Şimdi Ara

Mutlak Değeri Anlamıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
4
Favori
27.739
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • mutlak değer dışına daima pozitif çıkıyor denilse bile bazen negatif çıkmaktadır, işte o zaman işler alt üst olmaktadır. mutlak değer içindeki -x ifadesi bazen mutlak değer dışına da -x çıkmaktadır. bunun sebebi nedir. mutlak değer içindeki -x mutlak değer dışına neden -(-x) yapılarak çıkmaktadır, madem mutlak değer sayının sıfıra uzaklığıdır pozitif olmak zorundadır, mutlak değer dışına bazen niçin eksi çıkmaktadır. Vakti zamanında matematik hocamız bu sayıların altına eksili artılı işaretler koyarak pratik bi yol göstermişti hatırlayamıyorum. bu işin pratiğini anlatana gerçekten minnettar olacağım.

• quote:

Orijinalden alıntı: blue meth

Mutlak değerin içi negatifse içini - ile çarpıp çıkarırız.
    Mutlak değerin içi pozitifse olduğu gibi çıkarırız.Yani -x ifadesi pozitifse -x diye çıkar.Bu durumda x negatif bir sayı oluyor.
    senn anlamadığın kısım büyük ihtimal -x gibi çıkması...

x=-1 olsun..

x nasıl bir sayı? negatif ...

x in önüne ne getirirsen pozitif olur ? "-" değilmi?

o yüzden x in önüne - ekliyorsun.. ve yeri geldiğinde x yerine -1 yazdığında şöyle çıkıyor.. -x = -(-1) böylece 1 pozitif olrak çıkmış oluyor...

o dediğin pratik yolda şöyle olsa gerek... Mutlak'ın içini inceliyorsun pozitifmi negatif mi diye.. Eğer negatifse ve mutlak'ın önünde negatif varsa onlar birbirini götürüyor ve mutlak içindeki işaretler aynı çıkıyor.. örnek

8-l3x-4yl y=-1 x=3 içersi; l3.3-4(-1)l oluyor.. yani hesapladığında görüceksin ki içerisi (+).. öyle olunca hiç karışmıyorsun içerisi direk çıkıyor.. Ama nası çıkıyo? parantez içinde...

yani 8-(3x-4y).. Burda yine - ile karşılaşıyoruz.. mecbur yine - ile çarpıcaz...

Başka bi örnek... 8-l3x-4yl yine örnek bu olsun ama bilinmeyenlerin değerleri farklı olsun.. x=-1 y =3.. işaretler farklı olsun yani..

içersi ; 8-l3(-1)-4.3l yani negatif olarak çıkıyor... önüne - getirip öyle çıkarmamız gerekiyor ancak mutlak ın önünde de negatif olduğu için onlar birbirini götürüyor şöyle çıkıyor...

8+3x-4y

umarım yardımcı olabilmşimdir...
    Yapay Zekanın Yanıtı

Mutlak Değer: Anlaması Basit

Mutlak Değer Nedir?

Mutlak değer, bir sayının "büyüklüğünü" temsil eder. Yani bir sayının pozitif veya negatif oluşunu görmezden gelerek yalnızca büyüklüğünü ifade eder.

Mutlak Değer Nasıl Çıkarılır?

Bir sayının mutlak değerini almak için onu pozitif sayı olarak ifade edersin. Yani:

• Pozitif Sayılar: Pozitif sayıların mutlak değeri, kendileridir.
    • Negatif Sayılar: Negatif sayıların mutlak değeri, pozitif karşılıklarından alınır.

Mutlak Değer Dışarı Nasıl Çıkar?

Mutlak değer işaretini parantezlerin dışına çıkarmak için aşağıdaki kuralı kullanırsın:

• Mutlak değer işareti pozitif bir sayının önündeyse, dışarıda kalır.
    • Mutlak değer işareti negatif bir sayının önündeyse, dışarıda (-) eksi işareti ile birlikte çıkar.

Örneğin:

• |+5| = 5
    • |-7| = 7

Tam Sayıların Mutlak Değeri Daima Pozitif midir?

