Şimdi Ara

Matematik okumak ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
3
Favori
26.773
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Soyle bi soru geldi: Ailemin maddi durumu iyi degil unide matematik mi okurken para kazanmam kolay bilgisayar okurken mi?

Tubitak ilk 25kda temel bilim okuyanlara 2205 kodlu bir burs veriyor. Minimum 750tl. Ozel dersi ikisinde de verirsin, bilgisayarda olsan da olmasan da yazilimi ogrenebilirsin ve yazilimdan kazanabilirsin. Ama bu sadece temel bilim bursu. Part time calismak icinse ikisi de kolay bolumler degil. Sadece parasi icin bolum okunabilir mi? Ihtiyaciniz varsa, durumunuz yoksa neden olmasin; bunlar cok degiskenli kararlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C87FE73BF -- 8 Mart 2018; 16:48:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Heisenbrrg

Etiketleyelim hocam

Konu temel bilim secilir mi? 15kda matematik mi bilgisayar muhendisligi mi?

alaninin uzmanlari

• Anladım hocam sağolun

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam sizin dersleriniz hangi lise konularına yakın?

• Konuyu biraz okudum gerekli bilgiyi ilk mesajda verilmiş gibi gördüm. Temel bilim ülkemizde okunacak şey değil tabi çok istisna biri değilseniz. Mesela einstein gençliğinde fizikte çok olağanüstü olayların hayalini kurma kapasitesine sahip bir insan olmasına rağmen ailesinin mühendislik baskısıyla bile mühendislik istemeyen bir bilim insanı ki o dönemde sanayi devriminden sonra mühendisler müthiş paralar kazanıyorlar ve mühendislik çok trend. Matematik de keza öyle. 15bin civarında bir arkadaşım vardı o çok ilginç bir örnek mesela.

Bu arkadaşım ygsde 25, lysde de mf1 i 7, mf4ü 11 ve mf3ü 22 bin olan bir arkadaş. Bu kadar fark nasıl oldu onu söyleyim. Bu arkadaşın biz 9. sınıftayken türevin mantığını rahatça kavramışlığı var. Ama bana göre en önemli özelliği olasılık, kombinasyon gibi olayların bu arkadaşın uzmanlık alanı olması. ygs mat 40/40, lys mat 79/80(1 geo)(diğer dersleri çöp) şeklindeki istatistiklerle bu duruma geldi. Bu duruma rağmen(müthiş mat.) yıldız bilgisayara gitti ki bence de en mantıklı işi yaptı o sırada kahramanlık yapmaktan çok daha faydalı bir iş. Şunu da not düşeyim o sıralardan bilgisayar mühendisliği yazacaksanız şehir seçin okuların pek farkı yok(ağır sanayi: hacettepe, özel sektör: yıldız).

Umudunuzu kırmak istemem ama yeni bir gauss olma ihtimaliniz çok düşük. Çünkü zaman geçtikçe bilim teorik alanda o kadar daralıyor ki dünya nüfusunda bile az sayıda olan hayal gücü yüksek insanlar yeni bir şeyler ortaya atabiliyor ve bence yaşadıkları ortamın liberalliğinden söz etmeye gerek bile yok. Günümüzde teoride bulunmuş olayların pratiğe dökülmesi bile 1900-1970(teoride de müthiş gelişmeler var.) döneminden sonra çoook yavaş. Sebebi yine doygunluk noktasını ulaşılmış gibi olması. Tabi bilim hiçbir zaman bitmeyecek o tarz değişik insanlar gelip dünyamıza yeni şeyler verecekler ve dünya sürekli bu insanları bekler zaten bu başarılı insanlara üniversite burs olaylarının arkasında yatan en önemli sebeplerdendir de aynı zamanda. Tabi siz de o insanlardan biri olabilirsiniz bilemem.

Bilgisayar alanına gelecek olursak 1970lerde elektronik fakültelerinin altında okutulan bir bölümcük iken bilgisayar bilimi olacak kadar geniş bir mecra. Bulunmamış şeylerden bahsetmeme gerek yok sanırım. Bilgisayarın daha doygunluk noktasına ulaşması çok zor ve ülkemizde de iş yapabilen durumda. Bu bölüme bir şeyler katabilme potansiyeli temel bilimlerden daha yüksek ve html/css gibi dilleri öğrenerek(her zaman en çerez diller) para da kazanılabilir ne kadar çalışkan olduğunuza bağlı olarak. Yine bu çalışkanlıkla matta yüksek lisans için bilgisayara yönelebilirsiniz ama hem yl zor hem de bölüm ağır.

