Şimdi Ara

Ney'de çalınacak parça

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
22.283
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dh de ney meraklısının pek olacağını sanmıyorum ama şansımı denemek istiyorum.

Neyde çalınacak parça önerebilir misiniz?

Ömer Faruk Tekbilek- I love you

tarzı tasavvuf müziği de olur

Türk sanat müziği de olur.

Neyin sesini bilirsiniz, ona uygun gidecek şeyler lütfen.

Lütfen birisi Neyde çalınacak parça? Diye espiri yapmasın.

• Şarkı falan bilmemde bendede ney üfleme sevdası oldu bu aralar. Alayım bakalım ses çıkarabilcez mi:)

Neyde çalınacak parça?
  • bir ara bende kursuna gittim her parçayı çalabilirsiniz neredeyse. herneyse hocadan ders boyunca alıyordum neyi ama kendime bir tane almam gerektiğini hissedince parasınıda ögrenince bıraktım. en ucuz ney 200 lira
  • evet haklısın ney harika bi çalgıdır ve buradaki genç liseliler pek anlamaz
    sarı gelin- erzurum türküsüdür

birde aydın efelerinden "ekleme" çalarsan 10 numarasın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ForteVeloce -- 6 Eylül 2011; 0:56:09 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: klaros

Şarkı falan bilmemde bendede ney üfleme sevdası oldu bu aralar. Alayım bakalım ses çıkarabilcez mi:)

Neyde çalınacak parça?

Parça neyde çalınacak.

Kendim nasıl başladım üflemeye hatırlamıyorum ama, babam neyi almış, atıyorum, bir ay filan ses çıkaramamış. Sonra koymuş bi kenara, annem neyi örümcek ağlarını temizlemek için filan kullanıyormuş. Sonra aradan bir yıl geçmiş, babam neyi eline almış, ilk üfleyişte ses çıkmış.

İlginç bir şey ney
  • Neyde çalıncak kardeşim konu açıyosun bari anlaşılır olsun
  • quote:

Orijinalden alıntı: yıldırım_beyazıt

bir ara bende kursuna gittim her parçayı çalabilirsiniz neredeyse. herneyse hocadan ders boyunca alıyordum neyi ama kendime bir tane almam gerektiğini hissedince parasınıda ögrenince bıraktım. en ucuz ney 200 lira

Yanılıyorsun en iyi neyler 200 lira, en ucuzları sanırsam 40 50 lira.

10ur_1 - teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ArzusuKafile

quote:

Şarkı falan bilmemde bendede ney üfleme sevdası oldu bu aralar. Alayım bakalım ses çıkarabilcez mi:)

Neyde çalınacak parça?

Parça neyde çalınacak.

Kendim nasıl başladım üflemeye hatırlamıyorum ama, babam neyi almış, atıyorum, bir ay filan ses çıkaramamış. Sonra koymuş bi kenara, annem neyi örümcek ağlarını temizlemek için filan kullanıyormuş. Sonra aradan bir yıl geçmiş, babam neyi eline almış, ilk üfleyişte ses çıkmış.

İlginç bir şey ney

Üflemeli çalgıların hepsi bana hoş geliyor. Ama bu neyde notalar nasıl onu çok merak ediyorum. Araştırayım bari...

• neyzen. com güzel bir siteye benziyor bir bakın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

neyzen. com güzel bir siteye benziyor bir bakın.

Sağolasın. Bayağı bir nota arşivi varmış.

Gerçi ben nota bilmiyorum, kulaktan çalıyorum ama,

Onun da çözümü var, sitede eğitim kısmı da var.

Sağolasın tekrar.
  • quote:

quote:

bir ara bende kursuna gittim her parçayı çalabilirsiniz neredeyse. herneyse hocadan ders boyunca alıyordum neyi ama kendime bir tane almam gerektiğini hissedince parasınıda ögrenince bıraktım. en ucuz ney 200 lira

10ur_1 - teşekkürler.

