< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
Motor rektifiye sonrası fatura almalı mı? (3. sayfa)
-
-
Aynı fikirdeyim. Krankta, blokta, silindir kapağında problem çıkmaması fiyatın görece uyguna gelmesine yol açtı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Benim ustadan beklentim motora garanti vermesi değil, o garantiyi rektifiyeciden bekliyorum, ki bana problem çıkarsa tekrar ücret talep etmeden düzelteceklerini söylediler. Benim beklentim motorda problem çıkarsa ustanın tekrar motoru söküp takma parası almaması. Adalet sisteminde çalışıyorsunuz sanırım, verdiğiniz bilgiler için sağolun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 1 Ocak 2023; 14:44:49 >
Yazdığınıza katılmakla birlikte mevzunun biraz daha nüans içerdiğini belirtmek lazım. Ustayı bana öneren, ikimizin de ortak olarak tanıdığı bir parçacı. Arada onun da hatırı var, zaten o sebeple usta tekrar motor inecek olursa para almam dedi. Usta da rektifiyeci de şehirde ismi olan insanlar ve kuruluşlar, ben sözlerini tutacakları düşüncesinde olmakla birlikte yine de insan ilk defa tanıdığı ve ilk defa yaptığı işte tam emin olamıyor. Yoksa aslında sözleri bana güven verdi, ama benimkisi sağlamcılık sanırım.
Aslında kdv’nin bu kadar yüksek olmaması gerekiyor. Devleti yönetenler böyle yaparak hem insanları yasadışı ve kayıtdışına itiyor, hem aslında kendi gelirini kaybediyor, hem de hukuki ve düzenli bir toplum yaşantısını engelliyor. İktidar dolaylı vergilerin oranlarını indirse daha çok insan kayıtlı faturalı iş yapar ve devletin muhtemelen vergi kazancı artar.
İnsana koyan bir başka unsur ise, vergi ödeyip kayıt altına alınmış iş yaptığınızda, devletin adalet sistemi sizin yanınızda olmuyor. Yani yüksek vergileri ödediğinizde de bir sorunla karşılaştığınızda haklıysanız dahi güvende hissedemiyorsunuz. %200 reel enflasyonun olduğu ülkede 1.5 sene sonra çıkacak adil karar neticesinde alacağım yasal faiz ve ana para kuş olduktan sonra ne anladım öyle işten? Zamanında verilmeyen “adalet” ve dürüst açıklanmayan enflasyon verisi sadece vergisini verene haksızlık doğurur. Bir de üstüne vergi vermeyen insanların cezalandırılmak yerine vergi borçlarının silinmesi veya enflasyon karşısında borçlarının eriyip kuş olması, vergisini zamanında veren insanları tam aptal yerine koymak oluyor.
Bu ülkeyi böyle böyle bitirdiler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 1 Ocak 2023; 14:47:6 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Ustaya ve rektifiyeciye yarın fatura yazdıracağım. Faturalarda kullanılan parçaların markası da yazmalı mı sizce, yoksa hangi parçanın değiştiğini yazması yeterli mi?
Parçacıdan tüm parçaların faturasını markası yazılı olarak ayrıca aldım.
Motorda problem çıkması ve ustanın ya da rektifiyecinin üstlenmemesi durumunda tüketici hakem heyeti kararını beklemek mi gerekiyor? Ben o süreçte başka bir ustaya motoru indirtip kendi paramla yaptırtıp ona ödediğim parayı dava durumunda eski ustadan veya rektifiyeciden alabilir miyim? Çünkü öbür türlü mahkeme veya heyet kararı sonuçlanana kadar aracın yatması gerekmiyor mu?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 2 Ocak 2023; 11:41:10 >
@goodorevil yukarıda sorduğum sorunun yanıtını biliyor musunuz? Öyle anlıyorum ki bu mesele ile ilgili en önemli soru bu. Araba 6 ay yatacak olduktan sonra faturanın anlamı kalmıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 2 Ocak 2023; 11:50:59 >
@Elektrik_Mühendisi diğer konuda yazdığınız bu konuda da aynen geçerlidir sanıyorum? Siz benim durumumda kdv farkını ödeyip fatura almamı önerir misiniz?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 2 Ocak 2023; 13:14:18 >
İş mahkemelik olacaksa fatura bir delildir. Eğer alıcı kişi işi resmiyete bindirecekse motor tamirini fatura ile yapacaktır. Sizin varsa bir iddanız fatura ile belgelemek zorundasınız. Fakat alıcı işi mahkemeye götürecekse büyük risk de almış olur. Mahkemeyi kayıp ederse mahkeme masrafları avukat ücreti bilirkişi ücretleri hepsi davacıya kalır. Tahmini 20 bin parası gider. Eğer diyelim siz kayıp ettiniz tüm mahkeme masrafları ve alıcının fatura bedelini ödemek zorundasınız. Öyle olmasa herkes herkesi mahkemeye verirdi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi King3455 -- 2 Ocak 2023; 13:26:51 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Benim durumumda fatura yerine ustanın imza ve kaşesinin bulunduğu, aracın plakasının yazdığı detaylı bir iş emri bir dava için yeterli olmaz mı? Şöyle bir şey:
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 2 Ocak 2023; 13:52:24 >
Ödemesini nasıl yapacaksınız hocam , nakit kart havale ?
