Şimdi Ara

Neden ısrarla yüksek güç kaynağı?? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
2.268
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Elbetteki ihtiyaca göre, alınabilecek güç kaynağı değişiklik gösterebilir. Benim demek istediğim şey şuydu, sitelerde forumlarda çok fazla görüyorum, insanlar pentium cpu ve gtx 1050 sisteme 750 watt güç kaynağı alıyor. soruyorum sebebini ve aldığım cevap şu, "ilerde sistemi yükseltirsem lazım olur".. Yahu ileride alacağın parçanın güç tüketimi daha da düşece zaten nm ve mimari ile..

Verimlilik düşüyor evet ama zaten güç kaynağı da bence 4-5 yıl sonra değiştirilmeli..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dancerboy14 kullanıcısına yanıt
    Güç tüketiminin düştüğü falan yok. Örneğin 750ti ve 1050ti ın tüketimi aynı. Daha eskiye gidersen hatta tersine ekran kartları daha az güç tüketirdi çünkü soğutma kalitesi rezaletti tek fanlıydı kartlar hep. İşlemciye baksan yine aynı. 4 çekirdek 1. Nesil i7 kaç watt çekiyorduysasa şu an da benzer çekiyor. 8. Nesli saymıyorum o 6 çekirdek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 13 Ekim 2017; 8:59:35 >
  • hayır, kaçırdığın bir nokta var. aynı performansı veren eski ve yeni parçaları kaıyaslaman gerek. 750 ti ile 1050 ti aynı performansta mı?? veya diğer şeyler için de geçerli bu.. Kıyaslama yaparken bunu göz önüne al.. teknolojiyle beraber gelişim olur, oluyor da. bazen aynı performansta güç tüketimi düşer, bazen se güç tüketiminde performans artar..

• Sessizlik avantajı da bir tercih sebebi, misal 4.5ghz 6700k+gtx970 ile Rm1000 fan açmıyor.
  • İleriye dönük meselesi:-D

Gpu degiştirdim bide psu çıkmasın başıma tarzı.

Ben fazla önermiyorum 450w psu 750w psu fiyat farkı 2 katına çıkabiliyor.

Gün geçtikçe güç tuketimi azaltılmaya yöneliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sunstorms

Psu lar üzerinde yazan değerleri sürekli sağlayamaz o gücü devamlı sağlayan psu larda oldukça pahalıdır. Misal yepe değeri 650w olan bir güç kaynağı genelde 500-550w devamlı güç verebilmektedir(bilinen markalar dahil)o bakımdan sistemin çektiği maksimum gücü(tepe değeri) dikkate alarak üzerine 100w eklemek ona göre psu seçmek mantıklı bir tercih olur. Sistem stabilitesi için buna dikkat etmeniz gerekli.

Şu mesajın içeriği biraz eksik kalmış...

Öncelikle bilindik markalı güç kaynakları etiketinde yazan değeri 7/24 verebilir ancak bu pek önerilmez, genellikle %90 yükleme olarak hesap etmenizi ve PSU güç değerini buna göre seçmenizi isterler.

Örnek verecek olursak aşağıda resmini attığım güç kaynağı etiketinde yazan 850 w değerini 7/24 verebilir ancak yukarıda yazdığım gibi bu güç kaynağına en fazla 765W güç (850-85=765W) tüketen sistem takmanızı önerirler.

Gelelim arkadaşın bahsettiği konuya yine aşağıdaki resimden örnek verecek olursak güç kaynağımızın +12v kanalından SÜREKLİ verebileceği maksimum değer 850w dır ancak ! Üreticilerin belirlediği bazı tolerans değerleri içerisinde +12v kanalından 900-950w civarında ANLIK olarak güç beslemesi yapabilirler (belirlenen tölerans geçilirse koruma devreleri aktif olur ve gücü keserler, hani bildiğiniz çat diye kapanma olayı) bununda adı PEAK olarak geçer... Eskiden güç kaynaklarının üzerinde peak değerleri de yazardı ancak tüketicileri kandırıyorlar diye artık yazan kalmadı...

