Şimdi Ara

NASA, Voyager 1'in tüm araçlarının faaliyete geçtiğini duyurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
587
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • NASA, Voyager 1'in tüm araçlarının faaliyete geçtiğini duyurdu
    Dünya'dan en uzak insan yapımı araç olan Voyager 1, Kasım ayında sorun yaşayarak Dünya'ya veri göndermeyi durdurmuştu. Daha sonra Nisan ayında yeniden veri göndermeye başlayan Voyager 1, NASA'nın açıklamasına göre tamamen çalışır duruma geldi. NASA, uzay aracının üzerinde yer alan dört bilimsel araçtan da veri alınabildiğini açıkladı.

Voyager 1, 14 Kasım 2023'te Dünya'ya bilimsel ve sistemler verileri göndermeyi durdurmuştu, ancak NASA mühendisleri uzay aracının hala komutlar aldığını ve normal şekilde çalıştığını görebiliyordu. Mart ayında ise NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndaki (JPL) mühendisler sorunun uzay aracının uçuş veri sistemi (FDS) adı verilen üç yerleşik bilgisayarından birisiyle bağlantılı olduğunu açıkladı. FDS belleğinin bir bölümünün depolanmasından sorumlu bir çipin çalışmadığını farkeden mühendisler, etkilenen kodu belleğin başka yerine taşıyarak sorunu çözdü.

47 yıldır faaliyet gösteriyor

NASA, Dünya'dan 24 milyar kilometre uzakta bulunan Voyager 1'in normal bilimsel operasyonlarını yürüttüğünü ve yalnızca zaman kaydetme yazılımını yeniden senkronize etmesinin ve az kullanılan bir dijital kayıt cihazında biraz bakım yapmasının gerektiğini söylüyor. 47 yıldır faaliyet gösteren ve uzayın derinliklerinde sayahat eden bir araç için hiç fena değil.

Ayrıca Bkz.NASA, 2024'ün ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştirecek

Voyager 1, ilk olarak 1977'de Jüpiter ve Satürn'ü incelemek üzere beş yıllık bir uçuş göreviyle fırlatıldı. Kardeşi Voyager 2 ile ara sıra yaşanan sorunlara rağmen hala hizmet vermeye devam ediyor. NASA, uzay aracının ömrünü uzatmak adına 2017 yılında 30 yıldır kullanılmayan yedek iticileri devreye almıştı. 47 yıldır faaliyet gösteren Voyager uzay araçları, tarihin en uzun süre görev yapan ve en uzak mesafelere giden uzay araçları olma unvanına sahip.

Kaynak:https://science.nasa.gov/missions/voyager-program/voyager-1/voyager-1-returning-science-data-from-all-four-instruments/

• Voyager 1'in şu 8 aylık serüveni bir film bile olabilir. Harika bir iş çıkardılar.

• Voyager 3 ne zaman baba

• Bu tarz eski sondalar interstellar boşluğa kaydıkça daha egzotik kökenli daha yüksek enerjili kozmik ışınlarla karşılaşıp bilgisayar bileşenlerinin arıza çıkarmasına daha yatkın hale geliyorlar. Dalga parçacık ikiliği çerçevesinde aynı zamanda enerjetik parçacık karakteristiğinde olan bu ışınlar bir bilardo topunun diğer bilardo toplarına çarpması misali bilgisayarların mevcut ayarlamalarını bozuyorlar. Burada anlaşıldığı kadarıyla lehimizde olan önemli bir avantaj bu eski sondaların demode bilgisayar donanımlarının günümüze nazarla basitliği ve ilkelliği. Daha karmaşık donanımlar ve yazılımlar kozmik ışınlardan çok daha kötü etkilenebilirlerdi ve sistemle arızasının karmaşasından dolayı düzeltilmeleri daha zor olabilirdi. Paradoksal dezavantajı ise ilkel donanım ve yazılımlar güncel olmadıkları ve artık yaygın biçimde kullanılmadıkları için güncel teknolojiyle eğitilen / güncel teknoloji kullanan kimselerce teknik sorunlarının üstesinden gelmesinin daha zor olabileceği gerçeği.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• NASA, Voyager 1'in tüm araçlarının faaliyete geçtiğini duyurdu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Umit_22 -- 17 Haziran 2024; 14:18:24 >
  • Adamlar zamanında, harbiden zamanda yolculuk yapabilecek dayanıklılıkta uzay aracı yapmış, helal