Havale yapmayı önereceğim. Ama elden vermem konusunda ısrarcı olurlarsa ne diyebilirim bilmiyorum. Havalede açıklama kısmına işçilik ücreti yazınca maliye sorgusuna girebilirler çünkü. O tür şeyleri esnaf iyi bildiğinden bazen elden istiyor parayı, eğer kdv ödenmemişse.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 2 Ocak 2023; 14:20:17 >
Elden vereceksiniz kesinlikle fatura alın.
Karttan çekilecekse kendi pos cihazından çektirin, yandaki dükkandan çektirip geliyorum diyenler olabiliyor.
Havaleye yanaşırlarsa açıklamaya aynen , Xxxx şasili Xxx motor nolu aracın onarım bedeli yazdırın.
Ama yine de maliye açıdan da kendinizi güvene almak açısından verginizi ödeyin, öteki türlü sıkıntı yani
Bu durumda problemin o ustaların yaptığı işlemden kaynaklandığını nasıl ispatlayacaksınız? Aracı yatırmak en makul olanı. Ancak dava açmadan önce delil tespiti isteyebilirsiniz. Mahkeme kabul eder mi o hakimin takdirine kalmış. Kabul ederse bilirkişi incelemesi sonucu hasarın sebebi ve bedeli hususunda tespit yapılacaktır. Sonrasında siz aracınızı başka yerde tamir ettirebilirsiniz. Ancak bu durumda bile arızanın ustaların kusurundan kaynaklandığını ispatlayamama durumu var. Çünkü delil tespiti karşı tarafın beyanı alınmaksızın sizin iddialarınıza göre yapılır. Sonrasında aracın o halinin karşı tarafın itirazları doğrultusunda incelenmesini gerektirir bir durum ortaya çıkabilir. Mesela usta”benim taktığım yağ filtresi çıkarılmış araç filtresiz olduğu için bu arıza oluştu” derse delil tespitinde bilirkişi buna yönelik bir değerlendirme yapmamışsa araç tamir edildiği için eski hali de tespit edilemeyecek, siz hasarın ustanın kusurundan meydana geldiğini ispatlayamamış sayılabilirsiniz
Tüketici hakem heyeti araç üzerinde bir inceleme yapmaz diye düşünüyorum ancak o konuda net bilgim yok.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Sizin fatura alıp almama konusunda şahsen bir öneriniz olur mu? Benim durumumda 2500 lira gibi bir kdv bedeli ödeyip fatura alır mıydınız? Muhtemelen bir problem çıkmaz gibi geliyor, çıksa da ustalar sorunu ücretsiz gidereceklerini söylediler. Hukuki süreçte hem arabanın belki de uzun süre yatacak olması, hem de avukata her halükarda (davayı kazansam dahi) ciddi ücret ödeyecek olmam, faturaya fazladan para verme düşüncesini törpülüyor.
Fatura almak aracı satarken fayda eder diyen oldu, ama elimde imzalı kaşeli iş emri olacak orada tüm işlemler yazıyor olacak. Alıcı için o da yeter diye düşünüyorum ama bilmiyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 2 Ocak 2023; 15:39:37 >
Tüketici hakem heyeti bilirkişi atamıyorsa her halükarda dava açmak gerekmeyecek mi zaten?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 2 Ocak 2023; 15:51:30 >
Fatura alıp almamak hususunda takdir sizin. Geçmişte aldığım da oldu almadığım da. Karşılıklı güvene göre yazılı hiç bir belge almadığım da olur. Şimdilerde yetkili servisi tercih ediyorum fatura almama hususunu bile düşünmüyorum.
Hukuki açıdan imzalı belge-sözleşme ile fatura arasında ciddi fark olmadığı kanaatindeyim.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bilirkişi incelemesi yaptıran da olmakla beraber onlar da bazen hiç inceleme yapmadan kabul veya ret kararı verebiliyorlar. Durum ve koşullara göre.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Sözleşme olmayacak ama yapılan işlemlerin kalem kalem yazılı olduğu, aracın plakasının yazılı olduğu, şirketin kaşesinin ve ustanın imzasının bulunacağı bir iş emri olacak. Sizce bu da hukuken aynen yeterli olur mu?
Dava açılacak ve avukata her halükarda tonla para vereceksem faturaya hiç gerek yok gibi geliyor, bir de ona 2500 ödeyeceğim fazladan. Avukata vereceğim parayı da başka ustaya verip motoru tekrar indirtirim en kötü senaryoda.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X