Merhaba öncelikle bu konuyu anakarta açma sebebim laptopun anakartı üzerinde bakım yaptığımdan dolayı buraya açtım. Laptop kısmı zaten çok ölü maalesef. Hayatımızda artık internetin ve bilgisayarın yaygınlaşmasıyla sürekli olarak kullandığımız aletler olduğu için bir süre sonra bakım ihtiyacı istisnasız olarak aklımıza düşüyor. İlk akla gelen şey de genelde termal macun ve toz bakımıdır diye düşünüyorum. Bilgisayarımı 2021 yılının mart ayında aldım ve temmuz gibi de aktif olarak kullanmaya başladım. Oldukça güçlü olduğunu düşündüğüm bilgisayarımda kasa yapısı normalden daha farklı dizayn edilmişti uzun yıllar bu işleri yaptıysam da farklı şeylere dair insanın her zaman bir korkusu olmuştur. Bundan mütevellit servisi arayarak bakım ücretini sordum. 600 TL olduğunu öğrendim ve işsiz bir öğrenci olarak karşılamam olanaksızdı. Her ay aldığım 1200tl kredimin de yarısını vermem manasız olurdu. Ne kadar özenli yapacaklardı ? sorusu da istemsizce kafamda yankılanıyordu. Laptopsuz kalacağım sürede cabası. Öncelikle kasa yapısında normal laptoplardan farklıydı yani arkadan 8-10 tane vidayı söküp anakarta erişim sağlanmıyor. Bunun farkındaydım ama her şeyden önce laptopa bakımdan önce detaylı bir ağır yüke sokup dereceleri not alıyorum. Aynı zamanda bilgisayarın ısınmasını sağlıyorum. Buna değineceğiz. Önce ekranın arkasında yer alan genişletme muhafazasını sökmek gerekiyor. Kredi kartı gibi pena gibi aletler ile kanırtma usulü ile hafifce arka plakayı çıkarıyorum. ![]() Daha sonra yine aynı kredi kartı ile kasayı esneterek tırnaklardan açıyorum.Ve yine de hala MSI beni şaşırtmıyor ki KIZAK usulü kasayı iterek çıkarmam gerekiyor ama bu süreçte oldukça dikkatli ve nazik olmak gerekiyor isteyeceğimiz son şey tırnakları kırmak daha sonra benim gibi pimpirikliyseniz yeni kasa arayıp dur derken gönül rahatsızlığı oluyor hep. En sonunda karşımda bu güzellik yer alıyor. Sizi bilmem ama bana bir manzara gibi mutluluk veriyor. ![]() Burada ilk iş olarak bataryayı sökerek başlıyorum. Pinlerinden çıkarıp kenara alıyorum. Daha sonra biraz tanıtım bülteni ile başlayalım. En sol altta 2 tane m2 ssd slotumuz var bir tanesini 1TBlik Samsung ssd meşgul ediyor. İkisi de siyah koruyucu ile birlikte altında soğutucu yüzey ile birleştirilmiş ve slotlardan bir tanesi boş bulunuyor. Hemen arkasında köprü yer alıyor. Hemen arkasında 2 tane 2x16gb ddr4 ramlar bulunmakta. Onunsağ alt çaprazında laptop batarya soketi ve ramların tam ortasında İntel Wifi kartı yer almakta. Yukarılara doğru çıkarken yaylı vidaları olabildiğince gevşetip fanların da vidalarını söküyorum. Macunun kendini salması için ilk başta belirttiğim işlemin faydasını görmeyi umuyorum ve işe ona rağmen baya zor çıkıyor. Macun katı halde oldukça kuvvetli tutabiliyor ve çıkarıyorum. ![]() Karşımıza burada macunların REZALET hali yer alıyor. Hemen daha yakından gösteriyorum. ![]() Burada RTX 3070 bulunuyor ve o kadar kurumuş bir yüzey beni karşılıyor ki şaşırmaktan kendimi alamıyorum. Bu kadar da olmaz diye bekliyordum. Hemen işlemciye geçiyorum. ![]() Burada Intel i7-10870H bizi karşılıyor ancak kendisinden hiç memnun değilim. Burada durum tamamen rezalet ötesi kurumuş bir macun bile yok direkt macun yok olmuş. Tabii soğutucu blok üzerinde kalan kısmın farkındayım ama orda da çok az bir miktar var. Fabrikasyon... ![]() Gpu ve Cpu üzerinde temizlik yapıyorum normalde bu iş için solüsyonlar var ancak benim elimde yoktu. Kuru kuruya temizledim bir de solüsyonlara güvenemiyorum... Diğer VRAMLAR mosfetler elektronik devrelerin macunlarının bazıları iğrenç haldeydi. Bazıları Eh işte haldeydi. Onları özellikle özenerek yavaş yavaş temizledim. Burada belimden çıtırtılar da yükseliyordu. 1 saati geride bırakmıştım. Daha sonra Elimdeki termal macunu (Arctic MX-4) tüm yüzeylere sürdüm ancak eğer maddi imkanınız varsa Türkiyede bulunabilecek en iyi macun olduğunu düşündüğüm Cooler Master MasterGel Maker kullanmanızı tavsiye ederim. Sürdükten sonra son görüntü böyle oldu. Fotoğraftan sonra biraz fazla olan macunları da dağıttım merak etmeyin. Çok fazla sürmeye gerek yok. Makul miktarlarda :) ![]() Daha sonra bilgisayarın soğutucu blok kısmını temizledim. Burada sadece kirli ve küçük bir fotoğraf hali mevcut maalesef. Burada daha az dikkatli olabiliyoruz sonuçta metal. Selpakla ve diş fırçası yardımıyla tertemiz oldu ve ardından geri montaj işlemi yaptım. ![]() Veeeee TATAAAAAAAAAAAAAA!!!!!! ![]() Ben bu işlem sonucunda eskiye oranla 10-15 dereceye kadar düşüş sağladım ama benim yaptığım ekstra ayarlar da mevcut. Sonuç olarak toplam 2 saati bulan bel ağrıları ve adrenalin dolu bir gece oldu. Ama sonuçtan oldukça mutluyum. Buraya kadar geldiyseniz teşekkür ederim :) < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Penanggalan -- 22 Şubat 2023; 4:24:15 > |
Bildirim