Şimdi Ara

Meguiars Ürünleri İle Araba Bakımı Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
4
Favori
2.451
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet arkadaşlar arabama pasta cila boya koruma işlemi yaptırmak istiyordum uzun zamandır ve araştırmalarım sonucunda bu işlemi 250 tl den aşağı yapan bir yer bulamadım. Bende kendim yapabilirim diyerekten aşağıdaki ürünleri aldım. Bunun yanında birde claybar almam lazımmış onu yeni öğrendim ama pahalı bir malzeme meguiars marka olarak daha ucuz bulabilirmiyiz bilmiyorum. Gelelim soruma ben bu ürünlerle sırası ile nasıl bir çalışma yapmalıyım sizce ?

Meguiar's NXT GENERATION Cilalı Konsantre Şampuan 8512664 24,17 TL

Meguiars NXT GENERATION Boya Koruyucu Cila 8512718 42,90 TL

Meguiars Ultimate Spray Cila 8517516 25,50 TL

Toplam İndirim 21,19 TL
    Hediye Çeki 25,00 TL
    KDV 14,12 TL
    Sipariş Toplamı 92,57 TL

• Bu sorulara burda cevap verilemez bence,datailturkey forumuna üye olun tavsiyem..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Polisaj makineniz yoksa, hakkını vererek yapamazsınız. Aracın yılını vb yazmamışsınız, ama muhakkak hareli çizikler mevcuttur. Bunu da elinizdeki ürünlerle halledemezsiniz. Ayrıca Meguiars diye diretmeyin, daha uygun fiyata aynı işi yapacak bir çok marka var.

Ezcümle, polisaj makinesi, buna uygun pedler, kil, pasta vb olmadan bu işi tam olarak yapamazsınız. İyice araştırın, sonra yavaş yavaş set kurun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aracım 2002 model Honda CRV makineyi kullanmayı bilmezsen boyayı yakarsın hare bırakırsın daha kötü olur falan dediler bende o işe girmedim hiç
  • quote:

Orijinalden alıntı: Devilsbutcher

aracım 2002 model Honda CRV makineyi kullanmayı bilmezsen boyayı yakarsın hare bırakırsın daha kötü olur falan dediler bende o işe girmedim hiç

Diğer türlü de geçiremeyeceksiniz zaten :) Şehir neresi?

• quote:

Orijinalden alıntı: Aytürk

quote:

aracım 2002 model Honda CRV makineyi kullanmayı bilmezsen boyayı yakarsın hare bırakırsın daha kötü olur falan dediler bende o işe girmedim hiç

Diğer türlü de geçiremeyeceksiniz zaten :) Şehir neresi?

şehir kocaeli :)
  • quote:

Evet arkadaşlar arabama pasta cila boya koruma işlemi yaptırmak istiyordum uzun zamandır ve araştırmalarım sonucunda bu işlemi 250 tl den aşağı yapan bir yer bulamadım. Bende kendim yapabilirim diyerekten aşağıdaki ürünleri aldım. Bunun yanında birde claybar almam lazımmış onu yeni öğrendim ama pahalı bir malzeme meguiars marka olarak daha ucuz bulabilirmiyiz bilmiyorum. Gelelim soruma ben bu ürünlerle sırası ile nasıl bir çalışma yapmalıyım sizce ?

Meguiar's NXT GENERATION Cilalı Konsantre Şampuan 8512664 24,17 TL

Meguiars NXT GENERATION Boya Koruyucu Cila 8512718 42,90 TL

Meguiars Ultimate Spray Cila 8517516 25,50 TL

Toplam İndirim 21,19 TL
    Hediye Çeki 25,00 TL
    KDV 14,12 TL
    Sipariş Toplamı 92,57 TL

Konsantre şampuan ile güzelce yıkarsınız.
    Ardından ince bir sünger uygulama pad iile Boya koruyucu cilayı uygularsınız.
    Ardından da her yıkamadan sonra aracı kuruladıktan sonra mikrofiber bez ile sprey cila uygularsınız.

Bu şekilde aracınız normalde boya vernik durumu iyi ise aracı bir nebze korumuz ve canlı görünümünü korursunuz.

