Şimdi Ara

Neden hala CRT monitör tercih edilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
56
Cevap
0
Favori
2.202
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • forumda ve çevremde gördüğüm kadariyla herkesi bir LCD monitör alalım hevesi sarmış durumda. açıkçası günümüzde bile hala, yer sıkıntısı ve şıklık gibi bir problemi olmayan, ve bilgisayari film için değil de oyun/genel günlük işler-ofis işleri için kullanacaklarin CRT den şaşmaması gerektiğini düşünüyorum. CRT nin LCD ye göre avantaj ve dezavantajlarini bilgim ölçüsünde aşağıda sıralayacağım, lütfen ekleme yapmak isteyenler görüşlerini söylesinler.

Avantajlar
    1) Nokta aralıklarının çok daha küçük olmasi.(yaklaşik 0.3mm e karşılık 0.2mm)
    2) Çok daha yüksek çözünürlüklere çıkabilmeleri.(ortalama bir LCD ve CRT yi karşilaştirirsak)
    3) Tepki süresi gibi bir dert olmamasi.
    4) Parlaklık sorunu olmaması.
    5) Görülebilir alan başına ödediğiniz para LCD lere oranla çok daha uygun.

Dezavantajlar
    1) Görülebilir ekran alanının LCD olarak aynı uzunlukta köşegene sahip monitörlerden az olmasi.
    2) Hantal ve büyük görünüm.

bu yazdıklarımı ortalama iki modeli ele alarak yazdım. yoksa uç örneklere bakilirsa tabiki teknik yönden üstün LCD ler de var(ama hala neredeyse en üstünü bile ortalama bir CRT den daha güzel görüntü veremiyor).

bence LCD tercih edilmesinin tek sebebi, insanların ya bilinçli de olsalar şık görüntülerine kapilmalari veya bilinçsizce aaa bak bu daha iyidir ondan o eski teknoloji demeleri. açıkçası bilgisayarda temel amaci, günlük işler(araştırmalar, ödevler, nette surf) ve oyun oynamak olan biri olarak CRT bir monitörü kat kat tercih ederim. film izlemek isteyenler, 226BW alabilirler(ama keyifli oyun oynayamazlar, sağlam ekran kartlari yoksa) ona da lafım hiç yok, ama yer gibi şıklık gibi dertleriniz yoksa gidip 19" LCD ler alıp hem boşuna 100 dolar fazla verip hem daha kalitesiz görüntü almayın bence.

not. şimdiye kadar dikkat etmemiş arkadaşlar için yazmak istedim. ör 19" köşegen uzunluğuna sahip widescreen bir monitör ile 4/3 monitörü kıyasladığımızda, 4/3 orana sahip olanin görülebilir alanı diğerinden daha büyüktür. aynı şekilde yukarida da yazdiğim gibi CRT lerin görünebilir alanı aynı kenar oranlarına sahip bir LCD den küçüktür.

• büyük monitöre sahip olma eskiden beri bir fantezidir lcd monitörler ise ilk çıktıklarında çok prestij konusu olmuşlar şimdi azalsa da öyle kalmış gitmiştir.19 wideler de uygun fiyatları ile piyasaya çıkınca talep oldu tabii ama 19 widenin yüksekliği 17 4/3 ten 2 cm daha kısadır ama sorsan 19 dur.

iki satırda cevap.. nasıl?
  • samsung 971P yi gordugumde benim emektar 107E5'in değişmesi gerektiğini anladım. Biraz araştırınca oyunlarda az da olsa ghosting olduğunu öğrendim ki o zaman o kadar para vereceğim şeyin hiç aklımı yormamasını istemem normaldi, tam 640 YTL.

sonra Philips 190x7FB geldi. oh hem iki milisaniye hem de ölü piksel derdi yok diyip Vatan bilgisayarın Elmadağ şubesinden alacakken nerdeyse aynı fiyata Samsung 226bw çıktı ortaya, bir konuşuldu bir konuşuldu... sonra S çıktı A çıktı Nova ölü piksel garantisi veriyordu ama onlarınki A'ydı derken bir de baktım aylar olmuş ben hala flat bile olmayan 17'' monitorumu kullanıyorum.

Sonra bir düşündüm. Olm komagene, şimdi sen bu 22'' monitoru alcaksın da oyun oynayabilecekmisin? Yani hadi diyelim bi gosting olmadı, senin x800gto'n 1600*1050 çözünürlük kaldırabilecek mi 5 yıl öndesinin oyunlarından başka? Hem yarın bir gün lcd tv alıp bilgisayarını tv'ye bağladığında neyine yariyacak o monitor?

dedim kendi kendime ve de bugün yaşadığım yer olan mecidiyeköy'de bi bilgisayarcıdan 245 YTL peşin paraya giddim bir Samsun 997 MB aldım :) artan parayı da 650'ye tamamlayıp benim inspire 4400'ü değiştirip şöyle yakışıklı bir z-5500 almayı düşünüyorum :D

