Şimdi Ara

ne555 36 khz sinyan stabil çalışmıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
744
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • aşağıki devreyi breadbord üzerinede kurdum delikli pertinaks üzerinede kurdum aynı sorunlar karşılaştım..
    ne555 stabil 38 khz frekans vermiyor enteresan kısmı bazen kendi kendine çalışıyor bazen çalışmıyor bazen 10k lık potun ayaklarından birini dokununca çalışmaya başlıyor en garibide o çalışmadığı zamanlar 10klık potun bir bacağına parmağımla dokununca çalışıyor. temassıslıktandır dedim. potun ayağına bir tel bağladım.
    çalışmadığı zaman telin ucuna dokunmam yetiyor bu sefer çalışmaya başlıyor çekince parmağımı frekans yine değişiyor. sebebi ne olabilir bi bilgisi olan biri yardımcı olabilirse minnettar olucam..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BirparCa -- 17 Aralık 2011; 15:21:39 >

• Kondansatörlerde problem olabilir. Farklı kondansatör ve kaliteli pot ile tekrar denemenizi tavsiye edebilirim. Devre yolları kısa olmalı, sert dönüşler yapılmamalı. Onun dışında kalitesiz potlarda bazen fırça ile üzerinde gidip geldiği dirençte problem olabiliyor.
  • 7805 in girişine ve çıkışına 100uf ve 100nf eklemekde fayda var...
  • Girişte var 100uf. Çıkışta gerek olacağını sanmıyorum ani yük gerektirecek birşey yok ve röle tetikleniyor..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kardelen G.

Girişte var 100uf. Çıkışta gerek olacağını sanmıyorum ani yük gerektirecek birşey yok ve röle tetikleniyor..

ani akımdan değil. 100uf çok uzaktaysa (alakasız bir yerdeyse) gerek duyulur...
  • Selamlar.

http://www.doctronics.co.uk/pdf_files/555an.pdf

"The timing capacitor should be a high quality, stable component with
    very low leakage characteristics. Under no circumstances should
    ceramic disc capacitors be used in the timing network! Ceramic disc
    capacitors are not sufficiently stable in capacitance to operate
    properly in an RC mode. Several acceptable capacitor types are:
    silver mica, mylar, polycarbonate, polystyrene, tantalum, or similar
    types. ( sayfa 5 )"

Sayfa 7 de : madde 4 ve madde 6 yı okumalısınız.

Bu verilere göre tavsiyemiz , 555 in 1 ile 8 numaralı pinleri arasına , en kısa mesafede bir 100nF polyester veya multilayer kondansatör atmanız ( entegrenin altından direkt pinler arası en makbulü ! ) , 1nF lık kondansatörünüz mercimek tabir edilen seramik kondansatör ise onu , bir polyester ile değiştirmeniz ve 3 numaralı pin den şaseye bir 1nF atmanız. Bu arada 5 numaralı pin deki bypass kondansatörünün de kaliteli kullanılmasını ve son olarak da rölenin uçları arasına ters bir diyot atmanız da iyi olacaktır ( BC109 un selameti açışından ). Transmitter - receiver arası biraz mesafeli ise , her iki kısmın beslemesi ile şase arasına 100uF + 100nF atılması da gerekebilir. Bir tarafta olmasının diğer tarafa faydası olmama ihtimali daima vardır. Aslında 555 devresinde 1nF yerine daha büyükçe bir kondansatör kullanılması çok daha iyi olacaktı. Kondansatör çok küçük veya çok büyük ( mesela 10uF üzeri ) olduğunda bu 555 lerin çalışmaları çok kararlı olmuyor pratikte. Veya LMC555 vs gibi yeni nesil bir 555 de kullanılabilir. Bunların ısıl bağımlılığı , çalışma frekansları , kararlılıkları vs. daha iyi.
    Saygılar.

• http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/208/301092_DS.pdf

ayrıca yukarıdaki dataya göre, alıcı modülün beslemesi 100R üzerinden gelmesi lazım...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Verdiğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.