Ancak aracın rengi solmuş ise,, güneşte bakıca örümcek ağı gibi hareler var ise bunlar size hiçbir konuda yardımcı olamaz.

Claybar yani killer çeşitli sertliklerde ve markalarda olabilir. Chemical guys dodo gibi markalarınkiler gayet güzeldir. MeguiarsWın kiler biraz yumuşak kaçar. Bu ürün boyadaki demir ve derine işlemiş tozları adeta ağda gibi alır.. Yüzey öyle pürüzsüz olur ki elinizi sürdüğünüzde tıs sesi gelir.. o bile çıkmaz.. pahalıdır ama 20gr kil ile 4-5 kez uygulama yapılabilir.

Ayrıca polisaj makinesinden bu kadar korkmayın.. Boyaya zarar vermek için en sert cutting pad ile yüzeye bastırıp 1dkdan fazla bastırmak gerek. Zaten alacağınız giriş seviye polisaj makinesi yüeye bastırınca bayılıp, ısınıp kendisi duracaktır :)

Örneğin 2000 devirle finishing pad ile boyaya girişseniz elinizden kaçırıp çizdirmedikten sonra boyaya hiçbirşey olmaz..

Harelenmenin sebebi pastanın iyice yedirilmemesidir. Genelde diş macunu kıvamında olan aşındırıcı polish ürünler ısı ile gittikçe saydamlaşır.. İşte bu kıvama gelene kadar kaportada gezdirmek gerekir.. Az aşındırıcı bir ürünle harelenme olması çok zor.. İlgili iseniz daha yazarım..

Kendim 3 yıldan fazla yaptım.. Ürünleri yurt dışından aldım.. kimisi hala duruyo.. kimisi bozuldu attım.. Bana sorarsanız sürekli yapılacak bişi değil.. Siz bilirsiniz.. Ben hobi diye yapıyordum.. Gereksiz.. Arabayı satınca daha iyi anlıyorsunuz..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    En İyi Oto Bakım Ürünleri ?
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • yurtdışından da alabilirim ama bunların fiyatı piyasaya göre uygundu bende aldım bakalım :) Kaç sene gider bu malzemeler acaba ?? Birde polisaj makinesi illa şart ise alayım o zaman koçtaşdan falan bir yerden evet meraklıyım malzemelerim geldi şuan için deneme amaçlı olarak başlıcam ama biraz daha bilgi edinmeye çalışıyorum
  • quote:

yurtdışından da alabilirim ama bunların fiyatı piyasaya göre uygundu bende aldım bakalım :) Kaç sene gider bu malzemeler acaba ?? Birde polisaj makinesi illa şart ise alayım o zaman koçtaşdan falan bir yerden evet meraklıyım malzemelerim geldi şuan için deneme amaçlı olarak başlıcam ama biraz daha bilgi edinmeye çalışıyorum

Bu yanıt benim için ise alıntı yaparsanız haberim olur, yanıtsız kalmamış olur sorunuz :)

Öncelikle bu aldığınız ürünler makine ile uygulanabilecek ürünler değil. Bakın makinenin esprisi şudur.. Araca parlaklık sağlayan vernik tabakasıdır. Clear coat adı verilen bu kısım mikron seviyesinde bir boyuta sahiptir. Zamanla bu şeffaf vernik tabakası üzerinde hareler oluşur ve ışığı yansıtan bu tabaka artık yüzeyin pürüzlü yapısı nedeni ile eski gloss görüntüsünü kaybeder.

Çare bu yüzeyi mikron seviyesinde aşındırmak, gedikleri doldurmak ve yeniden katı ve şeffaf bir tabaka oluşturmaktır. Aşındırıcı ürünler sanayide pasta olarak anılır. Paste yani macun kelimesinden gelir. Diş macunu gibi "tooth paste" aşındırıcı olduğundan olsa gerek.

Bu aşındırıcı ürünler içindeki aşıntırıcı parçacıklar belli bir ısıda en verimli çalışır. Ayrıca yüzeyle yeterli miktarda temasta olmalıdır. Bunu elle yapmak çok zordur. Verimsizdir. Makine ise dakikada 2000-3000 devir ile hem gereken ısı hem de sürtünmeyi sağlar.. Aşındırıcı pasta kısa sürede erir ve yüzeye zarar vermeden vernikteki bu görsel çizgileri yok eder.

