Şimdi Ara

Muhteşem Yüzyıl (2010) (14. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4.963
Cevap
16
Favori
157.851
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • o zaman kardeşim sizin tarihinizi başkası yazmış
  • Bu konu diziyi aştı iyice tarih tartışma yer oldu. Bilen bilmeyen birbirine sallamaya başladı. Saygı çerçevesinde olsa amenna ama birbirine şerefsiz diyen mi ararsın acınası mahluk diyen mi...
    Dizi kapanmasa bile bu konu yakında uçar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Formel

Dizi ne kadar gerçek ile farklı olsa da ben kaldırılmasına karşıyım. Arkadaş özgür bir ülkede bu tür müdaheleler olmamalı. Bülen arınçın da işi gücü yok dizilere mi takmış kafayı. Ortada po*no yok , küfür yok, hakaret yok. Demokrasi ülkesi demeyelim o zaman özügürlükler ülkesi demesinler o zaman ,meşrutiyet desinler de kurtulalım. Hangi gelişmiş ülkede var böyle birşey şu kaldırılsın bu yasaklansın. Uyuz ediyor beni bu müdaheleler .Ameirka'da zibilyon tane dizi film çekiliyor kimi kendi hükümetlerini eleştiren yapımlar olabiliyor. Ben Obamanın,Bushuni,Clinton'un şu dizileri yasaklayın şu filmleri kaldırın dedğini duymadım.İşleri güçleri yok ta bunlarla konuşacaklar. Zamanında kendi halkı Bushu'u yerin dibine sokan programlar yayınlar karikatürler yaptılar muhattab bile almadı Bush. Şimdi yap bakalım bir dizi hükümeti başbakanı açıkça eleştirsin yarını görebiliyor mu?
    Diziyi savunmuyorum ya da beğenmiyorum ama iş yasağa gelince fitil oluyorum. Beğenmeyen izlemez ama yasak nedir arkadaş yav.

+1
  • quote:

Orijinalden alıntı: 1ST4NBLu3

@ heatblast

"Savaş Gemisi" konusunda görüşüne katılıyorum. Eğer ilk savaş gemisi 1644'te inşaa edilmişse Preveze Deniz Muharebesi kağıttan gemilerle mi yapıldı?
    Alıntı yapmadan önce bir okuyun lütfen.

"Osmanlı'da ilk kez II. Bayezid döneminde yapılmış olan kalyona "Göke" deniliyordu ve 2.000 mevcudu vardı." alıntı-vikipedia
    II.Bayezid -> I.Selim -> I.Süleyman

kadırgalarla harp gemilerini karıştırıp ezbere konuşmayalım Preveze Zaferini de İnebahtı Bozgununu bizde biliriz;buyrun

B. Yelkenli Gemiler

1. Kalyon

Üç direkli yelkenli harb gemileri olan kalyonlar(142), XV. asnn sonlarından XVII. asrın ortalarına kadar daha çok nakliyede(143), az sayıda da harb gemisi olarak(144) kullanılmışlar, nihayet Girid seferinin başladığı sıralarda ise tekamül etmiş harb gemisi olarak donanmaya katılmışlardır.

Uzunlukları 43-64 zira arasında değişen kalyonlardan(145) iki ve üç anbarlı olanların iki anbarlılarında 58-80, üç anbarlılarında 80-112 top bulunmaktaydı(146).

Osmanlılarda harb gemisi olarak ilk kalyon inşası 1054 (1644) senesinde başlamış olup(147), bu kalyonun inşası için lüzümlu kereste, demir, zift, üstüpü,katran, yağ, yelken bezi, lengurte ve benzeri malzeme masrafları ile inşası sırasında çalışan sanatkarlara verilecek ücretlerin tamamına 756.330 akçe harcanmıştır(148). 1101-1103 (1690-92) arasında 54 zira uzunluğunda bir kapud kalyonu 75 yük akçe, 50 zira uzunluğunda bir kalyon ise 59 yük akçe(149) ile inşa edilmişti.

