Şimdi Ara

Neden Açık Kaynak Kodlu Yazılımları Tercih Etmeliyiz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
2
Favori
1.440
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu konu Linux tarafına daha yakın olduğu için konuyu buraya açtım.
    Öncelikle Windows tarafına bakmalıyız. Yeni bir Windows kurdunuz ve bu Windows da Windows 10 olsun. Programlarınızı, sürücülerinizi kurdunuz ve yepyeni, tertemiz bir sisteminiz oldu. 2-3 gün sonra Ayarlar'dan uygulamalara girdiniz ve bir sürü uygulamanın, oyunun kendiliğinden bilgisayara yüklendiğini gördünüz. Hatta ve hatta bir sürü Microsoft uygulaması gördünüz ve bu Microsoft'un uygulamalarına hiçbir şekilde normal yollarla bilgisayarınızdan kaldıramıyorsunuz. Kaldırabildiklerinizi kaldırdığınızı düşünelim. Bu sefer de ansızın güncellemelerin başladığını gördünüz. Ardından Hizmetler'e baktınız ve sistemde bir sürü Microsoft ile ilgili gerekli veya gereksiz hizmetler olduğunu gördünüz.
    Bunun çözümü nedir, ne değildir? Açık kaynak kodlu yazılımların ne demek olduğuna bakmamız lazım aslında. En basit anlamıyla yazılımın kaynak kodlarını görebilmenizdir. "Bu bana ne gibi bir fayda sağlayacak?" diyebilirsiniz. Çünkü siz kaynak kodlarını okumayı bilmiyorsunuz, ben de bilmiyorum. Ama bunu okuyan uzman kullanıcılar olacaktır. Ayrıca kaynak kodlar, daha fazla kullanıcının elinden geçtiği için güvenlik açıkları daha az olacaktır. Böylece herhangi bir kurumun ya da şahısın güvenlik açıklarını kullanma ihtimali de azalacaktır. Açık kaynak kodlu yazılımlara örnekler verebiliriz. Linux dağıtımları, açık kodlu işletim sistemidir. Windows ve macOS, kapalı kaynak kodlu işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu yazılımlara; Mozilla Firefox, GIMP, LibreOffice örnek verilebilir.
    Kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerinin açık kaynak kodlu alternatifleri:
    Video oynatıcı olarak VLC media player kullanılabilir.
    İnternet tarayıcı olarak Mozilla Firefox, Chromium ve Brave kullanılabilir. Burada Google Chrome'un bir kötü tarafından bahsedeceğim. YouTube'dan video indirmek için Google Chrome'un eklenti mağazasında bir eklenti bulamazsınız. Çünkü Google bunu anladığım kadarıyla istemiyor ve engelliyor. Ama Mozilla Firefox'da böyle bir şey mümkün.
    WinRAR yerine 7-Zip kullanılabilir.
    Adobe Photoshop yerine GIMP kullanılabilir.
    CCleaner yerine BleachBit kullanılabilir. Hatta ekleme yapmak istiyorum. CCleaner'in zararlı yazılımlı sürümü vardı. O ara ben Linux Mint kullanıyordum. CCleaner'in Linux sürümü olmayınca alternatiflere baktım. BleachBit kullandım. Ucuz kurtuldum yani. Bir de güncellemeleri hemen yükleyen birisiyim.
    Windows'un alternatifi Linux dağıtımları.
    Microsoft Office'ın alternatifi LibreOffice'dır. Ancak Microsoft Office'ın dosya uzantısını kullanan dosyayı LibreOffice ile açabilirsiniz. Ama LibreOffice'ın uzantısını kullanan bir dosyayı Microsoft Office ile açmaya çalışınca bir hata ile karşılaşabilirsiniz. Burada Microsoft'un tekel durumunu nasıl kötüye kullandığını görebilirsiniz.
    E-posta programı olarak Thunderbird kullanabilirsiniz.
    Adobe Illustrator CC'nin alternatifi Inkscape'dir.
    Daha bir sürü alternatif mevcut. Söylerseniz ekleriz.
    Özgür yazılım nedir? Özgür yazılımın tanımı, bu bağlantıda açıklanmıştır:https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.tr.html
    Linux dağıtımlarına bakalım. Linux Mint, Manjaro, Debian, Ubuntu, Antergos Linux dağıtımlarından bazılarıdır. Yeni kullanıcıysanız Linux Mint ya da Ubuntu kullanabilirsiniz. Ancak bu saydığım dağıtımlardan diğerleri de o kadar zor değildir.
    Linux Mint:https://linuxmint.com/
    Manjaro:https://manjaro.org/
    Debian:https://www.debian.org/index.tr.html
    Ubuntu:https://www.ubuntu.com/
    Antergos:https://antergos.com/
    Debian'ın sitesi biraz karışıktır. Ama bu Debian'dan uzaklaşmanıza bir neden olmasın. Debian, en eski Linux dağıtımlarından bir tanesidir.
    Linux dağıtımlarında masaüstü ortamları vardır. GNOME, MATE, KDE, Xfce, Cinnamon ve LXDE bunlardan bazılarıdır. Tercihinize göre değişir.
    GNOME:http://www.gnome.org.tr/
    MATE:https://mate-desktop.org/tr/
    KDE:https://www.kde.org/
    Xfce:https://xfce.org/
    Cinnamon: -
    LXDE:https://lxde.org/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türkçesever -- 30 Ocak 2018; 15:8:32 >