• Belki de bizden çok gelişmiş bir medeniyette liseye giden uzaylı bir ergenin dönem ödevi projesiydi:

"Kendi belirlediğiniz bir galakside bozulan bir aracı gizlice tamir edip (50p), tüm adımları raporlayıp, yorumlayınız. (50p)"

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • stableRevulation kullanıcısına yanıt
    Hep merak etmişimdir neden Voyager 3 misyonu yapılmıyor diye?

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

Planet X mi ?

10 bin ile 20 bin dünya - güneş yılı ile Planet x kendi güneş etrafındaki turu 20 bin yıl : 20x365= 7300 güne varan bir güneş turlaması varmış...

Birşeyler olabilir. Bilimsel verilere göre direk tespit edilememiştir de.

Ayrıca bilimsel metotlara göre de illa zeki veya ilkel varlıklar da veya carbon bazlı olmayan başka formalar veya madde ötesine de geçebilen birşeyler de olur olmaz mı filan bunun çıkarımı yapılamaz.

Enteresandır eski bir kabile uzaylılara inanıyor. Yahudilerin Uzaylı ırkı olduğu .

Başka dinlerde de insanların soyu ile kendilerini ayrı gösteren yani hibritten tutun da farklı karşmayayı da tercih eden bir kesim filan da varmış .... Her türden iddialar da var ..

Şahsen bilimin çizgisinde ilerliyorum. Fala inanma falsız kalma misali de başka şeyleri de takip ederim ama bu bendeki ayırt etme bilimsel verilere metotları red etme veya en beteri olan harmanlamayı da doğru bulmuyorum onaylamıyorum.

Günümüzde artık bir gerçek sosuna 99 yalana ekleniyor. Herşeyi de 1 adet yalan sos temelinde sana 99 adet yalan olguları da beraber yediriyorlar..

Aman dikkat ...

NASA, Voyager 1'in tüm araçlarının faaliyete geçtiğini duyurduThe Vergeyoutube
    Two scientists claim they have the best evidence yet showing there’s a ninth planet at the outer edge of our Solar System. Called Planet X, it would be about 10 times the mass of Earth and orbit around the Sun once every 10,000 to 20,000 years. The only problem with the theory? We haven’t actually seen this planet yet. Subscribe: http://goo.gl/G5RXGs Check out our full video catalog: http://goo.gl/lfcGfq Visit our playlists: http://goo.gl/94XbKx Like The Verge on Facebook: http://goo.gl/2P1aGc Follow on Twitter: http://goo.gl/XTWX61 Follow on Instagram: http://goo.gl/7ZeLvX Read More: http://www.theverge.com
    https://www.youtube.com/watch?v=Dii5VzG-JKc&feature=youtu.be
  • smart1978 kullanıcısına yanıt

O veya başka bir planet. Olmadığı ispatlanana kadar "olabileceğini" söylemekte özgürüz. Hiçbiri olmadı, kurduğumuz hâyâl yeter. Voyager 1'i tamir eden öğrenciye kozmik selam.

Elbette. Ama kesinlik olmayan şeyler üzerine inşa edilen her şey özellikle inanç ile bilmeyi / bilimi ayırt edemeyen hatta korkan yani bilim tanrıyı red mi edecek gibi kaygıları olan veya bilinçaltında olanlar için o özgürlük netice itibariyle zarar verir.

