Şimdi Ara

Mühendis Maaşları (75. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.957
Cevap
125
Favori
985.856
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7374757677
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: 440cdx

Benim yedek subaylık yaptığım dönemde de böyle olduğunu söylerlerdi..

2000 den önce yedek subaylıktan subaylığa isteyen geçebiliyordu, bizim bölükte bir tane üsteğmen vardı o asteğmenlikten geçmişti.

Mesela asteğmenlikten muvazzaf subaylığa geçenlerden ilerde general çıkması mümkün değildir.

%90 harp akademisi okuyup kurmay rütbesi kazanmak gerekir.%10 ise kurmay olmayıp ancak yine de askeri başarılar gösteren subayların oranıdır.

Nadiren kurmay olmayan subayların arasından da general çıktığı olur ama sanırım korgeneralliğin üzerine çıkamıyorlar onlar da.

Genelkurmay başkanı ve / veya orgeneral olabilmek için kesinlikle harp akademisi mezunu olmak şartı var subayların arasında.

Ben yedeksubay iken astsubayların bile bizim üsteğmenin arkasından askeri lise bile okumamış diye dedikodu yaptıklarını ve küçümsediklerini bilirim.

Maalesef hiç bir zaman askeri lise ve harp okulunu bitirmeden ordunun hiyerarşisinde tam itibar sahibi olunamıyor.

Benim askerliğimde de böyleydi askeri lise, harp okulu mezunu olmayanı subaydan saymıyorlardı kurmay olup general olmasıda pek mümkün değil.En fazla albay olur o kadar.

• Indigo I kullanıcısına yanıt
    kışlaya verilmiyor onlar. mesela inşaat mühendisi inşaat emlak bölümünde görevli. bilgisayar mühendisleri zaten masa başı, hatta kalifiye adam seciliyor ve genelkurmayda vs. görevlendiriliyorlar. rütbesi tegmen bile olsa yüzbası binbaşılarla rahat muhabbet ediyorlar ki karada kıdemi fazla olan aynı rütbeli 2 kişi arasında bile ast-üst ilişkisi var. Mühendis ünvanı ile girersen askeriye rahat. sivil alınan hakimler vs hele çok saygı görüyorlar.

ama sözleşmeli subay olarak ihtihkam, piyade subaylar için durum tam tersi. harbiyeliler sürekli ezerler. sevilmezler. adamlar (muazzaflar) biz 8-9 sene okul okuyup subay oluyoruz, siz hemen ünivesiteden sonra askeriyenin sıkıntısını cekmeden subay oluyorsunuz şeklinde müthiş bir çekememezlilik vardır. Zaten harbiyeliler kendilerinin sürekli pohpohlanmasından dolayı biraz kendilerini üstün olarak görürler sivillerden. hele son sene 1 mühendislik dalına ait dersler aldıklarından kendilerini mühendis olarak dahi tanımlarlar. Üniversitede mühendislik okuyan birine göre aldıkları ders sayısı belki yarı yarıyadır(belki daha az) ama mühendislik dahi taslarlar.

bu arada anlamışsındır. ben bu sistemin içinden gelen biriyim. :)

• ins-makina-elektirik muhendisligi mexun olup smerikad master +yabanci dil bilip kendimizide gercekten iyi yetistirirsek meslegimizde iyi bir maasla baslangic yapamazmiyiz???

Muhendislik o kadar kotu mu gercekten??

ciddi cevap verirseniz sevinirim abartma yapmayin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mühendisler arasında elbette iyi maaş alanlar var, her meslekte belli bir kısım iyi bir maaş alır fakat mühendislerin önemli bir kısmı işsiz. Onun dışında mühendis maaşları kamuda(her kurumda değil) en düşük memur ücretlerine yakın konumda. Son öğretmen maaşlarına yapılan zamla öğretmenlik daha cazibeli bir hal aldı. İşe girme olanaklarıda bulunduğunuz ortamdaki, şehirdeki iş olanakları ile alakalı. Özelde iyi ücret verebilenlerde var, asgari ücret verebilende var. O şirketin maddi durumuna göre şekilleniyor. Çoğunluk gene düşük maaş alıyor. Yurtdışına gidenler daha avantajlı ücret konusunda. Ama 2010'dan sonra, arap baharı olayları sonrasında o imkanlarda azalmış olabilir.

