Şimdi Ara

Metal levhayı belirli bir ısıda ısıtmak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Elimizde bir adet 50*30 cm ebatlarında ve 1 cm (10mm) kalınlığında metal bir levha var. bu levhayı yaklaşık 36-38 derece sabit sıcaklıkta ısıtmamız gerekiyor. Levha ayalı olacak ve yerden yaklaşık 1,5 metre yüksekte duracak.

Bunun için levhanın arka kısmını rezistans teli ile donatmayı ve akü ile elektrik vererek ısıtmayı düşündük. Akü diyorum çünkü bulunduğumuz ortamda elektrik kaynağına erişimimiz yok. Isıtmak için sıcak su ve yağ önerileri de geldi ancak bizim mümkün olan en az malzemeyi kullanmamız ve taşımak istediğimizde sorun çıkarmaması lazım. Çünkü portatif olacak ve sık sık taşınacak.

Şimdi buradaki sorularım şunlar:

1- Belirttiğim ebatlardaki levhayı istediğimiz ısıda tutmak için ne kadar rezistans teli gerekir.

2- Bu teli ısıtmak için kaç volt ve amperlik akü gerekir.

3- Sabit ısı için sabit akım gerekecektir. Akımı sınırlandırmak için nasıl bir devre kurmamız lazım. Aşağıda linkini verdiğim videoda yapılan devre bizim işimizi görür mü?

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.

Creative Channelyoutube
    How To Make DC Motor Speed Controller
    https://youtu.be/jFBuIo_hEms

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• aklıma pwm kontrollü indiksiyon ısıtıcı geldi . belki işine yarar
  • Verdiğiniz linkteki kart bir dc motor hiz kontrol kartı. Pwm tekniği kullanır. Burda müdahale edilen şey akım değil gerilimdir. Gerilim değeri, kart üzerinde bulunan bir 555 entegresi ile üretilen kare dalganın duty cycle değeri değiştirilerek yapılır. Ben 555 yerine pıc kullanırım genelde. Bir adet de mosfet gerekir bu iş için.(dc motora bağlı. Çektiği akım ve gerilime göre belirlenir mosfet) Irfz44n en meşhur olanıdır. Ancak orijinalini bulmak çok zor piyasada. Hep sahteler var. Ne olur olmaz diye iki taneyi paralel kullanırım genelde ben. Sizin istediğiniz şey farklı. Akım sınırlama olayı daima yanında ısınma problemi getirir. Bu ısınma da çalışmada kararsizliga sebep olur. İsterseniz bir sıcaklık sensoru koyup isteğiniz sıcakligi ısıtıcıyi açıp kapatarak yapabilirsiniz.

• ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    Peki hocam bu kart bizim işimizi görür mü. Yani Örneğin kışın hava soğuk olacağı için gerlimi biraz arttırıp yazın bşraz azaltarak istediğimiz sıcaklık kontrolünü sağlayabikir miyiz.

• Yalnız_Akıncı kullanıcısına yanıt
    videodaki kartın kullanımını manuel olarak potu çevirerek yaparsınız.hani eğer ıstıcınız böyle gerilim arttırımı ve azaltımı ile farklı bir ısı sağlıyorsa alıp termometreyi levhaya dokundurup elle istediğiniz sıcaklığa gelene kadar çevirmeniz lazım.böyle birşey pek mantıklı olmayacaktır.benim tavsiyem bir ds18b20 ile sürekli olarak levha sıcaklığını ölçüp levha arkasında bağlı olan ısıtıcının açıp kapama işlemini gerçeklestirmeniz.böyle bir kart kulanırsanız yaz kış filan farketmez.kodda belirtilecek değerler aralığında tutar levhayı.mesela 35-40 derece arası olsun dersenız sıcaklık değeri 35 dereceden düşük olduğu anda ısıtıcı çalışır.eğer sıcaklık değeri 40 ın ustune cıkarsa ısıtıcı kapanır.eğer bu ısıtıcı ısıtana kadar baya vakit geçiyor derseniz değerler daha da daraltılır.bu şekilde o ısınma süresinden yaşanacak kayıp tolere edilmiş olur. aynı şekilde başta dediğim gibi ısıtıcı verilen değişken gerilime göre ısınma mıktarını değiştiriyorsa yine bu habsettiğim devre kullanılabilir. sıcaklıksensoru yıne aynı bu degerler arasında çalışır ama bu sefer pic in ccp ucundan verilecek bir pwm sinyali ile ısıtıcıya gerekli gerilim değeri pwm tekniği ile mosfet uzerıjden verilebilir.bu selikde ıstıcı hiçbir zaman kapanmamıs olur ve ısısı kontrol edilmiş olur.sıcaklık 35 ın altında ise pwm duty cycle arttırılır. bir iki dakika yuksek kalır sonra orta seviyeye çekilir.bu şekilde 37-38 derece elde edilmesi hedeflenir .olur da fazla ısınırsa, yani sıcaklık 40 sınırına gelirse o zaman duty cycle tekrar düşürülür.bu şekide gayet hassas bir termostat devresi elde edilmiş olur

