Şimdi Ara

Nvidia bu yıl yaptığı yatırımla 5 yıllık tasarım döngüsünü garantiye alacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.101
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Nvidia bu yıl yaptığı yatırımla 5 yıllık tasarım döngüsünü garantiye alacak
    Yapay zekâ fırtınasının başlamasıyla inanılmaz bir yükseliş yaşayan ve 3.3 trilyon dolar piyasa değerini geride bırakan Nvidia, artık Ar-Ge programında kritik değişiklikler yapıyor. Bu yıl devasa bir Ar-Ge bütçesi çıkaracak olan firma, uzun vadeli bir tasarım programı hazırlıyor.

Nvidia çıtayı yükseltiyor

Morgan Stanley tarafından yayınlanan rapora göre Nvidia’nın bu yıl için 16 milyar dolarlık bir Ar-Ge bütçesi ayırması bekleniyor. Firma bu bütçe ile 3 farklı tasarım ekibi kuracak. Her ekip sırasıyla 18-24 ay arasında tasarım geliştirecek. Böylece toplamda 5 yıla yakın bir süreç planlanmış olacak. 

Ayrıca Bkz.GeForce RTX 4060 üretiminde yüzde 60 kesinti, yaşam döngüsü bitmek üzere

Nvidia bu geliştirme süreci devam ederken bileşenler arası iletişim teknolojilerine de milyarlarca dolar yatırım yapacak ve hem raf ölçeğinde hem de sunucu ölçeğinde performansın yükselmesini sağlayacak. 

Nvidia şirketlere hazır sistemler satarken ASIC olarak bilinen amaca yönelik özelleştirilmiş sistemler sunan Google TPU gibi yongalar da yıllar içerisinde etkisini arttıracak. 2024 yılında ticari yongalar pazarın yüzde 90’ını kontrol ederken Nvidia 98 milyar dolar gelire ulaştı. ASIC pazarı ise yüzde 10 payı aldı ve Broadcom 8 milyar dolar gelir ile bu alanın lideri oldu. 

Kaynak:https://wccftech.com/morgan-stanley-research-with-16-billion-in-rd-spending-this-year-alone-nvidia-can-maintain-a-4-5%E2%80%91year-development-cycle-by-running-three-design-teams-sequentially-each/  

• Ekran kartlarını tamamen garantiye alsın. Hiç şaşırtmazlar, tam monopole yaklaşanlar kazığı da basar, kendini dev aynasında görüp hatalara da dikkat etmezler, bunlar bize mecbur zihniyeti ile.

• AMD’nin 3 tasarım ekibi ile yarışacak ne gücü ne kaynağı var birden fazla değildir tasarım ekibi.

Dolayısıyla ne yapsalar dahi Nvidia bir adım önde olacak. Çünkü aynı anda hep 3 farklı GPU mimarisi üzerinde çalışacak Nvidia bittikçe senede bir yepyeni bir şey sunacak.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt

Bu masal bir yerden tanıdık geliyor .Bir zaman önce intel için anlatılıyordu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jiletosman kullanıcısına yanıt
    Oradan arakladım zaten, tarih tekrardan ibaret değil mi ?

Intel kendi üretimine devam etti o devir yapamadı, Amd fabrikasıza döndü ve TSMC ile neler neler başardı.

• Her sene kart çıkarmanıza gerek yok ki 2 senede bir yeni seri çıkartsanızda oluyor zaten

• Bu forumda anlayamadığım yıllardır devam eden bir AMD sempatizanlığı var.
    Bilenler bilir eskiden bu iki şirket kafa kafaya rekabet halindeydi. Sonra NVIDIA aldı yürüdü. Kıyas edilebilecek bir hal kalmadı şu an.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • gun kullanıcısına yanıt

Amd cpuda geride kalmışken de böyle diyenler vardı. Yeni dizayn Ryzen 2den itibaren olgunlaşınca neler olduğu görüldü. Şu an için kimse zirveye oynamasını beklemiyor. 32 vramli fiyat performans bir kart hazırlasa ve tedariğini garanti etse, hem oyuncular hem yapay zeka tayfa saldırır. Oligarklar yüzünden ne oyuncular, ne küçük firmalar, ne akademisyenler... kimse doğru düzgün kart bulamıyor. intelin grafik kartı tarafında geçmişteki sicili belli, kimse intele güvenmiyor. Kaldı ki intel ortalamada neredeyse Nvidia kartlarla aynı gücü tükettiği halde verdiği performans çok geride. Nvidia ise liderliğin verdiği gücü, 5000lerle kötüye kullanacağını gösterdi. Geriye bir tek amd kalıyor fırsatı kaçırmasa bari

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • drkayzer kullanıcısına yanıt
    Amd kötü intel’e karşı severdik zamanında o yüzden herhalde birde Ati’de sevimli idi ama Ge-Force transform and lighting getirdiğinden beri dünya değişti. Ge Force 256 çok sevmiştik Riva serisini hiç sevmezdim.

• gidi G kullanıcısına yanıt

En büyük para AI'da şuan ve AMD'nin daha çok yolu var.

