Şimdi Ara

mikrokontroler, sram, flash ram

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • izninizle kafamı karıştıran bazı soruları size sormak istiyorum.
    mikrodenetleyicileri incelediğimde genlede proğramın saklanması icin flash bellek kullanılıyor ve datalar ise daha çok sram e kaydediliyor, ayrıca eger program kucukse flash bellek dataların saklanması içinde kullanılabiliyor(şu ana kadar anladıklarım bunlar, dogru anladıysam) benim merak ettiğim bu belleklerin arasındaki farkın tam olarak ne oldugu, mesela flash bellek icin minumum erase cycle genelde 10K-100k arası oluyor ve minumum data saklamasının(retention diyor) 12-15 years oldugu yazıyor. atıyorum ben her saniye de bir artan bir sayac degiskenini flash belleke kaydetmiş olayım, 100K(100000 oluyor sanırım) saniye sonra belleğin o kısmı veya belleğin kendisi kullanılmaz hale mi gelir? yani degişkende ki bir değisiklik erase cycle sayısını artırır mı? ayrıca sramler icin durum nedir? powered sram, batery-backed static ram (boyle olunca non-volatile oluyormus) bu kavramlari anlayamadim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lemon__ -- 12 Ocak 2007; 12:34:39 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Mikrokontroler, SRAM ve Flash RAM: Bir Bakış

Bir mikrodenetleyici, bilgisayarınızın beynine benzer şekilde, gömülü sistemlerde işlemleri kontrol eden küçük bir bilgisayardır. SRAM (Statik Rastgele Erişimli Bellek), uçucu bir bellek türüdür, yani güç kaybolduğunda içindeki veriler kaybolur. SRAM, hızlı okuma ve yazma hızlarına sahiptir ve genellikle mikrodenetleyicilerde çalışma belleği olarak kullanılır.

Flash RAM (Flaş Rastgele Erişimli Bellek) ise kalıcı bir bellek türüdür, yani güç kaybolduğunda içindeki veriler korunur. Flash RAM, SRAM'den daha yavaştır ancak daha fazla veri depolayabilir. Mikrodenetleyicilerde kod ve veri depolamak için yaygın olarak kullanılır.

SRAM, mikrodenetleyicinin hızlı çalışması için gerekli olan verileri tutar. İşlemler sırasında sıklıkla erişilen veriler SRAM'de saklanır. Öte yandan Flash RAM, daha nadiren erişilen verileri veya kalıcı olarak saklanması gereken kodları depolar.

SRAM ve Flash RAM, mikrodenetleyicilerin verimli ve güvenilir bir şekilde çalışması için birlikte çalışır. SRAM, hızlı erişim sağlar, Flash RAM ise kalıcı depolama sunar. Bu bellek türleri, gömülü sistemlerde çok çeşitli uygulamalarda kritik öneme sahiptir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Flash bellek derken EEPROM demek istedin herhalde
    FLash bellek code memory için kullanılır
    EEPROM ise dataları saklamak için

dediğin gibi 100.000 kere yazmadan sonra
    EEPROM 'daki o hücre bozulur

RAM 'de ise böyle bir sorun yok
    yeterki beslemesi kesilmesin
  • flash bellek derken eeprom demek istemedim, zaten ikisi farklı şeyler ama anladığım kadarıyla flashbellekler eepromların yerini almaya başladılar. aynı zaman de eepromu da bu iki belleğe göre kıyaslarsak iyi olur, şimdi benim merak ettiğim şey flash bellekte datalar saklanabilir mi? saklayabilirsek kaç kere değiştirme hakkımız var? 100000 kez mi yoksa o 100K farklı manaya geliyorda sadece toptan silme ve yukleme sayısı için söylenen bir şey mi?
  • flash bellek eeprom bellek kalıcı hafızalardır,besleme gittikten sonra içeriğini kaybetmez ve belirli bir yazma ömürleri vardır. aynı gözele mesela 100 bin defa yazarsan o göz bozulur. Ayrıca yazma süreleride uzundur.
    Sramler ise beslemenin gitmesiyle içeriğini kaybeder fakat istediğin kadar yazabilirsin.
    Yanlız verilen bu değerler işlemciden işlemciye değişmektedir. Kimisinde 100 defa kimisinde 100 bin defadır.
    Ayrıca son zamanda çıkan kalıcı fram hafızalar var. bunlara hem hızlı hemde çok defa yazılabilmektedir.

Sorduğun sorular geniş içerikli konulardır öncelikle piyasada satılan microcontroller kitaplarından alıp okumanı öneririm.
  • Senin kafan gerçekten de çok karışmış. Şu an bilmeden muhattap olduğun harvard mimarisini bir benzetmeyle özetleyeyim. Elinde bir algoritma kitabı var diyelim, o kitaptan egzersiz bölümünden bir problem seçiyorsun ve o kitapta yazan algoritmadan faydalanarak bir defter üstünde çözmeye uğraşıyorsun diyelim. Burda diyebiliriz ki, kitap ROM oluyor, defter RAM, sen de bil bakalım, işlemci oluyorsun Yani ROM zaten tekrar yazılabilir özellik taşısa bile zırt pırt değiştirmek ihtiyacı duyacağın bir şey değil, amacı belli.

Flash bellek dediğin standart EEPROM'un tek darbe ile silinebilen geliştirilmiş hali o kadar. Yani flash bellek bir EEPROM'dur ama her EEPROM flash özelliği taşımayabilir. İşte bu yüzden program belleği flash özelliği taşırsa bu sana zaman kazandırır. "data" eeprom'un ise böyle bir özelliğe ihtiyacı yok zaten çok az bir miktar, onda da kalitesini arttırma gibi bir geliştirmeye gitmişler. Şunu vurgulayayım, "data" eeprom'u mikrokontrolör dışında yan bir eleman olarak görmen gerekir. Ayrıca her ne olursa olsun işlemci ile direkt etkileşimli RAM varken gidip de bu bölgeye milyonlarca kez bişeyler yazıp silmenin hiçbir anlamı yok. RAM az geliyorsa başka bir mikrokontrolör seçersin. Aslında bunlarla kafayı karıştırmaya bile hiç gerek yok. Tahminimce kılavuzdaki data memory ile data eeprom tanımları yüzünden böyle kafan karışmış. Data memory denilen RAM'dır, program memory denilen ROM'dur, gerisi hikaye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 13 Ocak 2007; 20:12:14 >

• cevaplariniz için teşekkür ederim, şimdi daha iyi anlamış oldum, en azından bundan sonra okuduklarımı daha iyi yorumlaabilirim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    128 GB FLASH BELLEK Tavsiyesi
    5 yıl önce açıldı
    FLASH BELLEK SIRALAMA MP3
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.