Şimdi Ara

Maymunlar ve Shakespeare Teorisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.120
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Son zamanlarda arkadaşımla bu konuyu tartışıyoruz. DH'nin de fikirlerini almak istedim bu konuda.

Arkadaşımın Teorisi:

Bir tane ölümsüz maymunu alıyoruz. İçinde sadece bir daktilo olan odaya kapatıyoruz doğal olarak maymun rasgele daktilo tuşlarına basmaya başlıyor ve sonsuz zamanı var. Maymun er ya da geç Shakespeare'in bütün eserlerini yazacaktır.

Benim cevabım:

Temel olarak, eğer sonsuz zaman veriliyorsa her sonuç mümkündür ama ne olacağı belli değildir. Yani odaya kapatılan maymun yanlışlıkla daktiloda "a" tuşuna basıp sonsuza kadar a yazabilir. Böylece Shakespeare'in bütün eserlerini rasgele tuşlara basarak yazamaz yani teori yanlıştır.

Arkadaşımın savunması:

Eğer sonsuz zamanımız varsa her şey önceden bellidir.

Bunu anlatmak zor ama şöyle anlatabilirim, "sonsuz miktarda zaman" nicelik olarak "sonsuz miktarda a harfinden" daha fazladır. Böylece sonsuz miktarda "a" yazıldıktan sonra üstüne sonsuz miktarda "b" yazılabilir. Yani bütün
    olasılıklar gerçekleşecektir.

Sizin bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum arkadaşımın bundan haberi yok ama ona konuyu göstereceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arslan Bey -- 10 Eylül 2012; 20:12:04 >

• Ben de arkadaşınız gibi düşünüyorum. Üniversitede aldığım olasılık dersi ve programlama dersinde gördüğüm rastgelelik konusunda hatırladıklarıma göre şöyle bir yorum yapabilirim.

Eğer gerçek bir rastgelelik var ise, maymun bütün tuşlara aynı dağılım ile basmalıdır. Bütün ihtimaller aynı orana sahip olur. Maymunun Shakespeare'nin eserini yazması ne kadar imkansız ise, hep "a" harfine basması da aynı derecede imkansızdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hp2010

quote:

Orijinalden alıntı: Computeus

Ben de arkadaşınız gibi düşünüyorum. Üniversitede aldığım olasılık dersi ve programlama dersinde gördüğüm rastgelelik konusunda hatırladıklarıma göre şöyle bir yorum yapabilirim.

Eğer gerçek bir rastgelelik var ise, maymun bütün tuşlara aynı dağılım ile basmalıdır. Bütün ihtimaller aynı orana sahip olur. Maymunun Shakespeare'nin eserini yazması ne kadar imkansız ise, hep "a" harfine basması da aynı derecede imkansızdır.

evet bir olasılık milyonda birin altına düşerse o olay bilime göre gerçekleşmez.

Hangi bilime göre? Mesela siz milyonda 1 görülen bir hastalığa yakalandığınız da Tıp bilimi sizi yok mu sayar? Uzaya gönderilen roketler için sizce hangi olasılıkta gerçekleşebilecek sorunlar göz önüne alınıyordur?

Bazı matematik hesaplamalarında milyonda birin altındaki olasılık göz ardı edilebilir. Ama her zaman DEĞİL!

• quote:

Orijinalden alıntı: Arslan Bey

Son zamanlarda arkadaşımla bu konuyu tartışıyoruz. DH'nin de fikirlerini almak istedim bu konuda.

Arkadaşımın Teorisi:

Bir tane ölümsüz maymunu alıyoruz. İçinde sadece bir daktilo olan odaya kapatıyoruz doğal olarak maymun rasgele daktilo tuşlarına basmaya başlıyor ve sonsuz zamanı var. Maymun er ya da geç Shakespeare'in bütün eserlerini yazacaktır.

Benim cevabım:

Temel olarak, eğer sonsuz zaman veriliyorsa her sonuç mümkündür ama ne olacağı belli değildir. Yani odaya kapatılan maymun yanlışlıkla daktiloda "a" tuşuna basıp sonsuza kadar a yazabilir. Böylece Shakespeare'in bütün eserlerini rasgele tuşlara basarak yazamaz yani teori yanlıştır.