Burada dikkat edilmesi gereken şeyler:

1. Devir ayarlı bir polisaj makinesi ve uygun padler almak önemlidir.
    2. Kaporta parçaları parçalara bölünüp her panel 2-3e bölünüp her bölümde en az 15-20 dl çalışmak gereklidir.
    3. Boyanın durumuna uygun ürün kullanmak gerek. Ağır aşındırıcı, orta aşındırıcı ve hafif aşındırıcılar vardır. Ağır aşındırıcı sonrası bir de hafif aşındırıcı ile finish yapmak gerekebilir. Aks taktirde yüzey parlak olmayacaktır.
    4. Aşındırıcı madde tek başına ölçü değildir kullanılan pad te aşındırıcı etkiyi değiştirir. Örneğin yün padler ile uygulandığında hafif aşındırıcı ürünler bile gayet güçlü olabilirler. Pad seçimi önemlidir. Makine yanında gelen padler genelde 5 para etmez. Einhell'in PO1100 model ürünü var bende işimi görüyordu. MAkita gibi makineler bu işi ciddi düşünenler için önemlidir.

5. polisaj makineleri 2 çeşittir. Rotary ve dual action. Rotaryler bildiğin tek yönlüdür. Ucuzdur. biraz dikkat ve kontrol gerektirir. Dual actionlar çift yönlü hareketlidir. Kontrolü daha kolay.. hata riski daha azdır.. pahalıdır..

-----

Aşındırıcı ürünler ile boya cam gibi yapıldıktan sonra bu yüzey korumaya alınmalıdır. İşte bu kontada cilanın kalitesi devreye giriyor. Yaptığınız işlemi kitlemek, korumaya almanın 3 yolu var.

1. Doğal wax bazlı ürünler
    2. Sentetik ürünler..
    3. Nano teknoloji

Doğal waxlı ürünler kolay uygulanır. Ömrü azdır. Max 3-4 ay dayanır..
    Sentetik ürünler de kolay uygulanır.. Sıvı olanların ömrü kısadır.. Katı olanlar daha iyidir. 6-7 ay kadar dayanabilir.
    Nano uygulaması zordur.. Ancak çoğu kaskatı bir yüzey oluşturur. Diğerleri kadar parlak olmayabilir .. ömrü uzundur.

Koruyucu waxları kalın sürmek, makine ile sürmek gereksizdir.Çoğu kürleştiğinde sertleşir ve buffing yani silme aşaması zorlaşabilir bu nedenle incecik sürülür. Çıplak elle bile uygulanabilir. Süperspor arabalara çıplak elle bakım yapanlar vardı :)

• quote:

Orijinalden alıntı: synthesizer

quote:

yurtdışından da alabilirim ama bunların fiyatı piyasaya göre uygundu bende aldım bakalım :) Kaç sene gider bu malzemeler acaba ?? Birde polisaj makinesi illa şart ise alayım o zaman koçtaşdan falan bir yerden evet meraklıyım malzemelerim geldi şuan için deneme amaçlı olarak başlıcam ama biraz daha bilgi edinmeye çalışıyorum

Bu yanıt benim için ise alıntı yaparsanız haberim olur, yanıtsız kalmamış olur sorunuz :)

Öncelikle bu aldığınız ürünler makine ile uygulanabilecek ürünler değil. Bakın makinenin esprisi şudur.. Araca parlaklık sağlayan vernik tabakasıdır. Clear coat adı verilen bu kısım mikron seviyesinde bir boyuta sahiptir. Zamanla bu şeffaf vernik tabakası üzerinde hareler oluşur ve ışığı yansıtan bu tabaka artık yüzeyin pürüzlü yapısı nedeni ile eski gloss görüntüsünü kaybeder.

Çare bu yüzeyi mikron seviyesinde aşındırmak, gedikleri doldurmak ve yeniden katı ve şeffaf bir tabaka oluşturmaktır. Aşındırıcı ürünler sanayide pasta olarak anılır. Paste yani macun kelimesinden gelir. Diş macunu gibi "tooth paste" aşındırıcı olduğundan olsa gerek.

