Şimdi Ara

Matematik Öğretmenleri Matematikten anlayanlar bu soru ÇOK ÖNEMLİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
622
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlarım önceli az buçuk matematik bilgisi olanların çözebileceği bir soru değil yaklaşık 6 saattir bu soru üzerine düşünüyorum bir çıkar yol bulamadım. sorunun kesinlikle doğru olduğunu biliyorum ama çözümünü bulamıyorum. lütfen matematikten anlayan arkadaşlar yardımcı olsunlar.

2^32 +1 sayısını tam bölen 3 basamaklı sayının rakamları toplamı kaçtır. ( (2 üzeri 32) + 1)
    A) 7 B) 8 C) 9 D) 10 E) 11

• Valla dostum nasıl çözüldüğünü bilmiyorum ama sırf meraktan oturdum c de programını yazdım.Aradığımız sayı 641. Cevap da 6+4+1 = 11 oluyor.
  • Dostum bu sayı fermat sayılarından sadece birisi...
    Fermat usta, sayılarını bulurken bunların asal olduğunu idida etmiş. ( 2^(2^n) +1 , n sıfırdan büyük veya eşit olmak üzere... )
    Hakkatten de ,

2^1 + 1 = 3
    2^2+1 = 5
    2^4+1 = 17
    2^8+1 = 257
    2^16+1 = 65537
    2^32 + 1 = 4294967297
    ......

istediğin kadar devam ettirebilirsin. Bunlardan ilk 5 tanesi gerçekten de asal sayıdır. Fakat senin sorduğun 6. sının ise asal sayı olup olmadığı üzerine uğraşmılşar ve Euler amca, bu sayının 641 ile bölündüğünü bulmuş ve asal olmadığını ispatlamış.

Yani aslında senin pek yapacağın birşey yok burda, zaten bulunmuş, ispatlanmış bir olay ... 1 den başlayıp 641 e kadar ( tabi arada birçok sayının onu bölmediğini görecektin, hepsini denemene gerek kalmayacaktı ) deneyip bulman gerekiyor :))))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pis@gor -- 18 Ocak 2010; 17:33:19 >
  • 2^32+1 olması ilginç..2^32-1 olsa neyse ama(o zaman da çok kolay olurdu).kesin bi özellik fln vardır.
  • http://www.maa.org/editorial/euler/How%20Euler%20Did%20It%2041%20factoring%20F5.pdf

Biraz fikir verme açısından şu linki inceleyebilirsin.
    Bu bazı arkadaşların zamanını yemek için ortaya atılan yemden başka bir şey değil, senin arkadaşın da sana hiç acımamış anlaşılan, ya da sen bize...
  • Ne kadar teşekkür etsem az çok teşekkür ederim.
    uğraşmadığım bir şey kalmadı.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.