Şimdi Ara

MSB’den beklenen açıklama: Eurofighter Typhoon uçakları için teklif alındı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
515
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • MSB’den beklenen açıklama: Eurofighter Typhoon uçakları için teklif alındı
    Türkiye, hava kuvvetlerini güçlendirmek adına Avrupa’nın en gelişmiş savaş uçaklarından biri olan Eurofighter Typhoon Tranche 4 modelini envanterine katmak için bir süredir yoğun bir görüşme ve diplomatik süreç yürütüyor. Süreçteki en güncel gelişme ise Milli Savunma Bakanlığı (MSB) haftalık basın bilgilendirme toplantısında Bakanlık kaynaklarınca paylaşıldı.

İngiltere’den beklenen teklif geldi

Bilindiği üzere Türkiye, geçtiğimiz aylarda görüşmeler sonucunda hazırlanan İhtiyaç Tanımı Dokümanı’nı Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ve BAE Systems’e iletmiş ve teklifin gelmesini beklemeye geçmişti. Bakanlık kaynakları tarafından yapılan açıklamada beklenen teklifin alındığı ve incelenmeye başlandığı bildirildi:

“Hava Kuvvetlerimizin harekât ihtiyacının karşılanmasına yönelik 40 adet Eurofighter Typhoon Uçağının tedarik edilmesi kapsamında hazırlanan İhtiyaç Tanım Dokümanının Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ve ilgili firmaya gönderildiğini, teklif beklendiğini daha önce açıklamıştık. Beklenen teklif bakanlığımıza ulaşmış olup, teklif inceleme süreci devam etmektedir.”

Ayrıca Bkz.Almanya'da "ABD, F35'leri uzaktan kullanıma kapatır mı?" kaygısı yaşanıyor

Bilindiği üzere Türkiye, 40 adet Eurofighter Typhoon satın almak istiyor. Daha önceki resmi açıklamalarda bunların yeni üretim olmasının istendiği de dile getirilmişti. Dolayısıyla Türkiye, “Tranche 4” varyantını talep ediyor. Gelen teklif, uçaklar, konfigürasyonlar ve mühimmat gibi önemli ürünleri içeriyor. Bakanlığın incelemesi sonrasında ihtiyaç duyulması halinde teklifte revize istenecek.

Türkiye’nin Meteor füzelerini siparişler için olmazsa olmaz olarak gördüğünü de belirtmek gerek. Bu mühimmatın alımında güncel durumda bir engel görünmüyor. Yunanistan’ın bu mühimmatın satışını engellemek için yürüttüğü girişimsel ise sonuçsuz kalmış durumda.

KAANEurofighter, F-16 ve F-35

Türkiye’nin hava kuvvetlerini modernize etme planı, dört kritik savaş uçağı platformunu kapsıyor:

• Eurofighter Typhoon Tranche 4 – İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya ortak yapımı, 40 adet.

• F-16 Block 70 – ABD ile anlaşmaya varıldı, 40 adet.

• F-35 – Programdan çıkarılmasına rağmen Türkiye’nin yeniden dahil olma ihtimali tartışılıyor.

• KAAN – 2028 yılında envantere Blok-1 varyant olarak girmesi hedefleniyor.

Eurofighter Typhoon savaş uçağı özellikleri

• Uzunluk: 15.96 m (52.4 ft)

• Mürettebat: 1 (2)

• Kanat Açıklığı: 10.95 m (35.9 ft)

• Kanat Açıklığı: 5.28 m (17.3 ft)

• Kanat Alanı: 51.2 m²

• Boş Ağırlık: 11,000 kg (24.000 lb)

• Yüklü Ağırlığı: 16.000 kg

• Max. Kalkış Ağırlığı: 23.500 kg (51.800 lb)

• Motor: 2 x Eurojet EJ200 ard yakma turbofan

• Motor Gücü: 60 kN (13.500 lbf) her biri

• Yakıt Kapasitesi: 5.000 kg (11.020 lb)

• Maksimum hız: Yüksek İrtifada: (2495 km/s) Deniz Seviyesinde: Mach 1.25 (1530 km/s)

• Menzil: 2900 km 

• Servis Yarıçapı: 19.812 m

• Tırmanış: 315 m/s 

• İtiş/Ağırlık Oranı: 1.15

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/gundem/son-bir-haftada-24-terorist-etkisiz-hale-getirildi/3508285

• İkinci el meselesine girilmediği iyi olmuş. Eskiden f35 derdim ama trumptan sonra kimse lafını bile açmaz diye düşünüyorum.

Artık herkes kendi yağında kavrulacak.

• Bize F22 raptor muadili bisi lazim :D

Yokmu bir babayigit bunun planlarini araklasin gidip yapalim

• Kısa vadede gerekli bir uçak ama uzun vadede Türkiye için en önemlisi Kaan'dır gerisi hikaye.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kendi silahını üretme becerisine sahip olunmadığı müddetçe.Özgürlük sadece hayalden öte birşey değildir.

Ekonomisi güçlü ülkelerin halleri ortada kara kara düşünüyorlar.

Devletin güçlü olması için gerekiyorsa,vatandaş bazı şeylere katlanmak zorundadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi joven -- 13 Mart 2025; 18:25:14 >
  • joven kullanıcısına yanıt
    Ukrayna'daki f16'ların uçamaması almanyanın ya bizim f35'lerimiz uçmazsa kaygısı filan bunlar ufuk açıcı haberler.
    Bize verilen sadece fiyat teklifi mi yoksa Amerika'nın ki gibi kiralık uçak fiyatlaması mı? merak ediyorum.
    deli saçması şeylerin konuşulmasına engel olmak için olabildiği kadar kamuoyuna bilgi verilmesi iyi olurdu.

• Bu saatten sonra inşAllah F35'e geri almazlar bizi.

Bizim kontrolümüde olsun az geri teknoloji olsun gene kafidir.

ALmanya Kill Switch olursa F35'lerde biz ne yapcaz diyor. Yarın öbürgün tek tuk ile etkisiz yapılan veya kapatılan bir uçaktan almanın kime ne faydası olacak diye kendini paralıyor!

MSB’den beklenen açıklama: Eurofighter Typhoon uçakları için teklif alındıhaber aero
    Almanya’da F-35 ‘Kill Switch’ endişesi büyüyor!
    https://haber.aero/aero-gundem/almanya-f35-kill-switch-endisesi/
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    Gönül isterki herbirşeyi ülkemiz üretmeye muktedir olsun.Olmayınca bazı şeylere yeri geliyor,gücünüz kadar etkiniz oluyor.

• 0zkanK. kullanıcısına yanıt

Uçağa "kill switch" koymasına gerek yok. Bugün yedek parça göndermeyi bıraksalar bir kaç aya o uçakları kullanamaz hale gelirsin. Eurofighter içinde aynı durum geçerli.

• F 35’e isteseler de kesinlikle geri dahil olmamalıyız. Amerika poh yesin bu saatten sonra. Yok öyle keyfe keder seni programdan attım yok vazgeçtim şimdi geri gel.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dahil etme gibi de bir düşünceleri yok zaten arkadaşlar

• Eurofighter Typhoon Tranche 4 için Almanya'sı Katarı siparişini vermiş sırasını beklerken bize 5 yıldan önce ilk teslimatın yapılacağını düşünmek safça olur. KAAN 3 seneye envantere girecek olsa ET4 peşinde olmayacağımıza göre, daha motoru avionikleri ortada olmayan KAAN'ın 3 sene sonra envantere girmesi mümkün değil.

• lan yürü git trol. hep vatandaşa zaten.

• Ferrari kullanıcısına yanıt

en az bir altı ay uçar diyecektim ben de ama bu süre dediğin gibi, parça değişimlerine daha kısa sürelerde de ihtiyaç olabilir. hiç anlamayan biri için buna şöyle bir örnek verebiliriz sanırım: hp yazıcı alırsın ucuza, orijinal kartuş alırsın sürekli ama makineye verdiğinden daha çok ödeme yaparsın zamanla. MSB’den beklenen açıklama: Eurofighter Typhoon uçakları için teklif alındı  aslında burada şöyle bir husus da var ama yapılıyor mu ve müsade ediliyor mu ya da tercih ediliyor mu bilmiyorum. yan sanayide bazı parçalar ürettiriliyor olabilir mi, lastik parçalar mesela?

• haykoatmaca kullanıcısına yanıt

Bazı parçalar üretilebilir ama kanat ve gövde gibi yapısal parçaları üretmek için bu işe uygun CNC tezgahları lazım.

İran ambargolara rağmen 50 yıldır F-14'leri uçurabiliyor. Tabi bugün 79 tane F-14'den 15-20 tanesi ancak aktif durumdadır. Muhtemelen sağlam olan uçakları yedek parça olarak kullanmışlardır, daha basit parçaları ise kendileri üretmiştir.

F-35'de ise bu işin birde yazılım tarafı var. Nasıl ki Windows'a sürekli güncelleme geliyorsa F-35'inde böyle yazılım güncellemeleri var. Eğer ki ABD yazılım güncellemesi sağlamaz ise uçağı kullanmaya devam edebiliyorsunuz ama bazı yeni özelliklerden mahrum kalıyorsunuz.

• bence utanılacak bir yanı yok. herkes bir yerlerden faydalanıyor ya da kopya çekiyor. aynısını bizim de yapmamız lazım. ben hala bir f16 veya başka bir uçak da olabilir. parçalanıp, tersine mühendislik yapılması taraftarıyım. yazılımı da ayrı değerlendirsinler. MSB’den beklenen açıklama: Eurofighter Typhoon uçakları için teklif alındı  kaldı ki bu çalışmayı yapmak bile büyük bir iş ve uğraşı gerektirir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 17 Mart 2025; 18:51:39 >
  • Trance 5 de de sona yaklaşıldı diye biliyorum eğer oyleyse. 40 adet siparişin ilk 20si trance 4 sonraki kısmı 5 olarakta alinabilirdi.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.