Şimdi Ara

Neil deGrasse Tyson, Elon Musk'ın Mars planını eleştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Neil deGrasse Tyson, Elon Musk'ın Mars planını eleştirdi
    Başta Cosmos belgesel dizisinin modern versiyonu olmak üzere, bilim odaklı pek çok TV programının yüzü olan Neil deGrasse Tyson, bu sayede bilim dünyasının sembol isimlerinden biri hâline geldi. Bu etki alanını genelde bilimsel gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmak için kullanan Tyson, zaman zaman tartışma yaratacak açıklamalara da imza atabiliyor. Kendisi bu hafta da Elon Musk'ı hedef alan açıklamalarıyla gündeme taşındı.

Komedyen Bill Maher'in programına konuk olan Neil deGrasse Tyson, Elon Musk'ın Mars'ta koloni kurma planını eleştirdi. Bu planın gerçeğe dönüşme ihtimalinin çok yüksek olmadığını düşünen Tyson, devletler Mars'a koloni kurmanın jeopolitik olarak çıkarımıza olacağını düşünmediği sürece bunun gerçekleşmeyeceğini belirtti.

Birkaç ay içinde yeniden ABD başkanı olacak Donald Trump'ın Mars projesine ilgi gösterdiğini kabul eden Tyson, ilgi göstermenin buna para ayırmakla aynı şey olmadığına dikkat çekti. Tyson'a göre iş bu projeye yüklü bir bütçe ayırmaya geldiğinde, bu ilginin gerçek bir karşılığı olmadığı fark edilebilir: "Bir noktada birisinin bunun için para ödemesi gerekecek ve bir şeye ilgi göstermekle ona para harcamak aynı şey değil."

Ayrıca Bkz.Mars için, gezegenin atmosferini kullanacak bataryalar geliştiriliyor

Elon Musk: "Finansal Olarak Mantıklı Olmadığını Ben de Biliyorum"

Neil deGrasse Tyson, Mars'ın insanlığın kurtuluşu olarak görülmesi fikrine de karşı çıkıyor. Sunucu Bill Maher, "Mars'a gitmek yerine Dünya'daki problemleri çözmeye odaklansak ya" dediğinde Tyson da aynı görüşte olduğunu belirtiyor. Bu konuda yatırımı Mars'a yapmanın getiri açısından berbat teklif olduğunu söyleyen Tyson, bugün hiçbir yatırımcının böyle bir teklfe beş dakikadan fazla ayırmayacağını ifade etti.

Elbette Tyson'ın bu açıklamaları cevapsız da kalmadı. Elon Musk bu konuşma üzerine X üzerinden bir paylaşım yaparak: "Vay be, gerçekten konuyu anlamıyorlar. Mars, bilincin (bilinçli varlıkların) uzun vadede hayatta kalabilmesinin anahtarı... Ayrıca hiçbir yatırımcıdan para istediğim yok. Finansal olarak mantıklı olmadığını ben de biliyorum. O yüzden kaynak topluyorum."

Kaynak:https://futurism.com/the-byte/neil-degrasse-tyson-slams-elon-musk-plans-mars-colonization

• Yapıcı olmayan alternatifi önermeyen eleştirinin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur, Elon serzenişin de sonuna kadar haklı.

Başlığa bakınca aca ne demiş ki diye girdim bakmaz olaydım, altı boş manasız bir eleştiri. Elon ölmeden marsa gider koloni kurar eleştirenler o zamanda tutunacak bir kulp bulurlar.
  • En kötü dünya en iyi marsdan daha her zaman daha iyidir..

• Tyson gibi car car konuşup hayal kurduran biri için bilimsel olmasından öte biraz fazla karamsar yaklaşım... Malum, entelektüel çevrede Trump-Musk'a yüklenmek şeref borcu gibi, o da kendi alanından bakmış. (Yiyen varsa buyursun)

• KaleyDeskop kullanıcısına yanıt
    Bazı politikacılardan dolayı bazı dünya vatandaşları Mars'a gitmeye razı.

• Yapıcı olmayan alternatifi önermeyen eleştirinin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur, Elon serzenişin de sonuna kadar haklı.

Başlığa bakınca aca ne demiş ki diye girdim bakmaz olaydım, altı boş manasız bir eleştiri. Elon ölmeden marsa gider koloni kurar eleştirenler o zamanda tutunacak bir kulp bulurlar.