• merhaba
    sana hem muhalefet hemde destek içeren eklemeler yapayım

öncelikle mikropsoft un sözleşmesi içerisinde veya bir yazılım alındığında yazılımcı firma tarafından kullanıcının bilgisi veya onayı olmadan birşeyler yükleme veya yükletme yetkisi yok. siz bu tür bir sözleşme metni bile imzalasanız mahkemeler kullanıcı tarafına geri dönüş yapar. Örnek olması açısından geçenlerdeki malum tlf markasının eski modellerine habersizce yavaşlatma uygulaması gibi... ama burda karşımızda bahsi geçen firma o kadar dürüst firma değil. misal.. xp zamanın da dava açıldı. 2 duruşması yapıldı sonrası kayboldu. dava sebebi ise firmanın kullanıcı bilgisi dışında erişim yapılıyor olması.. şimdi bu dava ne oldu nasıl sonuçlandı belirsiz.. çünkü dava düştü...
    ve kısa süre sonra da kurucu ve baş yazılımcı zorunlu emekliliğe ayrıldı.

ilk kurulum esnasında senin bahsettiğin servis ve yazılımlara ait bir bilgi ve onay kısmı zaten yok
    kişiler o metni baştan sonra okusa da sonuç değişmez. bahsettiğin uygulamalar dan da son kullanıcı diye adlandırdığımız ne aldığını veya neyi alıp kullandığını bilmeyen kullanıcılar açısından da o tür şeylerin çok önemi yok.. taki kullandığı windows çok aşırı yavaşlayıp sonra format attırmasına rağmen hızlanmamasının suçunu teknik servis firmasının dolandırıcılığı ile suçlaması ile sonuçlanması ile...

win 8 in satış ve tanıtım lansmanı yapılmadan elime iso geçti... daha da eskisinden bahsedeyim.. win3.1 ve sonrasındaki 3.11 ve win95 in disketlerini ülkemizde ilk kullananlardan biri idim. çünkü arkadaşım Almanya dan bu disketleri bir şekilde alıyor idi.. malum firma lansman öncesi hem teknik kontrol hemde satış öncesi ücretsiz reklam tanıtımları için bu disket leri paylaşıyor idi. ben çok uzun süre base memory e win3.1 nasıl yüklerim diye çok uğraştım ama olmadı maalesef... mutlaka adam gerçek ram istiyor idi .. hey gidi günler heyyyy...