Bu aşındırıcı ürünler içindeki aşıntırıcı parçacıklar belli bir ısıda en verimli çalışır. Ayrıca yüzeyle yeterli miktarda temasta olmalıdır. Bunu elle yapmak çok zordur. Verimsizdir. Makine ise dakikada 2000-3000 devir ile hem gereken ısı hem de sürtünmeyi sağlar.. Aşındırıcı pasta kısa sürede erir ve yüzeye zarar vermeden vernikteki bu görsel çizgileri yok eder.

Burada dikkat edilmesi gereken şeyler:

1. Devir ayarlı bir polisaj makinesi ve uygun padler almak önemlidir.
    2. Kaporta parçaları parçalara bölünüp her panel 2-3e bölünüp her bölümde en az 15-20 dl çalışmak gereklidir.
    3. Boyanın durumuna uygun ürün kullanmak gerek. Ağır aşındırıcı, orta aşındırıcı ve hafif aşındırıcılar vardır. Ağır aşındırıcı sonrası bir de hafif aşındırıcı ile finish yapmak gerekebilir. Aks taktirde yüzey parlak olmayacaktır.
    4. Aşındırıcı madde tek başına ölçü değildir kullanılan pad te aşındırıcı etkiyi değiştirir. Örneğin yün padler ile uygulandığında hafif aşındırıcı ürünler bile gayet güçlü olabilirler. Pad seçimi önemlidir. Makine yanında gelen padler genelde 5 para etmez. Einhell'in PO1100 model ürünü var bende işimi görüyordu. MAkita gibi makineler bu işi ciddi düşünenler için önemlidir.

5. polisaj makineleri 2 çeşittir. Rotary ve dual action. Rotaryler bildiğin tek yönlüdür. Ucuzdur. biraz dikkat ve kontrol gerektirir. Dual actionlar çift yönlü hareketlidir. Kontrolü daha kolay.. hata riski daha azdır.. pahalıdır..

-----

Aşındırıcı ürünler ile boya cam gibi yapıldıktan sonra bu yüzey korumaya alınmalıdır. İşte bu kontada cilanın kalitesi devreye giriyor. Yaptığınız işlemi kitlemek, korumaya almanın 3 yolu var.

1. Doğal wax bazlı ürünler
    2. Sentetik ürünler..
    3. Nano teknoloji

Doğal waxlı ürünler kolay uygulanır. Ömrü azdır. Max 3-4 ay dayanır..
    Sentetik ürünler de kolay uygulanır.. Sıvı olanların ömrü kısadır.. Katı olanlar daha iyidir. 6-7 ay kadar dayanabilir.
    Nano uygulaması zordur.. Ancak çoğu kaskatı bir yüzey oluşturur. Diğerleri kadar parlak olmayabilir .. ömrü uzundur.

Koruyucu waxları kalın sürmek, makine ile sürmek gereksizdir.Çoğu kürleştiğinde sertleşir ve buffing yani silme aşaması zorlaşabilir bu nedenle incecik sürülür. Çıplak elle bile uygulanabilir. Süperspor arabalara çıplak elle bakım yapanlar vardı :)

Meguiar's™ ULTIMATE COMPOUND Çizik Giderici Pasta 8517216 mı alsam birde bunun üzerine o zaman ? Şuan elimdeki ürünler ile iyi bir sonuç alamaz mıyım acaba ? Yada siz ne öneririsiniz bana ?

• quote:

Meguiar's™ ULTIMATE COMPOUND Çizik Giderici Pasta 8517216 mı alsam birde bunun üzerine o zaman ? Şuan elimdeki ürünler ile iyi bir sonuç alamaz mıyım acaba ? Yada siz ne öneririsiniz bana ?

Yerinizde olsam 250ml bölünmüş ürünler alırım. Erdem boya bu konuda çok iyidir.http://erdemboya.ticiz.com/product_list/group_162082 Firma ile alakam yoktur.