Tavsiyem bilgisayar mühendisliği yönünde olacak yeterli matematik birikimine sahip çoğu insan elektroniğe çalışarak cpu'nun yapısını da anlarsa müthiş işler yapar(kod cpu tarafından nasıl değerlendiriliyor?). Yine bence 15 bin civarlarındaki öğrencilerin matematik birikimi ortalamaya göre yeterli değil(üst seviyeler için). Ancak güzel bir çalışmayla üst seviyedeki üniversite öğrencilerini çok rahat yakalayabilirsiniz. Yani kapı çalışmaya çıkıyor bence şimdiden iyice bir çalışıp üst seviye üni. kazanmaya bakın, kazanamazsanız da üzülmeyin bir önceki cümle aynen geçerli.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• yvz_1149 Y kullanıcısına yanıt
    Sagol davete icabet icin

Ama ben bilimin teorik alanda daralmadigini soylemek isterim, bu ancak ‎"Artık bilimin bulabileceği bir şey kalmadı, bilim, bu noktada tıkandı. Bulabileceğimiz her şeyi bulduk ve bize artık gerek yok."

Charles Duell (1899, Amerikan Patent Bürosu Başkanı) gafi kadar dogru olur. Evren icin hala insan hicbir sey ve onun karsisinda bildigimiz seyleri soylememiz ancak egomuzun eseri olur.

+ simdi bilim insanlari dogudan cikacak cunku kaosu dunyanin geri kalanindan once yasiyorlar tezi de benim favorilerimdendir.

Bu gazla bolum yazin diyemem ama eklemeden edemedim

2. Tezle ilgili bi video:https://youtu.be/jb6NVzFZnj4

• Önemli değil Doğudan çıkma olayı bana da mantıklı geldi. Ben daraldı derken sadece görece olarak bahsetmiştim ve sebebi de bence şu an dünyanın o zamanlara göre barış içinde olması. Bilimin hızlanması için savaşalım demek çok yanlış tabi ama bu da bir gerçek(alan turing'in bilgisayarın babası olması).

Ondan dolayı doğudan çıkma olayı baya mantıklıymış. 1. ve 2. dünya savaşlarının gazıyla çıkan bilim savaşlarında katedilen mesafe yanında şu an gerçekleştirdiğimiz ilerleme bence yavaş(dünya nüfusuna oranla bilim insanı oranı farkı da var. Tabi nüfusun çoğalmasının sebebi de savaş olmaması). Onlar şimdiki teknolojik gelişmelerin fitilini ateşlediği için de bana öyle geliyor olabilir. Yoksa şu an cevaplanamayan soru sayısı çok fazla ama şöyle bir durum da var, ışığın ne olduğunu anlamlandırmakla ışığın fotonlardan oluştuğunu bilip fotonların etkileşebiliceğini bulmak(
    en.wikipedia.org
    Two-photon physics - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Two-photon_physics
    ) arasında dağlar kadar fark var o yüzden hayranlık duyuyorum o yıllarda yaşamış bilim insanlarına ondan dolay fanboyluk yapıyor da olabilirim bilmiyorum .

Bir de ortamın özgürlüğünden bahsetmiştim bu buluşların büyük çoğunluğu hayal gücü yüksek, kendinden emin ve sabırlı insanlardan oluşuyor. Gerçekçi olursak matematikte önemli bir keşfin türkiyeden çıkacağını düşünmüyorum ama matematikle bir şeyleri yorumlayan kişiler çıkacaktır. Son olarak matematikten bahsediyoruz, bilimin ilerlemesinde çok büyük rolü var ve bilimin dili diyebiliriz aslında ama matematikte yeni bir şeyler keşfetmek? Çok gerçekçi değil. Günümüzde keşfedilen önemli keşiflerden atayımhttps://en.wikipedia.org/wiki/Partition_(number_theory) şunun için getirilenhttps://www.maa.org/press/periodicals/maa-focus/road-to-partition-unveiling-the-fractal-structure-of-partition-numbers şu çözüm var mesela,
    en.wikipedia.org
    Kardar–Parisi–Zhang equation - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kardar%E2%80%93Parisi%E2%80%93Zhang_equation
    (ne kadar fizik olsa da yorumlayan kişilerden de örnek vermek istedim.). Bunlara bakınca bile bilgisayar bilimi içinde yaşanacak gelişmelere katkı sağlama olasılığının daha yüksek olduğunu söylemek daha kolay sanırım Gafı yapan rahmetli kuantum fiziğini görmeden yapmış gafı :D hatta 1902'de de şunu söylemiş:
    "In my opinion, all previous advances in the various lines of invention will appear totally insignificant when compared with those which the present century will witness (benim düşüncemle çakışsa da :D). I almost wish that I might live my life over again to see the wonders which are at the threshold". Şu resmi de bırakıp kaçayım nobel prize/total = 17/29
    (kotası biten arkadaşlardan özür dilerim bu resmi simage atamadım)
    Matematik okumak ?

