Almadan önce baya bir araştırmıştım. Nedir nasıl bir notebooktur diye. Baktımki doğru düzgün kimse alıp incelememiş bu notebook'u. Bende izlenimlerimi yazayım dedim. Ürünün iyi ve kötü yanlarını mümkün olduğu kadar objektif olarak anlatmaya çalışacağım.
Bir kaç gün önce kadıköy mağazalarına gidip ürünü inceledim.
En baştan başlıyayım.
15 yıldır bilişim sektöründeyim. Gerek donanım gerek yazılım konusunda mütevazi olmayacağım ama iyi durumdayımdır. :)
Geçen gün kadıköy bulunan mağazalarına gittim. Aslında öncelikli olarak almak istediğim 980M ekran kartlı modellerden birisiydi. Fakat maksimum 4500 lira bütçe olunca mecburiyetten 970M modellere bakmak durumunda kaldım. Bu arada 970 ile 980 arasında yaklaşık %25 performans farkı var.
Neyse kapıdan içeri girdim merhaba - merhaba, hemen bir satış danışmanı arkadaş kibarca yardımcı oldu. Bütçemi söyledim kendisi bana 2 ürün gösterdi, bir 3.2 yani satın aldığım slim kasa olanı, birde hemen hemen aynı özelliklerde, fakat işlemcisi daha düşük ve kalın kasalı olan 2.6.1 olan modeli önerdi.
Sağolsun satış danışmanı arkadaş gayet ilgili davrandı. Fakat nedense o gün kalın olanı mı ince olanı mı alsam karar veremediğim için birkaç gün sonrasına erteledim alma işlemini.
Eve döndüm ve kalın kasa ile ince kasa arasındaki farklara baktım.
3.2 ile 2.6.1 arasındaki kayda değer farklar kısaca şöyle;
İnce kasada cd/dvd rom yok ve 2 tane ssd girişi var. Kalın kasada 3 ssd ve cdrom var
İnce kasada 3 küçük fan var - Kalın kasada 1 tane büyük fan var
İnce kasa yeni nesil seçtikleri cleo marka (sanırım) - Kalın kasalar eski olan ve artık üretmeyecek(lermiş)leri kasalar.
İnce kasa kalın kasaya göre hem hafif hem de kalın kasa gerçekten çok ama çok kaba duruyor.
Birkaç fark daha var ama genel olarak göze batanlar bunlar diyebilirim.
Her neyse ince kasada karar kılıp tekrardan kadıköy mağazalarına gittim,
Bu sefer satışta başka bir arkadaş yardımcı oldu.
Kendisi kalın kasayı tercih ederdim dedi. Neden onu önerdiğini sorduğumda bana kalın kasanın ses olarak daha iyi olduğunu söyledi.
Ve evet gerçekten kalın kasa ses konusunda çok güzel. Bas filan bildiğiniz iyi şekilde veriyor.
Ama bu 3.2 modelinin yani ince kasanın sesi kötü verdiği anlamına gelmiyor. 3.2 nin ses düzeyi çok çok iyi. Ama kalın kasanın ses bir notebookdan beklenenin fazlasını veriyor.
Bu arada sanırım kalın kasaların stoklarını bitirmek için yoğun bir satma isteği var monster çalışanlarında. Amaçları sanki kalın kasa notebookların stokları eritmek gibi geldi, çünkü anladığım kadarıyla artık kalın kasa üretilmeyecek...
Her neyse kibarca satış danışmanının önerisini reddedip 3.2 ince olan modeli seçtiğimi ve 120 gigabyte ssd disk ile birlikte almak istediğimi söyledim.
Bu arada parantez olarak belirtmek isterim ki, monster firması iyi güzel, çalışanları nazik filan ama fiyat konusunda çok katılar. İllaki kar marjları doğrultusunda fiyatları indiremiyor olabilirler ama adettendir, %2-3 filan indirim yapılsa ne iyi olur. Dediğim gibi mutlaka kar marjları düşüktür, firmaya hak veriyorum. Ama ne bileyim Türk milletinin huyudur biraz pazarlık yapmak. 5000 liralık notebook da hayır hiç indirimimiz yok lafını durunca kötü hissediyor insan :D
1 saat sonra notebook u teslim alabileceğimi söylediler. Bi döner ayran yapıp dükkana geri döndüm ve ürünümü teslim aldım.
Hemen eve dönüp USB üzerinden UEFI olarak windows 10 kurulumu yaptım.
Gittim gittigidiyordan 70 liraya windows 10 lisansı aldım. Nasıl bu kadar ucuz satıyorlar inanın hiçbir fikrim yok. Aldım ama umarım ileride bi problem çıkmaz.
