Şimdi Ara

müzik setine bluetooth ile müzik(mp3) aktaraınca ses kalitesi bozulur mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
4.304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • laptopımdan , hifi müzik sistemime bluetooth ile mp3 aktarıyorum. merak ediyorum ses kalitesi azalıyor mı? yoksa aynısını çalar mı?

logitech bluetooth adapter ile bluetooth lu hale getirdim müzik setini rca çıkışından.

bir de sanırım wifi ve dlna ile de müzik atarımı yapılabiliyor. onlarda kayıp durumu ne durumda?

mesela panasonic 5.1 sinema sisteminde wifi ,dlna yazıyor. laptoptan wifi ile müzik aktarabilir miyim demektir bu?

• bluetooth kısmını çok araştıramadım ama cevapsız kalmasın:

DLNA ve wi-fi üzerinden gönderen server bir değişiklik yapmıyor ise kayıp olmaz.

Ama mesela şöyle bir kayıp olabilir, müzik sistemine ipad bağlı, ipad'in kendi iç ses formatı 16 bit 44.1 kHz kalitesinde, wi-fi ve DLNA üzerinden aldığı dosyaları bu kalitede çalacağı için teorik olarak daha kaliteli kaynak müziği köreltiyordur. Ya da server'da ayar vardır, FLAC dosyaları mp3'e çevirip gönderiyordur orada da kayıp olur ama sorunuza genel cevap "kayıp olmaz"dır.

Bluetooth ses aktarma işine şöyle bir baktım, çok bir bilgim yok ama mp3 gibi kayıplı kendi algoritması (SBC) var diye anladım. Bu durumda kayıp oluyor. Kulak farketmiyor ise genel kullanım için kabul edilebilir...
  • Bu tamamen kullandığınız Bluetooth cihazın özellikleri ile alakalı, bu cihazlardan bazıları alıcı-verici arasında aktarım yaparken veriyi sıkıştırıyor bazıları ise sıkıştırmadan gönderiyor. Ama mp3 çaldığınızdan sizin için bir fark olacağını zannetmiyorum, çünkü mp3 zaten sıkıştırılmış ve kayıplı bir format. Aradaki farkı FLAC gibi kayıpsız formatlar veya doğrudan CD çalarken hissetme ihtimaliniz çok daha fazla.

Saygılar
  • Başka bir açıdan bakarsak cihazda kayıplı bir algoritma kullanıyor ise mp3 dosyaları FLAC dosyalardan daha kötü etkilenecektir.

Kayıplı algoritmalar insan duyma modelini kullanarak duyulamayacak sinyalleri atmaya çalışır. İki tane farklı kayıplı algoritma ardarda çalışırsa ilkinin kusurları daha da belirginleşir.

Buna şöyle bir örnek verebiliriz. X algoritması binanın beton kısmından azaltarak tasarruf yapar. Y algoritması ise binanın çelik aksamından azaltarak tasarruf yapar. Tek tek X ve Y binayı çökertmeyecek kadar tasarruf yapabilir ama birbiri ardına çalışırlar ise bina çöker. Aslında iki tane X çalışsa da aynı durum olur, örneğin jpeg gibi kayıplı bir algoritma resmin orjinali yerine yine jpeg halinden yeni bir dosya yaratmak için kullanılır ise resim daha kötü gözükecektir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Esasında tam öyle sayılmaz kablosuz verici-alıcı cihazların çoğu da veriyi sıkıştırmak için mp3 formatını kullanmaktadır. Yani zaten müzik, CD'den mp3'e çevrilirken de bilgisayardan kablosuz hoparlöre gönderilirken de mp3 formatının dikte ettiği veriler silinir ve emin olun bunların büyük kısmı aynı verilerdir. Aksi takdirde, zaten felaket olan mp3 kayıtlar kablosuz sistemlerde hiç dinlenmez olurlardı ki, mp3 dinleyenler, hiçbir üreticinin kaybetmeyi göze alamayacağı kadar büyük bir kitle.
  • Logitech cihazının mp3 kullandığına dair bir kanıt yok ama sonuç farketmez...

- mp3 encoderler arasında uygulama farkları vardır, 5 yıl öncenin encoderi ile bugünün encoderi aynı dosyayı üretmez
    - aynı mp3 encoderın yakın tarihli farklı alt versiyonları bile farklı dosya üretebilir
    - joint stereo, bitrate, quality, CBR-VBR ayarları farklı olabilir
    - mp3 kodlama (encoding) standardı kesin ve rijit değildir, mesela kimi yazılım belli frekans üzerini kesebilirken diğeri kesmez..
    - encoderlere sesi bozan buglar olabilir, aynı ses 2 ayrı encoderden geçirildiğinde olacaklar malum...