neyse win8 i kurma sebebim de yeni aldığım 1. nesil 650 serisi işlemcide win7 nin sürekli crash olması idi.. akabinde win8 i malum yollardan sağlayıp kurduğumda makinem canlandı... ve eski hrdware in hızını tanıyamadım.. lansman sonrasında update paketleri gelmeye başladıkça sistem yavaşladı.. format filan kafi gelmeyince ssd ye geçtim ama yok.. bir süre sonra yine...
    sonra xeon a geçtim.. ve durum yine aynı. 1 yıldır update filan yapmıyorum. ve register da kayıtlı tüm planlanmış işlemleri silmeme rağmen hala arka planda durduk yere kendi kendine çalışan bir disk ve servisler var... boşta iş yapmayan makine de sürekli bir internet veri akışı var... nereye niçin belli değil.

windows un tüm evrimini nt serileri de dahil azçok bilen biriyim. 97 de slackware ile aynı dönemde sco ile de unix leri tanıdım. kurulum ve destek verdiğimiz.. windows a geçmeden önceki muhasebe yazılımları risk işlemcili makinelerde idi.. dolayısı ile de az çok onları da gördüm...
    klasik dinazor fosili bildiğin...
    o tarih de bile unix özellikle huge veri işlemede ibm ile kavga ediyor idi... ibm in mainframe leri bazı konularda öne çıkıyor iken... as400 ler yere göğe sığmıyor idi...sco ve diğer unix ler ise ülkemizde iski başka olmak üzere büyük datalarda bulunuyor ve bireysel çabalar ile hayatını devam ettiriyor idi... ister istemez maliyet de fazla idi

malum firma eğitim kurumları reklamlar.. eğitim kurumlarına parasal yardımlar derken..... insanımızda tembellik zaten en büyük sorun olduğu için.. mouse ile sürükle bırakı marifet ve beceri sayıyorlardı.
    benzer sorun mssql ile oracle ile devam ediyor olsa bile çok lu lokasyon ve anlık oturum sayısı gündem olduğun mssql maalesef gaz kaçırdığını birçok büyük firma anlamış durumda. ama iş işten geçti...

son kullanıcı açısından windows büyük bir başarı sağlıyor ve devam da ediyor. win8 ile başlat butonunu kaldırarak nabız yokladı... ilgi odağını ve dikkatleri çekti.. itirazlar zaten beklenen ve istenen sonuç idi..
    metro arabirimi...
    yazılımcı olmayanlar tabiki bilmez.. ister vbasic ister dotnet diye tanımlasınlar.. kodların kaynağı önemli değil.. grafik destekli bir listbox ile grid in birleşimi... vede orda önünüze gelen bir menü var.. görse olarak ilk planda hoş...ama orda birşeyi çalıştırdığınızda karşınıza klasik soğuk windows beyaz rengi ve klasik tipi geri geliyor. yani kep düştü kel gözüktü... ama hani reklam ve tanıtımlarda çok özel bir yenilik gibi sundukları başlat menüsü ve metro listesi... ondan bahsediyom

peki kimler neler yaptı...
    xp zamanında insanlar kullandıkları ekran yapısından sıkıldı.. kimisi dll içine gömülü iconları değiştirmek.. yazıları değiştirmek... veya rainmeter gibi yazılımlar ile görsellikler ve özellikler kattı ki hala rainmeter bir hit dir... yani bireysel çalışmalar ve emekler...

bir dönem internet de bir adamın sitesinde gerçek bir 3d masaüstü çalışmasını gördüm.. eleman denklerler geliştirerek anime dosya listeleri ve gruplandırmaları.. sanki sepete atar gibi... veya masaüstüne iskanbil kartları sıralar gibi yapılar sergiliyor idi.. yani vardı bireysel çalışmalar.. sonra adam ve yazılımı kayboldu.. sitesinden o tür paylaşımları ve çalışmaları kaldırmış...