50 liralık neyler süsonlardan ney sesi çıkmaz sadece kamış sesi çıkar. en ucuz gerçek ney 200 liradan başlar yapan ustasına göre fiyatı 2000 liraya kadar değişir. amacın ney çalmaksa en az 200 lirayı gözden çıkart ama amaç ney çalıyormuş gibi gözükmezse 20 liraya hediyelik eşya satanlarda var
    o 50 liralık ney alıp ney çalıyorum demek gerçekten bu işi yapanlara hakaret değil ana avrat küfür etmekten daha beter bir şey olur , ayrıca ney gerçekten büyük sabır isteyen bir çalgıdır , ney aletini ruhu olan bir varlık gibi görmelisin ögrendikten sonra neyi ihmal edersen veya ögrenirken ney sana küser tüm emeklerin boşa gider. inşallah bu işten vazgeçmezisin çünkü çok güzel bir şey

• quote:

quote:

quote:

10ur_1 - teşekkürler.

50 liralık neyler süsonlardan ney sesi çıkmaz sadece kamış sesi çıkar. en ucuz gerçek ney 200 liradan başlar yapan ustasına göre fiyatı 2000 liraya kadar değişir. amacın ney çalmaksa en az 200 lirayı gözden çıkart ama amaç ney çalıyormuş gibi gözükmezse 20 liraya hediyelik eşya satanlarda var
    o 50 liralık ney alıp ney çalıyorum demek gerçekten bu işi yapanlara hakaret değil ana avrat küfür etmekten daha beter bir şey olur , ayrıca ney gerçekten büyük sabır isteyen bir çalgıdır , ney aletini ruhu olan bir varlık gibi görmelisin ögrendikten sonra neyi ihmal edersen veya ögrenirken ney sana küser tüm emeklerin boşa gider. inşallah bu işten vazgeçmezisin çünkü çok güzel bir şey

haklı olabilirsin, bir kere almıştım ucuz neylerden sesi gerçekten kötüydü, ve kısa sürede küflendi.

Ama ucuz diye bütün neylerin kötü olacağını sanmıyorum. Seninki biraz önyargı gibi geldi bana.

Bende 150 200 liralık bir ney var. Fiyatını tam hatırlamıyorum.

• quote:

quote:

quote:

quote:

10ur_1 - teşekkürler.

haklı olabilirsin, bir kere almıştım ucuz neylerden sesi gerçekten kötüydü, ve kısa sürede küflendi.

Ama ucuz diye bütün neylerin kötü olacağını sanmıyorum. Seninki biraz önyargı gibi geldi bana.

Bende 150 200 liralık bir ney var. Fiyatını tam hatırlamıyorum.

ucuz ney kötüdür hiç bir ney ustası günlerce uğraştıgı ney'i 50 liraya vermez . ayrıca o 150-200 liraya satılan neylerin kamışları bile yanlış bilmiyorsam 50 lira civarı (işlenmemiş kamış) . bu iş o kadar kolay değil her tınını tek tek deniyor ayrıca bir ney ustası yaptıgı ney ile ün yapar . ben ney kursuna başladıgım sıra bir ustanın yanına gittim sadece tek deliği açmak için 2 saat uğraştı kaldı ki bu usta 15 yıllık ustaydı . gerisini gari siz düşünün

• Bu konuda bende gezinirken dikkatimi çektide her ne kadar 2 senede geçse aradan sonuçta okunduğu için cevap vereyim dedim

3 3.5senedir ney üflüyorum, neyi öğrenme şeklim tamamen karısık ama sandığınız kadar zor değil çünkü bilen birine gidereseniz 1 haftada rahatlıkla 2. ve 3. kademedeki sesleri çıkartabilirsiniz. (neyde 4 kademe ses vardır üfleyişe göre en zoru 1. si olan dem seslerdir. 4.sü az kullanılır. en yaygını parcalarda 2.(pes) ve 3.(tiz) sonra 1. ve 4. gelir tabiki parcaya göre degisir)

Ney küser olayını (sözüm meclisten dışarı) bir çok kişiden duyuyorum, ama bu genelde ağızdan ağıza dolaşan ''ney üflemesi zor, ney ilgi ister, ney küser, ney bla bla bla'' gibi bilen BAZILARININ yaptıgını övmesi bilmeyenlerinse duyduklarını aktarması oluyor heralde.