Yüksek ihtimalle radyasyona bağlı zarar görmüştür. Korunaklı olsa da sızmış radyasyon.

NASA, 15 Milyar Mil Uzaktaki Voyager 1'i Nasıl Onardı? (webtekno.com)

Bu işi yapanlar isimlerini bilmiyorum ama Nasa daki mühendisler baya kafa patlatarak sadece sağlam olan kısma erişmişler ve göreceli çözmüşler. Sosyal medyadan kozmik selamınızı Nasa ya yollayabilirsiniz.

Neticede hasarlı kısımlar olmasına rağmen sağlam kısımlarına erişim sağlanmış. Yaralı ama çalışan bir canavar yolculuğuna devam ediyor.

Bilmeden sırf birileri söyledi diye o insanların ifadelerine inanmak ta saçmalık. İlahi bir bilgi değil . Birileri diyor ki neymiş uzaylılar müdahale etti .. Etseydiler o zaman kullanılmayan zarar gören kısımlarını da tamir etselermiş .

Anlayacağın sağlam geride kalanları aktive etmişler. Bunda acaba harici bir zeka orada müdahale etmiştir filan dahi denilemez.

Neyse manipüle edilmişsin ve buna özgürlük kisvesi altında başkalarına da bulaştırma lütfen. Yarın öbür gün bir uzaylı filan gelişmişse veya ilkelse bunu bulacak olan hurafeler kafalardan uydurulan hayal ürünleri veya din soslu odaklı sözde düşünceler ama özünde inanç tabanlı bilimi çarpıtan politik kullananlarca olmayacaktır.

• smart1978 kullanıcısına yanıt

Alıntı

metni:
    Neyse manipüle edilmişsin ve buna özgürlük kisvesi altında başkalarına da bulaştırma lütfen.

Eyvallah başkanım. Yalnız ikidir yorumlarımı ciddiye alıyorsun. (Diğeri şuydu https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/158915771)

İnan yorumlarımı keyfekeder yazıyorum yeri geliyor sarkazm yeri geliyor harbi kafa açan şeyler.

Teknik yorumun için eline sağlık bu arada.

• 47 yıldır uzay'da ve 24 milyar km uzaklık gerçekten muazzam

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Az önce baktım. Ciddiye vs alma durumu yok. Tesadüf diyelim. Malum benim de ilgi alanlarım var. Yoksa ilk defa hiç alakasız ilk olan konularda denk gelsek ben de şüphelenirim. Orada Tab S10 var ... Benim de gündemim de ve en başta bir kere haber herkese açık fark edilebilir.

Gerçek bu. Artık bundan sonrası inancınıza kalmıştır :) ... İnanç ... Sen nelere kadirsin :) ...

• setcom_2000 kullanıcısına yanıt

Voyager araclari 140 yilda gelen gezegen diziliminden faydalandiklari icin benzeri bir voyager 3 araci gondermesi daha sonra mumkun olmadi. 140 yilda bir gelen dizilim sayesinde firlatilan araclar sira ile pek cok gezegene ugrayabildi. Bugun ayni dizilim olmadigindan boyle bir rotada arac gondermesi mumkun olmuyor.

• Muhtemelen aynı araç üzerinde, aynı arızayı yapmak için uğraştılar.
    Sonrası o arızayı çözmeye başladılar.
    Düşünün, basit bir parçayı bile değiştireme şansları yok kaç deneme yapılmıştır kim bilir.

• Bu Voyager kardeşlere sardım son zamanlarda. Deli gibi videolarını izliyorum. İçim bir yandan ürperiyor bir yandan hüzünleniyorum çok farklı tarif edilemez duygulara kapılıyorum. İletişimin kaybedildiğini ve onun nereye kadar ne zamana kadar gideceğini düşünerek kafayı yiyecektim. Nerdeydi kimbilir nasıl gidiyordu. Bugün karşıma bu haberin çıkması…

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.