Evet, tam sayıların mutlak değeri daima pozitiftir. Çünkü mutlak değer, sayının büyüklüğünü temsil eder ve büyüklük her zaman pozitiftir. Yani:

• |0| = 0
    • |+3| = 3
    • |-5| = 5

Sonuç

Mutlak değer, bir sayının büyüklüğünü bulan temel bir matematik kavramıdır. Anlamak basittir ve günlük yaşamda birçok uygulama alanı vardır. Yukarıdaki kuralları kullanarak mutlak değeri kolayca çıkarabilir ve ilgili problemleri çözebilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Mutlak değerin içi negatifse içini - ile çarpıp çıkarırız.
    Mutlak değerin içi pozitifse olduğu gibi çıkarırız.Yani -x ifadesi pozitifse -x diye çıkar.Bu durumda x negatif bir sayı oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: blue meth

Mutlak değerin içi negatifse içini - ile çarpıp çıkarırız.

x=-1 olsun..

o yüzden x in önüne - ekliyorsun.. ve yeri geldiğinde x yerine -1 yazdığında şöyle çıkıyor.. -x = -(-1) böylece 1 pozitif olrak çıkmış oluyor...

o dediğin pratik yolda şöyle olsa gerek... Mutlak'ın içini inceliyorsun pozitifmi negatif mi diye.. Eğer negatifse ve mutlak'ın önünde negatif varsa onlar birbirini götürüyor ve mutlak içindeki işaretler aynı çıkıyor.. örnek

8-l3x-4yl y=-1 x=3 içersi; l3.3-4(-1)l oluyor.. yani hesapladığında görüceksin ki içerisi (+).. öyle olunca hiç karışmıyorsun içerisi direk çıkıyor.. Ama nası çıkıyo? parantez içinde...

yani 8-(3x-4y).. Burda yine - ile karşılaşıyoruz.. mecbur yine - ile çarpıcaz...

Başka bi örnek... 8-l3x-4yl yine örnek bu olsun ama bilinmeyenlerin değerleri farklı olsun.. x=-1 y =3.. işaretler farklı olsun yani..

içersi ; 8-l3(-1)-4.3l yani negatif olarak çıkıyor... önüne - getirip öyle çıkarmamız gerekiyor ancak mutlak ın önünde de negatif olduğu için onlar birbirini götürüyor şöyle çıkıyor...

8+3x-4y

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Closer -- 16 Şubat 2013; 10:23:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Closer

x=-1 olsun..

8+3x-4y

Alıntıları Göster
    cevaplar için teşekkür ederim. kafamda olay şekillenmiyor. mutlak değer bir sayının sıfıra uzaklığıdır deniyor ya. O halde;

/-4/ mutlak değer içindeki bu ifade ne anlama geliyor. mutlak değer içinde bir sayının eksi olması ne demek. Mutlak değer dışına çıkan sayı neyi ifade ediyor. Yani mutlak değer içindeki sayının mutlak değer dışına çıkmış hali o sayının sıfıra olan uzaklığı mıdır, yoksa sayının kendisi midir.

/3/ =3 dediğimizde ne demiş oluyoruz. /-3/ =3 dediğimizde ne demiş oluyoruz /3/ = -3 dediğimizde ne demiş oluyoruz. Bunun mantığını anlamayınca da daha zor mutlak değer sorularda iyice çuvallıyorum, çözümleri bile anlamıyorum. netten elli tane video izledim, bu konuları löröröröp deyip geçiyolar sanki herkes anlıyo gibi.

• quote:

Orijinalden alıntı: aliriza81

cevaplar için teşekkür ederim. kafamda olay şekillenmiyor. mutlak değer bir sayının sıfıra uzaklığıdır deniyor ya. O halde;

/-4/ mutlak değer içindeki bu ifade ne anlama geliyor. mutlak değer içinde bir sayının eksi olması ne demek. Mutlak değer dışına çıkan sayı neyi ifade ediyor. Yani mutlak değer içindeki sayının mutlak değer dışına çıkmış hali o sayının sıfıra olan uzaklığı mıdır, yoksa sayının kendisi midir.

