Şimdi Ara

MATEMATİK ile ilgili konular....

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • slm arkadaşlar. matematikle ilgili tüm soruları burada toplarsak insanlar aradıklarını daha çabuk bulurlar gibi geliyo. hemen ispatlamakta zorlandığım bi soru ile başlamak istiyorum.

a,b,c birer tam sayı a²+b²=c² ise a yada b nin en az birinin çift sayı olduğunu kanıtlayınız

• a ya 4 dersek a² = 16
    b ye 3 dersek b² = 9
    c ye 5 dersek c² = 25

a²+b²=c² böylelikle saglanır a,b,c, birer tamsayı ve a yada b nin en az biri çifttir böylece :D valla saçmalamış olabilirim en azından kendime kanıtladım :D
  • a2+b2=c2 ise
    a2=c2-b2 olur.
    İki kare farkından
    a2=(c-b).(c+b) olur.

Simdi a,b ve c nin hepsinin tek olduğunu düşünelim o zaman c+b ve c-b çift olacaktır. (iki tek sayının toplamı ve farkı her zaman cifttir çünkü)

Dolayısıyla

a2= çift olacaktır. buradan a çift olmalı gibi bir durum olurki buda bizi çelişkiye götürür çünkü biz a,b ve c yi tek seçmiştik.

Sonuç olarak üçü birden tek olamaz yani en az biri çift olmalı.

Umarım faydalı olmuştur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi math.man -- 19 Aralık 2008; 14:12:45 >
  • ilginiz için teşekkür ederim ama bize c nin tek yada çift olma koşulu verilmemiş. c çift ise nasıl ispatlayacağız? bu yönünü bende yapmıştım zaten aynı şekilde.
  • bu kanıt değildir. özel örnektir. kanıt olabilmesi için Her a,b,c €Z için gösterilmesi lazım. yada varsayımın değilinden yola çıkılıp çelişkiye ulaşılması lazım.
    quote:

Orjinalden alıntı: cimen

a ya 4 dersek a² = 16
    b ye 3 dersek b² = 9
    c ye 5 dersek c² = 25

a²+b²=c² böylelikle saglanır a,b,c, birer tamsayı ve a yada b nin en az biri çifttir böylece :D valla saçmalamış olabilirim en azından kendime kanıtladım :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aposentr -- 19 Aralık 2008; 15:47:15 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Antibiyotik ile ilgili soru
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.