• evvela pwm tekniği gerilimi değiştirmez. elektriğin uygulanma süresini değiştirerek elektrikli ve elektriksiz zamanlar oluşturur. Gücü arttırmak için elektrikli zaman arttırılır gücü azaltmak içinse elektriksiz zaman aralığı arttırılır. Yani gerilim aynı ama kare dalga uygulanma süresi değişiyor. pwm pulse width modulation yani dalga genişliği ayarlaması demek.

akım sınırlaması için pwm şart değil. Zira güç elemanlarının bozulma sorunu işin içine girecektir diye düşünüyorum. Akan akımın değiştirilmesi için gerilim değiştirilebilir.

mesela levha demir çekici ile dövülüyor olsa sistem üzerine kurulu parçaların buna uygun olması gerekir. Bu durumda levha üzerindeki elektronik elemanlar bozulmaz.Ama levhanın direnci ile elektriksel olarak sıcaklık tespit edilebilse iş çok farklı olur. Ama pek makul olmayabilir.

İlle rezistans ile yapılacaksa levha rezistanslar var. Alınır arkaya yapıştırılır.

Sıcaklığın ölçüm tarzlarından ışıma da akla geliyor. Mallum lazerli temassız sıcaklık ölçerler var. Bu tip bir alet de ölçme kısmında yer alabilir. Ayrıca levhanın uzakta sebep olacağı termal görüntü yani termal sistemler tarafından algılanacak görüntüsünden de sıcaklık anlaşılabilir. Termal sistemler bu düşük sıcaklıktaki levhayı uzaktan görecektir ve görüntü işleme ile levha sıcaklığı kontrol edilebilir. Tabi levha uzakta nası iletişim kurulcak? wifi vb sistemler düşünülebilir. Mesela arada bir termal görüntüye bakılır ve hava şartlarının değişen etkisi ile levha sıcaklığının değişimi kontrol edilir ve levha arkası rezistansların çalıştırılması arttırılır ve ya azaltılır. En akla yatkını cep telefonundan termal görüntünün işlenmesi. Ve wifi ile levhaya pwm ve ya akım kontrolü uygulanması.

Yani herşeyden önce levhanın gece ve gündüz göreceği hava şartından doğan ısı kaybı bir ayarlanırsa daha çok ince ayara gerek kalmaz.

Şimdi gelelim konunun "mekanik" kısımda olmasının hasebine.... Basarız kızgın yağ kazanını dolandırırız yağı levha arkası kutuda bitiririz işi. Olmadı güneşten ısınan kazanı koyarız su ısınır yine basarız levhaya. Hatta kızgın yağ ve ya sudan havayı ısıtıp sıcak hava da üfleyebiliriz levhaya. Bu da levhanın darbe yiyerek çalışmasından etkişlenmeyen bi sistem olur. Mesela levha arkasına kanatçık eklenirse levha bu kanatçıklardan ısınır. Yine sıcak su levha üstünden de akıtılabilir.

Ama en makbulü yine mekanik olacaktır. Çünkü aküsü şusu busu zaten epeyce bi meşgale. AMa küçük tüpten ısınan minicik bi su hattı ve bu syun levha arkasından kalorifer peteği gibi dolandığını düşünün.Levha arkasına belirli aralıkta başka bi levha eklenir ve arada boş hacim oluşturulur. Bu hacimden su dolanır. Su eğer mini kalorifer sistemi ile küçük tüpte ısıtılırsa iş çözülmüş olur. Eğer ısıtma ihtiyacı gayet az ise küçük tüpten de daha küçük başka tüpler var ve hatta çakmak gazı depolayan tip ufak sistemler var.