(140) Gürçay, Gemici Dili, s.165 Lingua Franca, s.211-3 mad. 278. Ancak filukaların da sandalları olduğuna göre nisbeten büyük kayıklar idiler (KK. s.29).
    (141) MAD.2917, s.31
    (142) Kalyon kelimesi, Latince’den Türkçeleştirilmiş, İtalyancası olan “galion”a daha yakın söylenen bir kelime idi (Soucek, Certain Types, s.243-4; Lingua Franca, s.238-241 mad.318
    (143) Kılıç Ali Paşa’nın kapudan-ı deryalığının (979-995/1572-1587) sonlanna kadar, Osmanlı donanmasında iki anbalı, kalyonlar (Şükri, Bahriyemiz s.13) yayılmışsa da bu nevi gemiler ekseriyetle nakliyede kullanılmışlardı.
    (145) Uzunçarşılı, Merkez-Bahriye, s.469. 1111 (1699-1700)'de Çayağzı’nda 43 ve 45 zira
    uzunluğunda iki kalyon (MAD. 2714, s.187), Ramazan 1095 (Ağustos 1684)’de 45’er zira uzunluğunda iki kalyon (Mehmed Paşa, Zübde-i Vekayi’at, s.291), 1101-3 (1690-2)'de 50 zira uzunluğunda iki
    kalyon, 54 zira uzunluğunda bir kapudane kalyonu (MAD.3456 s.322), 1112-3 (1700-1) arasında 62 ziralık büyük bir kalyon (MAD.4876, s.73) ve 1167 (1753-4)'de 61,5 zira uzunluğunda 22,5 zira eninde üç anbarlı kalyon (Şemdanizade, I, 175) inşa edilmişti.
    (146) 19 Cemaziyelahır 1109 (2-1-1698)’da iki kalyona 6’şar top (MAD. 2732, s.42), 1093 (1682)’de Tersane-i Amire’de inşa edilen üç anbarlı dört kalyona 80’er top, iki anbarlı altı kalyona 60’şar top (Silahdar, I, 762-3), 1113 (1701)’de üç anbarlı bir kalyona 112 top ve aynı sene “büyük kalyona” 130 top (MAD.4875 s.20) verilmişti. Uzunçarşılı ise, iki anbarlı kalyonlarda 60-80, üç anbarlı kalyonlarda 80-110 top bulunduğunu kaydeder (Merkez-Bahriye, s.489; Krş. Şükri, Esfar, s.183). Buna mukabil, Malta kalyonlarında 30-40 top (Fahir İz, “Makale-i Zindancı Mahmud Kapudan”, Türkiyat Mecmuası, XIV, İstanbul 1965, s.145), Venedik kalyonlannda ise, 70 top (Silahdar, I, 429) bulunduğu anlaşılmaktadır.
    (147) MAD. 1572, s.12-3. Ancak, Katip Çelebi, Osmanlıların kullandığı kalyon çeşidinin burtun olduğunu kaydeder (Tuhfetü’l kibar, vr. 69a). Cevdet Paşa (Tarih, Dersaadet 1309, I, 151) ve Mehmed Şükri (Esfar, s.183) de, 1054(1644) senesinde Osmanlı donanmasında kalyon nev’inden burtun bulunduğunu yazarlar. Ayrıca, M.Şükri, (Bahriyemiz, s.14) Osmanlılarda ilk kalyonu 1060(1650) senesinde inşa edilmiş göstermektedir.

Devlet, kendi tersanelerinde inşa ettirdiklerinden başka, şahıslar tarafından hususi olarak yaptırılan kalyonlardan da satın alabiliyordu. Nitekim, 19 Cemaziyelahır 1109 (2 Ocak 1698) tarihli satış tezkiresine göre Makri-zade Hüseyin Reis’in kalyonu 75 kese akçe mukabilinde satın alınmıştı(150).

1113 (1701) tarihli Bahriye Kanunnamesiyle her sene 40 kalyon inşa edilmesi kanun haline getirildi(151). XVIII. yüzyılda kalyonların üç kantarlı denilen tipleri inşa edilmeye başlandı(152).

Bir kalyonun mürettebatı, büyüklüklerine göre 418-1001 arasında değişmekteydi(153).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufradirisi01 -- 8 Ocak 2011; 16:18:25 >
  • quote:

Dizi ne kadar gerçek ile farklı olsa da ben kaldırılmasına karşıyım. Arkadaş özgür bir ülkede bu tür müdaheleler olmamalı. Bülen arınçın da işi gücü yok dizilere mi takmış kafayı. Ortada po*no yok , küfür yok, hakaret yok. Demokrasi ülkesi demeyelim o zaman özügürlükler ülkesi demesinler o zaman ,meşrutiyet desinler de kurtulalım. Hangi gelişmiş ülkede var böyle birşey şu kaldırılsın bu yasaklansın. Uyuz ediyor beni bu müdaheleler .Ameirka'da zibilyon tane dizi film çekiliyor kimi kendi hükümetlerini eleştiren yapımlar olabiliyor. Ben Obamanın,Bushuni,Clinton'un şu dizileri yasaklayın şu filmleri kaldırın dedğini duymadım.İşleri güçleri yok ta bunlarla konuşacaklar. Zamanında kendi halkı Bushu'u yerin dibine sokan programlar yayınlar karikatürler yaptılar muhattab bile almadı Bush. Şimdi yap bakalım bir dizi hükümeti başbakanı açıkça eleştirsin yarını görebiliyor mu?
    Diziyi savunmuyorum ya da beğenmiyorum ama iş yasağa gelince fitil oluyorum. Beğenmeyen izlemez ama yasak nedir arkadaş yav.

• quote:

Orijinalden alıntı: 1ST4NBLu3

Bu konu diziyi aştı iyice tarih tartışma yer oldu. Bilen bilmeyen birbirine sallamaya başladı. Saygı çerçevesinde olsa amenna ama birbirine şerefsiz diyen mi ararsın acınası mahluk diyen mi...
    Dizi kapanmasa bile bu konu yakında uçar.

Kim kime şerefsiz demiş ben göremedim yardımcı olursan sevinirim?
  • quote:

Fatih Altaylı, İlber Ortaylı'nın katıldığı Teke Tek Özel'de Muhteşem Yüzyıl dizisi konuşulurken bazı izleyicilerin "Padişahlar içer miydi" sorusuna verilen cevap üzerine kendileri hakkında suç duyurusunda bulunanlara sert bir dille yanıt verdi.

İÇMEYEN PADİŞAH AZDIR
    Teke Tek Özel'in geçmiş programlarında "Padişahlar içki içer miydi?" sorusuna yanıt vermiştik. "Evet kardeşim. Padişahlar arasında içki içenler vardır. Hem de çoğunluktadır. İçmeyen padişah sayısı daha azdır" demiştik.

BAĞIRMAYA BAŞLADILAR
    Sen misin diyen. Olmadık hakaret, olmadık küfür yedik.
    "Padişahlar içmezdi" diye bağırmaya başladılar.
    Kanıt sunduk. Sundukça küfürlerin dozu arttı.
    Önceki akşam Prof. İlber Ortaylı konuğumuzdu.
    Aynı soruyu "Muhteşem Yüzyıl" dizisinden bahsettiğimiz sırada bazı izleyiciler yönelttiler.

PADİŞAHLAR ŞARAP İÇERDİ
    İlber Hoca açıkça anlattı:
    "Evet, padişahlar içerdi."
    Ben de sordum, "Ne içerdi?" diye.
    "Şarap içerdi. Hem de âlâsını içerdi. Adalardan gelen şarapları içerdi" dedi.
    Rakı falan değil, doğrudan şarap içtiklerini anlattı. Sarayın satın alma listelerinden örneklerle anlattı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR
    Murat Bardakçı ise bazı padişahların şiirlerini okudu ve burada şarap içmekten bahsettikleri pasajları özellikle vurguladı.
    Biz bunu dedik ama Eğitim-Bir- Sen dün bir açıklama yaparak Kanuni Sultan Süleyman'ın içki içmediğini, bunun bir karalama kampanyası, bizi kültürümüzden koparma çabası olduğunu iddia edip suç duyurusunda bulundu.

KANUNİ İÇERDİ HEM DE ADAM GİBİ İÇERDİ
    Bakın beyler, Kanuni içerdi.
    Hem de şahane içerdi.
    Adam gibi içerdi.
    Ama bu millete yaptığı katkı, bu milleti bir "cihan devleti"nin halkı haline getirdi.
    Acaba bu sendikanın ve benzeri düşünce sahiplerinin bu memlekete yaptıkları fayda ne?
    Süleyman'ın kestiği tırnağı kadar var mı?

Özelliklede belirli bir kısım osmanlıyı dinle bütünleştirdikleri için gerçekleri kabul edemiyorlar..Ama gerçek bu..Padişahların çoğu içiyordu.Buna Kanuni de dahil..Bu bi yerden atma değil.Bunu İlber Ortay lı diyor..İlber Ortaylı nın kim olduğunu biraz araştırın..Bu adam bu ülke için büyük bir değerdir..Topkapı sarayının müdürüdür ve adam osmanlının belgeleriyle zaten iç içe..Ama o kesimide anlıyorum.Kabullenmesi zor oluyor ve şizofrene bağlıyorlar olayı..
  • Dizi ön planda olunca esas tepki gösterilmesi gereken bazı olaylar ise arka planda kalıveriyor. Buyrunuz bunlardan biri.

OTTOMAN BUGS diğer adıyla BÖCEK SULTANLAR

http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/bahadir-baruterden-bocek-sultanlar-1.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kyran -- 8 Ocak 2011; 19:27:17 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: JP!!!!!!!

quote:

Fatih Altaylı, İlber Ortaylı'nın katıldığı Teke Tek Özel'de Muhteşem Yüzyıl dizisi konuşulurken bazı izleyicilerin "Padişahlar içer miydi" sorusuna verilen cevap üzerine kendileri hakkında suç duyurusunda bulunanlara sert bir dille yanıt verdi.

İÇMEYEN PADİŞAH AZDIR
    Teke Tek Özel'in geçmiş programlarında "Padişahlar içki içer miydi?" sorusuna yanıt vermiştik. "Evet kardeşim. Padişahlar arasında içki içenler vardır. Hem de çoğunluktadır. İçmeyen padişah sayısı daha azdır" demiştik.

BAĞIRMAYA BAŞLADILAR
    Sen misin diyen. Olmadık hakaret, olmadık küfür yedik.
    "Padişahlar içmezdi" diye bağırmaya başladılar.
    Kanıt sunduk. Sundukça küfürlerin dozu arttı.
    Önceki akşam Prof. İlber Ortaylı konuğumuzdu.
    Aynı soruyu "Muhteşem Yüzyıl" dizisinden bahsettiğimiz sırada bazı izleyiciler yönelttiler.

PADİŞAHLAR ŞARAP İÇERDİ
    İlber Hoca açıkça anlattı:
    "Evet, padişahlar içerdi."
    Ben de sordum, "Ne içerdi?" diye.
    "Şarap içerdi. Hem de âlâsını içerdi. Adalardan gelen şarapları içerdi" dedi.
    Rakı falan değil, doğrudan şarap içtiklerini anlattı. Sarayın satın alma listelerinden örneklerle anlattı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR
    Murat Bardakçı ise bazı padişahların şiirlerini okudu ve burada şarap içmekten bahsettikleri pasajları özellikle vurguladı.
    Biz bunu dedik ama Eğitim-Bir- Sen dün bir açıklama yaparak Kanuni Sultan Süleyman'ın içki içmediğini, bunun bir karalama kampanyası, bizi kültürümüzden koparma çabası olduğunu iddia edip suç duyurusunda bulundu.

KANUNİ İÇERDİ HEM DE ADAM GİBİ İÇERDİ
    Bakın beyler, Kanuni içerdi.
    Hem de şahane içerdi.
    Adam gibi içerdi.
    Ama bu millete yaptığı katkı, bu milleti bir "cihan devleti"nin halkı haline getirdi.
    Acaba bu sendikanın ve benzeri düşünce sahiplerinin bu memlekete yaptıkları fayda ne?
    Süleyman'ın kestiği tırnağı kadar var mı?

Özelliklede belirli bir kısım osmanlıyı dinle bütünleştirdikleri için gerçekleri kabul edemiyorlar..Ama gerçek bu..Padişahların çoğu içiyordu.Buna Kanuni de dahil..Bu bi yerden atma değil.Bunu İlber Ortay lı diyor..İlber Ortaylı nın kim olduğunu biraz araştırın..Bu adam bu ülke için büyük bir değerdir..Topkapı sarayının müdürüdür ve adam osmanlının belgeleriyle zaten iç içe..Ama o kesimide anlıyorum.Kabullenmesi zor oluyor ve şizofrene bağlıyorlar olayı..

Tamam ierçerlerdi de dizide içki içmiyorlardı 2 defa hür dikakt izledim Özellikle bir yerde ŞERBET inizi getirdim diyordu birisi yani şerbetinde tatlı bir içeçek oldğunu biliyoruz.Bazı sitelerde buna içki diye yazmış valla çok güldüm diyebilirim.Bazı eleştirileri hak ediyor dizi ama bu tarz eleştirileride hiç hak etmiyor bence.
  • 2.Bölümün Fragmanı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ala -- 8 Ocak 2011; 21:34:01 >
  • Bence dizi amacına ulaşmıştır. Şuan televizyonlarda o kadar tartışma dönüyor bu dizi hakkında. Sürekli gündemde, ratinglerde aynı oranda geliyor. Bundan daha fazla ne isteyebilirlerdi ki?
  • quote:

Dizi ne kadar gerçek ile farklı olsa da ben kaldırılmasına karşıyım. Arkadaş özgür bir ülkede bu tür müdaheleler olmamalı. Bülent arınçın da işi gücü yok dizilere mi takmış kafayı. Ortada po*no yok , küfür yok, hakaret yok. Demokrasi ülkesi demeyelim o zaman özügürlükler ülkesi demesinler o zaman ,meşrutiyet desinler de kurtulalım. Hangi gelişmiş ülkede var böyle birşey şu kaldırılsın bu yasaklansın. Uyuz ediyor beni bu müdaheleler .Amerika'da zibilyon tane dizi film çekiliyor kimi kendi hükumetlerini eleştiren yapımlar olabiliyor. Ben Obama'nın,Bush'un,Clinton'un şu dizileri yasaklayın şu filmleri kaldırın dediğini duymadım.İşleri güçleri yok ta bunlarla konuşacaklar. Zamanında kendi halkı Bush'u yerin dibine sokan programlar yayınlar karikatürler yaptılar muhattap bile almadı Bush. Şimdi yap bakalım bir dizi hükumeti başbakanı açıkça eleştirsin yarını görebiliyor mu?

O kadar işte.

Bülent Arınç çıkıyor mecliste bunu tartışıyor. Madem bu kadar heveslisin et istifanı ol eleştirmen mi olacaksın ne olacaksan ol.
  • quote:

Orijinalden alıntı: .Runaway.

quote:

Dizi ne kadar gerçek ile farklı olsa da ben kaldırılmasına karşıyım. Arkadaş özgür bir ülkede bu tür müdaheleler olmamalı. Bülent arınçın da işi gücü yok dizilere mi takmış kafayı. Ortada po*no yok , küfür yok, hakaret yok. Demokrasi ülkesi demeyelim o zaman özügürlükler ülkesi demesinler o zaman ,meşrutiyet desinler de kurtulalım. Hangi gelişmiş ülkede var böyle birşey şu kaldırılsın bu yasaklansın. Uyuz ediyor beni bu müdaheleler .Amerika'da zibilyon tane dizi film çekiliyor kimi kendi hükumetlerini eleştiren yapımlar olabiliyor. Ben Obama'nın,Bush'un,Clinton'un şu dizileri yasaklayın şu filmleri kaldırın dediğini duymadım.İşleri güçleri yok ta bunlarla konuşacaklar. Zamanında kendi halkı Bush'u yerin dibine sokan programlar yayınlar karikatürler yaptılar muhattap bile almadı Bush. Şimdi yap bakalım bir dizi hükumeti başbakanı açıkça eleştirsin yarını görebiliyor mu?

O kadar işte.

Bülent Arınç çıkıyor mecliste bunu tartışıyor. Madem bu kadar heveslisin et istifanı ol eleştirmen mi olacaksın ne olacaksan ol.

Ülkede hiçbir sorun kalmadı, herşey mükemmel refah içindeyiz, bir tek diziler kaldı. O yüzden dizileri tartışıyor ileri zekalılar

Formel'e katılmamak elde değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: £se®

quote:

Orijinalden alıntı: .Runaway.

quote:

O kadar işte.

Ülkede hiçbir sorun kalmadı, herşey mükemmel refah içindeyiz, bir tek diziler kaldı. O yüzden dizileri tartışıyor ileri zekalılar

Formel'e katılmamak elde değil.

Hayat o kadar güllük gülistanlık ki tek sorun dizi olmuş hocam.

Ayrıca dediğine katılıyorum, dizinin de çok güzel reklamı yapıldı. Umarım bu kadar safsataya bakıp da senaryoyu değiştirmezler.
  • "Af yok, korku yok..." deyişine bittim Hürrem'in.
    Çok hoş, çok güzel.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nietzsche

Padişahın nerede zina yaptığını anlayamadım ben.
    O haremdeki kızların/kadınların hepsi padişahın malıdır.
    İslamda cariye'ye nikah gerekli değildir(istenildiği taktirde yapılabilir tabi) bu yüzden sahip olunan cariyelerle yaşanan cinsel ilişki zina sayılmaz.

Malıdır derken imam nikahından mı bahsediyoruz? Yani zorla alıkonulan, evlerinden koparılan genç kızlar eğitiliyor ve sonrasında padişahın koynuna sokulmaya zorlanıyor?
    Grçi 500 sene öncesinden bahsediyoruz, o yıllara göre olağan karşılanabilir. Ama bu zina olmadığı anlamına gelmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1881 -- 8 Ocak 2011; 21:57:44 >
  • işe yaramaz bir dizi bence , filmde de bir gariplik var gibi geliyo bana sanırım yönetmende biraz hata var
  • dizi bence güzel, eleştrileri de tamamiyle haketmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AERN -- 8 Ocak 2011; 22:21:11 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 1881

quote:

Orijinalden alıntı: nietzsche

Padişahın nerede zina yaptığını anlayamadım ben.
    O haremdeki kızların/kadınların hepsi padişahın malıdır.
    İslamda cariye'ye nikah gerekli değildir(istenildiği taktirde yapılabilir tabi) bu yüzden sahip olunan cariyelerle yaşanan cinsel ilişki zina sayılmaz.

Malıdır derken imam nikahından mı bahsediyoruz? Yani zorla alıkonulan, evlerinden koparılan genç kızlar eğitiliyor ve sonrasında padişahın koynuna sokulmaya zorlanıyor?
    Grçi 500 sene öncesinden bahsediyoruz, o yıllara göre olağan karşılanabilir. Ama bu zina olmadığı anlamına gelmez.

Bir nevi köle ama kadın köleye cariye deniyor ister iş gördür ister koynuna al.
    Bu sadece padişah için değil varlıklı bir müslüman içinde geçerlidir.
    Çok paran varsa çok köle,cariye alırsın.
    İslamda kendi cariyen ile yatmak zina sayılmıyor.
  • Habertürk' te Tarihin Arka Odası'nda bu gece Muhteşem Yüzyıl dizisini tartışacaklarmış. Gecenin ilerleyen saatlerinde dedi Murat Bardakçı.
  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.