Şimdi Ara

Motor rektifiye sonrası fatura almalı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
67
Cevap
0
Favori
4.330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aracımı geçen hafta motor rektifiye işlemi için tamirciye bıraktım. Ustanın ücreti 9000, rektifiyecinin ücreti 4000 lira. Hem usta hem de rektifiyeci sorduğumda istersem ücrete %18 KDV ekleyerek fatura kesebileceklerini söylediler, ama gerek olmadığını bir sorun olursa işin arkasında duracaklarını söylediler. Rektifiyeyi yapan şirket şehrin en iyi rektifiyecisi, bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Hata paylarının on binde otuz gibi olduğunu söyledi rektifiyecide konuştuğum kişi. Bu süre zarfında tüm parçaları kendim aldım ve hepsi için işlem bittiğinde bir fatura oluşturulacak. Elimde rektifiyecinin tamircime gönderdiği iş emri mevcut.

Motor rektifiye sonrası fatura almalı mı?

Ayrıca tamircimle whatsapp yazışmaları da mevcut. Tamircim işlem bittiğinde benzer bir iş emrini kaşeleyip imzalayıp bana verecek. Tüm bunlar hukuken yeterli belge niteliğinde sayılır mı?

Sizce ek olarak yine de üç bin lira farkla fatura kestireyim mi? Genelde bu işler iyi niyet çerçevesinde yürür aslında. Ustayla ilk kez iş yapıyorum ama ortak bir tanıdığın referansıyla kendisine gittim, o sebeple de işler bittiğinde motorda kendisinden veya rektifiyeciden kaynaklanan bir sıkıntı çıkarsa tekrar rektifiyeye vermek için motoru söküp takma ücreti almayacağını söyledi. Kendisini yeni tanımakla birlikte sözünün arkasında duracağını düşünüyorum, ama neticede yeni tanıdığım birisi, fatura almak daha mı yerinde olur? Rektifiye işleminde bazı forum üyeleri fatura kestiriyor ve kestirmeyi öneriyor, bazıları gerek yok diyor, bana fatura kestirmeme gerek yok gibi geldi, ama sizlere sormak istedim.

Bir de aslında genel olarak olayın hukuki yönünü merak ediyorum, yani motorda benden kaynaklanmayan bir sıkıntı çıkması durumunda bir dava açılması halinde hukuki süreç nasıl işliyor? Araç bilirkişi tarafından incelenene kadar veya dava sonuçlanana kadar bir yerde yatmak durumunda mı oluyor? Kullanılamıyor mu? Bilirkişi atanması kararı alınana kadar ne kadar süre geçer genelde? Davalar uzun sürüyor diye tahmin ediyorum. Bir de tabii avukatlık ücreti söz konusu oluyor. Bu son paragraftaki soruları sadece bizim ülkede teknik anlamda sürecin işleyişine dair detayları merak ettiğim için yazıyorum, davalık falan olacağımı hiç düşünmüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 28 Aralık 2022; 12:9:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Fatura alırsan işin çok kolay olur her hangi bir sorunda gidersin tüketici hakem heyetine şikayet edersin. Elinde çünkü faturası var yapılanlar belli, takılan parçanın garanti süresi belli vs. öbür türlü elindeki imzalı mühürlü şey fatura değil, öyle alelede bir servis fişi formu gibi birşey. Herhangi bir uyuşmazlıkta ne yapacaksın ? thh'e veremezsin. Avukat tutup dava açtıracaksın hakimi ikna edeceksin o dava zaten 3 sene sürer en azından 3 sene sonra da şuan ki parça ve hizmet bedelinin iadesi çıkarsa da gene mağdur olursun. 3 sene öncesinin 10 bin lirası ile şuanki 10 bin lira bir değil mesela birde böyle düşün derim.

quote:

Orijinalden alıntı: tsufrankwoli

hizmetin ve malın vergisiz fiyatı olmaz, her fiyata vergi dahildir. Kdv kaçırmak 85 milyonun parasını çalmaktır. Esnaflar bunu yapar sonra maaşlı çalışanlar gelirlerinden vergi öder, sonra bide dolaylı vergi çıkarırlar kaybı almak için onu da gider gösterirler maaşlı çalışan ölür, esnafta ülkeyi soyuyorlar diye ağlar asıl soyguncu kendileridir.

tüm esnaf için değil tabii %99 ı bunu yapar.

Harbi bu kafalarla aynı ülkede yaşıyoruz. Bir de burası sözde daha aydın insanların olduğu bir forum.
    Üstelik maaşlı çalışanlarin vergisi direkt brüt maaşin içinden çekildigi icin maaşlı çalışanları vergi vermiyor zannederler. Bu ister özelde çalışanlar için olsun ister devlette çalışan memurlar için olsun.

Daha bir de esnafların çoğu fatura kesmediginden dolayı çok düşük gelir gösterebilir ve çocukları her türlü burs imkanlarindan yararlanabilir. Daha bir de bu boyutu var.
  • Fatura alırsan işin çok kolay olur her hangi bir sorunda gidersin tüketici hakem heyetine şikayet edersin. Elinde çünkü faturası var yapılanlar belli, takılan parçanın garanti süresi belli vs. öbür türlü elindeki imzalı mühürlü şey fatura değil, öyle alelede bir servis fişi formu gibi birşey. Herhangi bir uyuşmazlıkta ne yapacaksın ? thh'e veremezsin. Avukat tutup dava açtıracaksın hakimi ikna edeceksin o dava zaten 3 sene sürer en azından 3 sene sonra da şuan ki parça ve hizmet bedelinin iadesi çıkarsa da gene mağdur olursun. 3 sene öncesinin 10 bin lirası ile şuanki 10 bin lira bir değil mesela birde böyle düşün derim.

