Şimdi Ara

MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİK MÜHENDİSLİĞİNİN geleceği nedir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
37
Cevap
2
Favori
81.602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Odinn#21

Türkiye'de geleceğin mesleğidir ve her daim öyle kalacaktır.

Hehe, yeni çıkan GDO yasası bile bunun bu şekilde olmayacağının kanıtı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: haynes

quote:

Orijinalden alıntı: alexdeonur

arkadaşım öncelikle selamlar
    genetik müh. çevre müh. bir kefeye koyman delilik olsa gerek
    günümüzde tıp,biyoloji,genetik hızla ilerlemekte
    bu 3 dalın birleşimi de genetik müh. oluşturuyor
    öncelikle burda iş bulamazsın,yurtdışna gidersin hikayelerine kanma kesinlikle
    eğer genetik müh. okuma şansın varsa bunu kaçırmk hayatının en büyük hatalarından biri olur
    ülkemizde zaten devlet üniv. böyle bi teknoloji yok
    düşün bi mezun sayısı ne kadar az olucak bu dalda
    hatta biyoloji bölümü mezunları da master doktora yapıp bu dalda çalışıyolar ona rağmen açık çok
    arkadaşlar laborant ilaç firması filan yazmıslar. :D güldürmeyin lütfen
    şimdi sana tavsiyem seçmek istediğin üniv gidip görüşmek olur hatta sana en yakın üniv. fen fakültesinin biyoloji bölümüne de gitsen gayet güzel yardımı olurlar
    senin için en iyisinin olması dileklerimle

arkadaşım neye dayanarak bunları sölüyorsun bir tanıdığın var mı m.b.g okuyan odtü den mezun olan adamlar direk master yapıyor çünkü iş imkanı yok

Bu sorunun cevabını istiyoruz

• Bende bu bölüme ilgi duyuyorum. Bu bölümü okuyan arkadaslar varsa biraz bilgi verebilirler mi ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: YOKEDİCİİİ

Bende bu bölüme ilgi duyuyorum. Bu bölümü okuyan arkadaslar varsa biraz bilgi verebilirler mi ?

Daha odtü hazırlıktayım ([) seneye bölüme geçince bilgi veririm ne yapacağımızı. Eğer istiyorsan, sıkılmayacaksan yıllarını bu mesleğe vermekten, seç. Kimsenin lafına bakma aynı benim gibi dik başlı ol. en kötü ilk 15binde olmalısın odtü için o seviyede olunca da eminim çevren ne yapacaksın dişçilik seç şu mühendisliği seç zırt vırt diyecek dinleme. Hatta o mühendislik değilse gidilir mi gerizekalı diyen dahi gördüm. Boşver defet onları Sen yapacaksın o mesleği sonuçta onlar değil.

• Türkiye'deysen geleceği yok.Burdaki üniversiteleri bitirsen bile zor.Tıpa git
  • ben biyoteknoloji alanında doktora yaptım ve ögretim üyesiyim. Benim kendi alanım ama bu alanı seçecek öğrencilerin mezun olunca karşılaşacakları tabloyu bilmelerini ve buna göre düşünmelerini isterim.

Öncelikle Biyoteknoloji ve moleküler biyoloji dünyada çok önemli pazar payına sahip yüksek potansiyeli olan bir bölüm. Fakat ülkemizde ilgili sektörler yeterli istihdam alanı oluşturacak potansiyele malesef sahip degiller bu nedenle bu bölümü seçecek öğrenciler mezun olduklarında sınırlı bir iş potansiyeli ile karşılaşacaklarını bilmeleri gerekli. Tabiki kendini yetiştirmiş iyi bir ortalamaya sahip mezunların önünde akademik kariyer yapmaları için fırsatlar olacaktır ama bu oranda benim kişisel görüşüm bu oran en fazla mezunların % 10'u civarında olacaktır.