Özetle mp3 formatının dikte ettiği çok kesin bir sınır veya yöntem yok, encoder programı yazanlar bunu belirliyor ve standartlara uygun bir dosya üretiyor. Dinleyici bunu farketmiyor ise başka nedenleri olabilir ama mp3->mp3 dönüşümünün ses daha da zarar vermediğini ispatlamaz.

• Elbette 2 kere mp3 encoder/decoder'a giren bir sinyal 1 kere girenden daha kötü olacaktır, buna hiç kuşkum yok. Benim söylemek istediğim 1 kere bile mp3 encoder/decoder'den geçen sinyal zaten o kadar kötüdür ki ikincisi bu durumu aman aman kötüleştiremez.

Aşağıda 500Hz in katlarında multitone bir ses sinyalinin mp3'e çevrilip sonra geri analog sinyale çevrildiğinde başına gelenleri gösteren 2 resim koyuyorum. Gördüğünüz üzere 128 bit mp3'e çevrildiğinde sinyal 40dB dinamik range kaybetmiş durumda. 2. bir mp3 encoder'i bu sinyali daha da bozucaktır ama bunun orjinal sinyalin ilk mp3 çevriminde bozulduğu kadar olacağını hiç sanmıyorum.

Saygılar

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dediğinizi anladığım için "başka bir açıdan" diye başlamıştım, bir açıdan bakarsak mp3'e dönüştürme kaliteyi öldürüyor, diğer açıdan bakarsak ille de çevrilecek ise orjinalin mp3'e çevrilmesi yukarıda saydığım nedenlerden mp3'ün tekrar mp3'e çevrilmesinden daha iyi sonuç veriyor...

Kişisel görüşüme göre mp3 formatının durumu o kadar kötü değil, netteki örneklere bakarsanız dinleme testlerinde ancak eğitimli kulaklar belli bölümleri dinleyerek ufak farklar ile dosyaların arasındaki farkı bulabiliyorlar. Tabi bunlar 128 kbit değil, son ve optimum hale getirilmiş encoderlerin ürettiği daha yüksek bitrateli dosyalar ile yapılan testler.

Mp3 gibi kayıplı algoritmaların mantığı insanın duyamayacağı ya da duymakta zorlanacağı sinyalleri atmak olduğu için sinyalin analizinde, orjinal sinyal ile mp3 arasında büyük farklar görmek kadar doğal birşey olamaz... algoritma cihazlara değil kulağa ve beyne hitap ediyor çünkü... Alet ile ölçümde orjinale göre ne kadar farklı gözüküp dosya boyutunu küçültüyor ama bunu insana farkettirmiyor ise başarılı bir algoritmadır bile denebilir.

Uzun lafın kısası, normalde birbirinden kolayca ayırt edilemeyecek iyi bir mp3 ile flac dosyası bu tür kayıplı algoritmalardan tekrar geçtikten sonra oluşan yeni dosyalar mantıken mp3 kaynak aleyhinde sonuç verir... Dinlemeyi bu tür bir cihazdan yapmak zorunda isek, mp3 dosyalarının daha da bozulacağını varsayabiliriz.. yoksa elbet flac ya da kayıpsız sesi direk dinlemek, mp3'e bulaşmamak daha iyidir...

Edit: anlamı daha açık hale getirme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 27 Haziran 2012; 0:00:15 >

• Cihazın kullandığı protokole bağlı, verileri sıkıştıtyorsa düşer.
    Dijital müziğin bu yönünden nefret ediyorum, kaynaklar arası taşınmada bile kalitesi düşüyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dustdevil

Dediğinizi anladığım için "başka bir açıdan" diye başlamıştım, bir açıdan bakarsak mp3'e dönüştürme kaliteyi öldürüyor, diğer açıdan bakarsak ille de çevrilecek ise orjinalin mp3'e çevrilmesi yukarıda saydığım nedenlerden mp3'ün tekrar mp3'e çevrilmesinden daha iyi sonuç veriyor...

Kişisel görüşüme göre mp3 formatının durumu o kadar kötü değil, netteki örneklere bakarsanız dinleme testlerinde ancak eğitimli kulaklar belli bölümleri dinleyerek ufak farklar ile dosyaların arasındaki farkı bulabiliyorlar. Tabi bunlar 128 kbit değil, son ve optimum hale getirilmiş encoderlerin ürettiği daha yüksek bitrateli dosyalar ile yapılan testler.