ŞÖYLE TARİF EDEYİM NEY'i: bi kere ney'i üflemesi kolaydır ugrasırsın üf deyince bi gün ses cıkar, ama her enstrumanda olmayan kendi tarifimle rahatlatıcılığı işte o etkiler, etkiler ama veysel karani yedi karanfil yada hatırla sevgili gibi parcalar degil.. Asıl üstadlık beceri zorluk orda baslar, enstruman'ı özelliklede ney'i konusturmak, işte dostlar zor olan odur insanların yüreklerine kadar hitap etmek, Kendi taksiminizi icra etmek

NEYLER VE FİYATLARI İLE İLGİLİ: Bende bi 40TL lik ney vardı ses çıkıyor ama akordu yok yani ses cok prüzlü geliyor falan filan.. Sonra yine Memleketimin, insanların bi kısmının tavsiye ettiği (ney'i aşk olarak değil kar amacı gütmek için yapan) tanınmış bir kişinin 150TL'lik neyini almıştım. onla üflerken Mansur ney almaya karar verdiğimde baska birinden (Hayatını neye adamış) 200TL lik ney aldım. Mansur'da dem sesi zor cıkartın dediler ilk defa mansurda dem sesleri ögrendim ama hala elime aldıgım 150tl lik neyde dem sesler tam cıkmıyor. gördüğünüz gibi neyin iyisini fiyatı değil üstadı belirler aslında.

NEYE BASLAYACAKLARA TAVSİYEM: eger kesin kararlılarsa önce dogru alınacak adresi bulsunlar, sonra yapamazsam param bosa gitmesin düşüncesiyle ucuz ney alırsanız dahada zorlanırsınız benim gibi bastan hevesinizi kaybedersiniz. İnternettende magzalarda satılan ney ögrenme setleride size cazip gelmesin birini açtım denedim dandik bi ney çıktı.

ÜFLENECEK PARÇALARA GELİNCE: Piyasamı üfleyeceksin tasavvufmu onu belirlemelisin.
    Tasavvuf olarak; Ötme bülbül olabilir, Şu benim divane gönlüm...
    Piyasa Olarak; Belalım, Sarı gelin, Hasretinle yandı gönlüm, Ay yüzlüm, Selvi boylum al yazmalım gibi gibi birçok slow türkülerden cok güzel olur..
    Fon müziklerindende; İ love you, Last moments of love(deiger adı kumrulara tutundum susuverdiler), yusufu kaybettim, veya yansımalar parçalarına bakabilirsiniz...

• Neye yeni baslayan birisi icin onerebileceginiz basit bi parca var mi

• Konuyu hortlatalım
    Yeni başlayanlara Sezen AKSU dan adı bende saklı adlı eser iyidir.
    Bende arasıra bırakıp başlayanlardanım ama bu sefer kalmış bir ney aldım 3-4 parçayı notalara bakarak çalıyorum şimdi dem seslere çalışıyorum

• yıldırım_beyazıt kullanıcısına yanıt
    ne diyon la sen değişik

RAZER KRAKEN PRO V2 OYUNCU KULAKLIĞI HAKKINDA

diye girdim ney konusu gelmiş ne oluyor ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TulparHAN -- 7 Ocak 2019; 21:28:1 >
  • Konu eski ama canlandıralım bence ney meraklıları için.

Ney gerçekten sabır isteyen bir iş. Yeni başlayanlara ney icrasında biraz ilerlemiş biri olarak birkaç tavsiyem olacak.

1 ) Başlangıç olarak plastik ney ile başlamanız sizin yararınıza olacaktır. Hem yüksek maliyetten kurtulur ( ortalama 50 TL plastik neyler) hemde öğrenme aşamasında sesleri rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Plastik ney ile kolaylıkla ses çıkaracağınız için neye olan ilginizi kaybetmeden devam etmenize olanak sağlar. Alacağınız plastik ney böyle birşey olacak;

Ney'de çalınacak parça

Ney'de çalınacak parça

Bu plastik (si) ney ile ikinci ve üçüncü devre sesleri diye tabir ettiğimiz sesleri rahatlıkla çalışabilir ve birçok eseri icra edebilirsiniz.