Bu bölümü idealist ve ilgili alana özel merakı olan öğrenciler için tavsiye ediyorum. 2013 yılı tercih klavuzunda biyoteknoloji, moleküler biyoloji ve genetik isimlerinde yanlış saymadıysam toplam 32 adet bölüm var (muhtemelen bir sonraki sene bu bölümlerin sayısı 50 civarında olacak ve sadece bir kaç tane büyük üniversite mezunlarının bir bölümü umduklarını bulurken geri kalanı potansiyel işsiz olacak. Ülkemizin bu kadar fazla sayıda bölümü kaldıracak imkanı malesef yok). Öğrenci arkadaşlara tavsiyem bu bölümü seçeceklerse laboratuvar imkanları yeterli olan büyük üniversitelerdeki bölümleri tercih etmeleri daha doğru olacaktır. İmkanları kısıtlı laboratuvarları daha yeni oluşturulmaya çalışılan 1 ya da 2 senelik bölümler yerine başka bölümleri tercih etmelerini tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi werty_tr -- 3 Temmuz 2013; 14:53:46 >

• quote:

Orijinalden alıntı: werty_tr

ben biyoteknoloji alanında doktora yaptım ve ögretim üyesiyim. Benim kendi alanım ama bu alanı seçecek öğrencilerin mezun olunca karşılaşacakları tabloyu bilmelerini ve buna göre düşünmelerini isterim.

Öncelikle Biyoteknoloji ve moleküler biyoloji dünyada çok önemli pazar payına sahip yüksek potansiyeli olan bir bölüm. Fakat ülkemizde ilgili sektörler yeterli istihdam alanı oluşturacak potansiyele malesef sahip degiller bu nedenle bu bölümü seçecek öğrenciler mezun olduklarında sınırlı bir iş potansiyeli ile karşılaşacaklarını bilmeleri gerekli. Tabiki kendini yetiştirmiş iyi bir ortalamaya sahip mezunların önünde akademik kariyer yapmaları için fırsatlar olacaktır ama bu oranda benim kişisel görüşüm bu oran en fazla mezunların % 10'u civarında olacaktır.

Bu bölümü idealist ve ilgili alana özel merakı olan öğrenciler için tavsiye ediyorum. 2013 yılı tercih klavuzunda biyoteknoloji, moleküler biyoloji ve genetik isimlerinde yanlış saymadıysam toplam 32 adet bölüm var (muhtemelen bir sonraki sene bu bölümlerin sayısı 50 civarında olacak ve sadece bir kaç tane büyük üniversite mezunlarının bir bölümü umduklarını bulurken geri kalanı potansiyel işsiz olacak. Ülkemizin bu kadar fazla sayıda bölümü kaldıracak imkanı malesef yok). Öğrenci arkadaşlara tavsiyem bu bölümü seçeceklerse laboratuvar imkanları yeterli olan büyük üniversitelerdeki bölümleri tercih etmeleri daha doğru olacaktır. İmkanları kısıtlı laboratuvarları daha yeni oluşturulmaya çalışılan 1 ya da 2 senelik bölümler yerine başka bölümleri tercih etmelerini tavsiye ederim.

adam noktayı koymuş. ama şuraya dikkatinizi çekerim. Türkiye de geleceği yok. 1. dünya ülkelerindeyse 20 yıl önce geldi bu Türkiye ye gelecek olan gelecek.