bu dönemde Linus veya beraberindekiler boş durmadı ama çok da ilgi göremedi
    evet şuan ki 10 kadar farklı masaüstü çalışmaları oldukça başarılı olsa bile yetersiz. bireysel çalışmalar ile sizde eklemeler yapıyorsunuz. yapabilrisiniz
    geçen ben conky de elemanın yaptığı hazırladığı değerleri değiştirdim... hadi yiyor ise siz win7 ile gelen status bardaki simge ve pluginlerde yapın bunları... bir saat yerleştiriyorsunuz sağ tarafa min %1 cpu yerrrrr... linux kurdum... ekranda 3 conky var.. compiz var 2 monitör ile... toplam cpu harcaması %1 değil.
    neden ?
    arka planda başkası çin çalışan servis ve programların olmayışı olabilir mi ?
    KESİNLİKLE....

şimdi peki insanlar neden linux kullanmıyor ?
    veya host maksadı ile linux den vaz geçemez iken desktop olarak neden linux tercih etmiyor....
    ben kendi tecrübemi ve hala da inat ettiğim konuları paylaşayım.. burdaki bu konuyu okuma lutfunda bulunan Linux adminler sorunlarımıza paylaşımcı olsunlar..

2 monitör... bunun için gerekli kodu netde bulmak ve ona göre ayarlamak 1 günümü aldı... tabiki linux kaynak ve paylaşım yerlerini bilmemek de var ama asıl sorun o değil.. neden gui ler içinde çözüm yok ? 2 monitör ile ilgili başka sorunlarımda var ama ayrı başlık
    5.1 ses kartı testi ve 5+1 speaker kontrolü..... ilk yüklediğimde film sesleri nerdeyse çıkmıyor idi.. driver lar yüklü gibi ama RT chipset olarak değil onboard olarak tanımlıyorlar. dolayısı ile kullandığım speaker yapılandırmasını yapamadım... windows da hani yapıldığı gibi...
    MFP... bu apayrı bir sorun.. içinde ticari yaklaşım olduğu gibi.. malum firmanın üreticlere baskısı da var... son kullanıcıların bu konuda yeterli baskı ve taleplerinin olmayışı da... bireysel olarak Arch seven biriyim.. nedenini de bilmiyom... suse tamamen kde ye geçmese idi o benim ilk denemelerimden idi ama kde... işte çok soğuk bir ekran...
    son kullanıcıların hem ellerindeki tlf hemde evlerindeki cihazlar.. hemde güncel iletişim yazılımlarının çok geç olarak linux e girmesi... bu kısımda bireysel çalışmalar ve herkesin ekmek peşinde koşarken vakit ayıramaması... linux tamamen ücretsiz denmesi ve insanların linux üzerinde yazılım ve destek ekiplerine para ödemek istememeleri.. sırası ile gider ve uzar.

linux bir masaüstü dağıtımı olarak evet ücretsiz.... çoğu programlarda ücretsiz... ama o programı yazan geliştirenler geçimlerini nasıl sağlayacak ?

çok şey istiyorum... hem 40 kuruş.. hem şöför mahalli.. hemde köyde dur teyzemin elini öpecem.... yok öyle....

paylaşım ve paylaşımcıların artması... son kullanıcı kısmına hem destek hemde tanıtım kısmına ağırlık verilmesi... yapılan çalışma ve yazılımlarda ilk hedefin son kullanıcı düşünülerek yapılması ve paylaşılması dileği ile...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosuntosun -- 30 Ocak 2018; 9:48:42 >

• tosuntosun T kullanıcısına yanıt
    Metindeki hataları düzelteceğim şimdi. Yanlış bilgilendirme olmasın. Teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türkçesever -- 30 Ocak 2018; 15:7:14 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.