Mini kaloriferden başka levhayı devamlı kontrollü ısıtacak çakmak gibi bi sistem lazım.Levhayı alttan ısıtacak bi çakmak. Levha arkası kanatçık da olabilir çakmaktan çıkan sıcak gazlar levha arkası kapalı bir hacimden de geçebilir. Tabi çakmak modifiye edilecek ve çakmağın hem gaz ayarı kontrol edilecek hem de söndüğünde tekrar yakılacak. Sönen çakmak yüksek gerilim kıvılcım ile yakılır ama söndüğünün ya fotoled ile ya sıcaklık kontrolü ile ya da çıkan gaz sıcaklığı ile anlaşılması lazım.

Arkadaşlar modifiye edilmiş kontrollü çakmak projemiz olabilir ve herkes kendisine uygun yerlerde fikir vererek işi bitirmemizi sağlayabilir.

Bu arada elektrikli peltier de düşünülebilir. Hatta levha yerine peltier de kullanılabilir ama peltierin darbe vb ne dayanabileceğine ihtimal vermiyorum. Bi de bandı açılınca ısınan tip kapsüller vardı. İnsanlar bunu alıp bandını açıp karnına koyuyordu. İçinde demiroksit var ve hava ile temas edince ısınıyor. Fantastik olarak mini ısı pompası da kullanılır. Levha kondenser olur ve ısıtılır. Hatta ısı pompasında refrigirant yerine bildiğimiz hava bile kullanılabilir. Minik bi kompresö işi bitirir.

En kolayı modifiyeli ve kontrollü çakmak. Aslında en zoru ama işi çözecek olan en kolay yöntem...

Başarılar....

• karafetva K kullanıcısına yanıt
    Pwm gerilimi DEĞİŞTİRİR. Dediğiniz tanımı internetten arama yapan herkes görür zaten. Duty cycle kavramından bahsettim zaten. Bahsettiğiniz kare dalga toplamda yük üzerine düşen gerilimi değiştirir. O kare dalga 2khz -5khz frekansında olunca aradaki düşüşler yük üzerine kaynak gerliminin belli bir oranı haline gelir. Nasıl insan gözü 30 Hz in üzerindeki sıralı fotoları video olarak görüyorsa, o devre de anahtarlama ile verilen o yüksek frekanstaki gerilim anahtarlamasini bütün halde algılayıp çalışır. Motoru pwm ile sürerken iki ucuna voltmetre bağlayın. Pwm duty cycle değerini değiştirin. Değeri okuyun. Gerilim değişir. Kaynak gerilimi anahtarlama elemanı kullanılarak belli bir Duty cycle ile toplamda düşürülüp arttırılır. Amaç budur zaten: "gerilimi değiştirmek"

Pwm akımı sınırlamaz zaten. Gerlimi değiştirir. Çekilen akım yüke bağlıdır. Yükün karakteristik yapisi zaten düşük gerilimde düşük akım ise ihtiyaci olanı çeker. Sınırlama için ayrı elektronik elemanlar kullanilir.

Bahsettiğiniz şeylr çok uçuk. Lazerli sıcaklık ölçer, wifi, görüntü işleme,... Cozum üretirken biraz uygulanabilir ve uygun maliyet göz önünde bulundurulmali. Bu anlattıklariniz baya gereksiz bence.