/3/ =3 dediğimizde ne demiş oluyoruz. /-3/ =3 dediğimizde ne demiş oluyoruz /3/ = -3 dediğimizde ne demiş oluyoruz. Bunun mantığını anlamayınca da daha zor mutlak değer sorularda iyice çuvallıyorum, çözümleri bile anlamıyorum. netten elli tane video izledim, bu konuları löröröröp deyip geçiyolar sanki herkes anlıyo gibi.

ztv den izle işe yarar

• quote:

Orijinalden alıntı: Tuba001

quote:

ztv den izle işe yarar

Alıntıları Göster
    başka cevabı olan var mı :(

• quote:

Mutlak değer içindeki sayı, o sayının sayı doğrusu üzerinde 0'a olan uzaklığını belirtir.

/-4/ ün sıfıra olan uzaklığı 4, /4/'ün de öyle. Öyleyse /-4/=/4/ olur.

Eğer -4'e a der isek, /a/=-a olur. Çünkü dediğim gibi sayı doğrusu üzerinde 0'a olan uzaklığı belirtiyor bu değer. Negatif uzaklık olamayacağına göre, a'nın başına - koyuyoruz ve böyle -4 olan 4 olarak mutlak değer dışına çıkıyor.

/>

Edit: /3/=-3 diye bir şey olamaz. Dediğim gibi negatif uzaklık olmaz. /3/=3'dür. Bir mutlak değerli ifadenin değeri en az sıfır olabilir, negatif olamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeathWarrior -- 16 Şubat 2013; 17:02:04 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu direncin değeri nedir ?
    8 yıl önce açıldı
    değeri bilinmeyenler
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: DeathWarrior

quote:

Mutlak değer içindeki sayı, o sayının sayı doğrusu üzerinde 0'a olan uzaklığını belirtir.

/-4/ ün sıfıra olan uzaklığı 4, /4/'ün de öyle. Öyleyse /-4/=/4/ olur.

Eğer -4'e a der isek, /a/=-a olur. Çünkü dediğim gibi sayı doğrusu üzerinde 0'a olan uzaklığı belirtiyor bu değer. Negatif uzaklık olamayacağına göre, a'nın başına - koyuyoruz ve böyle -4 olan 4 olarak mutlak değer dışına çıkıyor.

/>

Edit: /3/=-3 diye bir şey olamaz. Dediğim gibi negatif uzaklık olmaz. /3/=3'dür. Bir mutlak değerli ifadenin değeri en az sıfır olabilir, negatif olamaz.

Alıntıları Göster
    ben bu konuya çalışmayayım bari. mutlak değer dışına -a olarak çıktı mı "error" veriyorum. mutlak değer dışına -a nasıl çıkabilir ki diyorum.

• Bende senin gibiydim sonra anladim isler yerine oturdu. Bak simdi |-4| =4 tur dimi ? Yani disari -(-4) olarak cikmis. -(-4) = 4 degil mi ? Mantik bu. Icerdeki sayi eger negatifse - ile carpilir , pozitifse aynen cikar. Basit bi soru yazayim pekissin. * x negatif bir sayi ise |x-2| nin esiti nedir? Cozum : x'e -3 dersek atiyorum , icerisi -5 olmaz mi ? Bu da disari - olarak cikar yani |x-2| = 2-x. Hala anlamadiysan alinti yapip anlamadigini sor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Vasto Lorde

Bende senin gibiydim sonra anladim isler yerine oturdu. Bak simdi |-4| =4 tur dimi ? Yani disari -(-4) olarak cikmis. -(-4) = 4 degil mi ? Mantik bu. Icerdeki sayi eger negatifse - ile carpilir , pozitifse aynen cikar. Basit bi soru yazayim pekissin. * x negatif bir sayi ise |x-2| nin esiti nedir? Cozum : x'e -3 dersek atiyorum , icerisi -5 olmaz mi ? Bu da disari - olarak cikar yani |x-2| = 2-x. Hala anlamadiysan alinti yapip anlamadigini sor
    x < 0 ise |x|= -x
    x > 0 ise |x|= x
    şeklindedir.
  • HOCAM ÖZET GEÇİCEM SANA ŞİMDİ ; Mutlak değer dışarı eksi olarak çıkmaz bunu biliyorsun. İşte eksi çıkmaması için önüne eksi konarak dışarı çıkartılır artı olsun diye

