Şimdi Ara

NECİP FAZIL

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.552
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • NECİP FAZIL KDR İYİ YAZAN YAZARLAR KİMLER SİZCE

• NAZIM HİKMET
  • MEMLEKETİMİ SEVİYORUM

Memleketimi seviyorum :
    Çınarlarında kolan vurdum, hapisanelerinde yattım.
    Hiçbir şey gidermez iç sıkıntımı
    memleketimin şarkıları ve tütünü gibi.

Memleketim :
    Bedreddin, Sinan, Yunus Emre ve Sakarya,
    kurşun kubbeler ve fabrika bacaları
    benim o kendi kendinden bile gizleyerek
    sarkık bıyıkları altından gülen halkımın eseridir.

Memleketim.
    Memleketim ne kadar geniş :
    dolaşmakla bitmez, tükenmez gibi geliyor insana.
    Edirne, İzmir, Ulukışla, Maraş, Trabzon, Erzurum.
    Erzurum yaylasını yalnız türkülerinden tanıyorum
    ve güneye
    pamuk işleyenlere gitmek için
    Toroslardan bir kerre olsun geçemedim diye
    utanıyorum.

Memleketim :
    develer, tren, Ford arabaları ve hasta eşekler,
    kavak
    söğüt
    ve kırmızı toprak.

Memleketim.
    Çam ormanlarını, en tatlı suları ve dağ başı göllerini seven
    alabalık
    ve onun yarım kiloluğu
    pulsuz, gümüş derisinde kızıltılarla
    Bolu'nun Abant gölünde yüzer.

Memleketim :
    Ankara ovasında keçiler :
    kumral, ipekli, uzun kürklerin pırıldaması.
    Yağlı, ağır fındığı Giresun'un.
    Al yanaklı mis gibi kokan Amasya elması,
    zeytin
    incir
    kavun
    ve renk renk
    salkım salkım üzümler
    ve sonra karasaban
    ve sonra kara sığır
    ve sonra : ileri, güzel, iyi
    her şeyi
    hayran bir çocuk sevinciyle kabule hazır
    çalışkan, namuslu, yiğit insanlarım
    yarı aç, yarı tok
    yarı esir...

• quote:

Orjinalden alıntı: Jean-Paul Belmondo

NAZIM HİKMET

Hani şu Rusya'ya kaçan, kendi milletine söven, Türk vatandaşı bile olmayan ve Rusya'da ölen kişi mi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: StranGe_PassenGer

quote:

NAZIM HİKMET

Hani şu Rusya'ya kaçan, kendi milletine söven, Türk vatandaşı bile olmayan ve Rusya'da ölen kişi mi?

Nerde kendi milletine sövmüş şerefsizlik yapma...

Necip Fazıl....
    Hani şu şeriatçı yobaz... Türkiye'yi İrana çevirmek isteyen
    İBDA-C terör örgütünün fikir babası Necip fazıl... o dimi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jean-Paul Belmondo -- 5 Kasım 2006; 19:56:01 >

• quote:

quote:

NAZIM HİKMET

arkadaş şairliğinden bahsediyor kişiliğinden değil.
    yalnız kişiliği için de bunları söylemek doğru olmaz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: tapdk

quote:

quote:

NAZIM HİKMET

arkadaş şairliğinden bahsediyor kişiliğinden değil.
    yalnız kişiliği için de bunları söylemek doğru olmaz.

Sanat sanat içindir diyorsanız bu dedikleriniz doğru.Aslında bu iş siyasi görüşle ilgili değil sadece.Açıp okuyun, askere gitmemek için Moskova'ya kaçmıştır.Bunda doğru olmayan nedir?Kaynak göstermeye gerek duymuyorum.Eminim onlarcasını bulursunuz googledan.

Marx'a saygı duyarım, Nazım'a duymam.Kaçmıştır ve sözvmüştür çünkü kendi vatanına.Bunu kendi fikri yapısında olanlar da kabul eder.Hatta savunma olarak da"vatanını görmek istediği gibi, hayal ettiği gibi olmadığından yerden yere vurmuştur" gibi saçma sapan baheneler üretmişlerdir.

Necip FAzıl'da yılarca hapiste yatmıştır.O niye kaçmadı?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Necip Uysal
    10 yıl önce açıldı
    Hamza Hamzaoğlu Efsanemizdir
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

NAZIM HİKMET

İYİ dedik kötü değil...
  • necip fazılın aldırma adlı şiiri mükemmel ötekisi
  • Üstad kadar kelimeleri yerinde kullanan ve yazan baska biri yok... Ruhu şad olsun...
  • O insanların ülkeden kaçma çok daha farklı anlamlar içeriyor. İşi sol/sağ, Müslüman/diğerleri (hassasiyetten bahsediyorum) bağlamında düşünmemek gerek. Bir aydın ülkesine sövüyorsa aslında ülkeyi yönetenlere ve değişmeyen zihniyetlere sövüyordur. Buna da hepimizin sövmeye hakkı var.
    Aynı şekilde ülkeden kaçmaya çalışırkan devletin kiraladığı adamca öldürülen Sabahattin Ali de var. Garibimin hayatı hapislerde geçmişti. Ne söylese, ne yapsa insanların hapse tıkıldığı bir devirden bahsediyoruz. Rahat değildi o insanlar. Bu gün de dışlanmanın ötesinde hedef gösterilen insanlar oluyor. Memleketini sevmediğini söylemek işi başka bir kulvara saptırmak olur.