Arkadaşımın savunması:

Bunu anlatmak zor ama şöyle anlatabilirim, "sonsuz miktarda zaman" nicelik olarak "sonsuz miktarda a harfinden" daha fazladır. Böylece sonsuz miktarda "a" yazıldıktan sonra üstüne sonsuz miktarda "b" yazılabilir. Yani bütün

Sizin bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum arkadaşımın bundan haberi yok ama ona konuyu göstereceğim.

arkadaşınızın cevabı daha doğru. Çünkü sürekli a tuşuna basarak tanımladığınızda olayı, sonsuzluk kavramından kurtarmış oluyorsunuz. Pi sayısının basamaklarının düzenli olamayabileceği ile ilgili bir görüş var çünkü basamakları herhangi bir düzen belirtmiyor gibi görünüyor.Pi sayısının bu özelliği matematiksel olarak kanıtlanmasa da eğer doğruysa şöyle denebilir;
    pi sayısının basamakları sonsuz ve rastegeledir dolayısıyla olabilecek bütün sayı kombinasyonları pi sayısının basamaklarında mevcuttur. Bu basamakları ASCII ye dökersek, pi sayısında şu andan itibaren tanıdığınız, sevdiğiniz seveceğiniz kişilerin adları, dünyadaki insanların aldığı nefes sayıları ve doğum tarihleri mevcut. Bitmap şeklinde düzenlersek, oluşabilecek sonsuz sayıda pixel kombinasyonunun içinde dünyada görebileceğin bütün görüntüler, bütün anıların, olmuş ve olacak bütün olayları bulabilirsin.
    Kısaca var olmuş veya var olacak bütün bilgiler, dünyadaki her canlının dnası, HER ŞEY bir çemberin çapına bölümünün sonucu olan bir sayıda mevcut

• Daktilo ömrünü de hesaba katmak lazım. Eğer ki daktilo sonsuz dayanıklılığa sahipse, arkadaşınız bana göre haklı; Ama normal bir daktilo ise, zaten bir süre sonra tuşlarından başlayarak parçalanacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmet//
    Pi sayısının basamaklarının düzenli olamayabileceği ile ilgili bir görüş var çünkü basamakları herhangi bir düzen belirtmiyor gibi görünüyor.Pi sayısının bu özelliği matematiksel olarak kanıtlanmasa da eğer doğruysa şöyle denebilir;
    pi sayısının basamakları sonsuz ve rastegeledir dolayısıyla olabilecek bütün sayı kombinasyonları pi sayısının basamaklarında mevcuttur. Bu basamakları ASCII ye dökersek, pi sayısında şu andan itibaren tanıdığınız, sevdiğiniz seveceğiniz kişilerin adları, dünyadaki insanların aldığı nefes sayıları ve doğum tarihleri mevcut. Bitmap şeklinde düzenlersek, oluşabilecek sonsuz sayıda pixel kombinasyonunun içinde dünyada görebileceğin bütün görüntüler, bütün anıların, olmuş ve olacak bütün olayları bulabilirsin.
    Kısaca var olmuş veya var olacak bütün bilgiler, dünyadaki her canlının dnası, HER ŞEY bir çemberin çapına bölümünün sonucu olan bir sayıda mevcut

Güzel bir bakış açısı

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Arslan Bey

Arkadaşımın Teorisi:

Benim cevabım:

Arkadaşımın savunması:

arkadaşınızın cevabı daha doğru. Çünkü sürekli a tuşuna basarak tanımladığınızda olayı, sonsuzluk kavramından kurtarmış oluyorsunuz. Pi sayısının basamaklarının düzenli olamayabileceği ile ilgili bir görüş var çünkü basamakları herhangi bir düzen belirtmiyor gibi görünüyor.Pi sayısının bu özelliği matematiksel olarak kanıtlanmasa da eğer doğruysa şöyle denebilir;

