Yüksek lisans başvurusu yapacak arkadaşlara fikir vermek umuduyla, 2 dönem ders aldığım Avrupa Birliği Hukuku Yüksek Lisans Programını da içinde barındıran Türkiye?nin ilk (ve belki de tek) AB enstitüsü hakkında bilgi vermek istedim.
İstanbul Hukuk?u bitirdiğimde AB hakkında gazetelerden okuduklarım ve AB projelerinde öğrendiklerim dışında hiç bir fikrim yoktu. (Hatta Temelsiz bir kaç iddia?ya da sahiptim, Hristiyanlar kulübü veya Türkiye?yi kazıklama kurumu gibi {dikkat, iddialara doğru veyahut yanlış demiyorum, temelsizdi diyorum})
Haliyle, benim için AB hukuku oldukça bakir bir alandı. ?Ne işime yarayacak ki?? Dememe rağmen bir bakalım diye kapısından girdiğim programı gittikçe sevdim.
Zira,
AB hukuku kamu ve özel hukuku kapsayan, hatta yer yer kendine münhasır alanlar açan bir sistemdi. Örneğin, Alanın babası sayılabilecek hocaları, ab hukukunu Devletler arası olarak değil, devletler üstü olarak tanımlamıştı.
Yeni yeni geliştigi ve neredeyse tamamen Avrupa birliği adalet divanı kararlarıyla oluştuğu için (tüzükler ve yönetmelikler asli kaynaklar ama içtihatlar fevkalade mühim) hukuk mantığıma pek çok şey kattı.
Ulusal devlet mahkemelerinin abad?ın içtihatlarına antitez olarak verdikleri kararlar, Abad?ın onlara başka kararlarla cevapları, arada hukuk sözcülerinin davalara müdahil olmaları ve bütün bu iddiaların aynı maddeleri yorumlayarak ortaya konması , hukuki kavramları yorumlamanın tadını hissettirir mahiyetteydi.
Çıkan her karardan sonra, gerek akademisyenler gerek mahkeme üyeleri bir çok makale yazarak, tek paragraflık bir meselenin kaç farklı pencere açtığını gösteriyordu. (Ne yazık ki, iyi bir İngilizce olmadan taze tartışmaları takip edemiyorsunuz. Türkiye?de AB hukuku pek popüler olmadığından bir kaç akademisyen dışında verimli eser veren kişi de yok)
2 dönem?de toplam 10 farklı ders aldım. Tüm Derslerin devam zorunluluğu vardı. %70 devam sağlayamayan öğrenci finale giremiyordu.
Derslerin bir kısmı vize ve final şeklindeyken, bir kısmında makalelerimiz ile not alıyorduk. (2 dönem?de hocaların yardımıyla hemen her öğrenci 6?şar makale yazdı. {İstanbul Hukuk?ta hiç bir üretim yapmadan geçen 4 seneyi düşününce pek verimli 1 sene oldu})
Hocaların hepsi yüksek lisans ve doktoralarını yurt dışında yapmışlardı. Bu sebeple, tabulaştırarak öğrendiğimiz kavramlara çok farklı açılardan yaklaşıyorlardı. Eğitim sistemi de öğrenci temelliydi. Ne Yazacağınızı bulmak tamamen sizin sorununuzdu. Hocalar bir dönem temel konuları ve sorunları anlatıp(dersi önce bir öğrenci anlatıyor, sonra hoca eksik kalan noktaları soru sorarak veya bizzat kendisi anlatarak tamamlıyor)
dönem sonunda özgün bir makale sunmanızı istiyordu. (Türk eğitim sisteminden sonra, ne yazık ki özgün makaleler sunmak kolay olmuyor. Bu nedenle makale ödevleri insanı fazlaca yoruyor {ve inşallah geliştiriyor})
Dersler,
ilk dönem salı (1 ders), perşembe (2 ders) ve cuma (2 ders);
İkinci dönem salı (2 ders), perşembe (1 ders) ve cuma (2 ders) olarak yapıldı. Tekrar etmekte fayda var, derse katılım zorunluydu.
Programa Başvuru için, YDS şartı aranmıyor.(programın İngilizce olanı da var. Ve neredeyse 20 başvuru bile almıyor. İngilizceniz var ise, kesinlikle İngilizce?ye başvurun. Programa girme ihtimaliniz yazılı bilim sınavını geçerseniz neredeyse yüzde yüz olur.)
Ales ve ortalama ile başvuru yapıyorsunuz. Yazılı bilim sınavına girdikten sonra bu üç puanin ortalamasıyla mülakat?a kalıp kalmayacağınız belli oluyor.
Yazılı bilim sınavında AB kurumları, AB hukukunun temel kavramları ve TR-AB ilişkilerinin geçmişi hakkında sorular oluyor.
Mülakat kısmı, yaklaşık 10 dakika sürüyor. Üç farklı alandan olan hocalar sırayla soru soruyor. Mülakat hukukçular için biraz zorken, kamu yönetimi veyahut siyaset bilimi mezunları için kolay. (bir kaç bölüm başvurabiliyor)