Linkte ürünlerin resimlerini görürsünüz. Etiketteki işaret ne kadar şaındırıcı olduğunu gösterir. Bence M205 yada M82 gibi hafif ürünler ile başlayın. Bu ürünler doğru pad ile ve sabırla özellikle japon araçlarının boyasında çok güzel işler çıkartır.

• quote:

quote:

Yerinizde olsam 250ml bölünmüş ürünler alırım. Erdem boya bu konuda çok iyidir.http://erdemboya.ticiz.com/product_list/group_162082 Firma ile alakam yoktur.

Linkte ürünlerin resimlerini görürsünüz. Etiketteki işaret ne kadar şaındırıcı olduğunu gösterir. Bence M205 yada M82 gibi hafif ürünler ile başlayın. Bu ürünler doğru pad ile ve sabırla özellikle japon araçlarının boyasında çok güzel işler çıkartır.

m205 alsam 250 gr 25 tl önce benim aldığım şampuanla arabayı yıkasam ardından claybar işlemi yapsam ardından tekrar şampuanla yıkasam sonra polisaj makinası ile m205 i uygulasam ardından benim aldığım nxt wax ı uygulayarak işlemi bitirsem haftada birde quick wax ile etkisini uzatsam baktım etkisi bitti tekrar aynı işlemi yapsam o şekilde bir yol izlesem sizce nasıl olur ?

• quote:

quote:

quote:

m205 alsam 250 gr 25 tl önce benim aldığım şampuanla arabayı yıkasam ardından claybar işlemi yapsam ardından tekrar şampuanla yıkasam sonra polisaj makinası ile m205 i uygulasam ardından benim aldığım nxt wax ı uygulayarak işlemi bitirsem haftada birde quick wax ile etkisini uzatsam baktım etkisi bitti tekrar aynı işlemi yapsam o şekilde bir yol izlesem sizce nasıl olur ?

Ben de böyle başladım :) Gayet güzel olur. Sprey ürünü yıkmadan yıkamaya kullanabilirsiniz. Çok bereketli ürünler bunlar. Yıkama sonrası cilanın ömrünü uzatmak için her pnele birkaç fıs sıkmanız yeterli.. En az 1 yıl gider. alacağınız 250ml ürünle de 3-4 uygulama yaparsınız. Bu da kafadan 2 yıl demek :) İstabulda olsanız benim makineyi ödünç de verebilirdim. Öylece duruyor.

• Arabayi cilali yikamadan sonra kil ile mutlaka uzerinde ki sanayi tozlari , recineler , yikamada cikmayan tozlar vb seylerdrn arindirmalisiniz.

Sonra cok kalin cizikler yoksa ince pasta atip kilcal cizikleri alin.Araci tekrar yikayin.

Sonra polish urunu uygulayin ve birkac saat beklemeye alin.mikrofiber bezle silerek tekrar uzerinden gecin yine beklemeye alin tekrar silin.

En son wax islemi uygulayarak islemi sonlandirin. 6-8 saat surer bekleme sureleriyle beraber butun islemler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi !sTaNbLuE -- 20 Ocak 2015; 23:44:23 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: !sTaNbLuE

Arabayi cilali yikamadan sonra kil ile mutlaka uzerinde ki sanayi tozlari , recineler , yikamada cikmayan tozlar vb seylerdrn arindirmalisiniz.

Sonra cok kalin cizikler yoksa ince pasta atip kilcal cizikleri alin.Araci tekrar yikayin.

Sonra polish urunu uygulayin ve birkac saat beklemeye alin.mikrofiber bezle silerek tekrar uzerinden gecin yine beklemeye alin tekrar silin.

En son wax islemi uygulayarak islemi sonlandirin. 6-8 saat surer bekleme sureleriyle beraber butun islemler.

Polish ürünü ne oluyor bendeki nxt sanırım en son dediğiniz wax ??

• Bu is hobi olarak yapilirsa mantikli fakat ciddi ciddi arabaya bakmak amacli yapiliyorsa, malima bu kadar deger vermeme ramen, gercekten caniniza yazik. Dunya mali, gun geliyor satip baska birsey aliyoruz, o yuzden bu kadar yorulmaniza gerek yok dusuncesindeyim cunku az bir emek ve ugras degil.

