internette bir arkadaşa güvendim şüpheli gelmemişti ama parayı aldıktan 2 gün sonra engelledi bende chatgpt den ne olabileceği hakkında bilgi almak için mesajları ona yazdım bakalım sonucu bilebilecekmi soru: birisine para yolladım ama ürünü göndermedi beni engelledi ve sonra tekrar yazmaya başladı cevap: Kişiyle Tekrar İletişime Geçtiğinizde: Eğer size tekrar yazıyorsa, onunla iletişim kurarken dikkatli olun. Kaba veya tehditkar bir dil kullanmaktan kaçının, ancak durumu belgelemek için konuşmayı sürdürmek isteyebilirsiniz. soru: Bana ibanınızı atar mısınız Gece yarısından sonra muhtemelen sabaha karşı Gönderim yaparım diye mesaj attı sizce gönderirmi cevap: Bu tür bir mesaj dolandırıcılık belirtileri taşıyor olabilir. Belirsiz bir zaman diliminde ödeme yapacağını söylemek, güven vermeyen bir davranış olarak kabul edilebilir. Dolandırıcılar genellikle mağduru oyalamak ve güvenini kazanmak için bu tür mesajlar gönderirler. Bu kişiden ödeme bekliyorsanız, ödemeyi almadan ürün ya da hizmet teslim etmeyin. Ayrıca, kişisel ve finansal bilgilerinizi paylaşmadan önce dikkatli olun. Eğer şüpheleriniz varsa, bu durumu yetkili makamlara bildirmeniz faydalı olabilir. Kısacası, bu kişiden ödeme beklememeniz ve temkinli olmanız daha güvenli bir yaklaşım olacaktır. soru: parayı göndermedi ve tekrardan bu şekilde mesaj attı: Kardeşim bugün para göndereceğim eşimden gelecek Gece yarısı gönderemedim Attığım zaman bildirim gelir Aklına bişey gelmesin cevap: Bu tür mesajlar, genellikle mağduru oyalamak ve zaman kazanmak için kullanılır. Kişi, parayı gerçekten göndermek yerine, sizi güvende hissettirmeye ve beklemenizi sağlamaya çalışıyor olabilir. Daha önce de sizi engellediği için, bu kişinin güvenilirliği konusunda ciddi şüpheler var. Başka Kişileri Dolandırmak İçin Zaman Kazanma: Dolandırıcı, sizinle meşgul olup zaman kazanarak başkalarını da dolandırma fırsatını değerlendiriyor olabilir. Sizi oyalarken diğer mağdurlarla ilgileniyor olabilir. Sizi Oyalayarak Şikayet Etmenizi Geciktirme: Dolandırıcı, sizi oyalayarak yasal işlemlere başvurmanızı geciktirmeye çalışıyor olabilir. Şikayet sürecini geciktirerek, dolandırıcılık faaliyetlerinden uzaklaşmayı hedefleyebilir. soru: yeni mesaj şu: Birazdan göndereceğim dostum sıkboğaz etme lütfen eve geliyim bi cevap: Bu mesaj, dolandırıcıların sıkça kullandığı bir oyalama taktiğine benziyor. Kişi, "birazdan" gibi belirsiz bir zaman dilimi belirterek sizi beklemeye ikna etmeye çalışıyor. Genellikle bu tür mesajlar, mağduru oyalamak ve onu bekletmek için kullanılır soru: sence paramı alabilmemin şansı yüzde kaç olabilir cevap: Bu tür durumlarda, net bir yüzde vermek zordur çünkü dolandırıcılık durumları tamamen karşı tarafın niyetine bağlıdır. Ancak, daha önceki davranışlarına (engelleme, oyalama, belirsiz vaatler) bakarak, paranızı alma şansınızın düşük olduğunu söyleyebilirim. Bu durumda, paranızı geri almanızın %10-20 gibi düşük bir ihtimal olduğunu düşünebilirsiniz. Bu oran, kişinin davranışlarına ve önceki vaatlerine dayanarak yaptığım genel bir tahmin. Eğer kişi gerçekten ödeme yapmak istiyorsa, bunu hızlı ve net bir şekilde yapması gerekirdi. Ancak, yine de kesin bir tahmin yapmak mümkün değil. Kendinizi fazla umutlandırmamaya çalışın ve bu tür durumlarda temkinli olmayı sürdürün. |
Bildirim