• Onbirde otuz hata oranı nasıl oluyor onu anlamadım.

11 araçta 30 tane hata mı yapıyolar eğer öyleyse derhal kaçın  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senged -- 28 Aralık 2022; 12:1:25 >
  • senged kullanıcısına yanıt

On bin olacak. Yani konuşmayı öyle hatırlıyorum. Yazım yanlışını düzelttim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 28 Aralık 2022; 12:11:3 >
  • Fatura olması ve olmaması durumunda hukuki süreç nasıl işler? Bunu bilirsem daha doğru bir karar verebilirim.

• Bir de, ustanın ya da rektifiyecinin şu kadar süre/kilometre garanti veriyorum gibi bir taahhütü, veya bu türden yapılmış bir sözleşme söz konusu olmadı. Rektifiyeden sonra sürücüden kaynaklanmayan bir sorun çıkarsa üstlerine düşeni yapacaklarını söylediler sadece. Bu durum bir şeyleri değiştirir mi? Bu işin bir süre/kilometre sınırı, garantisi olur mu?

• Motor indi, açıldı, yapılıyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Fatura mal veya hizmet tesliminde vergi usul kanunu çerçevesinde düzenenlenen bir belge paranın ödendiğini veya hizmetin verildiğini tek başına göstermez.

Siz kişiden bir makbuz alacaksınız. Şu plakalı aracın motor rektefiye masrafı ve parçaları açıklaması olacak imzasını atacak şirketse şirketin münferiden temsile yetkili kişisi kaşeli imzayı atacak. Tamir için de isterseniz sözleşme hazırlayın basit kısa imzaları atın.

Bunlar işinizi garanti eder. Almazsanız işinizi insani ilişkilerle hatırla vs halledersiniz. Sanayide her gün adam araç yapıyor bir kere gidip geldin mi 2 ay sonra hatırlamaz seni tanımıyorum derse uğraşırsın.

• Storm Raider kullanıcısına yanıt

Açıklamanız için sağolun.

tr.gadget-info.com
    Fatura ve Makbuz Arasındaki Fark
    https://tr.gadget-info.com/difference-between-invoice

Makbuz ile fatura arasında görüntü olarak bir fark var mı? Herhalde usta, yapılan iş karşılığında ücretin alındığını belirtecek. Hep “fatura” kavramı kullanıldığı için ben de onu kullandım. Tamircinin oluşturacağı makbuzda motorda değişen tüm parçalar, markası ile birlikte mi yazmalı? İşçilik ile birlikte.

Peki elimdeki belgeler ve yazışmalar, hukuken geçerli belge sayılmaz mı?

Sözleşmede ne yazmalı sizce? Önceden ustayla sözleşme konusunu görüşmedik. Kabul etmeyebilir.

Bir de bu türden davalarda süreç nasıl işler, bir fikriniz var mı? Dava mı açılır yoksa tüketici hakem heyetine mi gidilir? Makbuz bu açıdan mı önemlidir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 28 Aralık 2022; 18:37:50 >

• Makbuz verip fatura kesmeyebilir diyorum. %18 kdv ödemeniz söz konusu olmaz. Daha sonrada sıkıntı olursa hizmet verdi fatura kesmedi diye şikayet edersiniz makbuzları vergi kaçırıyor diyerek sılıçtırırsınız.

Fatura ile makbuz arasında tabi fark var içerik vs fatura artık fiziki kesilmiyor e makbuz kesip veriliyor. Makbuz ıslak imzalı olmalı vs

Yazışmaların delil mahiyeti olaya göre değişir. Bazı olaylar sadece belge (yazılı) ile ispat edilebilir yazışma delil olabilir bazı durumlarda delil başlangıcı kesin olur olmaz diyemem.

Hakem heyetine gitmesi tüketici işlemi ise olur, şirket aracı ise vs malike ve işe göre ticari dava olabilir.

• Storm Raider kullanıcısına yanıt

Anladım. %18 KDV farkını ödemeden yani fatura olmadan makbuz keseceklerini sanmıyorum. Kendilerini o anlamda sağlama alacaklardır.

• Bu konuda bilgi veya fikir sahibi olan kimse yok mu?

• zotacing kullanıcısına yanıt

Doğru, bizim maaşımızdan vergi kesilirken biz demiyoruz ki madem gelirimden vergi alacan 3000 tl fazla at diye.

Siz faturanızı alın tabi her ihtimale karşı.

• rektifiye işi malesef dikiş tutmuyor. Hiçbirzaman ellenmemiş motor gibi olmuyor

• Sadece makbuz kestirirsem makbuzda ustanın yaptığı işlemler yazdırılabiliyor mu?

Usta ve rektifiyeci kdv eklemeden makbuz vermeyi kabul eder mi bilmiyorum, en son soracağım. Fatura değil makbuz istediğimi söyleyeceğim, makbuzda kdv eklenmesine gerek olmadığını söyleyeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 30 Aralık 2022; 17:20:56 >
  • Yarın aracı teslim alma durumum var, bilgisi veya fikri olan diğer arkadaşların da görüşlerini almak isterim.

Ustanın ücreti 9000 lira, rektifiyecinin 4000 lira.

Almak daha doğru olur diyorsanız toplam tutarın %18’i olacak şekilde (2340 lira) fazladan KDV’yi ödeyip fatura/makbuz yazdıracağım.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.