Şimdi Ara

Motorola Defy+ resmiyet kazandı; O artık daha hızlı ve Android 2.3.4 işletim sistemli (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
108
Cevap
0
Favori
11.229
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Defy+ almanın pek bi artısı yokki. Defy+ ile defy arasındaki tek fark batarya onuda defy+ bataryası alarak kapatabiliyorsunuz.

İşlemci farklı diyenler olucak onlar demeden öncelikle 200Mhzlik fark hiç birşey fark etmez ki CM7 mod ile hem andorid 2.3.7 sürümünü kullanıyo oluyosunuz hemde işlemciniz 1GHZ oluyor.
    Ayrıca işlemcileri farklı diyenlere XDA'da araştırmalarını öneririm iki işlemcide aynı tek fark Defy+'da stok olarak 1Ghz yükseltilmiş olarak gelmesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skid_row -- 16 Kasım 2011; 19:31:41 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: skid_row

Defy+ almanın pek bi artısı yokki. Defy+ ile defy arasındaki tek fark batarya onuda defy+ bataryası alarak kapatabiliyorsunuz.

İşlemci farklı diyenler olucak onlar demeden öncelikle 200Mhzlik fark hiç birşey fark etmez ki CM7 mod ile hem andorid 2.3.7 sürümünü kullanıyo oluyosunuz hemde işlemciniz 1GHZ oluyor.
    Ayrıca işlemcileri farklı diyenlere XDA'da araştırmalarını öneririm iki işlemcide aynı tek fark Defy+'da stok olarak 1Ghz yükseltilmiş olarak gelmesi.

defy+ almanin artisi var. defy ti omap 3610 islemciyle, defy+ sa ti omap 3620 ile geliyor. ayni islemcinin overclocklu hali sozkonusu degil. zaten ti omap 3610da built in isp - image signal processor yok. resim ve video isleme kapasitesini ciddi oranda etkileyen bir fark.

aralarinda 15-20euro fiyat farki varken gidipde defy alinmaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: darkaura

quote:

Defy+ almanın pek bi artısı yokki. Defy+ ile defy arasındaki tek fark batarya onuda defy+ bataryası alarak kapatabiliyorsunuz.

defy+ almanin artisi var. defy ti omap 3610 islemciyle, defy+ sa ti omap 3620 ile geliyor. ayni islemcinin overclocklu hali sozkonusu degil. zaten ti omap 3610da built in isp - image signal processor yok. resim ve video isleme kapasitesini ciddi oranda etkileyen bir fark.

Bu forumdan bi arkadaşımızın yazısından alıntı yaptım.

keşke defy + için göndermeseymişsiniz, xda ve daha bir çok forumda denildiği üzere defy + ve defy arasında donanımsal olarak hiç bir fark yok, (yeşil lensli olanların lens farkı dışında. bu fark yeşil lensin kötü olduğundan değil, sürücülerinden kaynaklanıyor) . motorolanın attığı bir kazık olarak iki cihazında işlemcisi ve donanımı aynı, yani motorola aynı cihazı overclock edip, sadece pilini değiştirip yeni bir telefonmuş gibi piyasaya sürmüş . motorola defy nin işlemcisine omap 3610 demesine rağmen texas int in asla hd çözebilen 3610 işlemci üretmemiş olduğu ortaya çıktı ( ki motorolanın kendi sbf flash lama yazılımı rsd de cihazı omap 3630 olarak görüyor ayrıca wiki linki diyor ki The Defy CPU/GPU is TI OMAP3 architecture OMAP3630 and the PowerVR SGX530 .http://en.wikipedia.org/wiki/Motorola_Defy ayrıca konu ile ilgili xda yapılan tartışmalardan birihttp://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=917000&page=4 ) . yani defy nin işlemcisinin defy+ ın işlemcisinin fabrikada saat hızları ile oynanmışı olduğunu söyleyebiliriz. kısaca motorola sadece defy nin işlemcisini overclock edip pil boyutunu değiştirip defy + diye piyasaya sürmüş. aynı işlemci olduğu ve işlemcinin normal çalışma hızı 1000 mhz olduğu için sorunsuz voltaj arttırmadan (hatta stok voltajı düşürerek ) normal defy de problemsiz olarak 1000 mhz de çalışabiliyor , hatta cm7 bunu otomatik yapıyor. kısaca defy ve defy + arasında donanımsal olarak pil dışında hiç bir fark yok. motorola bunu hep yapıyor, daha önce motorola tarafından defy de multitouch ın sadece iki parmak desteklediği donanımsal olarak daha fazlasının mümkün olmadığı söylenmişti, sonra bunun yalan olduğu ,donanımsal olarak isterseniz 10 parmak bile kullanabileceğiniz sadece motorolanın bunu yazılımsal olarak kısıtladığı ortaya çıkmıştı (bunu motorola da kabul etti) isterseniz markette bulabileceğiniz bir program ile bu özelliği açabilirsiniz. (kaynak: xda, android hilfe, motorolanın kendi forumları.)
    Kod olayına gelince motorola nın resmi açıklamasına göre o sadece 2011 mart ayına kadar olan üretim için geçerli , ondan sonrakiler de bu hata düzeltilmiş ve bu kod ve mavi işaret kaldırılmış,yani cihazınız mart sonrasında yapılmış ise boşuna üzerinde bf ile başlayan yazı ve mavi nokta aramayın, o tarihten sonra bu kod olayı geçerliliğini yitirmiş ayrıca forumlara göre bu kodlarda pek bir şey ifade etmiyor, bf ve mavi noktalı olup kulaklık sorunu yaşayan cihazlarda var (bu arada bakmanız gereken yer pil değil bütün pillerde zaten bfx yazar, pilin altında kasa da sağ üstteki köşeye bakacaksınız) , mart ayından sonra üretilmiş ise motorolanın resmi açıklamasına göre kulaklık sorunu düzeltilmiş (ki ülkemizdekilerin çoğu en sorunsuz üretim olan 2011 haziran a ait) cihazın sorunsuz olup olmadığını anlamak için bakmanız gereken şey ise msn kodu, cihazın kutusunda ve pili çıkarınca telefonun sağ üst köşesine yapıştırılmış olan etikette msn number olarak yazılmış numaralar buna göre

Ayrıca sözüm yurt dışından alabilenlere değil. Türkiye'de defy varken defy+ bekleyenlereydi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skid_row -- 16 Kasım 2011; 21:57:10 >

• quote:

Orijinalden alıntı: darkaura

quote:

Defy motorolanın adlandırdığı gibi 3610 değil omap 3630 a sahip, omap 3610 da built in isp yok fakat defy de var (kırmızı lensli defy isp sayesinde custom romlarla 720p kayıt - decoding yapabiliyor image signal processor olmasa yapamazdı. ) ayrıca 3610 da PowerVR SGX530 GPU da yok fakat motorolanın sonradan onayladığı gibi defy de PowerVR SGX530 gpu da var , yani kısaca defy nin işlemcisi kesinlikle 3610 değil , bu konu ile ilgili linkleri, xda incelemelerini başka cevaplarda vermiştim (yukarıda ki alıntı bana ait) xda, androidhilfe ve wiki de arama yapıp kendiniz de görebilirsiniz, iki cihaz da omap 3630 işlemciye sahip. ek olarak motorolanın başta söylediği gibi defy nin yalnızca iki parmak mt desteğine değil 10 parmak kullanma kapasitesine sahip olduğu daha sonra ortaya çıktı ve motorola bunu da kabul etmek zorunda kaldı, motonun neden böyle garip bir satış stratejisi izlediği yine yukarıdaki forumlarda bulunabilir. ayrıca Motorolanın kendi servis yazılımı defy ı omap 3630 olarak tanımlamakta.

xda dan ufak bir alıntı
    the processor of DEFY is a Texas Instruments OMAP3630 because it included a POWERVR SGX graphics 530. POWERVR is recognized by Quadrant.

focus.ti.com/lit/ml/swpt024b/swpt024b.pdf
    wwwimgtec.com/factsheets/powervr/POWERVR_SGX_Series5_IP_Core_Family.pdf

(xda dan alıntı)

Defy - 3630 or 3610/3615 ?

--------------------------------------------------------------------------------
    Hi ,
    Although many people believe that defy uses OMAP 3630 instead of 3610/3615 or something else, you can only get this conclusion from the 3D/video performance or features defy supported. But the problem is, can you be sure?

I wrote a small native C program and read out the value of CPU's register that controls the OMAP FEATURE. The value is 0xC00. You can check the 36xx TRM:
    at focus.ti.com/pdfs/wtbu/SWPU177B_FinalEPDF_12_04_2009.pdf
    The values means that defy has a IVA 2.2 accellerator 2.2 and SGX .

So the CPU is neither 3610 nor 3615 . It is definitely 3630-800.

I think this is a convincing proof. If you still dont believe it, the only way is to open your defy and take a look at the ID on the chip...

wikipedia dan :The Defy CPU/GPU is TI OMAP3 architecture OMAP3630 and the PowerVR SGX530. The OMAP 3 is the industry's first 45-nm CMOS processor running at 800 MHz in ARM Cortex-A8 superscalar microprocessor core.[6]

wiki /Texas_Instruments_OMAP dan :

OMAP3630 45 nm ARMv7 600 MHz~1.2 GHz ARM Cortex-A8 PowerVR SGX530

3630-800: Motorola Bravo, Motorola Defy;[5]
    3630-1000: Nokia N9, Nokia N950, Motorola Milestone 2,Motorola Cliq 2, Motorola Defy+, Pre 2, Droid X, Droid 2, Archos 101, Archos 70, Archos 43, Archos 32, Archos 28, LG Optimus Black, LG Optimus bright L-07C, Samsung I9003 Galaxy S(C)L, LG-LU3000 Optimus Mach, Panasonic P-07C, Panasonic Sweety 003P
    3630-1200: Motorola Droid 2 Global

@aligggg defy+ alarak iyi yapmışsınız, yurtdışında defy ve defy+ arasında çok büyük bir fiyat farkı yoksa tabi ki defy+ fakat Türkiye'den alacaklar bence spot defy+lara (motorola ülkemizde de defy+ ın resmi olarak satılmayacağını söyledi) fahiş fiyat vermek yerine bulabiliyorlarsa mart 2011 ve sonrasında üretilmiş (kulaklık sorunu giderilmiş) ,garantili defy cihazlara yönelmeliler, sonuçta iki cihazda pil dışında donanım olarak aynı iken ve 750 ytl ye garantili defy alınabiliyorken gidip garantisiz, refurbished olma ihtimali yüksek, sıfır olduğu ve kayıt durumu şüpheli spot defy+ a 800 - 1000 ytl vermek oldukça mantıksız. ( Yine yurtdışından alacaksanız ve iki cihaz arasında 100 euro gibi bir fark varsa bence kesinlikle değmez). Alternatif cihaz olarak sony active beklenebilir, suya dayanıklılık olarak çok daha üstün, ayrıca defy ve defy plus+ un aksine resmi ics güncellemesi alacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bachibouzouk -- 17 Kasım 2011; 2:03:25 >

• öncelikle herkse tşkler....yazılanları tek tek okudum fakat yenı nesıl telefon teknolojısınden pek anlamıyorum ..bunada örnek olrak bahsettıgınız cm7 yi gösterebılırız..nedir bu cm7 arkadaslar

dil için bahsedılen işlemlerde 1 programdan söz eiliyor ..bu program ile %100 türkçe kullnabılecekmıyız teli..yoksa yıne anlamadıgım rom denılen sistem ile mı yapılmalı ...eğer öle ise bunu ben mı telfoncu mu yapmalı
  • quote:

Orijinalden alıntı: aligggg

öncelikle herkse tşkler....yazılanları tek tek okudum fakat yenı nesıl telefon teknolojısınden pek anlamıyorum ..bunada örnek olrak bahsettıgınız cm7 yi gösterebılırız..nedir bu cm7 arkadaslar

dil için bahsedılen işlemlerde 1 programdan söz eiliyor ..bu program ile %100 türkçe kullnabılecekmıyız teli..yoksa yıne anlamadıgım rom denılen sistem ile mı yapılmalı ...eğer öle ise bunu ben mı telfoncu mu yapmalı

eger turkce destegi yoksa, morelocale 2 telefonun menuleri kolayca turkcelestirecektir. sadece rom'a has menuler orjinal dilinde kalirki oda bir sorun tesgil etmez.

cm7 cyanogenmod7 nin kisaltilmasi. su anki en stabil ve en hizli gelistirici romlarindan biri. rom degistirme telefonunuzun isletim sistemini degistirme gibi bir sey. rom degistirme zor degildir ama ne yaptiginizi bilmiyorsaniz telefonunuzu kullanilmaz hale getirebilirsiniz. bu yuzden mevcut romunuzla bir sorununuz yoksa, yada ureticiden kaynaklanan kisitlamalardan muzdarip degilseniz cm7 yuklemeniz cokda gerekli degil. yuklemeniz gerekirsede telefoncular bu isi yaparlar ama onlara para vermeye hic gerek yok. forumda detayli arastirma yaparsaniz adim adim rom kilavuzlari bulabilirsiniz. sadece neyin ne oldugundan tamamen emin olmadan bu ise girismeyin yeter.

• resmi 2.2.1 rom yuklu ve hemen hemen butun dilleri desdekliyor.turkce destegide var. ben yeni aldim.ayrica ayni pin sayisina sahip butun işlemciler ayni plartformdan ve ayni işleme tabi tutularak uretilir.. ancak 1cm alanda 50-500 milyon transistor barindiran işlemciler bazen %100 basariyla uretildikleri gibi bazen %80-%60 basariylada cikabiliyor.. %80 i 800 Mhz %100 1000Mhz yaparak degerlendirilir.. İntel ve Amd bunu hep yapiyordu ::))
  • ama sunu merak ediyorum.. 2.2 rom ile cm7 rom arasinda ne gibi farkliliklar var. yani cm7 romu yuklemek deger mi acaba diyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: alacakusagi

ayrica ayni pin sayisina sahip butun işlemciler ayni plartformdan ve ayni işleme tabi tutularak uretilir.. ancak 1cm alanda 50-500 milyon transistor barindiran işlemciler bazen %100 basariyla uretildikleri gibi bazen %80-%60 basariylada cikabiliyor.. %80 i 800 Mhz %100 1000Mhz yaparak degerlendirilir.. İntel ve Amd bunu hep yapiyordu ::))

hata payına sahip işlemcilerin bir alt modele yönlendirilmesi gibi bir durum söz konusu değil, iki cihaz da normal çalışma frekansı 800 - 1200 mhz aralığında olan (bkz: işlemcinin üreticisi texas instruments) aynı omap işlemciye sahip , ve defy i 1000 ve üzeri saat hızında voltaj vermeden (hatta 800 mhz için motorola tarafından uygun görülen) stok voltajı düşürerek stabil çalıştırmak isteyip bunu başaramayan yok. cm7 kullanıcılarının hepsi cm 7 sayesinde cihazlarını direkt 1000mhz de kullanıyorlar, yukarıdaki gibi bir durumda geliştiriciler herkesin işlemcisi aynı olmayacağı için hızı 800 de bırakırlardı.

quote:

ama sunu merak ediyorum.. 2.2 rom ile cm7 rom arasinda ne gibi farkliliklar var. yani cm7 romu yuklemek deger mi acaba diyorum

normalde yeni üretimin 2.1 ile değil 2.2.2 ile gelmesi lazım (ben aldığımda üzerinde gelen 2.2.2 idi ) , Cm7 hakkında xda da ve internette bayağı yazı var (seçenekleriniz cm7 ile kısıtlı değil miui ve varyasyonları, defy+ ın romları vs bir çok farklı rom... araştırıp bakın, sonuçta cihaz cm7 ile oldukça hızlı hale geliyor ama stabil sürümde bile cm7 nin kendine has bugları var (çok küçük bir azınlık bu buglardan muzdarip olduklarını söylüyorlar ) .moto nun kendi stok romları inanılmaz kötü , buglı ve cihazın gerçek potansiyelini kısıtlıyor, en azından gmap vs kullanıyorsanız ve orijinal rom ile devam edecekseniz defy i rootlayıp bazı ufak tefek rötuşları yapmak zorundasınız, yoksa motorolanın yazılımcılarının beceriksizliği yüzünden bir çok kez fc ve yavaşlama ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bachibouzouk -- 29 Kasım 2011; 18:43:39 >

• quote:

ama sunu merak ediyorum.. 2.2 rom ile cm7 rom arasinda ne gibi farkliliklar var. yani cm7 romu yuklemek deger mi acaba diyorum

cm7 yuklersen su sordugun sorunun aslinda ne kadar anlamsiz oldugunu hemen anlarsin. sadece bunu soyluyorum.
  • tesekkurler arkadaslar..))
    birde nasil yuklediginizi hangi romu yuklediginizi yazsaniz....piyasada cok rom dolasmaya basladi.. ::))
    sutten agzi yananin yoğurdu ugleyerek içer misali i9000 galaxy s telefonuma rom yukledim.. daha sonra ufak bir hatayla tam brick etmiştim.. 2 ay servis pardon yapacak yer aradim. telefon ankara,trabzon,istanbul lara mi gitmedi.yanilmiyorsam BU mototr defy telefonuma taj ve jtag dahada cikmadi henuz elimde tam brick olmus sifir bir telefon olsun istemiyorum.
  • birde bu telefonu galaxy s = defy bir kiyaslamasini yapayimmi diye dusunuyorum.. 2 telefonda bende var. belki daha sonra cunku biri yeni elime gecti...::))
  • quote:

tesekkurler arkadaslar..))
    birde nasil yuklediginizi hangi romu yuklediginizi yazsaniz....piyasada cok rom dolasmaya basladi.. ::))
    sutten agzi yananin yoğurdu ugleyerek içer misali i9000 galaxy s telefonuma rom yukledim.. daha sonra ufak bir hatayla tam brick etmiştim.. 2 ay servis pardon yapacak yer aradim. telefon ankara,trabzon,istanbul lara mi gitmedi.yanilmiyorsam BU mototr defy telefonuma taj ve jtag dahada cikmadi henuz elimde tam brick olmus sifir bir telefon olsun istemiyorum.

Motorola defy nin bootloaderi (malesef) kilitli . bu yüzden kurulum 2ndinit üzerinden yapılıyor, ama bunun bir avantajı var telefon asla tam brick olmuyor yani defy için jtag gibi çözümlere gerek yok. brick olsa bile full brick olmadığından telefonu kurtarmak daha kolay denilebilir.

• quote:

birde bu telefonu galaxy s = defy bir kiyaslamasini yapayimmi diye dusunuyorum.. 2 telefonda bende var. belki daha sonra cunku biri yeni elime gecti...::))

yap arkadaşım, yap, yap da aydınlanalım. Tşk
  • quote:

Orijinalden alıntı: caner282828

quote:

birde bu telefonu galaxy s = defy bir kiyaslamasini yapayimmi diye dusunuyorum.. 2 telefonda bende var. belki daha sonra cunku biri yeni elime gecti...::))

yap arkadaşım, yap, yap da aydınlanalım. Tşk

Sen defy ile samsung S'i değil de bence samsung e250'yi kıyasla...

Defy gibi rezil bir telefon alanların bir kısmı pişman olacaklar benim gibi şanssız olup ellerine bozuk seri geldiğinde.

http://forum.donanimhaber.com/m_46891651/mpage_2//tm.htm#55333740

Bu telefona karşı kesin bir hareket başlatıyorum, tüm tavsiye isteyenlere de gerçekleri açıklıyorum... 7-8 aydır çekmediğim şey kalmadı...

XDA developers'a bakarsanız onlarca yüzlerce sorun göreceksiniz.