• Programda Mars kolonizasyonunun finansal mantıksızlığını pratik mantıksızlığının göstergesi şeklinde irdeleyerek Mars kolonizasyonunu eleştirmek istemişler gibi geldi bana. Daha çok: "Zaten Mars'ta koloni kurmak mantıklı değil de bir de finansal açıdan maliyetinin altına girecek kimse bulamazlar; düşük bir ihtimalle Mars'ta jeopolitik çıkar görecek devletler istemeden bu olmaz." demeye getirmiş Tyson. Onun yerine Dünya'ya odaklanalım demişler. Sonuna kadar haklılar.

Bir kere anladığım kadarıyla "bilinçli canlılar için uzun vadede hayatta kalmanın anahtarı" derken yeterince açık konuşmasa da, neye gönderme yaptığını farz ederek konuşursam Musk'ın öncelikleri çok yanlış. Güneş'in Dünya'yı da yutacak bir kırmızı dev olmasına milyar küsür yıllar var - kim ölür; kim sağ kalır; insanlığa ne olur durumu, bu muazzam derecede uzun bir zaman dilimi - ama Dünya'daki pek çok sorun aciliyet taşıyor ve bolca kaynak ayrılmasını talep ediyor. Güneş'in genleşme fazında Mars'a kaçmanın bir kere bu anlamda bir acelesi yok. Mars kaçmıyor.

İkincisi ise Mars kolonizasyonu maliyetli ve getirisiz finansal boyutu haricinde Mars'taki koşullar ve Dünya'ya uzaklığından dolayı gerçekten çok ama çok kötü bir fikir. Mars'ı sondalarla incelemek, hatta bir şekilde Mars'a insan götürüp gezdirip onları geri getirmek ile Mars'ta koloni ya da üs kurmak - ki koloni kurma içerisinde yalnızca araştırma gezisi için gereken muazzam kaynaklar ayrılmış/taşıyan uzay yolculuğundan çok daha kapsamlı ve çok daha donanımlı olması zorunlu bir uzay yolculuğu da dahil olacak - arasında dağlar kadar fark var. Musk belli ki kendini vizyoner olarak konumlandırmayı seviyor ama gerçekten bilimden gelen birisi olarak burada Tyson'ın ayakları yere çok daha sağlam basıyor. Reenkarnasyonla yeniden doğup teknoloji dünyasına adım atmış bir Enver Paşa kafasındaki Musk'ın aksine daha gerçekçi düşünüyor. Enver Paşa'nın idealleri nasıl bir felaket idiyse - bknz; Birinci Dünya Savaşı'na iştirak etmek, Sarıkamış ve Buhara - Mars kolonizasyonu da - en azından günümüz imkanlarıyla - felaketlere davetiye çıkarmak demek.

Not: Tarihten devşirdiğim Enver Paşa analojisi öylesinedir ve idealde hedeflenen ile pratikte olabilirliğin ayrımını göstermek içindir. Çok ciddiye almayın. İlgili tarihsel figüre aleyhtar bir politik görüşün ifadesinden ziyade bir fizibilite analojisidir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Diktatörlük askeri zorbalik veya krallıkla başa gelmeyen her politikacıyı o ülkenin halkı belirliyor. sen neysen o kiide hemen hemen o oluyor. kendinden habersiz insanların boş eleştrisi olarak görüyorum o yorumu.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

Tyson bilimsel donanım ve bilim anlatıcılığı anlamında popüler bilim iletişimindeki en zayıf kalan isimlerden birisi, bu benim de kabul ettiğim bir görüş ama Mars mevzusunda oldukça haklı. Mars kolonizasyonu pratikte mantıklı bir iş değil. Dünyanın her yerinde çılgınca işlere para ayıracak birileri çıkar ama Tyson Trump'ın ayırmayacağı konusunda haklı çıkabilir çünkü Trump bir iş adamı. Bu kadar maliyetli ve getirisiz bir işe girmemesi, manevi - belki bir takım prosedürel - destek sunmakla yetinmesi çok olası. Politikacı olarak da bu Trump'ın İngilizce tabirlerle millete love-bombing ve praising yapan tarzına da çok uyuyor. Kulağına hoş gelen her şeyi övebilir. Ama çok tipik bir narsisistin yapacağı şekilde işine gelmiyorsa beğendiği işin veya kişinin arkasında durmaz. Menfaatini uygulamaya koyulur.