Neden ısrarla yüksek güç kaynağı??

• bu konuya şöyle bir netlik getirelim. pc donanımından anlamayan ve başı ağrımasın ama pahalı da olmasın diyen arkadaşlar için.

bugün yeni sıfır bir sistem kuracak olan bir kişi,

tek ekran kartı kullanacak olan kişi,

işlemci ve ekran kartı modeli ne olursa olsun,

tüm sata ve m2 slotlarını doldursa dahi,

stabil bir şekilde kullanması için,

80+ sertifikalı ve 600w güç kaynağı herkese YETER.

biraz daha sessiz çalışsın, fazla yorulmasın ki ömrü fazla olsun isteyen de 700w olandan alabilir.

az güç tüketen sistem kuracaklar ise mesela i3 ve gtx 1060 gibi bu kişilere 500w 80+ yeterli olacaktır.

Ancak fiyat, bu kişeri zorlamayacaksa ve fazla fark yoksa onlar da 600w 80+ alabilirler.

Ve tabii ki, 12v kanalının , tek kanal olması da faydalı olur..

Eksik veya yanlış olan bir nokta var mı söylediklerim de?

• Arranger. kullanıcısına yanıt
    Bende de rm550x var gtx 970 ile fanlar çalışmıyor .

• Al Swearengen kullanıcısına yanıt
    Çalışmıyor derken, sorundan dolayı mı yoksa gerek duymadığı için mi çalışmıyor..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    Gerek duymadığı için.Bozuldu ise anlayamam gerçi.600-700w bronz psulara 250-300 lira vermektense 100-150 lira fazla verip corsair rm550x veya Evga supernova g2-g3 550w gibi üst seviye psu almak daha mantıklı bence.Corsair rmx serisi 10 yıl,evga lar 7 yıl garantili ve corsair daha sessiz.1080ti ı bile çok rahat kaldırır bunlar.400 watt yükte bile fan 600 rpm de dönüyor incelemelere göre.
    İyi de 5 yil onceki performansi mi arıyoruz şimdi? Tabi ki daha güçlü olacak ne alaka anlamadım. 5 yıl önce orta seviye bir pc kaç watt güç çekiyorsa şuan da aynı hatta daha fazla çekiyor.

• 5 yıl önceki bir sistemin güç tüketimlerini hesaplayabilir misin bi rica edersem :)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    Butun i7 islemciler zaten 90 kusur watti hep o sabit. Core 2 duo zamanlarini falan bilmiyorum ama yine azdır. Ekran karti desen eski modellerde soğutma kalitesi düşük olduğundan çok yüksek tüketimli ekran kartlari çıkmıyordu. Hd 4850 mesela zamaninin efsane ust seviyenin baslangic kartlarindan... 110w tdp si var. Ramler birtek biraz daha fazla tuketiyordur belki o da çok göze batmayacak bir fark. Ne kaldi geriye?

• 550w orta seviye bir psu(5-6 yıllık) ile 1080+6700k kullandım , hatta 1080 e deneme amaçlı overclock bile yaptım , 1 kere bile sorunla karşılaşmadım.Amd nin yeni nesili yada 1080ti gibi bir kart kullanılmayacaksa orta-üst bir 500-550w çoğu sisteme yetiyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ımzadakı 2 sıstemıme bakınız

zamanında aldıgım psu lar
    sonra apu topladım 2.pc olarak ve elımdekı evga 850w gold + kullandım
    fanınıda kapattım mısler gıbı

sımdı bu urunun 10 sene garantısı var
    apuyu yakında yegenıme verecegım
    350w lık bır psu alıp psuları degıstırırım
    yenı sıstemede gene kullanmaya devam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi InsideR -- 15 Ekim 2017; 3:51:2 >
  • InsideR kullanıcısına yanıt
    Hocam bende evga g2 750 aldim bozuk cikti ya... aynen boyle dusundum. Sansima iste...