Bir de şu mekanik takıntısı var tabi :) kızgın yağ mi? Güneşte ısıtılmış su ile kazan falan? Çakmagi modifiye etmek mi? Çakmak gaz kontrolü mu? Levha arkası kanatcik? Allah aşkına bunları daha önce yaptınız mı? Hani buraya şu kızgın yağ olayı ile ilgili yaptığınız bir örneği atabilir misiniz? Ben düşük maliyetli ve defalarca yapıp kullandığım bir sistemi öneriyorum. Siz ise sırf mekanik takıntiniz yüzünden böyle fanteziye kaçıyorsunuz. Burda konu açan arkadaş gerçek, olabildiğince uygun maliyetli, pratik ve portatif birşey istiyor :) sizin anlattıklarınız bunların hiçbirini kapsamıyor. Konuyu da defalarca söyleye söyleye mekanik bölümune taşıttirdiniz resmen :) şu anlattığınız şeyleri kendi yaptığınız somut işlerle bir ortaya koysaniz eyvallah diycem ama hep Fantezi yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostmanzero -- 11 Nisan 2017; 23:59:58 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • çok değerli forumdaşım...
    siz elektronikçileri eğitmekle mi geçicek hayatımız? Geçende birinizin de dirençlerin watt değerinden haberiniz yoktu....
    pwm gerilimi değiştirir. Neden? Çünkü voltmetreyi bağliinca değer değişiyor. Su saatini bağlinca n'oluyor? Ondaki değer de değişiyor mu? O zaman bu pwm su faturası getirmesin şimdi?
    pwm gerilim değiştirmez. Gerilim demek elektriksel değerin enerjik izahı demektir. Pwm kare dalgalarında zaten gerilim hep aynı olarak yazıyor. Tek bildiğiniz şey voltmetreyi oraya buraya mı bağlamak? Voltmetrenin ölçüm mantığı vardır. Kısaca voltmetre yanlış ölçüyor pwmi. Ölçü aletlerinin true rms olanları, ve daha da önemlisi osiloskoplar var. Osiloskopta ölçüldüğü zaman gerilimin değişmediği aşikar ortaya çıkar. Ama formüllerde basitçe kullanmak için bir ortalama değer namına bazen değişmediği halde Vort diye bir değer yazılır. Yani ölçü aleti kendi mantığınca bi değer yazıyor sadece. Şimdi pwm ile yüksek gerilim kontrol etsek. Ve kıvılcımsal atlama olacak bir gerilimi iki elektrod arasında kontrol etsek. pwm i düşürdüğümüzde sizin mantığa göre gerilim düşecek. Peki kıvılcım olur mu olmaz mı? gerilim azalınca havanın delinme direnci değişeceğinden gerilim azalsa kıvılcım olmayacak. AMa bağlayın sınır kıvılcım geriliminde pwm i sonra düşürün pwm katsayısını ve bakın sonuca. Şakır şakır kıvılcımlar devam edecek. Neden? Çünkü değişen tek şey gerilim uygulanma süresi olacak.

Bahsaetitiklerimiz çok uçuk. Bizim yaptıklarımızı hayal bile edemiyorsunuz... Peki hep uyduruk şeyler mi konuşalım? Aynı konu yüz defa mı açılsın? Ve kimse değişik bakış açılarını olurları olmazlarıyla düşünüp beyin fırtınası yapmasın mı??

Görüntü işleme cep telefonundan mümkün olacaktır. Belki cep kamera önüne termal film koymak gerekir. Ama hem pratik ötesi hem de olabilecek en hassas çözüm olur. Tabi uzaktaki levhaya kablo taşımaktansa wifi bağlarız hemen. İmkanım olsa bedava yapıp yollamak isterim. Hatta elimde wifi modül var yapabilecek olsa bu değerli abimize bedavadan yollarım. Yani kombine kontrol aslında çok küçük çaplı malzeme ile biter.

Küçük tüp ile ısıtma en basit hafif ve küçük yöntem. Mini kalorifer.

Çakmak olayı da basit ama diğer uzman elektronikçilerin dahil olması lazım. Yani biri kıvılcımı yüksek gerilimle oluştursun öbürü ldr ile çakmağın yandığını tespit etsin başkası levha sıcaklığını kontrol edip çakmak gaz akışını değiştirsin. Bu zor mu? Aslında bunu yapacak tüm ekipman satılıyor. Herşeyi hazır yani. Ama ben gerekirse bazı ekipmanların minisini üretip sistemi kombine etmek isterim.

Bunları yaptım mı.... Ben bunları yapsam tornacılar frezeciler ne iş yapacak? Hem biz bu işleri yapmaya başlasak sizler beyin işçiliği yapabilecek misiniz? Hani pwm de gerilim değiştiriyormuş ya... Onun gibi beyin işçiliklerinde birincisinizdir zaten....