örk; -5 i nasıl artı yaparsın ? -(-5) yaparak dışardaki eksi içerdeki eksi beşi artı yapar bu olayı bende anlamamıştım uzun süre,pes etme üzerine git aypıcaksın

• quote:

mutlak değer dışına daima pozitif çıkıyor denilse bile bazen negatif çıkmaktadır, işte o zaman işler alt üst olmaktadır. mutlak değer içindeki -x ifadesi bazen mutlak değer dışına da -x çıkmaktadır. bunun sebebi nedir. mutlak değer içindeki -x mutlak değer dışına neden -(-x) yapılarak çıkmaktadır, madem mutlak değer sayının sıfıra uzaklığıdır pozitif olmak zorundadır, mutlak değer dışına bazen niçin eksi çıkmaktadır. Vakti zamanında matematik hocamız bu sayıların altına eksili artılı işaretler koyarak pratik bi yol göstermişti hatırlayamıyorum. bu işin pratiğini anlatana gerçekten minnettar olacağım.

Mutlak değerde soruları çözerken zorlanıyorsan bir yöntem söyleyim mantık hep aynı ancak şekil olarak biraz farklı.

örneğin Ix+2I+Ix-3I=0 gibi durumlar var mutlak değerde
    hep böyle işlemelerle uğraşıyoruz genel mantığını anlatayım tüm soruları ben bu mantıkla çözüyüyorum.

Mutlak değer bikere uzaklık belirtir uzaklıkda negatif olamayacagınında dışarı hep pozitif çıkar mutlakdeğer içi negatifse pozitif yapmak için dışarıda - ile çarparız.(Mutlak Değerin olayı bu)

Benim yöntem şöyle sınır değerlerini belirleyip sayı doğrusuna alıyorum örneğin yukarıdaki basit soruda içeriyi sıfır yapan değerler x=-2 ve x=3 bunları sayı değerine yerleştir

_______ -2____________3_______
    bu sayı değerinde üç durum var biri x>3 , -2<x<3 , x<-2 bu üç durum için mutlak değeri çıkartacaksın sonucundada ortak olanları alıp cevabı bulacaksın.

Şimdi örnek bir soru çözeyim yöntemi daha iyi kavra.

1. Soruyu çözelim mesela
    11<I2x-1I<15
    2x-1=0 x=1/2 şimdi 1/2 yi sayı doğrusuna yerleştir

_______ 1/2 ________ burada iki durum var x>1/2 ve x<1/2 bunun için bakacaz sağlayanları alacaz 1/2 den büyük 1 ver mesela x e içeri pozitif aynen çıkar.
    11<2x-1<15
    12<2x<16
    6<x<8 burada x=7 geliyor 2. durum içinde bakalım
    1/2 den küçük xe değer ver örneğin x=0 mutlak değer negatif çıkıyor - ile çarp dışarı çıkar

11<-2x+1<15
    10<-2x<14
    -5>x>-7 burada x=-6 geliyor.
    x değerlerinin çarpımını istedi 7*-6=-42 cevap

Sonuç olarak yapamadığın sorulara bu mantıkla yaklaşırsan çoğunlukla soruları çözersin kolay gelsin
    ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cabatli1903 -- 17 Şubat 2013; 16:45:05 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cabatli1903

quote:

mutlak değer dışına daima pozitif çıkıyor denilse bile bazen negatif çıkmaktadır, işte o zaman işler alt üst olmaktadır. mutlak değer içindeki -x ifadesi bazen mutlak değer dışına da -x çıkmaktadır. bunun sebebi nedir. mutlak değer içindeki -x mutlak değer dışına neden -(-x) yapılarak çıkmaktadır, madem mutlak değer sayının sıfıra uzaklığıdır pozitif olmak zorundadır, mutlak değer dışına bazen niçin eksi çıkmaktadır. Vakti zamanında matematik hocamız bu sayıların altına eksili artılı işaretler koyarak pratik bi yol göstermişti hatırlayamıyorum. bu işin pratiğini anlatana gerçekten minnettar olacağım.