Monitörü ne için aldığınız çok önemli!!! Başkalarının gazına göre değil, İhtiyaçlarınıza göre hareket edin

• evet, sırf prestij olsun diye lütfen irrasyonel seçim yapıp da daha pahaliya daha kötü almayın arkadaşlar. aslında ihtiyacınız yokken verdiğiniz her ek dolar, hem cebinize eksidir hem de daha önemlisi cari açığımıza anlamsızca yapılan bir katkıdır. biz açıktır şudur budur sallamayız paramız var alırız diyenler de lütfen bi daha düşünsün. bu forum detaylara girmek için yeri değil ama herkes ithal mal alırken 2 kere düşünmeli bu ülkede, kendi cebi için ve ülke ekonomisi için. hepimiz zaman zaman bunu düşünmeden davranıyoruz ama hepimizin daha dikkatli olmasi gerekliliği de bir gerçek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mithrelios -- 29 Nisan 2007; 0:26:38 >
  • quote:

Monitörü ne için aldığınız çok önemli!!! Başkalarının gazına göre değil, İhtiyaçlarınıza göre hareket edin

bu sosyal mesaj ama ben sosyal etmenleri saydım bizi kim dinler bir şeye taktı mı gözü dönüyor insanın.oc mod ses soğutma hepsinden biliyorum.

bazen lcd ler az yer kapladıkları için tercih ediliyor iş yerlerinde.lcdlere ölüm demiyoruz benim de var ama oyun oynayacağız diyip de duran crtlerinizi emekliye ayırmayın ihtiyacınız varsa ihtiyacınıza göre araştırın +1 hesabı.
  • Lg f900p monitörüm var. Yaklaşık 4 sene oldu alalı tık yok maşallah. Kardeşime de bir buçuk sene önce sonysdm-hx95s almıştım. Lcd monitörün bir havası var evet ama ben hala crt den vazgeçme niyetinde değilim. Oyunlarda ve grafik çalışmalarında bariz farklılıklar var.
  • eski monitörüm crt lg 710 bh flat idi sattım hem yer kaplıyordu hemde ötüyordu sonra philips 190x6 lcd aldım renkleri daha canlı geldi ama bazı renklerde tabiki lcd yi geçemez gibi geliyor bana ben şimdiki lcd ile oyunlarıda çok rahat oynuyorum hem yer açısından hemde verdiği renkler açsından ben memnunum bu lcd teknolojisinde büyük ekran televizyonları beğenmiyorum gerçekten rezalet ince kısa görüntüleri hemde verdiği renkler berbat tabi konu lcd tv değil ama yazayım dedim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu Sisteme Monitör Ne olmalı
    geçen yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: 3310

lcd lerin renkleri çok yapay geliyor bana. crt deki görüntü netliği ve kalitesi yok ne yazık ki

Katılıyorum
  • LCD kullanıyorum. Az yer kapladığı için yada şık görüldüğü için değil. Gözlerim benim için herşeyden daha önemlidir.
  • özellikle youtube görüntülerinde inanılmaz fark hissediyorum izlerken ,o yüzden forza crt şimdilik
  • Yıllarını monitör başında geçirmiş biri olarak;

Gözü yoran en önemli şey ışık tır..
    LCD'yi alıp bak bunun kontrastı 1:1000 deyip dayarsan sona gözünüz yine bozulur...
    Monitörde metin okurken parlaklığı kısıp beyaz görünen arka plan kaplamalarını gri tonuyla değiştirirseniz gözünüzü daha az yorarsınız...Bende kontrast 35/100,brightness 15/100 daha fazlası benim gözümü yakıyor...Oyun ve grafiklere bakarken ayarı yükseltiyorum sadece...CRT genel olarak f/p ürünüdür...Göz sağlığı için benim gibi anti-glare çözümler var onlardan alırsanız hem crt kalitesinde kalırsınız hemde lcd'nin bir kozunu elinden almış oluruz(gözleride koruyoruz di mi?)...LCD de gerçekten çok hassas kılı tüyü çok...Şart değil yani hala crt alınır neden alınmasın ki?...

• genelde insanlarin forumda konuştuklarının aksine, cevap yazan hemen hemen herkes, benim tezimi desteklemiş. yok mu buna karşi çikacak olan peki, bu kadar herkese LCD monitör öneren insan varken.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mageji

LCD kullanıyorum. Az yer kapladığı için yada şık görüldüğü için değil. Gözlerim benim için herşeyden daha önemlidir.

