Şimdi Ara

Metro 2033 - Okuyucu Yorumu (Spoiler İçermez!)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
5.138
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  •  Metro 2033 - Okuyucu Yorumu (Spoiler İçermez!)

Evet arkadaşlar, Metro 2033'ün oyununu oynadıktan sonra içimde bir boşluk hissettim.Ondan aldığım tadı başka bir oyundan alamadığım için ben de direk metro 2033 ve 2034'ü sipariş ettim ve okumaya başladım.2033'ü dün bitirdim ve bir okuyucu değerlendirmesi yazmaya karar verdim.

Öncelikle en merak edilen sorudan başlayayım.
    - Önce kitabı okuyup sonra mı oyun oynanmalı, yoksa oyunu oynayıp mı kitap okumalı ?
    + Bu sorunun cevabı tamamen size bağlı.Öncelikle şunu bilmek gerekir ki oyunla kitap arasında uçurum fark var.Oyunun senaryosu sadece kitaptan esinlenilmiş denebilir.Bu yüzden birini okuduktan/oynadıktan sonra diğeri size hiç bir şekilde sıkıcı gelmeyecektir.Sorunun cevabına gelince, kendimden örnek vermem gerekirse, ben Muğla'nın Ortaca diye bir ilçesinde yaşıyorum bu yüzden daha önce hiç metroya binme fırsatım olmamıştı.Oyunu oynadıktan ve çevreyi gözlemledikten sonra kitapta tasvir edilen metroyu biraz daha iyi anlayabildim.Eğer oyunu ilk önce oynamasaydım kitaptaki tasvirlerde sıkıntı çekebilirdim.Durumu benim gibi olan arkadaşlara önerim ilk önce oyunu oynamalarıdır.Ama durumunuz bunun zıttıysa önce kitabı okuyup oyunu oynamak büyük bir zevk verecektir.

Yavaş yavaş kitap hakkındaki yorumlara geçeyim.Kitabı almadan önce bende internetteki yorumları okumuştum ve çoğu insan çevirinin kötü yapıldığından yakınıyordu.Rusçasıyla karşılaştırmam olanaksız ama kitabı okuduğunuzda son derece anlaşılır olduğunu ve cümleler arasında bir bütünlük olduğunu seziyorsunuz.Bu yüzden çeviriye başarılı diyebilirim.Kitabın ilk başında Moskova metrosunun küçük bir haritası en sonunda ise nispeten daha büyük bir harita yer alıyor.Kitapta bir çok istasyonu ziyaret ediyorsunuz ve nerede olduğunuzu, hangi istasyona gittiğinizi bu haritalardan görmek, takip etmek çok güzel bir duygu diyebilirim.İlk başta zorlanabilirsiniz ama sonradan her yeri öğreniyorsunuz Moskova metrosunda.Kitapta metronun atmosferi öyle bir anlatılmış ki tünellerde seyahat ederken anlatılan korkuyu siz de içinizde hissediyorsunuz.

Kitabın aksiyonu oyundan kesinlikle daha düşük.Bu size sıkıcı gelebilir ama kesinlikle bana öyle gelmedi.Çünkü yazar kitabı yazarken şu kaygıyı kendisinde hissetmiş bana göre; "dünya üzerinde ileride gerçekten böyle bir felaket olursa ve insanlar metroya yerleşmek zorunda kalırsa, durumumuz ne olur? bir şeylerin farkına varır mıyız? o yaşam şartları bizi ne tür bir insana dönüştürür? yoksa metroda da eski yaşantımızı sürdürmeye devam mı ederiz?" Bu kaygıdan dolayı kitap oldukça fazla eleştiri içeriyor:Metafizik, devletler, savaşlar, dinler, dünyadaki diğer varlıklarla olan ilişkilerimiz..Yani kitabı gerçekten özümseyerek okuyup bitirdikten sonra bir şeyleri öğrendiğinizi , bir şeylerin farkına vardığınızı ve yeryüzündeki bu güzel yaşamımızın ne kadar değerli olduğunu anlıyorsunuz.Sonuç olarak kitap sadece belirli bir hikayesi olan boş bir kitap değil.Okumanızı kesinlikle öneririm.

Daha fazla şey yazmak isterdim ama spoiler vermekte istemiyorum.Kitabı daha önce okuyan arkadaşlar kitap hakkında konuşmak için özel mesaj atabilirler, kitabı tartışabiliriz.Şimdi ben yavaş yavaş 2034'ü okumaya geçeyim onun değerlendirmesini de bitince ayrı bir konuda tekrardan yazarım.

• Okumak istediğim bir kitap ama bulunduğum ilde yok ve kredi kartım olmayınca da alışveriş yapamıyorum internetten. Kapıda teslim de pahaşıya geliyor.
    Güzel inceleme olmuş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nesenlenesensiz

Okumak istediğim bir kitap ama bulunduğum ilde yok ve kredi kartım olmayınca da alışveriş yapamıyorum internetten. Kapıda teslim de pahaşıya geliyor.
    Güzel inceleme olmuş.

Havale yapabilirsiniz. :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: RichardRose

quote:

Orijinalden alıntı: nesenlenesensiz

Okumak istediğim bir kitap ama bulunduğum ilde yok ve kredi kartım olmayınca da alışveriş yapamıyorum internetten. Kapıda teslim de pahaşıya geliyor.
    Güzel inceleme olmuş.

Havale yapabilirsiniz. :)

Havale daha önce hiç yapmadım bu yüzden bilmiyorum.
  • Okumayı düşünüyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bayılıyorum bu seriye ah bi para olsa

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • metro candır
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kitabını okumaya yeni başladım 6. bölümdeyim, oyuna hiç başlamadım ama kitabı kafamda dahi iyi canlandırabilmek için önce oyunu oynamayı düşünüyorum ancak oyunu oynadıktan sonra spoiler yerim diye endişeleniyorum.
    kitabı ve oyunu okuyup oynayanlara soruyorum: önce oyunu oynarsam kitapta kaldığım yerden itibaren spoiler yer miyim? ve oyun sadece 2033 ün kitabını mı içeriyor, içinde 2034 kitabından da konular var mı?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.