Esasında sanılanın aksine Trump menfaatinin nerede yattığını kestiremediği için çok kez bu açmazlarda kaldı ve politik bilimciler tarafından tutarlı bir tavır/pozisyon takınamamakla eleştirildi. Belki de belirli spekülatif konularda daha tutarlı veya daha açık olmak Trump'a daha fazla zarar verebilirdi - bazı konularda onu yaşayan en büyük kutuplaştırıcılardan birisi yapan söylemlerinde olduğu gibi. Bunu bilemeyiz. O sebeple o eleştirel yorumlara ihtiyatla bakıyorum. Trump bence sığ ve cahil birisi ama düpedüz aptal ve beceriksiz de değil - Amerikan halkı Trump'ın düpedüz aptal ve beceriksiz olmadığına inandığı için de ona oy verdi. Sıkıntı modern dünya - bilhassa ABD - derin bir vizyon da talep ediyor ama Trump'ta bu yok. Muhtemelen Mars'a para gömmeyecek kadar akıllı. Ama açıkça fizibil değil hayal satıyorlar diyecek kadar donanımlı veya vizyonlu da değil - zaten kendisi de Napolyon'un ironik deyişiyle bir hayal taciri. Ya da Trump basitçe böyle bir Mars girişimleri aleyhtarı söylemi politik anlamda kendi aleyhinde görüp, laf olsun diye bir iki övgü dizip, "that's great, you are a perfect guy for this amazing job" deyip yoluna bakabilir. Boş sözler veya vaatler sıkmak tam da Trump'ın kumaşında olan şey - bence.

• mehmet_clk M kullanıcısına yanıt

Yıkıcı bir girişime itiraz etmek daha yıkıcı bir alternatif dayatmıyorsan yapıcıdır. Belirli bir konuda bir şey yapmayıp elindeki kaynaklarla daha faydalı bir iş yapmak da kolayca alternatif sayılabilir. Tyson bu çerçevede alternatif önermiş. Mars'a değil, Dünya'ya odaklanalım demiş. Mars kolonizasyonu büyük ölçüde gayri fizibil ve mantıksız bir fikir. 2+2=4. Esas yuvamız olan Dünya'nın halen yeterince ideal sayılabilecek koşullarının sürdürülebilirliği türümüzün geleceği açısından daha önemli.

• marsa insan gondermek yapilmasi gereken hedef ama koloni kurmak cok baska sey. cok buyuk maliyeti var, bir karsiligi olmadan o maliyete kimse girmez. elon musk insanligi gelecegini garantiye almak icin birden fazla gezegene yayilmak sart diyor ama bugunun teknolojisiyle marsa kuracagin koloni dunyadan donanim makina destegi almadan kendi kendini idame edebilir mi? kendi kendine idame edemiyecek bir koloni insanligin gelecegini nasil garanti altina alacak? tyson bu konularda gercekci konusmus yoksa diger soylemlerinden biliyoruz bu tip seylere en buyuk destegi verecek kisi kendisi. bugunun imkanlariyla marssa koloni kuralim demek realist soylemler degil. elon musk cogu iste yaptigi gibi desteksiz iddialarda bulunuyor hayal satiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 27 Kasım 2024; 10:59:19 >
  • ahmet1905_47 A kullanıcısına yanıt
    Demokrasi harika ama kusursuz değil. 50+1 ile kazanan 50-1'e cehennemi yaşatırsa eleştiriler boş değil meşru olur.

• Hani bir söz var ağaçlar tahminen bilinen evrende elmas veya altından daha nadir ve daha değerli diye, biz bulunduğumuz bu güzel dünyayı yok edip kendimize kurtuluşmuş gibi sunulmaya çalışılan Mars'a yerleşmenin anahtar olduğuna inandırılıyoruz, öyle bir garip varlığız ki evrende belki bir eşi olmayan dünyayı yok edip marsı mı güzelleştireceğiz, forumda yasaklanmayacağımı bilsem elon'a burdan küfürden nağmeler dizerdim

• Durağanlık yokoluştur, insan ömrü boyunca değişim yaşar, tarihi evrimi ile ispatlıdır.Merakımız, hayallerimiz Keşifler ve teknolojimizi getirmiş, onlarda ekonomisini arkasından yaratmıştır.

• Uzun zamandır bir dahi ile karşılaşmamıştım. Eğer bir dümen yoksa, çok yüksek karatlı saf nadir bir elmas gibi paha biçilemez değerde olabilir Nat Alianovna.
    Kıymetli ve anlamlı yorumlarını bizlerle paylaştığı için kendisine derin saygılarımı ve teşekkürlerimi sunarım.

• Ben ilk önce Ay'a üs kurulması kaanatindeyim. Tyson biraz haklı biraz yanlış. Ay'a üs kurulması devletlerin de ilgisini çekeceği için daha hızlı bir uzay yayılımı olur.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.