Mp3 gibi kayıplı algoritmaların mantığı insanın duyamayacağı ya da duymakta zorlanacağı sinyalleri atmak olduğu için sinyalin analizinde, orjinal sinyal ile mp3 arasında büyük farklar görmek kadar doğal birşey olamaz... algoritma cihazlara değil kulağa ve beyne hitap ediyor çünkü... Alet ile ölçümde orjinale göre ne kadar farklı gözüküp dosya boyutunu küçültüyor ama bunu insana farkettirmiyor ise başarılı bir algoritmadır bile denebilir.

Uzun lafın kısası, normalde birbirinden kolayca ayırt edilemeyecek iyi bir mp3 ile flac dosyası bu tür kayıplı algoritmalardan tekrar geçtikten sonra oluşan yeni dosyalar mantıken mp3 kaynak aleyhinde sonuç verir... Dinlemeyi bu tür bir cihazdan yapmak zorunda isek, mp3 dosyalarının daha da bozulacağını varsayabiliriz.. yoksa elbet flac ya da kayıpsız sesi direk dinlemek, mp3'e bulaşmamak daha iyidir...

Edit: anlamı daha açık hale getirme

pioneer 520 yada sony 520 gib kaliteli bir avr ye bu logitech bluetooth adapteri takarsak avr yi networklu hale getirmiş oluyoruz . yani 600 tl fiyat farkı verip network özelliği olan pioneer 921 yerine bu ürünü android telefon yada laptop ile networklu olarak kullanabiliyoruz.

benim asıl amacım buydu. internet radyoları, last fm ,pandora filan dinlemek.

internet radyolarında da ses kalitesi düşecek midir bilemiyorum bluetooth ile aktarınca. ama söyledikleriniziden anldığım kadarıyla kayıp oluyor .

böyle bir avr yi networklu hale getirmek için başka çare var mıdır?

mesela netork özellikli(dlna ve wifi) bir blu ray player alıp hdmi ile bağlayınca ses kaybı olmaksızın telefondan çalacağım müziği avr den alacak mıyım kayıpsız olarak?

teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kanoute -- 15 Temmuz 2012; 14:31:16 >

• Blu ray oynatıcının dlna veya wifi özelliği olması telefonunuzdan çalacağınız müziği avr'den alacağınız anlamına gelmiyor. Dlna özellikli bir blu-ray oynatıcı bilgisayar ağınıza bağlı ise, aynı ağ üzerindeki bilgisayar, telefon, iPad vs içinde olan bir müzik dosyasını (mp3, flac, wav vs) görüp çalabilir. Ama mesela telefonunuzdan youtube izliyorsunuz veya internet radyo dinliyorsunuz bunun sesi Blu-ray oynatıcıya da AVR'ye de ulaşmaz, bunun için Apple'ın air play özelliği gibi özellikleri destekleyen AVR'lere ihtiyacınız var ki bu da VSX-921 oluyor.

• Bluetooth özelliği ilan mp3 yada mp4 e telefondan Bluetooth u açıp müzik atabilirmiyim ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hifi dogasi geregi simyal yolu uzerinde ekolayzir bile istemez zaten acilimi yuksek sadakattir ses sinyali jer anologtan dijitale ve her dijitalden analoga geciste kayba ugrar oyuzden evet kayip vardir fakat bunun sizin dinleme keyfinizi bozup bozmasigi tamamen siizn kulak zevkinizdir sonucta 10.000 tl lik telefona 10 tl lik kulaklik takip dinleyen ve abi filancanin yeni albumunu dinledinmi harika diyen tipler var nasil duyup ne oldugunu anlayip karar verdilerse

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merhaba, teferruat ile hiç uğraşmayın, iyi bir anfi, kütür, kütür bir hoparlör.

Sonrasındaki püf nokta ise:
    APTX OZELLİKLİ

Philips'in (optik, coaxiel) çıkışlı (APTX) özellikli AEA 2700 Bluetooth ses aktarıcısí. 200 TL civarında.

İle,

Yine (APTX) özellikli bir telefon yada tablet aktarın müziğinizi. Sonrada berrak sesin keyfine bakın. DAC'a hiç gerek olmadığını göreceksiniz.

Püf nokta (APTX) iletişimi. Net den (APTX) i araştırabilirsiniz.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.