Mühendisliği seven, okumak isteyen arkadaşlar zaten bunu yapacaklardır. Piyasaya girdikleri zaman ortamı görecekler. Lisede ve üniversitede kurulan hayaller ile iş dünyası apayrı şeyler. İstediğini bulan olacak, bulamayan olacak.

İyi maaştan kastım 5000 ve üstü maaşlar. Evlendiğiniz zaman ailenize bakabileceğiniz ve kendinizi mutlu edebileceğiniz imkanları veren maaş iyidir. Bugün 20000 Tl alan mühendiste vardır(sayısı çok azdır), 1000 TL'ye çalışanda vardır, evinde işsiz olup bekleyende vardır. İyi maaş verebilecek yerleri bulmak, oralarda çalışabilecek refaranslara erişmekte önemli.

• Çok özel birisi değilsen ( yani bu işe doğuştan bir yatkınlığın yoksa) , üst düzey tanıdık kategorisinde çevrende mevcut değilse anlattıkları kadar sıkıntılı. Bir şekilde 2000-2500 TL maaşa çıkarsın belki ama o maaş eskisi kadar çok değil. Çoğu mühendis şu anda 1500-3000 TL maaş aralığında çalışıyor. Şöyle örnek vereyim maaş hakkında meslek lisesindeki bir öğretmen haftada 3 gün tatil yapmasına karşın ek derslerle birlikte 4 bin TL civarını zorluyor.

Eskiden yurtdışı vardı,sağolsun onu da bitirdi malum parti. Yurtdışı olayı çok önemli eğer tekrar bu ülkeler de huzur gelirse mühendislik kıymete biner tekrardan yoksa çok zor.Ülkemizdeki inşaat ve makine mühendisliğinin lokomotifi her zaman yurtdışı olmuştur hem para hem iş orada var.Yoksa Almanya,Amerika gibi ülkeler yurtdışı değildir, oralarda mucit değilsen çok maaş yok.

Müdür,direktör olma konusuna gelince sizi destekleyen birileri olmadığı müddetçe, o mevkilere gelmek çok zor hatta imkansız gibi birşey,gelsen bile kalıcı olmak bu sefer zorlaşıyor.Çok çabuk ayağınız kaydırırlar,özellikle vakıf ve özel üniversiteler açıldıktan sonra o tür mevkilere genelde nüfuzlu ailelerin çocukları geliyor artık.

Kendini geliştirmek kısmına gelince paket programları biraz kafası çalışan herkes öğrenir onlar artık çok bir artı değil ayrıca alt yapınız varsa işte size öğretirler çok hızlı olarak.Yabancı dile gelince İngilizce artık yabancı dil olarak görülmüyor,şu var aksanlı şekilde çok iyi konuşuyorsanız elbette artısı olur.Tabi Çince gibi çok farklı diller biliyorsanız ayrı,sadece o dil bile iş buldurur. Ama şu da var,çok iyi yabancı dili olan birisi zaten bir şekilde para kazanır,illa mühendislik okumasına gerek yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Prestige

quote:

Orijinalden alıntı: dire depeche

quote:

net maaş + yol + yemek vs herşey dahil ~3850 tl.
    tecrübe : tam 1 yıl.
    Sektör : yazılım
    Şirket özerk bir kurumun iştirakı.

Tercih dönemi olduğundan bir günleme yapalım. Belki arkadaşlara fikir verir.

herşey dahil ~4200
    tecrübe : 2 yıl dolacak.
    Bu arada bölüm bilgisayar mühendisliği

Bu devirde sizce nasıl para hocam

Valla bilmiyorum kardeş kimine göre az kimine göre çok. Ama insan tabi daha fazlasını istiyor

• quote:

Orijinalden alıntı: Ele7en

ins-makina-elektirik muhendisligi mexun olup smerikad master +yabanci dil bilip kendimizide gercekten iyi yetistirirsek meslegimizde iyi bir maasla baslangic yapamazmiyiz???

.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi istisnalarKaideyiBozmaz -- 8 Temmuz 2015; 15:56:43 >
  • Bazıları çok havadan uçuyor. İnşaat müh arkadaşım istanbulda aylarca iş aradı en iyi maaş veren yer 1300 tl ve yemek verdi yol parası bile yoktu. Şu an ales'e hazırlanıyor. Dişini sıkıp 3-4 sene kendini geliştirirsen maaşın artar tabiki ama başlangıçta kimse kimseye o paraları vermez

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İkisi arasında çok kaldım makine mühendisliği mi elektrik mühendisliği mi üni bitirnce yurtdışı düşünüyorum.ingilizcem yeterli seviyede 2-3 ülkede 1 ay kalmışlığım var.Hangisinin yurtdışında çalışma olanağı daha fazla?
  • üniversite sınavına gir gözünü kapa Allah ne verdiyse salla mühendislik kazanıyosun artık okadar kolay evet abartmıyorum. o sınavdan mühendislik kazanamayan (makine elektrik v.b farketmez) zaten bunca sene okula turistik geziye gider gibi gitmiş demektir daha fazla uğraşmasın bıraksın bu işleri.
    okuması kazanmaktan dahada kolay. örneğin ben kendi işimi yapma peşinde olduğum için iş kurdum okulu hiç önemsemedim hep işimle ilgilendim derslere hiç girmedim yalan olmasın ilk sene 2-3 kere girmiştim sanırım neyse hiç derse girmeden hiç ders çalışmadan sadece sınavdan sınava üniversiteye gidip okulu sadece 1 sene uzatarak mezun oldum. staj bile naylon stajdı. şuan arkadaşlarımın hepsi işsiz 2-3 senedir boş boş bekleyen arkadaşlarım var.
    boğaziçi makine mezunu bi akrabam var zamanında derece yapıp girmişti oraya daha önce 2 adet araba fabrikasında uzun süre çalışmıştı 3 sene kadarda fransada çalıştı o bile tecrübesine ramen kendine uygun iş bulamıyor 7-8 aydır istanbulda iş arıyor. düşük maaşa tamah etse tabiki girer biyere.
    uzun lafın kısası zevk için yada benim gibi elde belge olsun mantığıyla okuyacaksanız okunur ama maaş beklentiniz olmasın.
    15-20 sene oku. sırf patrona yarayacak diye yabancı dil, saçma sapan programlar kurallar öğren. gel 1500 lirayla işe başla. çoğunuzun geleceği maksimum yerde şuanki rakamlarla 5-6 bin lira ki bence bu para bile çok az. eniştem var ortalama bi mühendisin çok rahat üstünde aradığınız herşey var 6 bin lira maaş altında şirket arabası sınırsız yakıt sınırsız telefon. o bile memnun değil köle gibi çalışıyor

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Hukuk ve tıpa getirilen derece limiti, mühendisliğe de getirilmeli.500.000'deki adam da gidiyor mühendisliğe sonra "daha ucuza çalışırım" abi diyor, işveren itü deki adamı alacağına onu alıyor.Sonuç: hem daha vasat bir iş ortaya çıkıyor, hem de parayı hakeden mühendis parasından oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Platinum IV

Hukuk ve tıpa getirilen derece limiti, mühendisliğe de getirilmeli.500.000'deki adam da gidiyor mühendisliğe sonra "daha ucuza çalışırım" abi diyor, işveren itü deki adamı alacağına onu alıyor.Sonuç: hem daha vasat bir iş ortaya çıkıyor, hem de parayı hakeden mühendis parasından oluyor.

Hukuk'a getirilen sınırlama daha fazla olmalı. 150.000 ne abi? En kötü 60.000 olmalı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Cmax

İkisi arasında çok kaldım makine mühendisliği mi elektrik mühendisliği mi üni bitirnce yurtdışı düşünüyorum.ingilizcem yeterli seviyede 2-3 ülkede 1 ay kalmışlığım var.Hangisinin yurtdışında çalışma olanağı daha fazla?

Elektrik mühendisi yurtdışı açısından şansı daha fazladır,Erasmus veya yüksek lisans seçeneklerini mutlaka araştır,okurken yurtdışına gidersen çok rahat iş bulursun oralarda.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ele7en

ins-makina-elektirik muhendisligi mexun olup smerikad master +yabanci dil bilip kendimizide gercekten iyi yetistirirsek meslegimizde iyi bir maasla baslangic yapamazmiyiz???

Burdakilerin çoğu sallıyor sen okumana bak ingilizce öğren mesleğini iyi öğren kapılar açılır sana merak etme burdakiler rakip elemeye çalışıyo

• Rekabet çok fazla adamlar itude çapraz yapıyor yurt disinda master yapıyor kaç tane yabancı dil biliyor+sosyal olmak lazim kös kös okumakla olmuyor

• 3 Yıllık inş müh. olarak şöyle söyleyeyim.

Tabiri caizse patron şirtketlerinde daha hızlı yükselirsiniz ve maaşınız nispeten daha iyi olur. Aslında kendinizi iyide geliştirme fırsatı bulursunuz. Ben 2 bin tl ile 2 sene önce başladığım işte şimdi 3250 alıyorum. Yaptığım işten memnunum. Sağolsun patron bu süreçde yüksek lisans derslerine gitmemede müsade etti, şuanda oda tez aşamasında.

Peki kurumsal olarak nitelendirdiğimzi firmalarda durum ne derseniz, inşaat sektöründe heleki projeceilikte durum iç açıcı değil, kolinde vs 1500 tl 2000 tl teklif edilir.

İnşaat için konuşuyorum, Şantiyede daha hızlı maaşı yükseltirsiniz, projecilikte daha yavaş. Bu tamamen karakter meselesi, kimisi şantiyeyi iyi yönetir, sever bu alanda devam eder. Kimisi benim gibi projeciliği tercih eder. O yüzden şurda maaş daha iyi diye atıyorum projecilik yaa şantiyecilik yapmayın, mutlaka bir yönünüz daha kuvvetlidir.

Son olarak inşaatçılara sesleniyorumkli, para geoteknikte var

• quote:

Orijinalden alıntı: Prestor

3 Yıllık inş müh. olarak şöyle söyleyeyim.

Tabiri caizse patron şirtketlerinde daha hızlı yükselirsiniz ve maaşınız nispeten daha iyi olur. Aslında kendinizi iyide geliştirme fırsatı bulursunuz. Ben 2 bin tl ile 2 sene önce başladığım işte şimdi 3250 alıyorum. Yaptığım işten memnunum. Sağolsun patron bu süreçde yüksek lisans derslerine gitmemede müsade etti, şuanda oda tez aşamasında.

Peki kurumsal olarak nitelendirdiğimzi firmalarda durum ne derseniz, inşaat sektöründe heleki projeceilikte durum iç açıcı değil, kolinde vs 1500 tl 2000 tl teklif edilir.

İnşaat için konuşuyorum, Şantiyede daha hızlı maaşı yükseltirsiniz, projecilikte daha yavaş. Bu tamamen karakter meselesi, kimisi şantiyeyi iyi yönetir, sever bu alanda devam eder. Kimisi benim gibi projeciliği tercih eder. O yüzden şurda maaş daha iyi diye atıyorum projecilik yaa şantiyecilik yapmayın, mutlaka bir yönünüz daha kuvvetlidir.

Geoteknik diye 2 yıllık bir bölüm var o nasıl

• quote:

quote:

net maaş + yol + yemek vs herşey dahil ~3850 tl.
    tecrübe : tam 1 yıl.
    Sektör : yazılım
    Şirket özerk bir kurumun iştirakı.

Tercih dönemi olduğundan bir günleme yapalım. Belki arkadaşlara fikir verir.

herşey dahil ~4200
    tecrübe : 2 yıl dolacak.
    Bu arada bölüm bilgisayar mühendisliği

tecrübe:1
    top:~4400
    bölüm:bil.müh
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dunsparce

quote:

Orijinalden alıntı: Prestor

3 Yıllık inş müh. olarak şöyle söyleyeyim.

Geoteknik diye 2 yıllık bir bölüm var o nasıl

sanırım mezun olunca tekniker olunuyor. Saha çalışmalarında görev alınabilinir. Ama çalışma alanı tabi biraz kısıtlı olur, etüt ve kazık ankraj imalat şantiyelerinde çalışılır. Tahmin edioyurmki puanları baya düşüktür. İşletme ekonomi okumaktansa daha mantıklı.

• tenekekutu kullanıcısına yanıt
    öğretmen maaşlarında düzeltme yapayım. o 4000 i zorluyor dediklerin ( özel ders vermiyorsa) 7 gün okula gidip haftasonu kurs verenlerdir. Haftasonu kurs vermeyip ders sayisi az olan 10 yıllık öğretmenin ana maaşı 2300 es durumuna gore 2500 civarindadir

• 
Sayfa: önceki 7374757677
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.