Şimdi Ara

Mühendisliğe Bakış Açınız. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.505
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Ama yanında teknisyen bulunmalı. Olması gerekenden bahsediyorum ben, yoksa olanı zaten belirttim.

Yanında sürekli çevirmen olamayacağı için ingilizce almanca bilsin, yanında teknisyen olmayacağı için kablo çekmeyi, eleman lehimlemeyi, monitör tamirini bilsin, yanında sürekli şöför olmayacağı için ehliyeti olsun... gibi.

Olsun, bilsin, kendini geliştirsin, ama yapmasın. Çünkü herkes kendi işini yapmadığı sürece o işten ne verim alınır ne de hayır gelir.

Ben hem teknisyen hem de mühendisim. Hem uygulamayı hem de tasarımı biliyorum. İşimde de iyiyim. Ama artık teknisyenlik biliyorum diye de teknisyenin işini de ben yapmak istemiyorum. Her görevin kendi alanı olmalı bence.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

tabii bu arada branşları yazmada fayda var. hep gökdelenden bahsettiğim için branşımı anlamış olmanız lazım . benim ifadelerim de her mühendislik için geçerli değil haliyle ...

Doğru diyorsun deep. Ben aslında hep makina mühendisliğini baz alarak konuşuyordum. Ama inşaat sektörüyle pek alakam olmasa da, durumun orada da pe farklı olduğunu sanmıyorum.

Eğer yapılan şey zaten nasıl yapılması gerektiği belli hesaplarsa, bunu bir bilgisayar programı da yapabilir (ki dayanım hesaplarını zaten artık programlara havale etmeye başladık). Bu konularda pek bilgim olmadığı için örneğim basit kaçabilir ama, mesela bana sorarsanız istenen ölçüleri belirlenmiş bir binanın kolon ve kirişlerinin doğru ölçülerini hesaplamak, mühendisliğin bence değersiz olan kısmı. Ama eğer bilinen, alışılagelmiş sistemlerin üzerine ufacık da olsa birşey katıp 0,50 m2 lik kesitte elde edeceğiniz mukavemeti 0,45 m2 kesit alanıyla sağlarsanız, işte bu mühendisliktir. Ve bunu yapabilemek için de teknolojiyi takip etmek kaçınılmaz. (böyle de asıl konuya bağlarım işte)

• quote:

Orjinalden alıntı: Hasbi 81
    Eğer yapılan şey zaten nasıl yapılması gerektiği belli hesaplarsa, bunu bir bilgisayar programı da yapabilir (ki dayanım hesaplarını zaten artık programlara havale etmeye başladık). Bu konularda pek bilgim olmadığı için örneğim basit kaçabilir ama, mesela bana sorarsanız istenen ölçüleri belirlenmiş bir binanın kolon ve kirişlerinin doğru ölçülerini hesaplamak, mühendisliğin bence değersiz olan kısmı. Ama eğer bilinen, alışılagelmiş sistemlerin üzerine ufacık da olsa birşey katıp 0,50 m2 lik kesitte elde edeceğiniz mukavemeti 0,45 m2 kesit alanıyla sağlarsanız, işte bu mühendisliktir. Ve bunu yapabilemek için de teknolojiyi takip etmek kaçınılmaz. (böyle de asıl konuya bağlarım işte)

tabii ki işin büyük bir kısmını bilgisayarlar yapıyor ancak mühendisliği bu kadar basite indirgememek lazım. ne de olsa dünyanın her tarafında mühendislik yapılıyor ve her yerde programlardan yararlanıyor. bu durumda dünyada mühendislik yapılmıyor neticesi çıkar ki abartının önde gideni olur .

mühendislik proje için gerekli verilen girilmesinden başlar, projenin uygulanıp anahar teslimine giden noktaya kadar devam eder.

uygulama sırasında çıkan problemlerin çözümü de mühendisliğin en önemli görevlerindendir.

quote:

Ama eğer bilinen, alışılagelmiş sistemlerin üzerine ufacık da olsa birşey katıp 0,50 m2 lik kesitte elde edeceğiniz mukavemeti 0,45 m2 kesit alanıyla sağlarsanız, işte bu mühendisliktir.

şu an buna benzer bir iş üzerinde çalışıyorum. su / çimento oranını minumum tutarak işlenebilir, yüksek mukavemetli, kompasitesi yüksek, porozitesi düşük ( ne teknik kelimeler ama ) bir beton elde etme uğraşı içerisindeyiz ki tam da senin tarif ettiğin durum olsa gerek.