cici_cigo
    "Yazarlık" boyutunu soruyorsan Necip Fazıl'ın fikri kitapları, tiyatro ve hikaye tarzındaki kurguları şiirinden -bence- daha faik bir konumdadır. Şiiri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Şekli ve üslubu zorlamamıştır Necip Fazıl. Yani şiirindeki derinlik ifadedeki çarpıcılığa her zaman ulaşamamıştır. Ben şiiri biraz da böyle hissetmek istiyorum. Kolay bir şiiri var devrine göre. Kolaya kaçmak için kendine göre özrü de var. Ne yazsa okunuyor çünkü. İdeolojisinden çok Necip Fazıl'ın şiirini sıradanlaştıran da hece tutkusu olmuştur.

Benzer şekilde Nazım Hikmet'te bakarsak şiir gücü elbette Necip Fazıl'dan daha yüksek. Fakat o da ideolojiyi şiire "konu" yaparak şiirin aşkınlığını sekteye uğratmıştır. Nazım Hikmet'i ben, şiirlerinden parça parça güzelliklerle birlikte hissediyorum. Nazım Hikmet'in "şair" olarak önemli bir yönü de her türlü duygu ve düşüncenin ifade kalıbı olarak şiiri tercih etmesidir. Bu ise dünyayı şiir gözüyle görme anlamı taşıdığı için -bir çok şiirinde çuvallasa bile- saygıyı hak eden bir kendini şiire adama güdüsüdür.

Özet olarak
    Necip Fazıl'ın nesri ve duruşu şiirinden daha fazla bana sesleniyor. Nazım Hikmet'in şair yönü daha güçlüdür.

Hem yazar hem şair olarak daha çok ürün veren kim diye sorarsan aklıma ilk Attila İlhan geliyor. Cemil Meriç'in nesri, Turgut Uyar'ın şiiri ve Tanpınar'ın her şeyi diğer söyleyebileceklerim.

Dediğim gibi topik açarken ne istendiğini bilmek de gerekiyor. Necip Fazıl-Nazım Hikmet polemikleri belki elli senedir yapılıyor. Edebiyatı futbol taraftarlığına çevirmemek gerekiyor.
    Bunun bir faydası yok.
    Herkesin üstün gördüğü yazarlar şairler var onları vurgulasınlar daha iyi olur.

• quote:

Orjinalden alıntı: jamesjoice

O insanların ülkeden kaçma çok daha farklı anlamlar içeriyor. İşi sol/sağ, Müslüman/diğerleri (hassasiyetten bahsediyorum) bağlamında düşünmemek gerek. Bir aydın ülkesine sövüyorsa aslında ülkeyi yönetenlere ve değişmeyen zihniyetlere sövüyordur. Buna da hepimizin sövmeye hakkı var.
    Aynı şekilde ülkeden kaçmaya çalışırkan devletin kiraladığı adamca öldürülen Sabahattin Ali de var. Garibimin hayatı hapislerde geçmişti. Ne söylese, ne yapsa insanların hapse tıkıldığı bir devirden bahsediyoruz. Rahat değildi o insanlar. Bu gün de dışlanmanın ötesinde hedef gösterilen insanlar oluyor. Memleketini sevmediğini söylemek işi başka bir kulvara saptırmak olur.

cici_cigo
    "Yazarlık" boyutunu soruyorsan Necip Fazıl'ın fikri kitapları, tiyatro ve hikaye tarzındaki kurguları şiirinden -bence- daha faik bir konumdadır. Şiiri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Şekli ve üslubu zorlamamıştır Necip Fazıl. Yani şiirindeki derinlik ifadedeki çarpıcılığa her zaman ulaşamamıştır. Ben şiiri biraz da böyle hissetmek istiyorum. Kolay bir şiiri var devrine göre. Kolaya kaçmak için kendine göre özrü de var. Ne yazsa okunuyor çünkü. İdeolojisinden çok Necip Fazıl'ın şiirini sıradanlaştıran da hece tutkusu olmuştur.

Benzer şekilde Nazım Hikmet'te bakarsak şiir gücü elbette Necip Fazıl'dan daha yüksek. Fakat o da ideolojiyi şiire "konu" yaparak şiirin aşkınlığını sekteye uğratmıştır. Nazım Hikmet'i ben, şiirlerinden parça parça güzelliklerle birlikte hissediyorum. Nazım Hikmet'in "şair" olarak önemli bir yönü de her türlü duygu ve düşüncenin ifade kalıbı olarak şiiri tercih etmesidir. Bu ise dünyayı şiir gözüyle görme anlamı taşıdığı için -bir çok şiirinde çuvallasa bile- saygıyı hak eden bir kendini şiire adama güdüsüdür.

