Şimdi Ara

Nas sunucu ile yapılabilir mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.540
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar ofisimize bir backup sistemi kurmak istiyorum.Ancak şöyle bir durum var nas sunucusunda serverımızın full sistem yedeğini acronis backup lisansı alıp nas'a almak istiyorum çünkü mikro programı ve ortak dosyalar serverımızda kurulu ayrıca tüm kullanıcıların (yaklaşık 20 tane) dosyalarını file history ile yine nasta toplayıp mailler falan herşey dahil bu nas sunucusunun aldığı tüm yedekleri ayriyetten bir cloud sistemde tutmak istiyorum ki nas a birşey olursa yada bir problem çıkarsa cloud sistemde herşeyin yedeği bulunsun.Bunları 4 disk kapasiteleri nas ile birlikte 4 tane 4 tb wd red hdd yeterli olurmu ? Başka fikirlere açığım bu benim aklıma gelen senaryo bu daha az maliyetli bir fikir olursa çok iyi olur :) şimdiden teşekkürler ederim.

• Nas yazılımının yedekleme konusunda acronis altyapısını destekliyormu bilmiyorum ama, herhangi bir işletim sistemi kurup sadece yedekleme amaclı ağdan nas sunucunun dosyalarını şifreli paylaşıp yedekleme yapabilirsiniz.
  • Ne kadar veriden bahsediyorsunuz? NAS'a yedek almak yerine bir-iki tane farklı external disk'e FreeFileSync gibi bir uygulama ile yedek almak daha ucuz olmaz mı. Aynı zamanda cloud yedeği de alacaksanız NAS sız da çözebilirsiniz.

Backup için mutlaka NAS istiyorsanız Deltacopy gibi ücretsiz bir uygulama ile Windows'dan NAS'a Rsync yapabiliyorsunuz. (Belki başka uygulamalar da vardır.) Çok eskiden Windows file server yedeğini OpenMediaVault üzerine alıyordum. Ama mutlaka bir yedeğini external diske almanızı öneririm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baden -- 19 Aralık 2019; 0:8:17 >
  • baden B kullanıcısına yanıt
    Dediklerinize gün içerisinde bakicam teşekkürler
  • WD markasının nas cihazları Windows'ta seçtiğiniz klasörleri otomatik olarak senkronize ediyor ama herhangi bir bulut sistemine yüklenmiyor. Cihazın kendisi zaten kişisel bir bulut. Şöyle bir şey de var diyelim ki profesyonel bir Google Drive hesabınız var. Windows'taki dosyaları ona yedeklersiniz ondaki dosyaları da nas cihazına yedeklersiniz. 2 veya 4 diskli bir nas alırsınız ve raid 1 veya raid 2 yaparsınız. Nas cihazının içindeki diskler de birbirini yedekler.
  • Söyledikleriniz için teşekkürler çoğu konuda katılıyorum ama 20 kullanıcı var ağ üzerinden çekmesi gerek wd de tek tek seçiliyor dediniz ama bu 20 bilgisayarında full klasör backuplarını almak istiyorum çünkü tek tek seçersek başka yerde kayıtlı olan dosyaları nasıl alıcam bazı bilgisayarlarda firma ile ilgili çok fazla bilgi içeren dosyalar var ve bunlar ortak klasörlere konulmuyor.Google drive kullanmayı düşünmüyorum bu son zamanlardaki google ile olan anlaşmazlık yüzünden tek elcilikte bir numaralar sevdiğim bir olay değil :) nas cihazı üzerinden almış olduğumuz bir bulut sisteme yükleme seçeneği çoğu nas ta artık varmış sanırım.
  • Ayriyetten önerdiğiniz ürünler varsa ona göre araştırma yapabilirim benim için çok iyi olur
  • 2 veya 4 diskli tüm modeller sizin işinizi görür. Bu cihazlarda 5 adet kullanıcı oluşturulabiliyor. Belki de daha fazla da olabilir. Sizde aynı kullanıcıyı 4 bilgisayara aynı anda girersiniz.
  • Kusura bakmayın geç cevap verdim ancak 5 adet kullanıcı derken nasıl oluyor tam anlayamadım . Benim yapmak istediğim bilgisayarlar ağdan görsün bu nas'ı ve file history ye bu bilgisayarın masaüstünü indirilenleri vs vs. ağdaki nas cihazına her 1 saatte bir yedekle zaten ilk yedeklemeden sonra sadece değişken olanları almaya başlayacak benim clientler için beklentim bu, server tarafında acronis ile alınan full backup dosyasını yine nas'a kaydetmem gerek sonrada nas tarafında bu verilerin hepsini ayda 1 kere bulut sistemine göndermem gerek.Bu işlemler için ideal internet hızı nedir şu anki sistem 15/15 simetrik internet