Katılıyorum.Gözünü seven lcd kullansın bencede.
  • göz ile LCD nin ilgisini ben anlayamadim. mesela daha az parlak olmasiysa, CRT nin de parlakliği kısılabiliyor. başka bir olayı varsa bilgilendirirseniz sevinirim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mithrelios

göz ile LCD nin ilgisini ben anlayamadim. mesela daha az parlak olmasiysa, CRT nin de parlakliği kısılabiliyor. başka bir olayı varsa bilgilendirirseniz sevinirim.

parlaklıkla bir alakası yok lcd nin teknolojisiyle alaksı var lcd nin yaydığı bişeyle ilgiliydi şimdi hatılayamıyorum o tam terimi hatırlasam yazıcam bilenler yazsın buraya neden gözü rahatsız etmediğini

edit:
    Lcd ekranlarda yazılar daha keskin hatlara sahipken Crt monitörlerde bu çizgiler daha yumuşamış bir haldedirler.Buradan yola çıkarak Lcd'nin gözü daha az yorup sağlığımızı koruduğu kanaatine varabiliriz.Kaliteli Crt'ler her açıdan kayıpsız görüntü ve parlaklık sunarken fiyatları pek ucuz değil(550YTL civarı).Ayrıca Lcd ekranlarda görülebilir alan kaybı yok.Örneğin aldığınız 19" bir Crt monitörde 18" görülebilir alana sahip olacaksınız.Bir bakıma Lcd ekran inc(") değeri büyük gibi bunun sebebi ise görülebilir alan.Düşük güç tüketimi de lcd monitörlerin başka bir avantajı.Bu zamanda Lcd daha iyi bir seçim gibi duruyor...

LCD ekranlar daha az yer kaplar
    15” CRT monitörün derinliği 40 cm’e yaklaşırken , 15” TFT-LCD ekranın derinliği en fazla 25 cm.dir. Yaklasik 12 kg.lik bir ağırlık 15” CRT monitörü taşınması zor bir ürün yaparken, 4 kg.lik bir LCD monitörü rahatlıkla taşıyabilirsiniz.

- Daha büyük görüntü alanı sağlar.
    TFT-LCD ekranlar, kendileriyle ayni büyüklükteki CRT monitörlere göre daha büyük bir görüntü alani saglar. 15” TFT-LCD monitörde görüntü alani tam 15” iken, CRT monitörde görüntü alani 13.6” tir. Yani bir 15” LCD ekran yaklasik olarak 17” CRT monitörün görüntü alanina sahiptir.

- LCD ekranlar daha az elektrik harcar.
    Bir 15” monitör çalışırken, yaklaşık 70W elektrik enerjisi tüketir. Uyku modunda ise 3W kadar bir enerji tüketimine geçer.
    TFT-LCD monitörler ise çalışırken 30W, uyku modunda ise 1W’tan daha az enerji tüketirler.

- Göz Sağlığı ...
    TFT-LCD ekranlar çalisma prensipleri dolayısı ile sıfır titreşimli ve sıfır radyasyonlu görüntü sağlarlar.

- LCD ekranlar daha uzun ömürlüdür.
    Bir CRT tüp yaklasik 10-15.000 saat çalışabilirken, TFT-LCD panelin ömrü 50.000 saattir. Uzun vadede LCD monitör CRT monitöre göre daha ekonomiktir.

- Aksesuar bakımından daha zengindir.
    TFT-LCD monitörler, kullanım alanlarına göre çeşitli stand ve aksesuarlar ile kullanılabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gazef -- 29 Nisan 2007; 17:04:05 >

• quote:

parlaklıkla bir alakası yok lcd nin teknolojisiyle alaksı var lcd nin yaydığı bişeyle ilgiliydi şimdi hatılayamıyorum o tam terimi hatırlasam yazıcam bilenler yazsın buraya neden gözü rahatsız etmediğini

crt ler 3 adet katot tabancası kullanır televizyon teknolojisi gibi.lcd lerde "sıvı bişi" var elektrik geldikçe parlar herkes pilot bugün pazar olunca idare edin.

lcd lerde gözünüzün içinden geçip giden ışınlar yoktur kısacası kontrastla alakası yok sizin hiç lens kullanan arkadaşınız yok mu en çok onlar katlanamaz crt ye.

yerine göre lcd yerine göre crt dedim ben hala da öyle diyorum.ihtiyaca göre diyorum.

• Görüntü kalitesi açısından şu an için CRT'leri geçecek LCD'ler üretilemedi.LCD teknolijisi geliştikçe aradaki fark kapanacaktır.Bunu zaman gösterir.20 gün önce Samsung 997MB crt monitörümü 940bw ile değiştirdim.Ama hayal kırıklığına uğradım.CRT nin farkı bariz belli...
  • crt bana hala daha net geliyor aksini gördüğüm gün lcd ye geçerim
  • Evet crt görüntü kalitesi açısından lcd'lerden daha iyi, hatta film izlerken karanlık sahnelerde lcd'ler resmen çuvallıyor, renkler negatif gözüküyor nerdeyse ama radyasyon emisyonu fazla olan crtleri de günümüzde kullanmamak lazım göz ve genel sağlığımız açısından...
  • lcdler in crt monitörlere göre olumsuz tarafı görüş açısı ve film ve oyunlardaki karanlık sahnelerdir.

diğer bütün değerlerde lcd ler daha iyidir.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.