Edit: resim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yvz_1149 -- 8 Mart 2018; 22:38:33 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cityofstars

quote:

Orijinalden alıntı: Heisenbrrg

Etiketleyelim hocam

Konu temel bilim secilir mi? 15kda matematik mi bilgisayar muhendisligi mi?

alaninin uzmanlari

Ah az önce Halil(Herr Professor) ile pubdayken görseydik beraber karalardık bir şeyler

Çok uzun bir şey yazmaya gerek yok. Gönlün ne isterse yaz ancak kendine güvenin ne kadar onu bil önce. Türkiye'de bilim insanı olmak zor evet ama eğer ben yapabilirim, başarısızlık karşısında yılmam diyecek kapasiten varsa kim tutar seni yaz matematiği. Ama bilgisayar mühendisliğini de yapmak istiyorsan ve kendine olan güvenin bilgisayar konusunda daha iyiyse onu yaz.

Maddi konular önemli değil sevdiğin işi yap demek isterim bu arada ama ciddi bir kaygın varsa şunu belirteyim. Her türlü bir yolunu bulursun. Beni şahsen kimyada okumak korkutmuyor. Öncelikle hem bu bilim konusunda kendime güvenim fazla hem bu olmazsa kimyadan akademisyenlik dışında işler yaparım. Üniversitede eğitim konusunda da canını sıkma eğer ailenin durumu iyi değilse. İnanmak garip ama Türkiye'de temel bilimlere Cityofstars'ın da belirttiği gibi deli gibi burs var. Ama tabi çalışarak aynı parayı kazanabilirsin. Mesela ODTÜ'de EE'de okuyan en yakın arkadaşımın 2000 TL maaşı var özel derslerden. Hazırlıkta o da. Ama aynı miktarda benim de bursum var temel bilim okumam sayesinde. Ailem işçi sınıfından ve hiç bir masraf çıkarmıyorum onlara eğitim sürecimde.

• Koç için konuşuyorum, matematik okuyan tüm tanıdıklarım başka bir dersle çift ana dal yapıyor. Çift ana dal özellikle mühendislikle vs yapmak çok basit, okul sadece 1 sene uzuyor ve tam bursluysan yine bedava oluyor. Tam şartlarını bilmemekle birlikte matematik okuyan bu arkadaşların baya sağlam bursları var ekstradan (aylık 2000 lira civarıydı sanırım) temel bölüm seçtikleri için, baya hiç aileden para falan almadan çok rahat yaşayabilirsin öyle bir şey alabilirsen.

Matematiğin yanına ekonomi tarzı bir şey alırsan mezun olduğunda yapabileceğin pek çok seçenek olur, öyle sokakta kalmazsın yani.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yirikalische

Koç için konuşuyorum, matematik okuyan tüm tanıdıklarım başka bir dersle çift ana dal yapıyor. Çift ana dal özellikle mühendislikle vs yapmak çok basit, okul sadece 1 sene uzuyor ve tam bursluysan yine bedava oluyor. Tam şartlarını bilmemekle birlikte matematik okuyan bu arkadaşların baya sağlam bursları var ekstradan (aylık 2000 lira civarıydı sanırım) temel bölüm seçtikleri için, baya hiç aileden para falan almadan çok rahat yaşayabilirsin öyle bir şey alabilirsen.

Matematiğin yanına ekonomi tarzı bir şey alırsan mezun olduğunda yapabileceğin pek çok seçenek olur, öyle sokakta kalmazsın yani.

Matematik + iktisat aşırı zordur. en az 4 yıl hayatınız olmaz öyle bir şeye kalkışırsanız.

Asıl konuya gelince

Kimsenin haliyle bu soruya verebileceği kesin bir cevap yok. Ben sosyal ve insani bilimlere yönelmek isteyen bir sayısal öğrencisiydim. Ailemi tıp veya mühendislik yazmamaya ikna ettim. Sınava eşit ağırlıktan hazırlandım, tercih dönemi geldiğindeyse asıl istediğim bölümleri (sosyoloji ve felsefe) yazmaya cesaret edemediğimden iktisat yazdım belki okurken severim diye. Kağıt üzerinde sosyal bilim bölümü de olsa piyasa odaklı bir eğitim verildiğinden derslerden, okuldan tamamen koptum.

Şu an 2. sınıftayım ve sene sonunda bölümü bırakıp felsefeye geçiş yapmaya karar verdim. En az 1 senesini heba etmiş bir insan olarak diyemem ki mutlaka istediğin şeyin peşinden git. Ben denedim olmadı evet, ama öylesine tıbba girip mezun olan TUS kazanan insanlar var.

İnsanlar piyasada mesleki karşılığı olmayan bölümler konusunda biraz fazla ön yargılı. Ülkenin önde gelen okullarının başarılı hiçbir mezununun kolay kolay hayal kırıklığına uğrayacağını düşünmüyorum hayatta. Önemli olan "iyi" bir bölüm mezunu olmak değil başarılı bir insan olmak diye düşünüyorum.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.