• Adamlar, ne de olsa rakip yok diyip yan gelip yatan Intel'in hatasını yapmadılar; rakipsiz oldukları dönemde bile kendilerini geliştirmeye devam ettiler, şimdi de bunun ekmeğini yiyorlar haliyle.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Güç tüketimini azltsalar iyi olacak gibi PSU girişi ile aynı girişi kulanan ekran kartı var oha derler adama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tekno moomce -- 16 Şubat 2025; 10:55:19 >
  • gidi G kullanıcısına yanıt
    32 Gb vramli nasıl çıkaracak ???
    Nvidia zaten okadar pahalı ekran kartı üretmiyor,
    Tüketiciler için karşıda ki Apple değil ki, Kabloyu falan 6.700 tlye itelemiyor.
    Benim için böyle olması daha iyi, Tekel AMD gibi üstün oldukları piyasasını yavaştan salmaya başlamadılar.
    Nvidia nasıl 5000'lerde gücünü kötüye kullanmış??
    Sebep söyle, Ham performansı 3000-4000 serisinde ki farktan az diye mi? 😂

• Otistikavcisi O kullanıcısına yanıt
    Senin pahalı zannettiğin şey firmaların yalan beyanlarından ibaret. Satmak istese bellek fiyatları düşer.

Nvidia ai için video belleğine ne kadar çok ihtiyaç olduğunun ve olacağının farkında ve kasten kartları düşük miktar bellekle çıkardı. Böylece lokal ailar için her sene gıdım gıdım vererek yeni kartlar satabilecek.

Esas parayı aidan yani büyük müşterilerden kazandığı için 5000lerde ekran kartı namına bir geliştirme sunmadı. Üç kağıtçı sahtekar intel gibi aynı yongaya fazla elektrik verip, biraz yazılımı iyileştirip yeni kartmış gibi sundu. Normalde AMDnin ne halt yediği umrumda bile olmaz ama şu an tüketici için tek gerçek alternatif durumunda

• quote:

Orijinalden alıntı: gidi

Amd cpuda geride kalmışken de böyle diyenler vardı. Yeni dizayn Ryzen 2den itibaren olgunlaşınca neler olduğu görüldü. Şu an için kimse zirveye oynamasını beklemiyor. 32 vramli fiyat performans bir kart hazırlasa ve tedariğini garanti etse, hem oyuncular hem yapay zeka tayfa saldırır. Oligarklar yüzünden ne oyuncular, ne küçük firmalar, ne akademisyenler... kimse doğru düzgün kart bulamıyor. intelin grafik kartı tarafında geçmişteki sicili belli, kimse intele güvenmiyor. Kaldı ki intel ortalamada neredeyse Nvidia kartlarla aynı gücü tükettiği halde verdiği performans çok geride. Nvidia ise liderliğin verdiği gücü, 5000lerle kötüye kullanacağını gösterdi. Geriye bir tek amd kalıyor fırsatı kaçırmasa bari

Yalnız cpu tarafındaki rekabetle gpu tarafındaki rekabet o kadar benzer değil. Ayrıca bol bellekli f/p kart sunmakla da bitmiyor o iş. Amd'nin hemen her serisinde bu durumu tekrar tekrar gördük.

Kaldı ki işlemci tarafında Jim Keller'ın gelip Zen mimarisini ortaya çıkarması, Amd'nin 4-5 yıl boyunca bu mimariyi geliştirmesi bu süre boyunca da Intel'in mevcut ürün ve üretim tekniğinin üzerine yatması gibi bir durum söz konusu. Amd üretim tekniği konusunda Intel'i geçince, ürün anlamında da Intel'i geçti. Nvidia ise Amd ile benzer üretim tekniklerini kullanıyor. Hatta 4 yıl önce 30 vs 6000 rekabetinde Nvidia üretim teknolojisi olarak geride olan Samsung'a gpuları ürettirince Amd ile arasındaki fark aniden kapandı. Çünkü Amd yetişmiş oldu. Ama aynı üretim tekniğine geçtiklerinde Nvidia yine dağıttı geçti. Çünkü adamlar hiç durmuyorlar. O hatayı g92 ve g200 döneminde yaptılar ve bir daha tekrarlamadılar. Beğenmediğimiz 50 serisi, bir önceki nesille aynı üretim tekniğini kullandığı için pek bir şey getirmedi. Ama Multi Frame Generation'ı geliştirdi adamlar. Yani durmuyorlar. Intel bile gpu tarafında güncel üretim tekniğini kullanmadığı için geride. Aynı üretim tekniğinde de görmek gerek.

• AMD umarım ekran kartlarında treni kacırmaz yoksa Nvidia'yı yakalamak onumuzdeki seneler icin hayal olabilir.

• khaos kullanıcısına yanıt
    Evet 8 gb vramleri 10 yükseltmeleri güzeldi. 2 senede bir önceki seriyi çöp eden donanımsal zorunlulukları zaten muazzam. Deri ceket doğru yolda devam etsin böyle.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.