Yauwww bu elektronikçiler ne işe yaricek? Her sorrunu biz çözüyos?

Ayrıca Ghostman kafamı bozma levhayı lazer atışıyla ısıtırım haberin olsun.

Hahahaha :) tamm tamm ben cevabımi aldım :) yalnız kısa olarak ekleyeyim. Ben "yük üzerine düşen toplam gerilim" gibi bir ifade kullandım. Hani orda ne demek istedigim anlaşılıyordur umarım. Yoksa o kare dalganin frekansı yüksek olsa da pik değeri olarak kaynak gerilimi verdiği aşikar. Yük üzerinde oluşan ve ölçülen gerilim ayarlanır..zaten hersey bir yana o gelirim bir kaynak degeri olur bir sıfır olur. Kare dalga mantığı budur. Hani o gerilim her türlü değişiyor :))) ama her konuya aynı bakış açısı ile bakılmamasi gerektiği konusunda size katılıyorum. Farklı bakis acısı şart... yalnız herhangi bir çalışmanız olursa haberdar edin lütfen. Şu mekanik dalga olayından sonra hala takipteyim. Gelişmeleri bildirirseniz sevinirim.

Ben de elektronikci değilim aslında. Daha doğrusu sadece elektronikci değilim elektrikçi olarak da çalıştim geçmişte . Şimdi elektrik-elektronik mühendisiyim.

• hürmetler. Muzipçe yazıulan mesajlar son zamanda acaip hoşuma gidiyor. Devam...

pwm de gerilimin değişmediği ancak Vort namına kabul yapılabileceği bizim ispatımızdan sonra kabul edilmiş görünüyor. Geçende bi elektronikçiye de ispat yaptım sora hiçbişey yokmuş gibi iki saatlik itirazı sanki baba tarafından kayın validesi yapmış gibi "ben zaaaten ööle bi şe demedim küüü" demez mi...

Yalnız şimdi de başka sorun var Sayın Ghostman. pwm de frekans da değişmez... Vahhh vah. Buna da itiraz edin önce sonra ispatlayalım ama ondan sonra ne çıkcek karşımıza?

pwm pulse width modulation yani darbe kalınlığı demek. Aynı periyotta dolayısıyla aynı frekansta elektriğin uygulanma miktarının değişmesi. Mesela elektrik yarım saniye var yarım saniye yok. Ne demek? 1Hz yani periyot 1 sn. Elektrik 0.1 san var 0.9 sn yok. Ne demek? 1 Hz 1 saniye periyot ama %10 doluluk. Yani pwm aynı frekansta yapılır. Ama farklı frekanslar tercih edilebilir pwmde. 555 için bi kapasitör değiştirmeye bakar. Farklı frekansın tercih edilmesi pwm uygulamasında fekansın da devamlı değiştiğini göstermez. Frekans ayarlanır sonra aynı frekansta doluluk oranı değiştirilir...

Bu arada sizin gibi değerli mühendileri çok severiz. Lütfen yanlış anlamayın.

• Bu arada sabaha nükleer reaktörlü bir levha çıkacak ortaya ama konu sahbi yok piyasada. Forumcular olarak her zaman forumların mekancısı olarak kalıcaz...

Yalnız_Akıncı bu arada üstüne alınma, forumculuğun çilesinden bir ima sadece...
    endiniz demişsiniz zaten frekans faklı seçilebilir diye .sizin frekans değişmez söyleminize ters düşen ne yazdım ben? Bir örnek verebilir misiniz yazımda?

Pwm için de dediklerim hala ortada. Değiştiğini söyledim . alıp pwm in üretilme tekniği ile değişmez dediniz.onun nasıl üretildiğini biliyorum zaten. Benim bahsettiğim kastettiğim şey ortada. Yoksa pwm in nasıl üretildiğini bilmeden mi yorum yapıcami. Sizin ilginç cevabınıza ben de aynı şekilde cevap verip bir sıfır bir pik olur. Dedim. Hadi buyrun. Değişti.hani normalde böyle bir boş muhabbete girmemek için çırpındim ama siz direntiyorsunuz.

