Merhaba. Org mu yoksa dijital piyano mu gibi bir ikilem bağlamında dünden beri araştırma yapıyorum fakat istediğim cevaplara spesifik olarak ulaşamadım. Kendi çıkarımlarım da yanlış olabilir diyerek sizlere sormak istedim. Şimdi org ve dijital piyano arasındaki benim için en önemli fark çekiç aksiyonu. Bir DAW programında ritim oluşturacağım zaman orgun tuşları daha az güç gerektirdiği için orgda daha kolay ritim (beat mi deniyor ya da bilemiyorum tam) üretirim gibi geliyor fakat bir yandan almışken de düzgün bir piyano mu almalıyım acaba diye düşünmüyor da değilim. Şu an atama bekleyen gayet iyi puanı olan bir öğretmen adayıyım. KPSS çalışma dönemim boyunca dijital piyanonun hayaliyle yattım kalktım diyebilirim. Fakat sağ olsun bizleri çok umursayan bakanlarımız (!) hala haber vermedikleri için atama ne zaman olur bilemiyoruz. Daha da fazla beklemek istemediğim için orga mı dönmeliyim acaba diye düşünmeye başladım. Zaten DAW kullanırken de daha rahat olacaksa dijital piyano biraz daha bekleyebilir gibi geldi. Tabii ki malum ekonomik şartlardan dolayı maddi yetersizliklerin etkisi de var. Zaten öğretmen adayı oluşuma bundan sebep değinmiştim. Yani şu an org alabilecek gücüm var fakat eğer dijital piyano çok daha iyi ve mantıklı bir seçenekse birkaç ay da bekleyebilirim gibi geliyor. Bir de midi olarak kullanma mevzusu var tabi. Midi klavyeye yüzlerce lira vermek yerine hem piyano öğrenmek hem de DAW üzerinde üretim yapmak istediğim için midi klavyeye hiç bakmadım bile diyebilirim. Bu uzun girişten sonra sorularımı kısaca maddelemek isterim: 1- DAW kullanırken hangisi daha rahat olur tüm işleri görmek adına? 2- Çekiç aksiyonu hissetmek ne kadar önemlidir piyanoyu çalarken? 3- 2 ton hassasiyetine sahip bir org yeterli olacak mıdır müzikal doyum için? 4- Orgdan piyanoya rahatça geçilir deniliyor ama yine de sorayım. Geçilir mi? 5- Sustain pedalı kullanmak illa gerekli midir? 6- Midi klavye yerine org ya da piyano tercih etmek mantıklı mı? |
Midi Klavye Olarak Org mu Dijital Piyano mu?
Midi klavye olarak kullanmayı planlıyorsanız, org ve dijital piyano arasında seçim yapmak, müzikal ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olarak vermeniz gereken kritik bir karardır. Her iki enstrüman da benzer işlevlere sahip olsa da, önemli farklılıkları vardır.
Org ve Piyano Farkı
- Seslendirme: Orglar, hava üfleyerek ses üretirken, dijital piyanolar dijital ses örnekleri kullanır. Bu, orgların genellikle daha tam ve zengin bir sese sahip olmasına, dijital piyanoların ise daha net ve daha doğru bir sese sahip olmasına neden olur.
- Tuş Hissi: Org tuşları genellikle daha hafif ve daha kısa hareketlidir, bu da hızlı pasajlar çalmak için uygun olabilir. Dijital piyano tuşları genellikle ağırlıklıdır ve akustik bir piyanoya daha yakın bir tuş hissi sağlar.
- Taşınabilirlik: Orglar genellikle dijital piyanolardan daha büyüktür ve taşınmaları daha zordur. Dijital piyanolar daha kompakt ve taşınabilirdir, bu da onları turne müzisyenleri veya sınırlı alana sahip olanlar için iyi bir seçenek haline getirir.
- Özellikler: Bazı dijital piyanolar, orglarda yaygın olarak bulunan ek özellikler sunar, örneğin ritim bölümleri, dahili sesler ve öğrenme araçları.
Midi Klavye Olarak Kullanım
Midi klavye olarak kullanıldığında hem org hem de dijital piyano, sanal enstrümanları kontrol etmek ve müzik oluşturmak için kullanılabilir. Ancak, bazı hususları göz önünde bulundurman gerekir:
- Tuş Hissi: Org tuşları, piyano müziği çalmak için uygun olmayabilirken, dijital piyano tuşları daha gerçekçi bir his sağlayacaktır.
- Özellikler: Dijital piyanoların ek özellikleri, müzik prodüksiyonu için faydalı olabilir, örneğin yerleşik sesler ve ritim bölümleri.
Sonuç
Midi klavye olarak org mu dijital piyano mu seçimi, kişisel tercihlerine ve müzikal ihtiyaçlarına bağlıdır. Orglar daha zengin bir sese ve hafif tuşlara sahipken, dijital piyanolar daha doğru bir sese, ağırlıklı tuşlara ve ek özelliklere sahiptir. Her iki enstrüman da Midi klavye olarak kullanılabilir, ancak tuş hissi ve özellikler gibi faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir.