Yeni taşındığım sitede bloklarda merkezi sistem çanak var, catida toplam 3 uydu anteni var, benim dairede kutuyu açtığımda çatıdan gelen tek kablo ve splitter ile diğer odalara dağıtım yapılmış. Sorun şu ki aynı anda iki odadan yayın izlenemiyormus, çözüm olarak da sadece "yan odaya dturk" önerdi sitenin elektrikcisi. Bu durumun sebebi ve olası çözümü hk bilgi sahibi ve yardımcı olabilecek var mı?
Sebebi kısaca; LNB'ler, sviç'ler 13 ve 18 volt komutlu olarak çalışırlar! farklı odalardaki receiver'lerin farklı komut göndermesi halinde sistem 18 voltu açık tutacağı için 13 volttan çalışan kanalın yayını kapanacaktır.
Elektrikçinin çözümü pratik ve az masraflı bir çözüm ...
Tüm odalarda birbirinden bağımsız (örneğin 3 odada) yayın izlemek istiyorsanız, çatıdaki multisviç santralına aynı özellikte bir multisviç daha ilave etmelisiniz... Tabi biraz pahalıya gelir !... 200 dolar gibi bir masraf olur.
Yeni takacağınız multisviç'in çıkışlarını diğer komşularınız ile paylaşabilirsiniz. Böylece masrafıda bölüşmüş olursunuz.
Kolay gelsin.
saçma bi sistem yapiyorlar. bilmiyorlar mi artik en düşük evde 2 tane tv var
Sistem saçma değil ! İnsanlar konforlarını artırdıkça, bedelini de ödemelidir.
Uydu yayın sinyallerini elde etmede kullanılan, LNB diye bildiğimiz elektronik parçanın tam tanımı LNB Konvertör'dür. Kısaca LNB uydu sinyalini sayısal olarak algılar, kendi içinde analog sinyale dönüştürüp, receiver'e ulaştırır. Receiver içinde bu sefer aynı işlemin tersi uygulanır.
Sebebine gelince; şimdiki sistemde güç ve sinyal iletimi tek bir kablo (coaxsiel) üzerinden iletilmektedir. LNB'nin sinyali receiver'e kadar sayısal iletmesi durumunda, data kablosunun yanında, receiverden LNB'ye kadar güç kablosuda çekmek gerekmektedir.
Kısaca; sorunun, çevre donanımı ile ilgili bölümleri... Birde işin içine sayısal iletim ile ilgili donanım ve çalışma protokolleri de dahil olunca, ortaya çıkan sistemin maliyeti tüketici elektroniği olmaktan uzaklaşmaktadır.
Buraya kadar açıkladıklarım, LNB konvertör kullanımının maliyetler nedeniyle, zorunluluktan kaynaklandığını açıklamak içindir.
Sayısal iletime imkan sağlayan, LNB'ler deneme maksadıyla INVACOM firması tarafından üretilmiş olup, bu teknolojinin ticari kullanıma ihtiyaç duyulması beklenmektedir.
İşte şimdilerde sayısal iletimle çalışan LNB'leri kullanıyor olsaydık, tek kablo ile en az dört receiver'i rahatlıkla kullanabilecektik.