http://eng-serve.com/pic/pic_pwm.html

bu sitede genelde uğraşmadan istediğim frekansi ayarlamak için gereken parametreleri ayarlıyorum. Allah'tan duruyor kısa yollarda da aklıma geldi atmak. Ona göre gerekli gördüğümde frekansı arttırıyorum devrelerimde. Bazen birden fazla pwm üretip ikisini faklı frekanslarda kullanıyorum. Sizin bahsettiğiniz şey sadece belirli bir frekansa ayarlanmış bir pwm in doluluk oranı. Pwm üretimi sırasında önce frekans ayarlanır zaten dediginiz gibi. Hani hem bunu söyleyip, hem benim buna ters düşen bir iddiam olmamasına rağmen neden kendi kafanızda kurup kurup böyle yazıyorsunuz anlamıyorum.

"motoru pwm ile suruyorum. Ama rahatsız edici bır vızıltı var" gibisinden sıkıntıları olanlara en başta verilen öneri, pwm frekansını değiştirmektir. Siz 555 örneği vermişsiniz. Ben üstte dedigim gibi pıc kullanıyorum. Frekansı istedigim şekilde ben ayarlıyorum . Hiçbur zaman da hem pwm duty cycle hem de frekansi aynı anda değişir gibisinden veya bunu ima eden bir ifade kullanmadım. Hala işinizi ve yaşınızı, şunu bunu bilmiyorum ama gerçekten konulara bakış açınız bambaşka

• Çok Değerli Forumdaşım;
    çok önemli değil. Tartıştıkça izleyenler bi şeeler öörenmiş oluyor.
    Frekansın pwm katsayısı gibi devamlı değişmediğini frekansın belirlenip sadece pwm katsayısı(doluluk oranının) değişeceğini işlemiş olduk. Bizden çok daha fazla da biliyor olabilirsiniz. Amacımız kısır döngü değil. AMa muziplik çok hoş, yamak soorası baklava gibi.

Peki wifi modüllerle çalışan bir değerli forumdaşımızın gelip basitçe elektronik bilgi aktarımı yapmasını çok mu zor sanırsınız? Ya programcı birisinin termal görüntü üzerine sonuca varmasını? Belki bunlar vardır bile...

Çakmak olayını da yaparsam üzerine No Smoking yazıcam.

:) ne diyim bilmiyorum ki :) umarım birilerine faydası olmuştur bu tartışmanın .

WiFi için esp8266 var.genel AT komutlari ile calsitiriyorum şuan için. Elimde bir kütüphane var ama henüz pıc ile denemedim. Yeni aldım ben de. Kendi ağını oluşturabiliyor. Telfondan, pc den filan bağlandım. Bildiğimiz modem.

Ayrıca kendisi de bir ağa bağlanabiliyor. Id ve şifre giriyorsunuz. Bağlanıyor. Hatta internette bir suru örneği var. Ama hepsi aynı "web sayfasındaki butonlar ile esp üzerindeki Ledler açılıp kapaniyor.tek başına da kullanılıyor. Üzerinde kendi işlemcisi var. Başka bir sistem ile de kullanılabiliyor. Pıc, arduino filan. Orijinali Lua programlama dili ile programlaniyor. Arduino IDE ile de kendi gömülü işlemcisi programlanabiliyor. Baya bi özellikli hani. Üreten şirket öyle destek ve eğitim vermiyor. Ben yaptım siz devam edin şeklinde çalışıyorlar :) hatta güncellenen modelinde baund rate sıkıntısı vardı. Saolsun bazı pc kurdu hackerlar halletmiş onu ek bir güncelleme ile. Çok düşük maliyetli bir cihaz. Şu an baya arttı modelleri. Esp-12 filan bile var. Kendj forum sayfasi var. Esp forum şeklinde aratilinca çıkıyor zaten. Benim amacım oturup Lua öğrenmek olmadığı için pıc ile kullanmak için kütüphaneyi halledince deneme yapcam ınsallah.

Görüntü işleme benim de içimde bir ukte olarak kaldı. Drone filan için yazilım, donanım filan halledebilirim ama şu ip kameralarla görüntuyu aktarma, hele ki iyi kalitede görüntü aktarma dentleyicler için baya sıkıntı. İşin içine işlemci giriyor. Belli bir ARM dokümanı oluşturdum ama henüz başlayamadım. Esp-arm konusunda ilerlemek şu aralar en mantıklı yol. Tavsiye ederim bu işlerle uğraşanlara.

