Şimdi Ara

Nvidia’nın yaklaşan canavarı RTX 5090, iki adet 16 pin güç konnektörü ile gelebilir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Çıktığında 4090 almadığıma hep pişman oldum 38k dan tuf alabiliyordum.Gene 5090 ile 5080 arasında ciddi fark olursa bu sefer 5090 alırım. Sanırım bizim emektar Vanguardv1000 değişecek 10. yılını doldurduNvidia’nın yaklaşan canavarı RTX 5090, iki adet 16 pin güç konnektörü ile gelebilir  5090 bağlamam ona.

• Yok artık daha neler. Yakında yanında ev tipi nükleer reaktör ile birlikte gelecek herhalde ekran kartları.

• Lambo'yu alan yakıtını düşünmez olayına geliyor yavaştan. Ancak yazın ne olursa olsun sıkıntı, oyun oynarken odayı ısıttığından klima da açmak zorunda bırakıyor totalde epey enerji tüketimi.

Benim 3080ti bile hamama çeviriyorsa bu herhalde sauna yapar :)

• Vain kullanıcısına yanıt

Aynı fikirdeyim, kart zarar görmesin diye fan profillerini ayarladım haliyle fan sesi de oluyor, ısınma zaten yazın en büyük derdi.

• Neticede 4nm ile devam ediliyor. Özelleştirilmiş bir üretim tekniğinden bahsediliyor. Daha önce 12nm'de de yapılmıştı. Bir benzeri de bu seride olacak gibi. Turing mimarili gpuların üretim tekniği, 12nm FFN olarak tanımlanıyordu hatta. Sondaki N, Nvidia'ya atıftı. Aslında şuan durum daha da zorlaşmış gibi. Çünkü Ada Lovelace mimarili gpular da 4nm ile üretilmişti. Çok kısıtlı bir geliştirme ile yeni nesil gpuları göreceğiz. Bu da gpuların ciddi biçimde büyüyeceğini, güç tüketeceğini ve ısınacağını çağrıştırıyor. Bunlar olmayacaksa, performans artışı çok kısıtlı olacak demektir. Tabi Nvidia yeni bir Maxwell başarısına imza atacak olursa (Maxwell de bir önceki nesil Kepler mimarili gpuların üretim tekniği olan 28nm'yi kullanıyordu, fakat bu duruma rağmen enerji verimliği ve silikon verimliliği gibi konularda uçuk bir ilerleme sağlanmıştı) işte o zaman feci bir ilerleme kaydetmişler demektir. Böyle bir şey olursa bence çok daha güzel olur. Zira ekran kartlarının fiyatları, güç tüketimleri ve boyutları saçmalık düzeyine ulaşmış durumda. Artık biraz daha kompakt bir hal almaları gerek.

• muratdogan456 kullanıcısına yanıt
    Nvidia 3dfx satın aldıktan sonra bunu beklemiştim o zamanlar. Hatırlarsanız o zamanlardaki kartlar direkt fişe ayrıca takılıyordu.

• Alkımm kullanıcısına yanıt

Evet aynen.... 36K'ya ZOTAC 4090 alan olmuştu. O zamanlarda "özel lansman fiyatı çok uygun olacak" deniyordu ama bu derece beklemiyorduk Nvidia’nın yaklaşan canavarı RTX 5090, iki adet 16 pin güç konnektörü ile gelebilir 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SpeedTwelve -- 25 Eylül 2024; 13:40:3 >
  • İstan34bul kullanıcısına yanıt

Yapacak bir şey yok çünkü litografideki gelişmeyi güç artışı yerine enerji verimliliğinde kullandıkları zaman millet ayağa kalkıyor. Örneğin Ryzen 9600 ve 9700 önceki seriyle aynı performansı çok daha az elektrik tüketecek şekilde çıktı herkes delirdi. Amd de baktı olmuyor Bios güncellemesi ile 65 watt Tdp'li işlemcileri 105 Watt'a çıkardı, ne hâliniz varsa görün dedi tabiri caizse. 5090 çıktığında 4090 ile aynı güç ile gelirse ne kadar az elektrik tükettiğine bakmayacak kimse, mecbur köklüyorlar. Gerçi bu defa da bu konu altında olduğu gibi neden bu kadar elektrik tüketiyor muhabbetleri dönüyor ama en azından bu şikayet diğerinden daha az. Biraz konuşulur bırakılır. Diğeri markaya yapışan bir şey.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Conqueror26 kullanıcısına yanıt

Alakası yok. 7800X3D inanılmaz düşük güç tüketip, bütün yeni seriyi geçmeyi başarıyor.