Özet olarak
    Necip Fazıl'ın nesri ve duruşu şiirinden daha fazla bana sesleniyor. Nazım Hikmet'in şair yönü daha güçlüdür.

Hem yazar hem şair olarak daha çok ürün veren kim diye sorarsan aklıma ilk Attila İlhan geliyor. Cemil Meriç'in nesri, Turgut Uyar'ın şiiri ve Tanpınar'ın her şeyi diğer söyleyebileceklerim.

Dediğim gibi topik açarken ne istendiğini bilmek de gerekiyor. Necip Fazıl-Nazım Hikmet polemikleri belki elli senedir yapılıyor. Edebiyatı futbol taraftarlığına çevirmemek gerekiyor.
    Bunun bir faydası yok.
    Herkesin üstün gördüğü yazarlar şairler var onları vurgulasınlar daha iyi olur.

ben tek geçerim üstadı

• eee lazım epeydir üstadımız yok.
  • illaki necip fazil üstad..
  • Necip Fazıl'ın üstüne tanımam
  • Tabiki necip fazıl derim bu soruya, kendisine 1980 yılında 1980 yilinda sultan-us suara unvani verilmiştir (sairlerin sultani)

KAFİYE

ne diye
    bu şuna
    şu buna
    kafiye?
    başa taş
    aşa yaş
    Hey'e ney
    tuhaf şey

kafiye
    mantığı
    o mantık
    hediye
    sandığı
    bu sandık!
    o mantık
    bu sandık-
    ta sandık
    ve yandık
    ne yandık

hendese
    kümese
    tıkılmak
    hadise
    kırkayak
    adese
    oyuncak
    vesvese
    gökbayrak
    ölümse
    gel dese
    tak tak tak
    mu-hak-kak

sorular
    sordular
    neden çok
    nasıl yok
    niçin var

sanatsız
    papağan
    neden çok
    ve atsız
    kahraman
    niçin yok

çok ve yok
    yok ve çok
    aç ve tok
    tok ve aç
    tut ve kaç
    saklambaç

neden çok
    nasıl yok
    niçin var

niçin'i
    boğarken
    piçini
    yatakta
    bastılar
    şafakta
    astılar

ve derken
    nasıl yok
    niçin var

bir varmış
    bir yokmuş
    karamış
    ve kokmuş
    dünyamız
    rüyamız
    kapkara
    manzara
    gebeler
    döşeksiz
    ebeler
    isteksiz
    kubbeler
    desteksiz
    habbeler
    süreksiz
    türbeler
    meleksiz
    tövbeler
    gerçeksiz
    cübbeler
    yüreksiz
    cezbeler
    şimşeksiz
    izbeler
    emeksiz
    heybeler
    ekmeksiz

kafiye
    hikaye
    dava tek
    ölmemek
    peygamber
    ne haber
    bir batan
    var vatan
    kandil loş
    ocak boş
    ve dağ dağ
    elveda!

gitme kal
    nefes al
    emir tez
    bekletmez
    ve O nur
    bulunur
    işte iz
    geliniz
    toprak post
    ALLAH DOST...

• quote:

quote:

NAZIM HİKMET

ta kendisi
  • KADER BEYAZ KAĞIDA SÜTLE YAZILMIŞ YAZI
    ELİNDEYSE GEL SIYIR BEYAZDAN BEYAZI
    NECİP FAZIL KISAKÜREK
  • yalnız necip fazıl'ın ilk dönemdeki şiirleri başarılıdır bence (kaldırımlar, dönemeç vb), daha sonra dine yönelerek şiiri güzel söz söylemek için değil tebliğ ve irşad görevini yerine getirmek üzere yazmıştır.
    bu yüzden sanatsal anlamda bir başarı yoktur.

Dönemeç

Bir gündü, hava ılık
    Ve cadde kalabalık

Bir kadın sapıverdi önümden dönemece;
    Yalnız bir endam gördüm, arkasından, ipince.
    Ve görmeden sevdiğim, işte bu kadın dedim,
    Çarpıldım sendeledim.

Bir gündü mevsim bayat
    Ve esnemekte hayat.....
    Dönemeçten bir tabut çıktı ve üç beş adam;
    Yalnız bir ahenk sezdim, çerçevede bir endam.
    Ve tabutta, incecik, o kadın var, anladım;
    Bir köşede ağladım.....

Necip Fazıl Kısakürek
  • quote:

Necip Fazıl....
    Hani şu şeriatçı yobaz... Türkiye'yi İrana çevirmek isteyen
    İBDA-C terör örgütünün fikir babası Necip fazıl... o dimi?

Sana söylenecek çok şey var fakat zaten bulmuşsun cazanı
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.