Hem yüksek hız ve neredeyse sayılamayacak kadar kullanım alanı sağlıyor hem de internet gibi global bir sistemin kapısı açılmış oluyor.

• Hocam bu değerli bilgilerinizi alabilmek için ille o kadar fırçalamamız mı lazımdı sizi?

Bu projede termal görüntü sadece 30-50 derece arasında bi röle çektirse bile kullanılabilir. Ama sıcaklığın iyi kontrolü için termal görüntüden sıcaklık ayarlayıp o sıcaklığı da uygun teknikle(tüpü açmak ve ya aküden fazla elektrik çektirmek) kullanmak lazım. Yani görüntü sadece wifi ile röle çektirebilir ama basit bi röleden ziyade ayarlı bi sistemi kontrol etse daha makbul.

Olayın gidişatı her zamanki gibi. İşi mekanik yapar ama elektronik kontrol eder. Yani ısıtma ihtiyacını aküden değil tüpten alırız ama tüpü elektronik kontrol eder.

Şimdi sorun şööle. Termal görüntüden renkle ve ya her ne ile oluyorsa ısıyı arttıracak kontrolü sağlayan program yazılacak, görsel bir arayüz yapılacak, wifi ile karşı taraftaki levhanın sıcaklığı arttırılacak ve ya azaltılacak. Ama tabiki ve tabiki bu konunun mekanikte kalması için ya mutfak tüpü ya çakmak ya kirbit bi şe lazım.

• Arkadaşlar değerli bilgiler için çok sağolun sayenizde biraz bilgi sahibi oldum. Ancak ghostmanzero arkadaşın dediği gibi bize lazım olan şey mümkün olan en basit şekilde, en az malzeme ve en az maliyetle sonuca ulaşmak. Kızgın yağ ve su fikirleri güzel ama bunun için farklı malzemeler ve sistemler gerekecektir.

Bana lazım olan bilgi kaç metre rezistans gerektiği ve kullanmam gereken akünün volt ve amper değeri. Bu konuya yoğunlaşır veya hesaplama yöntemini buradan paylaşırsanız çok memnun olurum.

Şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yalnız_Akıncı -- 12 Nisan 2017; 14:19:9 >
  • Size şöyle olabildiğince basit ve anlasilir bir şekilde izah etmeye çalışayım öyleyse (kendimce)

Benim aklıma gelen ilk şey ısıtma için kullanılacak kısmı olabildiğince ucuz ve hazır birşey almak.

http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/mk2b-heatbed-isitici-tabla-12-24volt-272901806#

Bu olur mu bilmem. Bakmak lazım. Çünkü ne ısısı yazıyor ne de başka birşey sadece çalışma gerilimi var. Bu ne kadar çalışır ne kadar ömürlü olur bunlara da bakmak lazım. Hani kısacası biraz 40-50 TL lik bir riske girip bunu alıp bir iki deneme yapmak lazım.

Akü fix zaten. Deseniz ki iki akü koyalım biri çalissin biri şarj olsun. Sıralı çalışsınlar filan. Onun için de araya bir akü kontrol devresi gerekir. Daha önce bu konuda semalar, anlatımlar hatta tartışmalar yapıldı. Forumdan bakılır. Bende bi iki sema vardı ama hiç kurup denemek kısmet olmadı.

Isinin sabit kalması icin de bahsettiğim ısı kontrol kartı yeterli bence. Siz orda olsanız da olmasanız da sürekli levha sıcaklığıni ölçer ve ona göre ısıtıcıyi açıp kapar. Bence olabilecek en sade ve ucuz çözümler bunlar.

Hani bunun dışında çok daha ucuz ve daha az karmaşık bir sistem önerisi olan çıkarsa elbetteki onu yapmak lazım. Ben bu tür konularda direk gömülü sistemlere atlıyorum :) hani mantığım onu alıyor. Ona yöneliyorum hemen.

Linkteki isitici ise yararsa akü, akü kartı, sıcaklık kontrol kattı, isitici, ek sarf malzemeleri falan filan derken yine 500 lirayı bulur gibime geliyor. Hani kartları sizin mi yoksa başkasının mi yapacağı durumuna göre değişir is.