• Hocamdan gelen bir maili paylaşmak istiyorum

Ben Moleküler Biyoloji'nin, geleceği olan bir dal olduğuna çok içten inanan biriyim, kendim çok uzun süredir bu işin içerisindeyim ve bu işi gerçekten severek yapıyorum. Senin, İTÜ'de okuyor olmanı söylemene dayanarak, Türkiye şartlarında iyi olan bir okulda bunun eğitimini alıyor olduğunu düşünüyorum. Esra, bu bölüme devam etme veya etmemeni söylemek benim için bence haddim olmayan bir şey. Bunun kararını sen vermelisin. Ama belki de karar vermene yardımcı olacak birtakım şeyler söyleyebilirim.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'ne girdiğine göre ortalama üstü iyi bir öğrencisin, İTÜ'de okuduğuna göre tahmin ediyorum Türkiye şartlarında klasik olarak daha popüler olan tıp, mühendislik vb dallara gireceğin okul da mutlaka vardır. Yani istemen halinde dönüş her zaman mümkün, daha birinci sınıfta olduğuna göre de çok kaybın yok. Esra, seni tanımıyorum, senin ilgi alanlarının ne olduğunu, profesyonel anlamda seni neyin mutlu edeceğini bilemiyorum. O açıdan bu işin senin ideal işin olup olmadığı hakkında da bir fikir veremiyorum. Ama şöyle söyleyeyim. Moleküler Biyoloji, bu işe ideal olarak bakan biri için, motivasyonu olan, bir şeyler üzerinde zaman harcayarak bir problemi çözmek isteyen, bunun için uzun saatler vermeye hazır olan, mücadeleyi seven ve yılmayı düşünmeyen biri için güzel bir meslek. Yalnız bizim ülkemizde değil, yurtdışında da zor bir meslek. Ben ömrümün son 10 senesini Amerika'da, bunun öncesindeki 5 seneyi Almanya'da geçirdim ve bunun nedeni bu işte bir yerlere gelmek istememdi. Bu işte ne Türkiye'de ne de yurtdışında çok para kazanma imkanı çok yok. Moleküler Biyoloji'de bir yerlere gelmek istiyorsan bence mutlak surette yüksek lisans, doktora ve sonrasında doktora sonrası araştırıcı olarak çalışman ve imkan buluyorsan yurtdışı tecrübesi edinmen gerekiyor. Saydığım süreçler hep zor sıkıntılı süreçler. Eğer sen analitik düşünmeyi seviyorsan, biyolojik problemlere çözüm arama hevesi güdüyorsan, parayı ön planda tutmuyorsan, karşına çıkacak problemlerle yılmaksızın mücadele edip bir yerlere gelebilmeyi istiyorsan, bir makaleye isminin girmesi fikri sana heyecan veriyorsa ve bunun için de yalnızca kendinle yarışmayı ve bir yerlere gelmeyi hedefliyorsan bu senin işin. Türkiye'de bu işin şu an itibariyle çalışma alanı kısıtlı ama ben bunun da değişeceğine inanıyorum. Esra, eğer öğrenciliğin süresince bile, bu işi yapmak için sıradışı bir çaba gösteriyorsan bu bölümde kalmalısın. Ama tabii, ben yurtdışına çıkmayı düşünmüyorum, saatlerimi ve hayatımı laboratuvarlarda geçiremem, deneyler çalışmazsa da öyle grup lideri, öğretim üyesi kimsenin kahrını çekemem, çok çalışırım ama bunun da maddi karşılığı mutlaka olacak, para kazanabilmeliyim, ben çok iyi standartlarda yaşamak istiyorum dersen o zaman belki de bu iş senin için uygun olmayabilir. Benim tecrübem, bilim insanlarının belirli bir standartta yaşadıkları, ama bu standartlar öyle çok varlıklı sayılabileceğin standartlar değil. Moeküler Biyolji'yi gerçekten daha iyice standartlarda yapmak istiyorsan o zaman bilim adamı olmayı hedeflemelisin ki bu çok sabır ve özveri isteyen bir iş. Eger Moleküler Biyoloji'de kalacaksın, İngilizceni iyi düzeye getir, TOEFL, GRE gibi sınavlara hazırlıklı ol, iyi staj koşullarını kovala, notlarını yüksek tut ve sıradışı iyi bir öğrenci ol. Benim aklıma gelen bunlar Esra, ben kararında başarılar diliyorum, umarım kendin için en doğru ve seni en mutlu kılacak kararı verebilirsin.

• ben genetik mühendisi olmak istiyorum ama mütevazi bi üniversiteden mezun olmayı füşünüyorum iş imkanım ne olur ?
    (yurt dışında çalışacağım %100)
  • kaç sene okumam gerekecek iş sahibi ne kadar zamanda olurum ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: metalist_helin

quote:

Bende bu bölüme ilgi duyuyorum. Bu bölümü okuyan arkadaslar varsa biraz bilgi verebilirler mi ?