Benim cd konumda da böyle bir şeyden bahsettim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    evren bir atomdur
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Eğer maymunun yazdığı harflerle Shakespeare'in eserinin doğruluğunu ele alırsak ortalama yaşam süresinde yaşayan maymun bile yazabilir. Örneğin "eser" kelimesini yazmaya çalıştığını düşünürsek; (kmnhe, pjhns, ynöe, pjgyıpr, gibi) biz burdan harf harf ele alırsak yazabilir. Burdaki maymun ve Shakespeare ilişkisi insandaki göz gibi karmaşık yapılar için kullanılmıştır ancak göz yapısal olarak ışığa duyarlılıktan bu seviyeye yavaş yavaş gelmiştir ve maymunun eseri bir defa da yazmasını gözün karmaşıklığıyla bağdaştırmak pek anlamlı olmasa gerek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Daktilo ömrünü de hesaba katmak lazım. Eğer ki daktilo sonsuz dayanıklılığa sahipse, arkadaşınız bana göre haklı; Ama normal bir daktilo ise, zaten bir süre sonra tuşlarından başlayarak parçalanacaktır.

e herhalde, ona bakarsan, odayı takip cihazlarını da sonlu düşünmen gerekir, düşüne düşüne bunu mu düşündün

• quote:

Orijinalden alıntı: hp2010

quote:

Ben de arkadaşınız gibi düşünüyorum. Üniversitede aldığım olasılık dersi ve programlama dersinde gördüğüm rastgelelik konusunda hatırladıklarıma göre şöyle bir yorum yapabilirim.

evet bir olasılık milyonda birin altına düşerse o olay bilime göre gerçekleşmez.

sayısal loto ne o zaman

• konu güzel ama atan çok, yukardakiler gibi
    yazma ihtimali var, hesaplanabilir de, ama kaç basamaklı olur bilemem
    ilk cümle Ay olsun
    a harfi yazma olasılığı 29 da 1, y harfi yazması o da 29 da 1, bütün harfleri boşlukları yanyana yazarız çarparak, tabi tam olasılık formüllerini hatırlamıyorum ama mantık bu, ve sonucu ... da 1

• maymunun o süre içerisinde evrim geçirip orada yeni bir dünya kurma ihtimali daha yüksek
  • Tek canli nasil evrim gecirsin

--Abi ikiniyorum ama olmuyo--
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

Tek canli nasil evrim gecirsin

tek canlıdan sözde evrim çıkaranlar utansın ! Güzel tespit :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Miralge

quote:

• quote:

quote:

Maymunu ilkel dunya sartlarinda bir odaya birakirsaniz bilemem

Birde ekleme yapayım, maymun eşeyli çoğalır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yeni Türkü -- 21 Eylül 2012; 20:45:08 >

• quote:

quote:

Bu bölümde şu zamana kadar gördüğüm en güzel dokundurmalardan, espirilerden biri cidden tebrik ederim

Bu arada sonsuz zamanda sonsuz ihtimal olacağından, sonsuz/başarılı olma ihtimali olsa da sonsuz/başarısız olma ihtimali çok daha yüksek olduğunu unutmamak gerekir haliyle bu cevabı kimse öğrenemez.

• quote:

Olasılık teorisine göre bu doğru fakat maymunun bilinçli bir canlı varlık olduğunu unutmayalım. Maymun hep aynı tuşa basmaktansa daktilodaki diğer tuşları da denemek isteyecektir. Yani maymunun Shakespeare'in eserlerini yazma ihtimali sonsuza kadar a tuşuna basma ihtimalinden daha fazladır.

• Buradaki Maymun teşbihinin yapılması,maymunun maymunluk yaparak birçok tuşa random basmasını gösterir.Yoksa başka hayvanlar da olabilirdi maymun yerine.Bir Ahtapotla ya da Çekirgeyle daktiloyu aynı odayada koymak.Daktiloyla beraber Pikaçuyu bıraksaydık evrimleşebilirdi bile!
    Neyse,random tuş attırma özelliğinden dolayı alttaki mesaj çok doğrudur,bence forum kapanabilir:

quote:

• Shakespeare'in eserlerinin bir ruhu,dayandığı bir geçmişi ve anlamı vardır.Shakespeare gibi yazabilmek için özellikle İngiliz tarih ve kültürünü iyi bilmek gerekir. Maymunu odaya kapatmanız yetmez, onu time travel ile Shakespeare zamanına götürüp yaşadığı ortamda yaşatmalısınız.
    aaasgggfvvbcvcczzaaslfofodksk olmak asdfksdfgsdffgsııfsadsa ol sds mamak sdsfdsfsds anlamlı bir eser ortaya çıkarmaz.

Ben Edebiyatçıyım benim gözümde durum bu :)))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Peacifullord -- 21 Eylül 2012; 0:54:42 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.