Tabi bu benim gorusum, eger ise tam anlamiyla girisirseniz kolay gelsin. Hatta fotograflandirarak yaptiginiz islemlerin konusunu acarsanizda guzel olur okuruz. :)

Selamlar.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: !sTaNbLuE

Arabayi cilali yikamadan sonra kil ile mutlaka uzerinde ki sanayi tozlari , recineler , yikamada cikmayan tozlar vb seylerdrn arindirmalisiniz.

Polish ürünü ne oluyor bendeki nxt sanırım en son dediğiniz wax ??

Aynı şeyi 2 kere yazmışım kafa gitmiş :) Aldığınız ürünler yapacağınız işlemlerin tamamı zaten.Biri pasta dan sonra ki cilalamayı yapıyor diğeri boya koruma ve su itici(boncuklama denir) özelliği taşıyor.

Aslında ilk üründe yapıyor ama 2.ürün tam anlamıyla bu görevi görüyor.

Ama dediğim gibi ilk başta cilalı şampuan ile yıkadıktan sonra aldığınız hızlı cilayı bol bol sıkarak bir güzel kil uygulamasınız.Yoksa yapacağınız işlemden iyi bir sonuc alamazsınız , boya yüzeyi pütürlü kalır ve polisaj makinesi uygulamasında boya yüzeyinde harelenmeler oluşur.

kil bittikten sonra tekrar cilalı sampuan ile yıkayıp yukarıda söylediklerimi yapmalısınız.Bekleme sürelerini sakın aksatmayın ve acele etmeyin.

• @supremum01
    Bayadır merak ediyordum bu işi bakalım nasıl olcak claybar ve m205 i de sipariş edeyim birde polisaj makinası aldık mı olay bitiyor :) işlemden öncesini ve sonrasını fotoğraflandırırım :)

@!sTaNbLuE
    Aynen hocam teşekkür ederim dediğiniz gibi yapıcam

@synthesizer
    Hocam teşekkür ederim verdiğiniz bilgilere birde m205 r uygun polisaj makinadı pad ı nedir onun hakkında da bilgi verir misiniz ?

• quote:

@supremum01
    Bayadır merak ediyordum bu işi bakalım nasıl olcak claybar ve m205 i de sipariş edeyim birde polisaj makinası aldık mı olay bitiyor :) işlemden öncesini ve sonrasını fotoğraflandırırım :)

@!sTaNbLuE
    Aynen hocam teşekkür ederim dediğiniz gibi yapıcam

@synthesizer
    Hocam teşekkür ederim verdiğiniz bilgilere birde m205 r uygun polisaj makinadı pad ı nedir onun hakkında da bilgi verir misiniz ?

Valla Einhell PO1100 işini görür.. Bu ürünler çin malı ve amatör modeller. Hergün kullanılmayacağı için sorun olmaz.. 1000-3000 devir aralığı olursa iyidir. Hafif olanlar makbuldür. 180-250 tl arası tutar sanırım.

Pad olarak da 150mm padlere bakabilirsiniz. Finishing pad yani sonlandırmada kullanılan padler işinin görür.. Polishing padler biraz daha aşındırıcıdır. Cutting padler ise en aşındırıcı pedlerdir. Bu pedlerden 180mm olanı almayın makine zorlanır. 150mm ped için 125mm tabla almanız gerekli. Tabla makineye takılır altı çırtlıdır. Pad de bu cırta takılır.

Dar alanlar için 70-80mm ped de alınabilir yine ufak bir tabla da lınması gerek. Direk ve tamponlarda gerekli olabiliyor.

Siz şuan NXT almışsınız. Çok güçlü olmasa da yapılan işi korur. Baktınız işe meraklısınız ileride farklı ürünler alırsınız.

• Aşağıdaki linkte sırasıyla Meguiar's uygulamalarım var. Faydası olacaktır.

İlk linkteki uygulama biraz yüzeyseldi, ikinci uygulamada kil kiti satın aldım, üçüncü uygulamada ise polisaj makinesiyle uyguladım.

1.
    http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=60193.msg815091#msg815091

2.
    http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=60764.msg822536#msg822536

3.
    http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=61246.msg829359#msg829359

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.