Şimdi Ara

0,77 ghz sorunu. (cpu diyot ısınması)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
37
Cevap
2
Favori
1.076
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

CPU TürüAMD Phenom II X6 Black Edition 1090T

cpu yük altında 0,77 ghz düşüyor tekrar yükselmiyor.
    bu sorun ara sıra oluyordu şimdi sürekli olmaya başladı.
    poweri değiştirdim gene aynı kasa temiz ve kesinlikle sıcaklık sorunu yok.
    hardware thermal control limit 52c gösteriyor ama 52c bulmadan bu sorunla karşılaşıyorum.
    biostan tüm güç koruyucuları kapattım, windows ayarlarından güç seçeneklerinden gereken ayarı yaptım malesef sonucu değiştiremedim.
    bir ara pc yi açarken elektirik cızırtısı sesi geldi ama pc açıldı ve bu sorun stabil hale geldi.
    problem nedir arkadaşlar?
    anakart mı cpu mu power mi? (sanmıyorum power olacağını yeni çünkü)
    sıkıntının neyden kaynaklandığını bulamadım.
    ek not : cpu z ile stress testi yaptığımda pc yi resetlediğimde bazen SSD algılamıyor.
    anlayan birisi varsa pc nin voltaj değerleri falan atabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi q9a2 -- 12 Haziran 2018; 20:51:25 >

• Normalde işlemcinin kendi kendine hızını aşağı çekmesi aşırı ısınmadan meydana gelir. Soğutma sisteminde bir sıkıntı var sanırım. Sıcaklık sorunumdan kastım işlemciniz anlık aşırı ısınabiliyor demek ki. O yüzden işlemci macununu bir kontrol edin. Ve işlemci ile bakır blokların arasının iyice sıkışmış olduğunu kontrol edin. İmkanınız var ise kaliteli bir termal macun alıp sürdükten sonra vidaları güzelce sıkıştırın.

Her ne kadar sistem düşük sıcaklık gösterse de anlık yükselen sıcaklık değerleri işlemcinizi önlem almaya zorluyor olabilir.

İkinci olarak ise hdd sentinel programını indirip bilgisayarınıza kurun. İlk çıkan ekranın görüntüsünü çekip buraya bir atın. Birden fazla diskiniz var ise programın sol tarafında diskler var. Her birini seçip sağ tarafta ilk çıkan görüntüyü her disk için ayrı ayrı çekip buraya atın. Disklerinizi de bir kontrol edelim. Neticede disklerde bir sıkıntı var ise işlemci disk yüzeyini kullanarak çalışıyor.

Şimdilik kolay gelsin.

• 0,77 ghz sorunu. (cpu diyot ısınması)

2 macunladım cpu. zaten 2. de zor çıkarttım işlemciyi iyice yapışmıştı soğutucuya.
    bakır bloklarında en üstteki çıkıntıda hafif eğilme var bundan dolayı sorun olacağını sanmıyorum.
    önceden ara ara yapıyordu bu sıkıntıyı power 6 senelik falandı ondan olacağını sandım değiştirdim bir ara kesmişti yapmıyordu hatta BIOS'dan OC'lu çalıştırıyordum, bir gün pc kapandı power fişini çektim tekrar taktım açma tuşuna bastığımda cızırtı geldi ve pc açıldı.
    sonrasında bu sorun stabil hale geldi artık işlemciye ne zaman yük binse 0,77 ghz atıyor bir dahada yukarı çıkmıyor.

• q9a2 Q kullanıcısına yanıt
    İşletim sisteminiz ssd üzerine kurulu sanırım.Ssd üzerinde bir takım sıkıntılar mevcut. Yine bu forumda ssd'sinin performansı %100 olan, sağlığı %99 olan bir arkadaşımızın bilgisayarınıda bir sıkıntı vardır ssd'yi sistemden çıkartıp farklı bir diske işletim sistemi kurduktan sonra uzunca bir süredir çözmeye çalıştığı sorunu ortadan kalktı. Demek istediğim O %1 bozuk olan kısım nasıl bir yerde iste bütün sistem performansını etkiliyordu.

O yüzden imkanınız varsa bu iki disk'i bilgisayarınızdan çıkartın ve sağlam olduğunu düşündüğünüz üçüncü bir disk'e işletim sistemi kurun. Tabi işletim sistemi kurulu olmayan ikinci diskinize de işletim sistemi kurabilirsiniz. Ama dosyalarınız ve sistem düzeniniz bozulmasın diye söyledim. Yedek alırken sıkıntı çıkmasın diye.

Farklı bir diske işletim sistemi kurup sorunun çözülüp çözülmediğine bakın. Biliyorum herkeste bu imkan olmuyor ama zaten yapılacak bir çok şeyi denemişsiniz. Mümkünsü dediğimi de yapmaya çalışın.