Edit:sizi etiketlemeyi unutmuşum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostmanzero -- 12 Nisan 2017; 14:59:27 >

• Levha ısıtıcılar var ki zaten sööledim bunu. Ama düşük sıcaklık değerleri olduğundan elektrikli battaniye teli kullanılabilir. Gayet ucuz bi şey ama parça alınınca pahalı oluyor. 1000 metresi 80TL miydi neydi. 28 metre civarında tek bir elektrikli battaniye için kullanılıyor. Boy boy elektrikli battaniyeler için satan rezistansçılar var. Alıp levha arkasına döşenir sıcaklık da kontrol montrol edilmez. Zaten elektrikli battaniye için bu. Elektrikli battaniyede sıcaklık kontrolü yok. 12 V elektrikli battaniyeler de var. Ya o tel alınır ya da bi elektrikli battaniye alınıp kullanılır. Ayrıca çok ince tel de elektrikli battaniye teli gibi kullanılabiliyor. Mühim olan direncinin uyması. Kısaca elektrikli battaniye teli işi bitirir.

Ama bu sistem elektrikli olunca aküleri taşıma derdi olmicek mi? Hem de akülerin şarzı felan? Uzman arkadaşlar cep telefonundan (gerekirse bir termal film ile) görüntü işleyip wifi ile karşı tarafa kontrol bağlantısı yollayamazlar mı? Mutfak tüpü ya da çakmak bu işi bitirecek bi şey. Kızgın yağ ve ya su demiyorum. Direk mutfak tüpünden ısınan bi sistem. Hatta levhaların altında tüp yakmak tüp arkasına da kanatçıklı gheometri döşemek de amele usulü.

Isı = akımınKaresi * direnç
    Isı = GeriliminKaresi/direnç

Bu formüllerden birisi kullanılır. Akü 12Volt ve elektrikli battaniyelerdeki 50Watt tipi ısı değerini düşünelim
    50Watt = 12^2/R---->R=3ohm Tel omajı bu. Aslında telin çıkacağı sıcaklığa dayanımı da incelenir normalde ama şimdilik gerek yok. İnce tel ohm değerinden kaç metre kullanılabileceği tespit edilebilir. Yani bobinaj teli uygun omajı verecek uzunlukta kesilebilir.

Hepsi bi tarafa cep telefonundan termal görüntü bi tarafa. Olması gereken görüntü işlemedir bu konuda. Eh n'apalım onu da mekanikçiler olarak b,z yapcez anlaşılan...

• https://www.google.com.tr/search?q=usb+termal+kamera&rlz=1C1VFKB_enTR737TR737&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjGxYrFzJ_TAhVE1hQKHYanCgMQ_AUIBigB&biw=1280&bih=649

Metal levhayı belirli bir ısıda ısıtmak.

cep telefonu ile kombine bir termal görüntü işleme. Resimdeki usb termal kamerayı görebilirsiniz. Aslında cep telefonunun normal kamerası da (termal bi film aracılığı ile) kullanılabilir ya neyse. Şimdi termal kamera görüntüyü alır, yazılan arayüz levha şeklinde olan hedefi tanır ve bu hedefin sıcaklığını yorumlar, belirli bir derecenin altındaysa sıcaklığı arttırmak üzere komut verir. Bu komut için ayrı bir wifi modüle gerek yok cep telefonunun hali hazırdaki wifisi kullanılır. Yani herkeste olan cep telefonu bu işi çözüyor. Sadece arayüz yazılmalı. Arayüz hedefi ya şeklinden tanır ya da cep telefonu bi yere sabitenir ve hedef işaretlenir. Yani neyin sıcaklığına bakması gerektiğini bilmeli cihaz. Hem şekilden tespit tercihi hem de işaretlenen yere bakma özelliği arayüze eklenir.

Bu taktirde gereken tek şey termal kamera ve ısıtılacak taraf için alıcı wifi devre. Aslında olay çok çekici ama sağolsun elektronikçiler elektronikçiliklerini yapmakta ve konuyu ıssız bırakmakta. Aslında Sayın Ghostman siz elektronikçi olarak termal arayüze ve de wifi aktarmaya yoğunlaşamaz mısınz?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.