Şimdi Ara

Matematik 1 Dersi Sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • y=ln(2x-x^2) eğrisinin grafiğini çizin. ben yaptım ama bulduğum sonuçtan emin değilim. çözebilirseniz paintten çizip gönderebilir misiniz ?

• ben hiç kullanmadım ama internetten grafik çizen bazı sitelerden yararlanabilirsin
    örneğin burda var
    first graph kısmında f(x) seçili olsun
    alta log(2x-x^2) yaz grafiği bulursun
    log 10 tabanında değil ln demek yani ln yazarsan çıkmaz log yazman gerekir
    ha bide sınırları belirle örnein -10 dan 10'a kadar mesela
    ardından drawa tıkla
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozit

y=ln(2x-x^2) eğrisinin grafiğini çizin. ben yaptım ama bulduğum sonuçtan emin değilim. çözebilirseniz paintten çizip gönderebilir misiniz ?

Öncelikle ln için tanım kümesi bulmalısın.
    Öyle ki Ln fonkisyonu A=(x: 2x-x^2>0) dır.
    Buda x.(2-x)>0 => x>0 ve x<2 dir. yani 0<x<2 dir.Fonksiyon grafiğin bu aralıkta olacak.
    Sonra y=0 için baktığında ln(x.(2-x))=0 fonksiyonu Ln(a)+ln(b)=ln(a.b) özelliğinden lnx+ln(2-x)=0 olacak şekilde x var mı diye bakılır ;
    lnx=-ln(2-x) => x=x-2 => 0=-2 çıkar ki bu çözüm kümesinin boş küme olduğunu aynı zamanda fonsiyon grafiğinin y de çözümü boş küme olduğundan fonksiyon grafiği y yi kesmez.
    x=0 aldığımızda ln fonksiyonu tanımsız olacağından 0<x<2 için uç noktaların değerlerine baktığında grafik karşına çıkmış olacaktır. x=1 alırsan ln1=0 ı kesen 0<x<2 aralığında x değeri büyüdükçe fonksiyon değeri küçülen bir grafik olacak(Çünkü ln(2x-x^2) 0<x<2 aralığında monoton azalan) ve y yi kesmeyecek.
    Fonksiyon grafiğini sözlerle betimlemeye çalıştım.
    Tavsiyem fonksiyon grafiği çizerken
    1.Tanım ve değer kümesine
    2.Fonksiyon veya dizinin monotonluğuna
    3.Fonksiyonun köklerine ve varsa periyotuna
    4.Genel fonksiyonların grafiklerine bi önceden gözden geçirmeye dikkat et
    Bunlar tabi sadece tavsiyedir yanlış anlaşılmasın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metehan314 -- 2 Ocak 2013; 15:03:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ozit

y=ln(2x-x^2) eğrisinin grafiğini çizin. ben yaptım ama bulduğum sonuçtan emin değilim. çözebilirseniz paintten çizip gönderebilir misiniz ?

Matematik 1 Dersi Sorusu
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.