Bu adımdan sonra zaten ney ile olan ilişkiniz devam ederse plastik size yetersiz gelemeye başlayacak. Plastik neyin sesinde ki o kaval benzeri tını sizi artık tatmin etmeyecek ve gerçek bir kamış arzu edeceksiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken bir kaç husus var. Gidip herhangi bir müzik evi veya internet sitesinden 50-200 TL fiyat aralığında neyleri satın almamalısınız. Bunlar 4-5 sınıf kalitede fabrikasyon tekniği ile üretilen kamışlar. Bunlardan çok zor ses çıkacağı gibi emin olun plastik ney den bile kat be kat kötü ses verirler. Örnek verecek olursak;

Ney'de çalınacak parça

Ney'de çalınacak parça

Bu gördüğünüz kamış fabrikasyon tekniği ile üretilmiş bir ney olup, ses çıkarmak ve üflemek oldukça güçtür. Boğuşup durursunuz. Bunlar internette 50 TL + kılıf + eğitim seti şeklinde satılan ürünler. Bunlardan uzak durmanız sizin yararınıza olur. Dediğim gibi plastik ney bu fabrikasyon süs ney diye tabir edilen neylere 1000 basar. Bunlar ancak duvar süsü olur başka bir şeye yaramaz. ( Üflenir mi elbette üflenir ama dediğim gibi yokuş yukarı arabayı 5 n ci vites de sürmek gibidir. )

Gelelim gerçek kamışa. Gerçek neyler iyi ustaların elinde, özenle seçilmiş kamışların içinden seçilerek açılır. Fiyat ortalamaları 300 TL den başlar. Orta segment bir kamış 500-650 TL civarındadır. Bu fiyat çok çok iyi kamışlarda 1000 TL ve üstüne çıkabilir. Örnek verecek olursak;

Ney'de çalınacak parça

Ney'de çalınacak parça

Bu resimde gözüken gerçek bir kamıştır. Alacağınız ses diğer kamışlardan farklı olduğu gibi üflenmesi aynı plastik neyde olduğu gibi sizi yormadan rahat şekilde gerçekleşir.

Görsel olarak bir kıyas yaparsak ;

Ney'de çalınacak parça

Soldan birincisi gerçek kamış olup diğerleri fabrikasyon üretim olanlar. Gördüğünüz gibi gerçek kamış daha etli duruyor.

Ney'de çalınacak parça

Yine buradan gördüğünüz gibi gerçek kamış ın çapı daha geniş. Buda size üflemede ciddi kolaylık sağlaması anlamına geliyor.

Bu bilgileri verdikten sonra eklemek istediğim birkaç husus daha var. Aldığınız ney yaşayan bir varlıktır. Kesilmiş olabilir ama sıcakta farklı, soğukta farklı davranır. Size küsebilir, sizi unutup tanımayabilir...Kamış kesildiği bölgeye gittiğinde farklı davranıp birden daha gür ve güzel ses çıkarmaya başlayabilir. Bunları göz önüne almalısınız.

Gelelim ney'de çalınacak parçalara. Öncelikle 2 nci devre sesleri diye tabir ettiğimiz bölgede ki seslere çalışmanız gerekir. Neyde kolayca bulacağınız sesler bu bölge sesleridir. Bunlar batıda ki adı ile re - do - si - la ve sol sesleridir. Buradan yola çıkarsanız sizin için daha iyi olur diye düşünüyorum. Direk pes veya direk tiz sesler sizi yolunuzdan çevirebilir.

Ney üflemek istiyorsanız kesinlikle ama kesinlikle nota düzeni öğrenmeli, türk müziğini anlamalı ve arızalı sesleri öğrenmelisiniz. Ney'de 5 nota öğrendim olay bitti diye bir durum söz konusu değil ne yazık ki. Arızalı sesler var, makamlar var vs vs.

Çalınacak parçalara tekrar dönersek başlangıç olarak şu parçalardan başlayabilirsiniz;

Veysel Karani

Şol Cennetin Irmakları

Aşk-ı Yezdan Der Allah Allah

Gaflet ile Hakkı Buldum Diyenler

Severim Ben Seni Candan İçeri

gibi parçalar başlangıç için uygundur. Lakin lütfen dediğimi unutmayın mutlaka ama mutlaka nota ve makam eğitimi, tutuş ve üfleme eğitimi almanız şart. Bunlara da yüklü para dökmenize gerek yok artık belediyeler ve halk eğitim merkezleri bu eğitimleri ücretsiz olarak veriyor. Böylece gerekli temel eğitimi aldıktan sonra kendi yolunuzda ilerleyebilirsiniz.

Sorusu olan arkadaşlara DM den yardımcı olurum. Umarım bu anlattıklarım bazı arkadaşların ney'e başlamasına vesile olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turn table -- 18 Mart 2020; 12:32:12 >

• sweet child o mine ın ortasından sonraki solo kısmı becerebilirsen efsane olur
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.