubetli duvar su kaçırıyor

çok pis gg

• Çatlak kolon var, öyle sağlamdırla falan olacak iş değil.
    Tez vakitte uzaklaş kardeşim.

• kac yılında yapıldı bina.inşallah birşeyty olmaz .yada belediyey başvurun kontrole gelsinler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: leftercan1907

kac yılında yapıldı bina.inşallah birşeyty olmaz .yada belediyey başvurun kontrole gelsinler.
    belediyede hangi kuruma başvurayım hocam

bi de biz kiracıyız. şimdi insnlardan linç yemek de istemiyorum. binada kimsenin umurunda mı onu da bilmiyorum. bi yoklamak lazım ama hemen hemen hepsi ev sahibi. hatta binanın tanıdıgım %80i falan yapıldıgından beri burad.a kooperatif olarak almışlar. biz aynı binada ev sahibiydik (dedem). dede ölünce ev satıldı biz bi alt katına kira bulduk uygfun fiyata öyle kalmaya devam ettik

sene sonuna kadar burada kalmamız şart gibi bişey şu noktada üniversiteyi burada okuyorum. elimize geçen parayla kiralayabileceğimiz dandik bina dairesi de yine böyle kolponu çatlak bina olur heralde hocam :( sene sonunda anadoluda daha güvenli deprem bölgesi olmayan bi üniversiteye yatay geçiş yapmaya çalişacagim o şekilde ancak geçiş yaparız gibi duruyor

bina 97 ya da 98de yapilmiş sanırım. tam bi fikrim yok ama 99 depreminden önce olduguna eminim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 2 Ekim 2019; 18:53:51 >

• quote:

Orijinalden alıntı: DaenerysStormborn

belediyede hangi kuruma başvurayım hocam

bi de biz kiracıyız. şimdi insnlardan linç yemek de istemiyorum. binada kimsenin umurunda mı onu da bilmiyorum. bi yoklamak lazım ama hemen hemen hepsi ev sahibi. hatta binanın tanıdıgım %80i falan yapıldıgından beri burad.a kooperatif olarak almışlar. biz aynı binada ev sahibiydik (dedem). dede ölünce ev satıldı biz bi alt katına kira bulduk uygfun fiyata öyle kalmaya devam ettik

sene sonuna kadar burada kalmamız şart gibi bişey şu noktada üniversiteyi burada okuyorum. elimize geçen parayla kiralayabileceğimiz dandik bina dairesi de yine böyle kolponu çatlak bina olur heralde hocam :( sene sonunda anadoluda daha güvenli deprem bölgesi olmayan bi üniversiteye yatay geçiş yapmaya çalişacagim o şekilde ancak geçiş yaparız gibi duruyor

bina 97 ya da 98de yapilmiş sanırım. tam bi fikrim yok ama 99 depreminden önce olduguna eminim

Alıntıları Göster
    bnede tam bilmiyorum ama başvuru yapılıyor diye duydum netten.tabi şimdi anlattığın durum farklı tek başınada karar verilmez.zor bir karar.geciş yaparak durumu düzeltebilirsin dediğin gibi.

• quote:

Orijinalden alıntı: DaenerysStormborn

yok hocam kolon ise eğer, kolonun ortasında az biraz alt kısmında sona eriyor

ama galiba bu sıva çatlagı degil bildigin beton çatlamış galiba? büyük sıkıntı valla

Alıntıları Göster
    pas çatlağı gibi duruyor. boydan fotoğraf çok bulanık, yakın fotoğraf da kolonun bütününü iyi göstermiyor. kolon üzerinde çizip tekrar atar mısın? şu uzaktan çekilmiş fotoğrafta. nerede başlıyor, nereye kadar gidiyor. kolonun tam neresindeyse oradan çiz.

örnek bir pas çatlağı:

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.