Mutlak değerde soruları çözerken zorlanıyorsan bir yöntem söyleyim mantık hep aynı ancak şekil olarak biraz farklı.

örneğin Ix+2I+Ix-3I=0 gibi durumlar var mutlak değerde
    hep böyle işlemelerle uğraşıyoruz genel mantığını anlatayım tüm soruları ben bu mantıkla çözüyüyorum.

Mutlak değer bikere uzaklık belirtir uzaklıkda negatif olamayacagınında dışarı hep pozitif çıkar mutlakdeğer içi negatifse pozitif yapmak için dışarıda - ile çarparız.(Mutlak Değerin olayı bu)

Benim yöntem şöyle sınır değerlerini belirleyip sayı doğrusuna alıyorum örneğin yukarıdaki basit soruda içeriyi sıfır yapan değerler x=-2 ve x=3 bunları sayı değerine yerleştir

_______ -2____________3_______
    bu sayı değerinde üç durum var biri x>3 , -2<x<3 , x<-2 bu üç durum için mutlak değeri çıkartacaksın sonucundada ortak olanları alıp cevabı bulacaksın.

Şimdi örnek bir soru çözeyim yöntemi daha iyi kavra.

1. Soruyu çözelim mesela
    11<I2x-1I<15
    2x-1=0 x=1/2 şimdi 1/2 yi sayı doğrusuna yerleştir

_______ 1/2 ________ burada iki durum var x>1/2 ve x<1/2 bunun için bakacaz sağlayanları alacaz 1/2 den büyük 1 ver mesela x e içeri pozitif aynen çıkar.
    11<2x-1<15
    12<2x<16
    6<x<8 burada x=7 geliyor 2. durum içinde bakalım
    1/2 den küçük xe değer ver örneğin x=0 mutlak değer negatif çıkıyor - ile çarp dışarı çıkar

11<-2x+1<15
    10<-2x<14
    -5>x>-7 burada x=-6 geliyor.
    x değerlerinin çarpımını istedi 7*-6=-42 cevap

Sonuç olarak yapamadığın sorulara bu mantıkla yaklaşırsan çoğunlukla soruları çözersin kolay gelsin
    ...
    son olarak - olayına da deyineyim lys konusunda karmaşık sayılar konusnu işleyince daha iyi anlayacaksın bu konuyu.
    aslında o -4 deki - uzaklık belirtir.
    karmaşık sayılarda şöyle bir şey var Ia-4I mesela bunun okunuşu a sayısının 4 sayısına sayı dopğrusunda uzaklığı kaçtır? demek tir yani o - uzaklık anlamına gelir... dediğim gibi lys de karmaşık sayılar konusunda bu konuyu daha iyi anlarsın
    ...

• quote:

son olarak - olayına da deyineyim lys konusunda karmaşık sayılar konusnu işleyince daha iyi anlayacaksın bu konuyu.
    aslında o -4 deki - uzaklık belirtir.
    karmaşık sayılarda şöyle bir şey var Ia-4I mesela bunun okunuşu a sayısının 4 sayısına sayı dopğrusunda uzaklığı kaçtır? demek tir yani o - uzaklık anlamına gelir... dediğim gibi lys de karmaşık sayılar konusunda bu konuyu daha iyi anlarsın
    ...

Alıntıları Göster
    örneğin I-xI vu aslında I0-xI demek o sayısının x e uzaklığı sayı doğrusunda kaçtır? bunun cevabı - x olamazki dersinki o ın x e uzaklığı x kadardır dışarıya x olarak çıkar.
    örneğin bunu sayılarla ifade edelim I4-5I şu işlemi normal bir çıkarma işlemi olarak düşünme bu 4 sayının sayı doğrusu üzerinde 5 e uzaklığı nedir? sorusudur. şimdi dört sayısının 5 e uzaklığı nedir 1 sayı uzakta değilmidir. şimdi senin cevabın 1 birim uzaktadır olacak -1 uzaklıktadır olmayacak , ancak o nu çıkarma işlemi gibi yapınca -1 oluyor oda dışarı 1 diye çıkar + yapmak içinde dışarıda - ile çarpars
    ın.