İşin komik yanı ürünle beraber driver cd leri koymuşlar ama 3.2 de cd rom yok :)
Monster driver sayfasından tüm driverleri indirdim ve bilgisayara kurdum.
Kısaca temiz ve güncel driverler ile kurulan bir sistem yaptım.
Öncelikle şunu belirteyim ssd ninde çok etkisi var eminim ama bilgisayar power tuşuna bastığınızda 10 saniye içinde windowsu açmış oluyor.
Farcry 3 - Sins of solar empire ve GTA V kurdum bilgisayara
Ayrıca PS CS6 - Maya ve 3dMax kurup eski çalışmalarımı yükledim.
eski i5 notebookumdan sonra bu performansı görünce gözlerim yaşardı diyebilirim.
Ayrıca ilk başta bahsettiğim 980M ekran kartı almadığım için çok üzgündüm ama artık üzgün değilim.
Çünkü mevcut olan tüm oyunlarda neredeyse en yüksek ayarlarda bile 50 fps civarlarında görüyorsunuz.
Isı olarak maksimum 72 dereceyi gördüm.
Kısaca 3.2 günümüzde gerçekten bir oyuncunun ya da programcının her şeyi yapabilmesine imkan sağlayan, pahalı ama gerçekten aynı fiyata benzerini bulamayacağınız bir bilgisayar.
Şimdi bunlar 3.2 modelin güzel yanlarıydı.
Kötü yanları da yok değil,
Öncelikle şu power girişi arkadan olmasına bi alışamadım. Kablo alta giriyor, kucağında alıp çalışınca bacağına batıyor filan. Keşke sağa ya da sola yapsalarmış.
Touchpad güzel gerçekten. Ama kaydırma vs gibi durumlarda bir apple notebook kadar performans beklemeyin. Bir grafiker olarak apple çok kullandığımdanmıdır nedir, touchpad çok çok kaliteli gelmedi bana. He kalitesizde değil, iş görüyor.
Klavyenin ışıklandırması gerçekten çok gereksiz gibi geldi. Klavyeye yukarıdan bakınca güzel ama neredeyse klavyeye hiçbir zaman yukarıdan bakmıyoruz. Bu yüzden alttaki ledler adamın gözüne gözüne giriyor. Neyseki ışıkları kapatmak sadece 1 tuş ile mümkün :)
Kamerasında Flash yok.
Pili çıkartılamıyor. (Zaten hiç çıkartmam da bilin diye yazıyorum)
Alüminyum kasa olduğu için acayip parmak izi topluyor ve kuru bezle silince kolay kolay geçmiyor. Ancak nemli bir bez ile silince tam geçiyor. Çok sinir bozucu.
17" olduğundan mı bilmiyorum ama klavye kasada biraz küçük kalmış gibi geldi. Touchpad in olduğu kısım oldukça geniş yapılmış. yani klavyede yazı yazarken bileğimin 2-3 cm yukarısı notebookun bittiği sınır noktaya geliyor. Kısa kullanımda sorun yok ama uzun bir yazı yazınca (bunun gibi) insanın kolu acıyor :)
Klavyesinde bir ergonomi problemi var. Şu sağda bulunan okların olduğu bölüme bir alışamadım. Mesela yukarı ok ile return tuşu birbirine çok yakın. Ya da 0 tuşuyla sağ ok tuşu. Alışmak zaman alıyor.
Çok önemli olmasada gördüğüm kötü yanlarıda bu
Şimdi çoğu yerde okuduğum şu mavi ekran hatasını hiç ama hiç yaşamadım. Sadece 1 kere makine kitlendi, neden olduğunu bilmiyorum ama 3dmark kurduktan sonra oldu. Sanırım 3dmark yaptı. Ama hiç mavi ekran hatası almadım. Umarımda almam.
En önemli sorun i7 5700hq işlemcilerde dota 2 ve CS-GO oynarken mavi ekran hatası alma sorunu var. Bu global bir sorun. Yani tüm i7 5700hhq işlemcili notebooklarda olan bi sorun. Monster ile ilgili değil yani.
Bu sorunla ilgili özellikle satış elemanına sordum.
Bunun çözümünü bulduk yakın bir zamanda bios güncellemesi yayınlayacağız dedi. Açıkçası ikiside oynadığım oyun fakat henüz gelen bir bios güncellemesi yok gibi duruyor. Umarım satış elemanının dediği güncelleme yakın bir zamanda gelir ve bu problemdende kurtulabiliriz.
Sonuç olarak monster t7 3,2 notebook gerçekten benden tam not almayı başardı.
Uzun bir yazı oldu. Her yönüyle bilmeyen ve alacak olan arkadaşlara tavsiye niteliği olsun istedim.
Bu modelle ilgili istediğiniz tüm soruları bana sorabilirsiniz.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme