Şimdi Ara

<<MOTOROLA ROKR E2 ve E6 Müzik Telefonu >> (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
497
Cevap
0
Favori
38.580
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yandan bakıldığında ilk dikkatinizi kullanımı artıran fonksiyon tuşları çekebilir. ama benim gözüme ürünün ne kadar ince olduğu çarptı. unutmayın bu alet bir smartphone. içinde güçlü bir işlemci ve mobil linux işletim sistemi var. standart yazılıma sahip w900 bile o kadar kalınken bu aletin inceliği gerçekten muhteşem. resimlerdeki beyez model bu ürünün bi alt modeli ROKR1

<<MOTOROLA ROKR E2 ve E6 Müzik Telefonu >>

• quote:

Orjinalden alıntı: oguzhano

quote:

Orjinalden alıntı: face01tr

quote:

acaba linux nasıl bir etki yapacak bu aletle??

Motorolanın ürün gamında, tam rakamı bilmiyorum ama 10 kadar linux sisteme sahip model var??! moto e2 'de son tanıtılan linuxOS 'lu telefonlardan yalnızca biri.

Mobil linux özellikle amerika ve uzakdoğuda popülaritesini artıran ve hızla gelişen bir sistem. herşeyden önce açık kaynak kodlu olması bu işletim sistemi için binlerce ücretsiz program olacağı anlamını taşıyor. Amerika ve uzakdoğuda mobil linux funlarının oluşturduğu sitelerde linuxOS için sayısız program, oyun, tema..vb içerik bulunuyor.

LinuxOS arayüzü aynı symbian UIQ arayüzüne benziyor. ''UIQ arayüzündeki eksiklerin giderilmiş ve daha çok işlevsellik kazamış halini düşünün.'' işte linuxOS kullanıcıları arayüzlerini böyle tanımlıyorlar.. Symbian ve WM 'nin aksine düşük sistem özelliklerinde bile rakiplerine oranla daha stabil çalışmayı başarabilen linuxOS bu sayede batarya ömrü konusunda da oldukça iddialı..

daha başka ne diyebilirim ki gelecek linuxOS 'un

valla linux işletim sistemi piyasada bi tek windows mobil ile kıyaslanabilir.. bence s60 ile kıyaslamak pek doğru değil..

Palmı yok sayma

• palm kabuğuna çekilmiş, kendi halinde çalışıyor, pda üretiyordu. bu pazarın iyi iş göreceğini farkeden büyük telefon üreticileri anlaşıp birleştiler ve symbian 'ı kurdular. Symbian ama öyle ama böyle bi çok soruna rağmen gelişti ve hala gelişmeye çalışıyordu. Bill Gates durur mu ? hemen elini attı, pastada benimde payım olacak dedi.. akabinde ms mobile 'ı geliştirdi ve piyasaya sürdü. piyasa bu üç devin arasındaki rekabete şahit oldu. kimi program bakımından zangindi, kimi diğerlerine göre daha sağlam bi altyapıya sahipti. kimisininde sistemi sağlam olmasına rağmen içerik ve arayüz açısından eksikleri vardı. ortalık tam bir savaş alanıydı. insanlar bu karışıklıkta hangi sisteme gececeklerini düşünüyor ama bi türlü doğru yolu bulamıyorlardı. işte bu kargaaşa ve kaos ortamında tanrı mobil linux 'u yarattı... !

• microsoft 'un mobil işletim sistem,i çözümü genel olarakk windowsCE altında toplanır. Çeşitli kullanım alanları ve sistemlerin yüklü bulundukları cihazların özelliklerine göre ms mobile 'ın çeşitli versiyonları vardır. windows smartphone edition, windows mobile pocket pc, windows mobile pocket pc phone, windows mobile portable media center..gibi. ayrıca bunlar sürekli güncell3enir ve kendi içlerinde durmadan yeni versiyon çıkartırlar. linux da aynı mantığa göre çalışıyor diyebiliriz. linux kullanan dünyada 30 kadar telefon /pda var. ancak bunların hepsi aynı versiyonu kullanmıyorlar. bunları anlatmamın sebebi sözkonusu moto RAKR e2 ninde yeni bir linux sürümü ile çalışıyor olması. ürünün özelliklerinde işletim sisteminin karşısına linux based OS yazıyor ??! açıkcası bunun yeni bir linux versiyonumu yoksa standart linuxOS 'mu olduğunu bilmiyorum ama araştırıyorum. bişeler bulabilirsem haberdar ederim

• Gayet şirin bir telefon bence,özellikleride süper,daha ne olsun??Nedir K750-W800 bağımlılığı anlamıyorumki insanları büyülemek için telefonun yanında muska mı hediye ediyolar bi tanede,napıyo bunlar
  • yada adam bi Os un telefona girmesindan bahs edio ki geliştirilmeye yonelik en iyi Os diyebilirz ondan bahs etmek istio buda ne demek bu telefonda cok ilginc ozellikleri ilerili zamanlarda gorebilirsiniz yani onu demek istemiş yoksa benim kafam guzel saçmaliommu
  • quote:

Orjinalden alıntı: sahin21

Gayet şirin bir telefon bence,özellikleride süper,daha ne olsun??Nedir K750-W800 bağımlılığı anlamıyorumki insanları büyülemek için telefonun yanında muska mı hediye ediyolar bi tanede,napıyo bunlar

dostum millette bi fanatiklik var. almış başını gidiyor. motorola bu telefon ile birlikte şu müzik kutusu ceptelefonu muhabbetinde de en iyi yeri kapıyor bence. se nin yeni modellerinden kamera bakımından kötü olur. onun dışında ekran ve İŞLETİM SİSTEMİ konusunda ezer ki bunlar çok önemli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -spawn- -- 10 Ocak 2006 1:38:33 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: aTTra

quote:

hocam

Ne oldu? Yanlış biliyormuşsun değil mi?

Bir örnek daha;

6670 ekranıda 176*208 Piksel ama ekran büyük, senin demene göre W800i ekranı 176*220 Piksel daha büyük olması gerekmez mi? Ama neden 6670 ekranından küçük?

İşte Piksel ile ekran boyutunun hiç ama hiç alakası yok..

ppi değeri oradaki. Yani farklı sıkılıkta hücrlere sahip lcd ler var.

Kullanılan matrix çok sıkı. Ve görüntüler çok daha pürüzsüz haliyle.

5110-3210 ekran olayından aklınıza gelebilir.

• quote:

quote:

Motorolanın ürün gamında, tam rakamı bilmiyorum ama 10 kadar linux sisteme sahip model var??! moto e2 'de son tanıtılan linuxOS 'lu telefonlardan yalnızca biri.

Mobil linux özellikle amerika ve uzakdoğuda popülaritesini artıran ve hızla gelişen bir sistem. herşeyden önce açık kaynak kodlu olması bu işletim sistemi için binlerce ücretsiz program olacağı anlamını taşıyor. Amerika ve uzakdoğuda mobil linux funlarının oluşturduğu sitelerde linuxOS için sayısız program, oyun, tema..vb içerik bulunuyor.

LinuxOS arayüzü aynı symbian UIQ arayüzüne benziyor. ''UIQ arayüzündeki eksiklerin giderilmiş ve daha çok işlevsellik kazamış halini düşünün.'' işte linuxOS kullanıcıları arayüzlerini böyle tanımlıyorlar.. Symbian ve WM 'nin aksine düşük sistem özelliklerinde bile rakiplerine oranla daha stabil çalışmayı başarabilen linuxOS bu sayede batarya ömrü konusunda da oldukça iddialı..

O zaman bu geleceğin devi hakkında birkaç soru sorayım :

Mobile linux ta aynı anda kaç adet konsol açık kalıyor ?

Mobile Linux biosa entegre ve dosya sistemi taraması + loader tek pass ta geçilebiliyor mu?

Kullanılmakta olan XWindow apileri nelerdir ? OpenGL ye bakış nasıldır?

ARM üzerinde gelişen bu dağıtımın açılış süresi ne kadar ?

Ne kadar Heap RAM tüketir?

Kullanılan arabirim programının adı nedir?

Desteklenen donanımlar nelerdir, ve mobile driver yazılması sözkonusu olacak mıdır ?

• Bence bir ise yaramaz
    nedenmi?

1,3 mp
    arama kaydi bile '' Call records 10 dialed, 10 received, 10 missed calls '' :D gülüncek bir durum
    HSCSD No
    EDGE No
    3G No
    WLAN No
    wav felan calmiyor
    +Standart lion battery

+DAVULA BENZIYOR...Napiyim ben böyle teldeki Linuxu?
  • telefon tipsiz
  • +1
    quote:

Orjinalden alıntı: riza_fb

telefon tipsiz
  • abi p990 motoq ile falan kıyaslamışsın maşallah valla:))

bu bahsettiğin telefonlar diil rokr e2 yi kralını ezer be abi:))
  • aynen ole patesi malesef forumdaki bazı arkadaşlarımız hangi telefonların birbiriyle kıyaslanması gerektiğini hala öğrenemediler P910 la 6680 N70 P910 bunların ortak özellikleri tabiki var ama segmentleri farklı beyler
  • quote:

Orjinalden alıntı: Acharad

quote:

quote:

Mobile Linux biosa entegre ve dosya sistemi taraması + loader tek pass ta geçilebiliyor mu?

Desteklenen donanımlar nelerdir, ve mobile driver yazılması sözkonusu olacak mıdır ?

symbian, ms mobile sisteme sahip cihazları üreten firmaların çok büyük bir sorunu var. nasıl intel p4 3.6 ghz da takılıp kaldıysa mobil işletim sistemlerdede durum aynı. artık sistemdeki bileşenlerin gücünü artırmak size sitemin daha çok ısınıp, yorulmasından başka bir yarar sağlamıyor. bu yüzden gelipde bunun işlemcisi daha yüksek dolayısıyla bu daha hızlı çalışır mantığından kurtulmamız lazım. buna örnek çok. hemen apple 'ı ele alaım. apple 'ın son sistem etiket fiyatı 4000 - 5000 ytl olan modellerini incelediğinizde sistemde 5200 gibi düşük bir ekran kartının, 2,6 ghz lik bir işlemcinin kullanıldığını görürsünüz. ama bilgisayarın üzerinde bu dünyanın en güçlü, en hızlı bilgisayarıdır yazmaktadır.??! ikinci bi örnek palm pda ları ele alalım. adamlar dünyadaki en kusursuz en muhteşem mobil işletim sistemine palmOS 'a sahipler.. ama bir palm pda nın teknik özelliklerini incelediğinizde ne güçlü bir işlemci bulabilirsiniz nede son teknoloji bir yenilik. burdan çıkaracağımız sonuç kontrolsüz güç güç değildir işin şakası bir yana telefon üreticilerinin tek bir derdi var. stabil çalışan güçlü bir işletim sistemine sahip olmak ama az enerji tüketecek ve kullanıldığı cihazın sistemini yormayacak. bu sebeble samsung, moto, nokia gibi firmalar linuxOs için ar-ge çalışmalarına başladılar. (BURADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR ŞEY VAR. SYMBİAN IN EN BÜYÜK HİSSE SAHİNİ NOKİA BİLE LİNUX A GEÇMEYE BAŞLADI. ÇÜNKÜ SYMBİAN 'IN Bİ HALTA YARAMADIĞINI ARTIK SINIRA DAYANDIĞINI ODA BİLİYOR. BU SENE NOKYA LİNUX os İLE ÇALIŞAN BİR ÇOK MODEL TANITACAK. O ZAMAN BANA HAK VERECEKSİNİZ) Linux altyapısına geçmek hem çok pahalı hemde çok zahmetli bir iş. ama uzun vadede düşünüldüğünde şirketler parayı bastırıyor. çünkü linux çok düşük sistem özelliklerinde bile harikalar yaratan stabil çalışan bir sistem. haliyle batarya konusundada oldukça cimri. motorolanın Çinde satmış olduğu linux işletim sistemine sahip cep telefonları, toplam ülke satışının yüzde 10'una varıyor. bu linux a olan ilginin her geçen gün büyüdüğüne bir kanıt sayılmazmı ??! kardeşim bizi burda kvk genpa uyutuyor.. uyanın türkiyem diyorum.. symbian tekelini tüm türkiye pazarına yaymış, türkiyeye bırakın linux sistemli telefonları yeni çıkan mobile linux sistemli telefonlar bile getirtilmiyor.. siz uyuyun kullandığınız symbien ın kusursuz olduğunu zannedin. ben daha ne diymm ??!?!?

hocam gelelim senin sorulara..

istersen 2002 yılında tanıtılan ilk linux sistemli telefonlardan biri belkide ilkidir ??! tam emin değilim motorola a780 üzerinden sorularına cvp vermeye çalışayım.

yazılımsal olarak 3D java gibi gelişmiş java API lerini çalıştırabilen java j2ME MIDP 2.0 motor içeriyor. java desteği sayesinde cihaz üzerinde farklı java uygulamalar kurup çalıştırabilmek mümkün. (şuanki sistem çok daha farklı ve gelişmiş ama pek bi bilgim yok.) ama senin için araştırıp öğrenecem.. :)

linux sistemli telefonların dünyada açık ara önde oldukları bir konuda açma kapama süreleri. şap diye açılıp şap diye kapanan bu sistemler faklı bir prensipde çalıştıkları için symbian ve Wm gibi geç açılıp kapanma dertleri yok..

linux üzerinde kurulu yeni işletim sisteminin adı ise maemo ( maemo.org ) ( mobilinux.com )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi face1tr -- 10 Ocak 2006 14:59:30 >

• quote:

Orjinalden alıntı: MyStİCaL

aynen ole patesi malesef forumdaki bazı arkadaşlarımız hangi telefonların birbiriyle kıyaslanması gerektiğini hala öğrenemediler P910 la 6680 N70 P910 bunların ortak özellikleri tabiki var ama segmentleri farklı beyler

sevgili mystical ;

öncelikle belirtmek istediğim face01tr nin mobil bilgisi bu forumda sorgulanamayacak bilgiler arasında...bana göre kendisi bu konuda yeterince bilgi sahibi bi insan...ben maşallah benzetmesini face01tr ile aramızdaki samimiyete güvenerek dalga geçmek için yazmıştım ...tabiki cihazlar birbirinden farklı kategorilerde ancak face01tr mp3 özellikli bi telefon olan rokr e2 yi ön plana çıkarmış ve mp3 konusunda diğer cihazları eziceğini belirtmiş...anlam karmaşasından yararlanıp bende dalga geçtim o kadar...ancak şunu unutmayalım face01tr bu forumda çoğundan bilgili bi arkadaşımızdır...

• bence biraz fazla yuvarlakımsı bi tasarıma sahip. biraz daha keskin hatlara sahip olsaydı daha karizma olurdu...
  • yeni fotolarla birlikte devam ediyoruz. işte moto ROKR e2 (sağda) ve ROKR e1 (solda)

• patesi dostum beni yanlış anladın ben o msj face01tr için yazmadım genel olarak açılan abuk sabuk karşılaştırma topiclerine söylendim o kadar örneğim zaten bilgisiz insanları açacağı topiclere misal teşkil ediyo
    quote:

Orjinalden alıntı: patesi

quote:

Orjinalden alıntı: MyStİCaL

aynen ole patesi malesef forumdaki bazı arkadaşlarımız hangi telefonların birbiriyle kıyaslanması gerektiğini hala öğrenemediler P910 la 6680 N70 P910 bunların ortak özellikleri tabiki var ama segmentleri farklı beyler

sevgili mystical ;

öncelikle belirtmek istediğim face01tr nin mobil bilgisi bu forumda sorgulanamayacak bilgiler arasında...bana göre kendisi bu konuda yeterince bilgi sahibi bi insan...ben maşallah benzetmesini face01tr ile aramızdaki samimiyete güvenerek dalga geçmek için yazmıştım ...tabiki cihazlar birbirinden farklı kategorilerde ancak face01tr mp3 özellikli bi telefon olan rokr e2 yi ön plana çıkarmış ve mp3 konusunda diğer cihazları eziceğini belirtmiş...anlam karmaşasından yararlanıp bende dalga geçtim o kadar...ancak şunu unutmayalım face01tr bu forumda çoğundan bilgili bi arkadaşımızdır...

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Acharad

quote:

quote:

symbian, ms mobile sisteme sahip cihazları üreten firmaların çok büyük bir sorunu var. nasıl intel p4 3.6 ghz da takılıp kaldıysa mobil işletim sistemlerdede durum aynı. artık sistemdeki bileşenlerin gücünü artırmak size sitemin daha çok ısınıp, yorulmasından başka bir yarar sağlamıyor. bu yüzden gelipde bunun işlemcisi daha yüksek dolayısıyla bu daha hızlı çalışır mantığından kurtulmamız lazım. buna örnek çok. hemen apple 'ı ele alaım. apple 'ın son sistem etiket fiyatı 4000 - 5000 ytl olan modellerini incelediğinizde sistemde 5200 gibi düşük bir ekran kartının, 2,6 ghz lik bir işlemcinin kullanıldığını görürsünüz. ama bilgisayarın üzerinde bu dünyanın en güçlü, en hızlı bilgisayarıdır yazmaktadır.??! ikinci bi örnek palm pda ları ele alalım. adamlar dünyadaki en kusursuz en muhteşem mobil işletim sistemine palmOS 'a sahipler.. ama bir palm pda nın teknik özelliklerini incelediğinizde ne güçlü bir işlemci bulabilirsiniz nede son teknoloji bir yenilik. burdan çıkaracağımız sonuç kontrolsüz güç güç değildir işin şakası bir yana telefon üreticilerinin tek bir derdi var. stabil çalışan güçlü bir işletim sistemine sahip olmak ama az enerji tüketecek ve kullanıldığı cihazın sistemini yormayacak. bu sebeble samsung, moto, nokia gibi firmalar linuxOs için ar-ge çalışmalarına başladılar. (BURADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR ŞEY VAR. SYMBİAN IN EN BÜYÜK HİSSE SAHİNİ NOKİA BİLE LİNUX A GEÇMEYE BAŞLADI. ÇÜNKÜ SYMBİAN 'IN Bİ HALTA YARAMADIĞINI ARTIK SINIRA DAYANDIĞINI ODA BİLİYOR. BU SENE NOKYA LİNUX os İLE ÇALIŞAN BİR ÇOK MODEL TANITACAK. O ZAMAN BANA HAK VERECEKSİNİZ) Linux altyapısına geçmek hem çok pahalı hemde çok zahmetli bir iş. ama uzun vadede düşünüldüğünde şirketler parayı bastırıyor. çünkü linux çok düşük sistem özelliklerinde bile harikalar yaratan stabil çalışan bir sistem. haliyle batarya konusundada oldukça cimri. motorolanın Çinde satmış olduğu linux işletim sistemine sahip cep telefonları, toplam ülke satışının yüzde 10'una varıyor. bu linux a olan ilginin her geçen gün büyüdüğüne bir kanıt sayılmazmı ??! kardeşim bizi burda kvk genpa uyutuyor.. uyanın türkiyem diyorum.. symbian tekelini tüm türkiye pazarına yaymış, türkiyeye bırakın linux sistemli telefonları yeni çıkan mobile linux sistemli telefonlar bile getirtilmiyor.. siz uyuyun kullandığınız symbien ın kusursuz olduğunu zannedin. ben daha ne diymm ??!?!?

hocam gelelim senin sorulara..

istersen 2002 yılında tanıtılan ilk linux sistemli telefonlardan biri belkide ilkidir ??! tam emin değilim motorola a780 üzerinden sorularına cvp vermeye çalışayım.

yazılımsal olarak 3D java gibi gelişmiş java API lerini çalıştırabilen java j2ME MIDP 2.0 motor içeriyor. java desteği sayesinde cihaz üzerinde farklı java uygulamalar kurup çalıştırabilmek mümkün. (şuanki sistem çok daha farklı ve gelişmiş ama pek bi bilgim yok.) ama senin için araştırıp öğrenecem.. :)

linux sistemli telefonların dünyada açık ara önde oldukları bir konuda açma kapama süreleri. şap diye açılıp şap diye kapanan bu sistemler faklı bir prensipde çalıştıkları için symbian ve Wm gibi geç açılıp kapanma dertleri yok..

linux üzerinde kurulu yeni işletim sisteminin adı ise maemo ( maemo.org ) ( mobilinux.com )

Araştırmalar için teşekkürler. Ancak pek mantıklı gelmeyen noktalar kaldı kafamda

Madem öyle ki, donanımsal sıkıntı var madem, 90nm nin ilk nimeti olan 4-pipeline ve dual core olan TI OMAP 730 CPU ne gibi bir başarıdır ? (2 x N90 performansından söz ediyoruz. ) Ya da Intel XScale-RISC 400MHz cpular var halihazırda. Hatta Fusion Engine ile bunlarda Windows98 çalıştırılmakta..

Bu arada Palm Zire lar dahi 4-pipeline lı 200MHz cpu ve 32MB Heap içerirler. ki bu da 200kb içerisine office programı sığdırabilecek kadar hafif bir işletim sistemi için işgücü canavarı olmak demek...

+ Linux apilerine geldiğimizde, kullanılan hizmet ve konsol sayısı ne kadardır ? Ve yukarıda sorduğum gibi tekrar soruyorum Ne kadar RAM tüketir ?

Ve özellikle, bu teknolojiye sahip bir cihaz deneyiminiz oldu mu ?

Ya da şu anda şıp diye internetten indirilebilecek kaç tane mobile linux SDK sı mevcuttur ?

İşin daha dramatik yanı, bu ürünlerde geliştirici takım bu yazılımın ücretini almayacak mı ?

Bana kalırsa satılacak telefon üzerinden katbekat alacak. Bir kere GNU Public bir dağıtım yerine firmanın gözetiminde closed bir dağıtım olacak..

Samsung firması YOPY gibi CF + SD-IO üzerine 2001 yılından itibaren geleceğin teknolojisini barındıracak,206MHz StrongARM cpulu 32MB RAMli bir alet düzenlemişti..

Hatta bol miktarda device driver denemesi olmuştu.

Ama bu maalesef Dell Axim x30 ve Palm Zire ların arasında bağıra bağıra gömülmesini önleyemedi.

Hatta W-window ve KDE benzeri gelişmiş pencereli arabirim hatta donanım destekli OpenGL ile çok iddialı girmişti.

Şu anki SONY VAIO L serisi Mobil tabletler gibi desktop sistemi kullanmayı mümkün kılıyordu hatta.

Ama SDK yokluğu ve program eksikliği sebebiyle gitti..

Program derlenemeyince Yopy cenapları anlayacağın ne şehit oldu ne de gazi...

Bu denemede de bunu önlemek için kuş gibi hafif ve EPROM kadar hafif bir geliştirme kullanacaklar bence. Yani pek o kadar kesip biçmek açmak genişletmek o kadar da kolay olmayacak.

Hıza gelince de , gelip görmeden olmaz.

Zira 3.5MB lık boot içeriği epi topu 4 adet başlangıç hizmetine rağmen Symbian ın ve Windows un açılış hızları ortada.

Ki dağıtımda modülleri kırpıp çolak etmeden de hiçbir linux dağıtımının daha da hafiflediğini görmedim.

Diyeceğim o ki, eşek ölüsü kadar paraya maledip bizden misli misline bedelini çıkaracakları bir sistem üzerinden çok da öyle büyük mucizeler beklememek lazım.

Ki sadece user init iyle ve core loader + 2 konsol ile beraber disk denetimi kapalı vaziyette bir floppy linux dağıtımının HDD üzerinden açması dahi 12 saniye alıyor sadece..

http://www.linuxdevices.com/links/LK8294110575.html

Burada 10ms içinde sistemi yükleyip linux bios açmayı düşünmüşler ama bu süre içinde kullanıcı arabirimleri ve INIT süreci asla yok.

Yani ekran hiçbirşey gelmiyor, donanımlara komut gitmiyor....

Tüm bunları düşündükçe merakımı celbetmiyor değil aslında.

Ama şöyle birşey varki, işlevsel bir sonuç görmedikçe kimse kendini riske atma istemiyor.

Zira her yenilik ,aynı zamanda büyük birer risktir...

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.