• chatlak11542 C kullanıcısına yanıt
    4 HDD kullanılacaksa RAID 10 konfigürasyon yerine RAID 5 kullanmak daha performanslı ve daha mantıklı olacaktır. Böylelikle 4 tane 4 TB HDD ile 8TB yerine 12 TB kapasite sağlanmış olur.
  • aeronics kullanıcısına yanıt
    Evet buda mantikli bir çözüm teşekkürler
    Hazır cihaz kullanmak yerine bu işi orta halli bir bilgisayar ve XigmaNAS ya da FreeNAS gibi bir linux kurulumu ile de yapabilirsiniz. Bu tarz bir sistem hem daha esnek hemde hazır çözümlerden çok daha performanslı olacaktır. Ne yazık ki hazır cihazlardaki RAM ve işlemci kapasitesi network üstünde çoklu kullanıcı taleplerine yetişmekte yetersiz kalabilmekte ve ucu kapalı çözümler oluyor.
    Bu konuda belki yanlış ama aynı fikirde değilim bilgisayarlar bozulan ya da bir süre sonra ömrünü doldurma potansiyeline sahip cihazlar ve yer kaplarlar ekstra herkes ulaşabilir bozabilir bir sorun çıkma olasılığı daha fazladır Ancak nas alınmasının sebebi bu az yer kaplar koyarsın bir köşeye hiç daha dokunmazsın ona herşeyi uzaktan yaparsın olayı budur ancak ram ve işlemci konusunda da 15 bilgisayarın sadece file history backuplarıyla iletişime geçicek günde her bilgisayarın erişeceği saat belli olacak atıyorum bir bilgisayarı 1 saatte bir güncelliyorsa file history diğeri 2 sini 3 saatte 1 şeklinde yapmayı düşünüyorum.Tabiki bu konuda ilk tecrübem olucak yani kesin olmaz derseniz ram yetmez işlemci yetmez derseniz mecbur bilgisayarla yapıcaz ama firmada bilgisayar yerine nas olmasını tercih eder.
  • Ya da nas yerine servera bir hdd takıp orada file historyleride tutabilirim.Ordan da clouda atarım o da olabilir hala kararsızım :)
    Öncelikle düşüncelerinizde kısmen haklısınız. Bilgisayarlar nispeten daha fazla yer kaplarlar. Buna karşın diğer çekincelerinize gelirsek;

Donanımlar üretilme amaçlarına göre seçilmesi gereken ürünlerdir. Server amaçlı ve endüstriyel tip üretilmiş bileşenlerin ömürlerini, oyun amaçlı olan bileşenlerle kıyaslamamak gerekir. Örneğin ATM makinelerinde kullanılan bilgisayarlar7/24 yıllarca çalışmalarına rağmen bana mısın demiyorlar.

Herkesin ulaşması bir güvenlik ihlalidir. Eğer cihaza kullanıcılar fiziki olarak ulaşabiliyorlarsa server, pc veya NAS farketmeksizin ilgili cihaz aynı tehlike altındadırlar. Eğer anlatmak istediğiniz şey klavye, mouse gibi komponentlerle giriş imkanıysa bahsettiğim linux sürümleri headless çalışmaktadırlar. Yani kurulum yapıldıktan sonra klavye, mouse, monitör ihtiyacı bulunmuyor. Web arayüzü ile konfigöre ediliyor herşey.

Size şöyle bir örnek vereyim. Evde kullanamkta olduğum Zyxel NSA221 cihazımı ilk alırken Gibabit bağlantısı olduğu için gayet mutluydum çünkü 100MBit yerine Gigabit daha hızlı okuyup yazabilecektim. Ancak ne yazptıysam cihaz gigabit hızlarına erişemiyordu. Aynı marka ve model HDD ikinci bilgisayar da takılı 80-90 Mbayt/san okuyabilirken, NAS cihazı 15-20 Mbayt/san hızlarında kalıyordu. En sonunda dosya transferi sırasında işlemcye baktım ki NAS'ın işlemcisi %100'e dayanmış zaten. Yani bağlantı Gigabit hızda olmasına rağmen işlemci ve RAM bu trafiği kaldıramıyor ve darboğaz oluşturuyordu. Bu sırada yaklaşık 8 Gigabyte'lık tek parça data okunuyordu. Küçük dosyalar olsa bu hız daha da düşecektir ve de bu işlem sırasında NAS sadece bu işi yapıyordu.

Evet nas için biraz araştırma yaptığımda dediklerinizin doğru olduğuna kanaat getirdim. Dediğiniz linux sistem evet mantıklı ancak ben daha basit bir yol ile ilerlemek istedim. Şu andaki varolan servera yüksek boyutlu bir HDD alığ bunu ağ açık hale getirmek ve file historyi buna yönlendirmek çarşamba akşamları outlook ları kapatıp bilgisayarlara shutdown -s-t yaparım yedeklemeyi başlatırım ve mail yedekleride elimde kalır .Ancak Time machine bu işlemi destekliyor mu grafik tarafında çok yüksek boyutlu dosyalar var ve bunlarıda clouda atacağız.Yani evet mantıklı mı durum windowsun kendisinin sunduğu file history yeterli mi burada internet hızı yeter mi sizce ? Artık bugün kararı vermek istiyorum işe koyulmak için yardımlarınız için ayrıca teşekkür ederim.
  • server markası r710 dell bu arada
    Bu konuda profesyonel bir yardım almanızda fayda var. Çünkü şirketinize özel senaryo çalışılması ve buna göre çözüm üretilmesi gerekmekte.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.