• /-x+5/ nasıl çıkar mesela

• quote:

örneğin I-xI vu aslında I0-xI demek o sayısının x e uzaklığı sayı doğrusunda kaçtır? bunun cevabı - x olamazki dersinki o ın x e uzaklığı x kadardır dışarıya x olarak çıkar.
    örneğin bunu sayılarla ifade edelim I4-5I şu işlemi normal bir çıkarma işlemi olarak düşünme bu 4 sayının sayı doğrusu üzerinde 5 e uzaklığı nedir? sorusudur. şimdi dört sayısının 5 e uzaklığı nedir 1 sayı uzakta değilmidir. şimdi senin cevabın 1 birim uzaktadır olacak -1 uzaklıktadır olmayacak , ancak o nu çıkarma işlemi gibi yapınca -1 oluyor oda dışarı 1 diye çıkar + yapmak içinde dışarıda - ile çarpars
    ın.

Alıntıları Göster
    cevaplar için teşekkür ederim.

mesela bir soruda diyor ki, a negatif bi tamsayıdır o halda /a/= -a dır diyor. hani mutlak değer artı olurdu, hani bi sayının uzaklığı eksi olmazdı, mutlak değer dışına -a çıktı. ben bunu anlasam yeter. mutlak değer dışına çıkan -a sayısı nedir. sıfıra uzaklığı ise nasıl negatif oluyor. mutlak değer dışına çıkan sayının anlamı uzaklık mı belirtir yoksa sayı doğrusundaki rakamı mı belirtir. mutlak değerin içindeki sayı uzaklık mı belirtir sayı doğrusundaki sayıyı mı belirtir. olayın mantığını anlamak için soruyorum, yoksa hiç anlamıcam ben bunu.

• quote:

Orijinalden alıntı: hadi123

/-x+5/ nasıl çıkar mesela

burda x in bulunduğu aralığı bilmeden nasıl çıkacağını bilemezsin

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

cevaplar için teşekkür ederim.

mesela bir soruda diyor ki, a negatif bi tamsayıdır o halda /a/= -a dır diyor. hani mutlak değer artı olurdu, hani bi sayının uzaklığı eksi olmazdı, mutlak değer dışına -a çıktı. ben bunu anlasam yeter. mutlak değer dışına çıkan -a sayısı nedir. sıfıra uzaklığı ise nasıl negatif oluyor. mutlak değer dışına çıkan sayının anlamı uzaklık mı belirtir yoksa sayı doğrusundaki rakamı mı belirtir. mutlak değerin içindeki sayı uzaklık mı belirtir sayı doğrusundaki sayıyı mı belirtir. olayın mantığını anlamak için soruyorum, yoksa hiç anlamıcam ben bunu.

a negatif bir sayı ise dışarıda pozitif yapmak için - ile çarpacan o halde -a demiş adam yani - ile çarpmış şimdi sen -a da ayerine - bir sayı koy -.- de + olacak sen a ya takılma anın ne olduğunu dememiş örneğin I-2I bu nasıl çıkar biliyomusun -(-2) diye çıkar buradan +2 olur a da aynı şekilde IaI a negatif demiş ozaman - ile dışarıda çarpacaksın IaI=-a a<0 ise anlaşıldı umarım..... zaten o -a +a olacak a yerine negatif bir değer verince....

• x<0 ise /x/ x=-3 ifadesi neyi anlatıyor. şayet sonundaki -3 sıfıra uzaklığı anlatıyorsa nasıl eksi çıkıyor, şayet -3 sayı doğrusundaki sayıyı anlatıyorsa o zaman sorun yok. Mutlak değer dışına çıkan sayı bir şekilde -x ise bu sayı negatiftir, hani uzunluk negatif olmazdı.
  • aliriza81 kullanıcısına yanıt
    Abi 4 yıldır mutlagi anlayamadıysan bırak

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.