• quote:

Dünyanın her tarafında mühendislik yapılıyor ve her yerde programlardan yararlanıyor. bu durumda dünyada mühendislik yapılmıyor neticesi çıkar ki abartının önde gideni olur .

Benim söylediklerimden bu neticeyi çıkarmak için baya uğraşmış olmalısın Bilgisayar programı kullanmak tabi ki mühendisliği düşürmez. Aksine yapılan işe değer katar. Ama eğer yaptığınız bütün iş bilgisayar programlarının yapabileceği 'straight forward' (tam bir Türkçe karşılığı yok sanırım, kusura bakmayın) işleri yapmaksa, buna mühendislik denmez. Ben bunu demeye çalışıyorum.

quote:

mühendislik proje için gerekli verilen girilmesinden başlar, projenin uygulanıp anahar teslimine giden noktaya kadar devam eder.
    uygulama sırasında çıkan problemlerin çözümü de mühendisliğin en önemli görevlerindendir.

Eğer uygulamada bir sorunla karşılaşıyorsanız, zaten ortada yeni birşey var demektir. Çünkü eskiden uygulanmış ve başarılı olunmuş birşeyi kopyalarsanız zaten bir sorun çıkması düşük bir olasılıktır. Ve dolayısıyla bu sorun çözülmese bile mühendislik işin içine çoktan girmiştir.

quote:

su / çimento oranını minumum tutarak işlenebilir, yüksek mukavemetli, kompasitesi yüksek, porozitesi düşük bir beton elde etme uğraşı içerisindeyiz.

Ne mutlu size Türkiye'deki çoğunluktan ayrılmanızı sağlayan bir uğraş içinde olduğunuz için kutlarım.

• teşekkür ederim. sanırım inşaat mühendisleri diğer branşlara göre biraz daha fazla kendi dalında mühendislik yapabiliyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: the_rion80

quote:

Orjinalden alıntı: yucoo

Mühendis bilgisayardır yorumuna katılıyorum her elemanı hesaplaya bilir daha yapılmamış bir yapı veya makinenin sana çalıştıgında ne başarabilecegini kesin olarak ortaya koyar bir bilgisayar gibi bilgi doludur ama çogunlukla önlerine bir vida ve somun koysan birbirine vidalıyamazlar.

bu yoruma katılmıyorum. bu dediğiniz sadece fakülteden yeni mezun olmuş toy bir mühendis için geçerlidir. bir miktar saha deneyimi olan her mühendis burada yazılanların kat be kat üzerinde pratik bilgiye sahip olacaktır. ayrıca sahada çalışan mühendisler için makbul olanı ve altında çalışan işçilerden saygı göreni, tulumu üzerine geçirip o insanların yaptığı işi yapabilendir. diğer türlü bu benim işim değil diye işe elini sokmayan mühendisi ne işçiler sever, ne de patronlar

Yani bu demek oluyorki bilmenin yanında yapabilmeninde önemi vardır. Benimde tam olarak demek istedigim buydu sahada olamayan mühendis benim için hiç yoktur zaten. Bu benim fikrimdir kimseyi baglamaz

• Pratik hayatta her zaman bir açmaz nokta olmuştur :
    Deneyim sahibi olmadan iş bulamazsın,
    iş sahibi olmadan deneyim kazanamazsın...

Sorudaki iki mühendis de, yer ve zamana göre gerekli kişilerdir -
    birini diğerine tercih etmek kolay değildir.

Belki şu önermeyi yapmak yanlış olmaz :

Bir mühendis,
    Pi değerini kullanması gerektiğinde,
    noktadan sonra kaç hane kullanacağına karar verebilen kişidir.
  • Ben Bilgisayar Mühendisliği okumak istiyorum ama sanırım Mühendis olmak için sayısal bir zekaya ihtyaç
    var.Bende ondan varmı bilmiyorum : )
  • mühendislik mesleğine hic ısınamamısımdır nedense.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ßy Spécops.

Ben Bilgisayar Mühendisliği okumak istiyorum ama sanırım Mühendis olmak için sayısal bir zekaya ihtyaç
    var.Bende ondan varmı bilmiyorum : )

öyle bir önşart koşmuyorlar.hatta reeldede öyle bir şart yok.her vatandaş mühendis olabilir,ama "mühendis" olamaz.

zaten türkiye şartlarında "mühendis" olma imkanınız çok az.emin olun piyasadaki iyi yerlerdeki mühendislerin bile zekası çok iyi değil..
  • mühendislikte oyle problemler varki elle çözmek için aylarınızı harcamanız gerekebilir ve çoğundada sonuca ulaşamazsınız bu nedenden oturu 2.grupta olurdum mühendislik yenilik ve hesaplamaya dayalıdır bu devirde kendini geliştirmeyene saygı yok

@yucooo

sen sanırım kavram kargaşası yasıyorsun mühendisle teknikeri ayırabilmek gerekir+bilgisayar=mühendis demişsin bilgisayar programının nasıl kullanılacağını nerede risk ve zorlamaların oluşacağını bilemezsen onundeki sey senin için bi yazılımdan oteye gidemez ulaşamadığımız cigere mundar demeyelim lütfen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cliff -Lee- Burton -- 27 Ocak 2009; 18:09:05 >
  • her ikisi de doğrudur. bugün teknolojiyi takip eden mühendis ,bilgisayardan aldığı çıktının ne anlattığını anlamayabilir. sadece veriyi girer ,sonucu alır ve standart işini yapar. ama farklı bir durumla karşılaşınca düğüm olur.

teknolojiden yoksun ama eğitimini ve deneyimini sağlam temellere dayanndıran yaşlı mühendis o bilgisayar programını kullanamayabilir ve genç olanın 10 dakkada yaptığı işi o 2 haftada yapar ve yaklaşık bir sonuç bulur ama

bulduğunu yorumlayacak bilgi ve tecrübe sahibi olduğundan değişken durumlarla başaçıkabilir. yani sonuç olarak genç olanla yaşlı olanı toplayıp 2 ye bölersek optimum bir mühendis yaratabiliriz. bugün

işverenler zaten mühendisten amuda kalkmasını bekliyorlar ,okullardaki eğitimde ortadayken üstelik. öğrencinin başı dönüyor artık mühendislik fakültesinde; o kadar çok öğrenilecek şey varki artık. ve her geçen gün daha da

artıyor.

• quote:

şu an buna benzer bir iş üzerinde çalışıyorum. su / çimento oranını minumum tutarak işlenebilir, yüksek mukavemetli, kompasitesi yüksek, porozitesi düşük ( ne teknik kelimeler ama ) bir beton elde etme uğraşı içerisindeyiz ki tam da senin tarif ettiğin durum olsa gerek.

bunun için sıradan mühendislik bilgisi yeterlimi, araştırma geliştirme konusu gibi bahsettiğiniz şey
  • ben endüstri mühendisliği değilde genel mühendislik için konuşmak istiyorum. o bölüm iyidir o bölüm kötüdür diye bir şey düşünmüyorum. ama şunu cok iyi biliyorum. mühendislerin %95 i kendi işlerini yapmıyorlar.. hatta kendi meslekleriniz yaptıklarını zannediyorlar. veyahut öyle görmek istiyorlar. (kral çıplak misali)..

bana bir mühendis söyleyin ki şu an yaptıgı işi mühendislik okumadan yapamasın.
    yani bir mühendis yaptıgı işi mühendislik okumadan da yapabilir.
    ben endüstri mühendisiyim ve o kadar cok çeşitli mühendis arkadasım var hep sorgudum soruda anı cevabı alıyorum.
    örneğin;

ben: mehmet naber
    mehmet: iyidir senden
    ben: ne iş yapıyorsun
    mehmet: x firmasında y mühendisiyim
    ben: sana bir soru
    mehmet: sor abi
    ben: ilk öss ye girdiğin anı düşün. lise bilgilerinle şu an ki yaptıgın işi yapabilir misin?
    mehmet: hımmmm ama benim yaptıgım iş lise mezunu yapamazki
    ben: sen normal bir lise mezunu değil öss de yüksek puan almış zeki biri olarak sana soruyorum.
    mehmet: aslında haklısın yaparım galiba hatta üniversite okumak yerine bir iki ay bu fabrikada takılmak yeter.
    ben: kesin cevap istiyorum yapar mısın yapamaz mısın?
    mehmet: evet yaparım abi o kadar bilgi bilmeye gerek yok. zaten cogunu fabrikada ögreniyorum.
    ben: sana 2. soru
    mehmet: sor abi
    ben: üniversite hayatında yaklsşık 130 kredi ders aldın . bu derleri düşünerek söyle bunların kaç kredisini iş hayatında uyguluyorsun.
    mehmet: valla ne yalan söyleyeyim 10 kredi bile uygulamıyorum.

işte arakdaslar olayın bir misali budur. ve o kadar cok mühendis arkadasım var her mühendislik dalından.. ama yaptıgı işlere bakıyorum alakası yok.. yine örnek vermek gerekirse..

makine mühendisi : grafikerlik, tercümanlık, malzeme takibi, makine satışı.
    bilgisayar mühendisi: işletmenin bilgisayarlarını yerleştirip kurma, veri girişi, web tasarımı
    tekstil mühendisi: boya satışı, müşterilerle pazarlık
    inşaat mühendisi: abi bize 2 ton kum lazım,
    elektronik mühendisi: elektirk malzeme satışı,
    çevre mühendisi: atık toplama işi, tercümanlık, ilaç mümessilliği
    endustri mühendisi: malzeme takibi, tercümanlık, sekreterlik, muhasebecilik, kamyon sayımı(lojistik)

bakıldıgı zaman işletmeler işe alırken bu işlere farklı isimlerde alım yapıyor. satış mühendisi, planlama mühendisi, proses mühendisi, satın alma muhendisi gibi.

bir de Ar-Ge olayı var.. bazıları diyor ki gerçek mühendisliği arge yapıyor.. alakası yok. Ar- Ge demek araştırma geliştime. ama yapılan De-Ya deneme yanılma. şöyle deneyelim olmazsa böyle deneyelim... işte mühendislik var mı yok mu gerçek sorun burda.

• Mühendislik için üniversite eğitimi kesinlikle gerekli.

Üniversitede mühendislik eğitimi insana öncelikle bir "method" kazandırır. Yani sorunlara çözüm ararken duygusal değil tamamen analitik düşünme alışkanlığı verir. (hatta bazı mühendisler ister istemez günlük hayattaki meselelere de böyle yaklaşırlar, insanları, çok basit soruları anlamazlar)

İkinci olarak konuyla ilgili "genel kültür" kazandırır. Bu sanayide yaptığı işe adaptasyonunu hızlandırır. Ayrıca iş hayatındaki teknik problemlerin çok daha zorlarıyla okulda karşılaşmak mühendise bir özgüven verir. Bunun dışında dersler, krediler falan zaten unutulur.

Ar-Ge gibi bölümlerde çalışmayacak, master ya da doktora yapmayacak mühendisler için üniversite eğitimi daha kısa olabilir. Mesela Almanya'da mühendislerin çoğu 3 yıllık meslek okullarından mezun olurlar. Temel dersler ve uzun stajları olur. Tamamen pratiğe yöneliktir. Ancak araştırma, geliştirme ve tasarım yapan bölümler üniversite mezunlarını alırlar. Üniversitelerde ise 5 yıllık ağır bir program vardır.

quote:

bir de Ar-Ge olayı var.. bazıları diyor ki gerçek mühendisliği arge yapıyor.. alakası yok. Ar- Ge demek araştırma geliştime. ama yapılan De-Ya deneme yanılma. şöyle deneyelim olmazsa böyle deneyelim... işte mühendislik var mı yok mu gerçek sorun burda.

Tüm Türkiye'yi genelleyemezsin. Gerçek anlamda Ar-Ge yapan yüzlerce firma var. Bunlar daha çok büyük ve kurumsal şirketler. Artık birçok şirkette analiz yazılımları, test düzenekleri, prototip makinaları, yüksek teknoloji ölçüm aletleri standart olmaya başladı. (Ayrıca deneme yanılma da sistemli yapıldığında kullanışlı bir method olabilir. Bazen bir yıl süren analiz sonucunda ulaşacağınız sonuca kontrollü deneylerle bir iki haftada ulaşabilirsiniz )

Türkiye'de Ar-Ge her geçen yıl önemini arttırıyor. Devletin de buna verdiği inanılmaz bir destek var. Tübitak tarafından onaylanan Ar-Ge projelerinin yarısını Tübitak ödüyor. Ayrıca mesela 50 kişilik bir Ar-Ge personeliniz varsa "teknoloji merkezi" sayılıyorsunuz ve vergileriniz önemli miktarda düşüyor. Bunun dışında "teknokent" uygulamalarıyla şirketler üniversiteler içinde Ar-Ge sini yapabiliyor ve yine önemli oranda vergiden muaflar.

Tabi her firmadan bunu bekleyemezsiniz. Ama yapanlar bunun faydasını görecekler zamanla. Önemli olan "gerçekten mühendislik yapan mühendis"e değer vermek. Maalesef işinizi çok iyi yapar, konunuzda uzman olursanız Türkiye'de önünüz kapanıyor. Uzman mühendislerin maaşları en alt seviye yöneticinin maaşının çok altında kalıyor. Durum böyle olunca da insanlar bir an önce yükselmek için mühendislikten vazgeçip başka yönlerde kendilerini geliştiriyorlar.

• quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

Mühendislik için üniversite eğitimi kesinlikle gerekli.

Üniversitede mühendislik eğitimi insana öncelikle bir "method" kazandırır. Yani sorunlara çözüm ararken duygusal değil tamamen analitik düşünme alışkanlığı verir. (hatta bazı mühendisler ister istemez günlük hayattaki meselelere de böyle yaklaşırlar, insanları, çok basit soruları anlamazlar)

İkinci olarak konuyla ilgili "genel kültür" kazandırır. Bu sanayide yaptığı işe adaptasyonunu hızlandırır. Ayrıca iş hayatındaki teknik problemlerin çok daha zorlarıyla okulda karşılaşmak mühendise bir özgüven verir. Bunun dışında dersler, krediler falan zaten unutulur.

Ar-Ge gibi bölümlerde çalışmayacak, master ya da doktora yapmayacak mühendisler için üniversite eğitimi daha kısa olabilir. Mesela Almanya'da mühendislerin çoğu 3 yıllık meslek okullarından mezun olurlar. Temel dersler ve uzun stajları olur. Tamamen pratiğe yöneliktir. Ancak araştırma, geliştirme ve tasarım yapan bölümler üniversite mezunlarını alırlar. Üniversitelerde ise 5 yıllık ağır bir program vardır.

quote:

Tüm Türkiye'yi genelleyemezsin. Gerçek anlamda Ar-Ge yapan yüzlerce firma var. Bunlar daha çok büyük ve kurumsal şirketler. Artık birçok şirkette analiz yazılımları, test düzenekleri, prototip makinaları, yüksek teknoloji ölçüm aletleri standart olmaya başladı. (Ayrıca deneme yanılma da sistemli yapıldığında kullanışlı bir method olabilir. Bazen bir yıl süren analiz sonucunda ulaşacağınız sonuca kontrollü deneylerle bir iki haftada ulaşabilirsiniz )

Türkiye'de Ar-Ge her geçen yıl önemini arttırıyor. Devletin de buna verdiği inanılmaz bir destek var. Tübitak tarafından onaylanan Ar-Ge projelerinin yarısını Tübitak ödüyor. Ayrıca mesela 50 kişilik bir Ar-Ge personeliniz varsa "teknoloji merkezi" sayılıyorsunuz ve vergileriniz önemli miktarda düşüyor. Bunun dışında "teknokent" uygulamalarıyla şirketler üniversiteler içinde Ar-Ge sini yapabiliyor ve yine önemli oranda vergiden muaflar.

Tabi her firmadan bunu bekleyemezsiniz. Ama yapanlar bunun faydasını görecekler zamanla. Önemli olan "gerçekten mühendislik yapan mühendis"e değer vermek. Maalesef işinizi çok iyi yapar, konunuzda uzman olursanız Türkiye'de önünüz kapanıyor. Uzman mühendislerin maaşları en alt seviye yöneticinin maaşının çok altında kalıyor. Durum böyle olunca da insanlar bir an önce yükselmek için mühendislikten vazgeçip başka yönlerde kendilerini geliştiriyorlar.

ben oyle bir örneğe rastlamadım.. bana bir örnek verin üzerinden size nasıl yanlış dusundugunuzu anlatayım

• Sadece mühendislik için değil, bir insanın kendini geliştirmesi önemli.
  • sanayı devrimi ile onlarca insanın yaptığı işleri makinalar tek başına yapmaya başladı insanlar işsiz kaldı....
    insanların işsiz kalması sanayinin gelişimini durduramadı....

günümüzün rekabet ortamında ve kriz şartlarında ise bi kaç kişinin yaptığını bir kişi yapmaya başladı....
    yine insanların işsiz kalması rekabet düzenini bozamadı ve krizden etkilenmemek için şirketlerin çalışanlarını işden çıkartmasını engelleyemedi....

mühendis adam sadece mühendisliğini yapması gerekir diye şikayetlenenler bence işin kolayına kaçanlardır ve eksikliklerini örtbas etmeye çalışanlardır....
  • mühendis olmak gündelik bilgilerden her zaman haberdar olcak ve insanlar için çözüm arayacak
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.