• quote:

Orijinalden alıntı: Mukarnas

Hocam bende evga g2 750 aldim bozuk cikti ya... aynen boyle dusundum. Sansima iste...

ben 1 tanesını ınventustan dıgerını amazondan aldım

ıkısındede garantı ve musterı memnunıyetı ıyı oldugu ıcın

sızınkı bıraz sanssızlık :(
  • İntel i5 2500 (95 watt) + Nvidia GTX 580 (244 watt) = 339 Watt
    İntel i5 7600 (65 watt) + Nvidia GTX 1080 (180 watt) = 245 Watt

Ram + hdd + dvdrw gibi bileşenlerin güç tüketimlerinin farkını göz ardı ediyorum, çünkü onlar oldukça düşük farklar.

Yukarı da yazdığım değerler resmi değerlerdir. Kişiye göre değişiklik göstermez !!

Ayrıca eskiden güç kaynakları gereken güçten daha fazla güç çekiyordu şebekeden çünkü 80+ yoktu, verimlilik düşüktü.
    Bugün ise 80+ sayesinde verimlilik de arttı.

339 watt zamanındaki bir güç kaynağı ortalama %70 verimlilikte olsun, o da eder bize 485 Watt
    245 watt zamanındaki bir güç kaynağı ortalama %80 verimlilikte olsun, o da eder bize 306 Watt

Sonuç olarak, açıkça gözüküyor ki 4-5 sene önceki bir sistemin güç tüketimiyle, şimdikinin arasında oldukça fazla bir fark var.

• quote:

Orijinalden alıntı: dancerboy14

İntel i5 2500 (95 watt) + Nvidia GTX 580 (244 watt) = 339 Watt
    İntel i5 7600 (65 watt) + Nvidia GTX 1080 (180 watt) = 245 Watt

Ram + hdd + dvdrw gibi bileşenlerin güç tüketimlerinin farkını göz ardı ediyorum, çünkü onlar oldukça düşük farklar.

Yukarı da yazdığım değerler resmi değerlerdir. Kişiye göre değişiklik göstermez !!

Ayrıca eskiden güç kaynakları gereken güçten daha fazla güç çekiyordu şebekeden çünkü 80+ yoktu, verimlilik düşüktü.
    Bugün ise 80+ sayesinde verimlilik de arttı.

339 watt zamanındaki bir güç kaynağı ortalama %70 verimlilikte olsun, o da eder bize 485 Watt
    245 watt zamanındaki bir güç kaynağı ortalama %80 verimlilikte olsun, o da eder bize 306 Watt

Sonuç olarak, açıkça gözüküyor ki 4-5 sene önceki bir sistemin güç tüketimiyle, şimdikinin arasında oldukça fazla bir fark var.

dedigin degerler overclocksuz o sekil olur asagi yukari anakart vs. icin de +50w yaz neyse konu bu degil simdi... 5 yil onceki powerlar dedin ya +80 yoktu falan. Orda yuregim incindi, kirildim. Sen nasil seasonic s12ii serisinin 2010 dan beri piyasada oldugunu bilmezsin. Bu bende olan powelardan biri, kaldi ki bronz silver gold olaylari yeni birsey degil, sanirim sen yeni ogreniyorsun. O bu degilde m. townly gibi seninde butun yazdiklarini kontrol etmek lazim.

i5 uzerinden kiyaslamak yersiz. Asil islemci i7 dir alttakiler kirpilmis versiyonlardir. I7 lerde tdp ayni. Ayrica gtx 580 ti diye bir model yok. O yuzden 580 i 1080 ti ile ayni kefeye koyabilirsiniz en yuksek model olarak. Yani sonuc yine ayni tdp.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.