• arkadaşlar lütfen okuyun

1.5 ay önce milestone telefonumu servise verdim tamir edemediler tüketici köşesine verdim bugün servisten aradılar telefonunuzun parçasını bulamadık onun yerine size DEFY vermek istiyoruz dediler daha sonra arayın dedim araştırdım 650 lira satış fiyatı var halbuki ben milestoneu teknosadan 800e almıştım ve hala da aynı fiyatta. sizce iyimi yaptım kötümü ? blackberry aldım bu arada gelen telefonu direkt satıcam yani
  • quote:

Orijinalden alıntı: Black Label Society

arkadaşlar lütfen okuyun

1.5 ay önce milestone telefonumu servise verdim tamir edemediler tüketici köşesine verdim bugün servisten aradılar telefonunuzun parçasını bulamadık onun yerine size DEFY vermek istiyoruz dediler daha sonra arayın dedim araştırdım 650 lira satış fiyatı var halbuki ben milestoneu teknosadan 800e almıştım ve hala da aynı fiyatta. sizce iyimi yaptım kötümü ? blackberry aldım bu arada gelen telefonu direkt satıcam yani

arkadaş sen nıye kendını yıpratıyorsun ?
    bana ya sıfır aynı urunu yada benım hakkım olan para ıadesı dıyıp 800 tl yı alsana paşa paşa
    onun harıcınde defy nın pıyasası 650 lakın o iş bıraz karışık hemende satabılın baya bı bekleyebılırsınde defy + cıktı onun harıcınde mıllet su geçırme harıcınde gıdıp lg opt. se turu telefonada yonelebılır

• quote:

Orijinalden alıntı: Castiel

quote:

arkadaşlar lütfen okuyun

bana ya sıfır aynı urunu yada benım hakkım olan para ıadesı dıyıp 800 tl yı alsana paşa paşa
    onun harıcınde defy nın pıyasası 650 lakın o iş bıraz karışık hemende satabılın baya bı bekleyebılırsınde defy + cıktı onun harıcınde mıllet su geçırme harıcınde gıdıp lg opt. se turu telefonada yonelebılır

asıl beklemek yıpratmak oluyor tüketici köşesinin davayı sonlandırması için asgari mühlet 3 ay bana böyle bir teklif geldi ne yapabilirim diye soruyorum sadece .. ayrıca servis oldukları için para iadesi yapmıyorlar başka telefon opsiyonu da sunmuyorlar

• quote:

quote:

quote:

arkadaşlar lütfen okuyun

asıl beklemek yıpratmak oluyor tüketici köşesinin davayı sonlandırması için asgari mühlet 3 ay bana böyle bir teklif geldi ne yapabilirim diye soruyorum sadece .. ayrıca servis oldukları için para iadesi yapmıyorlar başka telefon opsiyonu da sunmuyorlar

hocam bır yanlışlık var gıbıme gelıyor , kardeşım senın telefonun garantılı servısıne vermedın mı ?
    servisin 3 altarnatıfı var ya urunu tamır edıcek ya yenısı ıle ıade edıcek yada para ıadesı yapacak ?
    anlamadıgım bu 3 ay neyın nesı ? sana farklı telefon öneremezler dıyorsun defy yı söylemışler ?
    bu aralar son 1 haftadır defy patlaması oldu nerden geldıgı bılınmeyen

• quote:

quote:

quote:

quote:

arkadaşlar lütfen okuyun

hocam bır yanlışlık var gıbıme gelıyor , kardeşım senın telefonun garantılı servısıne vermedın mı ?
    servisin 3 altarnatıfı var ya urunu tamır edıcek ya yenısı ıle ıade edıcek yada para ıadesı yapacak ?
    anlamadıgım bu 3 ay neyın nesı ? sana farklı telefon öneremezler dıyorsun defy yı söylemışler ?
    bu aralar son 1 haftadır defy patlaması oldu nerden geldıgı bılınmeyen

ben telefonu teleservice verdim 20 iş günü doldu tamir edemediler ardından tüketici köşesine gittim haklı konumdasın ancak işlemlerin bitmesi 3 ay sürecek dediler beklemeye geçtim ardından dün beni servisten aradılar telefonunuza yedek parça bulamıyoruz onun yerine size DEFY öneriyoruz dediler.. internetten araştırdım benim telefondan daha ucuz o yüzden reddettim ve hukuki sürecte olduklarını hatırlattım..başka bir telefon öneremezmisiniz dedim yok dedi para iadesi dedim motoroladan bize yazılı bildirim gelmedikçe para iadesi yapamayız biz sadece teknik servisiz dediler durum bundan ibaret

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.