Kolay gelsin.

• Yardım için teşekkürler 2. Diske işletim sistemi kurup denerim sonucu paylaşırım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Malesef HDD kurunca da aynısı oluyor değişen bişey olmadı.
    anakartta 3 özellik var, eco mode / standart mode / oc genie 2
    performans açısından dolayı oc genie 2 kullanıyordum işimi görüyordu.
    şuanda eco moda döndüm işlemciye yük binmedikçe düşük frekansta çalıştırıyor ne kadar güç gerekliyse o kadar hızlandırıyor.
    ufak tefek program falan çalıştırıyor, yalnız oyunlarda sıkıntılı.
    sanırım bu problem ya cpu yada anakart sorunsalı, işlemci ve anakart modelim eski ve ben büyük ihtimalle bu sorunu çözemicem :)
    en kısa zamanda yenisini almayı düşünüyorum.
    varsa alternatif bir yol deneyebilirim, yardım için tekrar teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi q9a2 -- 11 Haziran 2018; 18:33:26 >
  • q9a2 Q kullanıcısına yanıt
    Eskiyen parçalarınız demek ki fazla yükü kaldırmıyor yada dediğiniz gibi içlerinden biri sorunlu.

Pek yardım edemedik.

Kolay gelsin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • HWinfo ve aidata ile sıcaklık derecelerine bakıyorum, şöyle ki;
    PC 0,77 ghz indiğinde reset atıp hemen sıcaklık göstergelerine bakıyorum bu iki program ile, sıcaklıklar 70-80c den yavaş yavaş aşağı düşüyor.

sanırım ani sıcaklık yükselmesi var birden tavan yapıyor ama normalde CPU / CPU Diyot / Anakart sıcaklıkları bilgisayar boşta 35 dereceyi geçmiyor bu üçü yük altında da 55c den yukarı çıkmazdı.

Ani yükselme sadece CPU diyot'ta oluyor CPU sıcaklığı normal ama CPU diyot uzaya roket gönderiyor diyebilirim :)
    nedir bu CPU diyot olayı bilen var mıdır?

videohttps://youtu.be/0_cLK_cxaEc

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi q9a2 -- 12 Haziran 2018; 21:38:52 >
  • Yok mu expert yardımcı olacak :)

Sıkıntı hala devam ediyor.

• Hocam MSI'in o 970A serisi anakartlarında VRM'ler anlık olarak çok ısındığı için özellikle 125w TDP değeri olan işlemcilerde, bu sorunu yaşayanlar oldu.
    VRM Resim: 0,77 ghz sorunu. (cpu diyot ısınması)Burada 970A G43 modelinin VRM leri
    G45'de de aynı şekildeler

970A G46'da bunun üzerine pasif soğutucular yerleştirerek bir "hotfix" yapıyorlar. En azından sorunu çözüyor Resim: 0,77 ghz sorunu. (cpu diyot ısınması)

Daha önce G45'de bu sorunu yaşayan birisinin MSI ile iletişime geçerek G45'inin yerine G46 verdiklerini biliyorum ama tabiki bu garanti kapsamında olduğu vakit geçerli olur sanırım.

Onun dışında büyük ihtimalle VRM'lerinin üzerine soğuk hava üflerseniz (kasanın yan kapağını açarsanız filan) hava akımı olması gerekenden daha iyi bir seviyede olursa bu konudaki sıkıntıyı aşabilirsiniz diye düşünüyorum.

Bir de 1.11 (2012.10.18) versiyon BIOS'a downgrade edip bu sorunu aşan biri de vardı. Bilmiyorum downgrade ederek denemek isterseniz bir şey kaybetmezsiniz diye düşünüyorum.

MSI ingilizce forumda 970a g45 üzerinde bu CPU throttlingle ve downclockla alakalı dünya konu var hepsi de benzer şikayetler.

Edit: Downgrade değil, 1.11 den hiç yukarı çıkmamıştı. Downgrade imkanı olmayabilir veya çok riskli olabilir. Biraz bakındım internette bulamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KciD -- 29 Temmuz 2018; 2:26:21 >

• Zalman z12 plus kasam var altta fan var kasada açık ancak power kasanın üstünde değil altta olduğu için alt fan pek etkili olmuyor son zamanda egzoz fanı da bozulmuştu kasa açık kullanıyorum.

Bu vrm olayını öğrendiğim iyi oldu en kısa zamanda bir çözüm yolu bulmam lazım hava üfleme vs..

Eğer gene düzelmezse mecburen anakart işlemci ram değiştirecem.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-8F8C06FEC

Bu mesaj silindi.
    Hocam pc de herhangi bir uygulama sıkıntısı yok çok şeyler denedim.