Daha odtü hazırlıktayım ([) seneye bölüme geçince bilgi veririm ne yapacağımızı. Eğer istiyorsan, sıkılmayacaksan yıllarını bu mesleğe vermekten, seç. Kimsenin lafına bakma aynı benim gibi dik başlı ol. en kötü ilk 15binde olmalısın odtü için o seviyede olunca da eminim çevren ne yapacaksın dişçilik seç şu mühendisliği seç zırt vırt diyecek dinleme. Hatta o mühendislik değilse gidilir mi gerizekalı diyen dahi gördüm. Boşver defet onları Sen yapacaksın o mesleği sonuçta onlar değil.

Naptınız bitirdiniz mi? Önerir misiniz bölümü ben dgs yle geçmeyi düşünüyorum da...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: burak23358

quote:

Orijinalden alıntı: metalist_helin

quote:

Naptınız bitirdiniz mi? Önerir misiniz bölümü ben dgs yle geçmeyi düşünüyorum da...

İki sene geçmiş üzerinden yorumunuzun. Hala merak ediyorsanız anlatabilirim neler yaptığımı/yapacağımı ^^

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• metalist_helin kullanıcısına yanıt
    Ediyorum hocam anlatırsanız sevinirim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • burak23358 kullanıcısına yanıt
    Hocam yüzeysel olarak bahsedeceğim. Kafanıza yatmayan yerleri özel mesajla sorabilirsiniz.

Bölümün ilk yılında kimya, mat, ingilizce ve genetik dersleri var. Bu nedenle de biraz genel geçiyor çoğu bölümde olduğu gibi. İkinci sınıfta biraz daha bölüm dersleri artıyor ama içerikleri biraz "kimyamsı". Ben ikinci sınıfın sonuna kadar hep bölümü bırakacağımdan bahsetmiştim mesela. 3. sınıfta daha alan dersler geliyor ve bunların yanında seçmeli dersler almaya başlayınca kendini sevdiriyor bölüm. 4te de rekombinant ve cell dersi harici hep seçmeli. Kısacası 2. sınıf sonuna kadar iğrenç, dayanabilene getrisi çok güzel gidiyor.

3. sınıfta seçmelileri almaya başlayınca kafanızda neler yapmak istediğinize dair şekiller oluşmaya başlıyor ve yazın staj yapınca şanslıysanız o alanı test etmiş oluyorsunuz. Sadece biyoloji ya da kimya gibi düşünmeden her alana kapı açabilen bir bölüm. Mezun olup antik dna da çalışabilirsiniz plant da; tamamiyle size bağlı. Belli başlı alanları söylemem gerekirse kanser, nörobiyoloji, ekoloji, evrim, antik dna, mikrobiyoloji, biyokimya gibi seçenecekleriniz olacaktır. Bunların da tabiki alt dalları var.

Önerir miyim sorusuna gelince... "Severek hayatımın sonuna kadar şunu yapabilir miyim" sorusuna cevabınız evet ise öneririm. Tamamiyle sabır ve bol çalışma isteyen bir bölüm. Ben mesela hayatımın sonuna kadar bakterilerle ve onlarla ilişkili hastalıklarla çalışabilirim diyebiliyorum. Bu nedenle de benim için biçilmiş kaftan. Ancak " mezun olunca bi yere girip 4bin maaş alayım oh rahat" mantığınız varsa asla önermiyorum, lütfen gidip mühendislik okuyun. Zira akademik hayat para getiren değil kat kat fazlasını götüren bir merci...

Bu bahsettiklerim tamamiyle odtü genetik içindir bu arada. Diğer okullarda nasıldır ders yükü/programı bilmiyorum ancak çok farklı olacağını sanmıyorum.

PS: Bölümün adı moleküler biyoloji ve genetiktir; MÜHENDİSLİK değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metalist_helin -- 17 Mart 2018; 3:18:23 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.