Anakarttan oc moda alıp 3,6 da kullandım aylarca bşr an elektirip gitmiş gelmiş pc açılmamış arkadan fişini çıkartıp taktık cızırt etti pc açıldı o gün bu gündür pc bu halde işlemciye yük binince mhz düşüyor.

Yabancı bir forumda da 4+1 phase anakart olduğu için gerekenden fazla cpu voltajı kullanıyorsun demiş ama alakası yok daha önce çalışan pc şimdi ne oldu da bu hale geldi onu çözmeye çalışıyorum.

Durduk yere dolar fırlamışken parça da almak istemiyorum.

1050 ti ekran kartını bu bileşenler besliyor yetiyordu bana ama işte bu sıkıntı çıktığından beri sadece film :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam buna benzeyen bir problemi, sistemlerin uzaktan yakından alakası olmasa da, çok yakın bir arkadaşım b350 çipset anakart ryzen 1600 işlemcisiyle yaşadı. İşlemci voltajını düşürmediği zaman işlemci ne zaman yük altına girse kendini downclock yapıyordu. Doğal olarak o da voltajı düşük tutuyordu ama bu sefer OC yapamıyordu. Seviyordu hız aşırtmayı. Anakartını değiştirdi sonra tabi sistem yeni olduğu için Vatandan (Vatandan almıştı anakartı) b350 anakartının sorunlu olduğunu söyleyerek para iadesi aldı ve yeni x470 çipset anakart aldı. Şuan bir sorunu yok.
  • 1,4.5-1,5v arası çalılıyor işlemci Phenom x6 1090t kaç voltajda 3,2 ghz de stabil çalışır ve bois ayarları nasıl olmalı sorusu doğdu şimdi :)
    Valla uğraşa uğraşa şuan için sorunun anakartta olduğunu anladım gibi tabi buna test ve vrm soğutması netice getirecek.
    Öncelikle kasayı ayarlamam ve iyi bir egzoz fan takmam lazım hava sirkülasyonu belki bu işi çözer.
    Ayrıca hatırladığım kadarıyla resimde gösterilen yerde soğutucu blok vardı diye hatırlıyorum eve geçtiğimde resimle detaylandırırım.
    Oraları temizleyip, anakartta 2 yer vardı macunlar kurumuş oraları bile yenilemiştim.
    Şimdi elden tekrar geçirecem teşekkürler bilgi için.
    Sağlam egzoz fan tavsiyen var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi q9a2 -- 29 Temmuz 2018; 4:17:53 >
  • Hocam egzoz olarak ben Akasa Viper kullanıyorum kasamda 2 üstte 1 arkada var gerçekten çok kaliteliler. Önceden ucuzdu ben aldığım sıralar lakin şuan hepsiburadada 76 TL tanesi tabi böyle olunca biraz daha ucuz bir alternatife yönelmek gerekebilir.
  • Update: Hocam şöyle bir şey de var bakarsınız
    https://www.youtube.com/watch?v=T20YIimV8vY
  • çözüm yolu güzel fakat bu sorun bende daha önceden olmuyordu elektiriklerin gidip gelmesiyle alakalı bir sorun.
    bu arada tüm fanlar devrede kasayı kapattım sıcaklık normal işlemci voltajını düşürdüm gene aynı problem devam ediyor.

vrm bulunduğu kısım g43 modelinde yokmuş fakat g45 ve g46 da vrm için blok mevcut.
    egzoz fan ve üst fanın tam altında 2 fanda max ayarda çalışıyor.

şahsi düşüncem bu vrm ler faz mı ne deniyorsa artık :)
    onlardan birinin bozulmuş olması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi q9a2 -- 30 Temmuz 2018; 0:43:53 >

• Hocam BIOS'dan Vcore'u 1.30v civarına çekip turbo boost'u kapamayı denediniz mi? Turbo boost olmadan 1.30v de stok olarak çalışıyormuş 1090t. O şekilde de yük altına girdiğinde düşme oluyor mu bir bakın bence
  • 1.424 yapmıştım vcore yi ama turbo boost kapatmamıştım.
    en kısa zamanda denerim 1.4 altına düşürüp turboyu kapatırım.

bunlar zaten en son ihtimaller eğer gene olmazsa anakartın bozuk olduğuna kanaat getirecem :)
    biraz önce gene söktüm vrm ler + vrm lerin bulunduğu kasanın kısmı bayağı sıcaktı muhtelemen anakartın ömrü bitmek üzere.
    7 yılı geçti bu kasayı toplayalı amd fx bile çıkmamıştı o zamanlar :)

anakart + ram + cpu değişim zamanı geldi sanırım :)
  • Hocam siz bir voltajı 1.30'a çekip deneyin sonuçları yazın buraya o da olmazsa ondan sonra bakarız yine :D siz yeterki feedback verin çözülür bu da. Çözülmese bile daha denenecek yöntemler ortaya çıkar :D
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.