5800X3D'yi ise 7600 işlemcisiyle denk görebiliyoruz performansta ama aynısını 9600, 7800X3D'ye karşı yapamıyor hem de TDP sınırı kalksın ya da kalkmasın hiçbir şey değişmiyor.

5000'den 7000'e geçiş tam olarak isteneni vermişken, 7000'den 9000'e geçişte AMD aynı seriyi (7000) birazcık parlatıp piyasaya sürmüş şekilde gördü insanlar. Olay bundan ibaret.

• Mugetsuga kullanıcısına yanıt
    Asıl bunla alakası yok. 9600, 7800x3d'ye mi rakip? Çekirdek sayıları aynı değil. Bellek teknolojileri aynı değil. 9600 7600 ile halef selef ilişkisinde. 7800x3d'nin yüksek ön belleği olmasaydı bile rakip değillerdi. Yeni serinin en düşük güçteki işlemcisinin bir önceki serinin en güçlü işlemcisini geçmesi gerektiğini kim söyledi? Hemen onu takip etmekten çıkın. O zaman Rtx 5050 de Rtx 4090'dan güçlü olsun diye beklentiye giriyorsunuzdur siz. Birim alandaki transistör sayısı arttıkça performans artar. Üreticinin elinde 2 seçenek var. Ya aynı performansı daha düşük Tdp ile verecek ya da aynı güçte daha yüksek performans sunacak. 9600 ve 9700 dışında 9000 serisinde güçten kısılan başka işlemci yoktu. Amd bir şey denemek istedi insanlar ikna olmadı. Ancak hâlâ 9600'ün nasıl 7800x3d'yi geçmesi yönünde bir beklentiniz olduğunu anlayamadım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Ayrıca 7800x3d inanılmaz az güç tüketmiyor. 120 watt normal Tdp, 1.35 ile çarptığımızda 162 watt'a ulaşan bir Tdp'si (PPT)'si var. 9600 ve 9700x 65 watt olarak çıkmıştı. Ön belleği olmasa demek ki geçmişler zaten watt başına performansta.

• Conqueror26 kullanıcısına yanıt

TDP ve tüketilen güç aynı şey değildir. İncelemelerde tüketilen güç miktarına bakın dediğimi anlayacaksınız.

Ekleme: 5800X3D ile 7600 örneğini verdim. 7800X3D ile 9600 bağlantısının nesini anlayamadınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mugetsuga -- 25 Eylül 2024; 14:42:8 >
    Tdp ile güç tüketiminin aynı olmadığını ben de biliyorum. Bu yüzden ppt ve tdp terimlerini kullandım ancak şunu mu diyorsunuz: 9950x 170 watt Tdp'ye sahip ancak 65 watt 9600'den daha az elektrik tüketir. Buradaki ince nüans Tdp'nin karşılığı olan watt'ın elektrik tüketimi değil soğutma yapmak için gerekli olan ısıl soğurma birimi ''diyelim'' iken elektrik tüketiminin de bunla ciddi bir korelasyonu olduğu. Yüksek Tdp'ye sahip işlemciler yüksek elektrik tüketir ama bu Tdp'nin direkt karşılığı diyemeyiz. Biraz karışık bir konu ama şu konuda netim: 162 watt ppt'li 7800x3d elbette 65 hatta bios güncellemesi ile 105 olan 9600'ü sadece geçmemeli adeta tokatlamalı ki durum da öyle ve burada yanlış bir şey yok. İncelediğim hiç bir yerde de nasıl 7800x3d'den geri kalır diye bir serzeniş görmemiştim. Sizinki ilk defa oldu. Ben her yerde nasıl aynı performansta olur tepkisi gördüm. Son olarak Tdp, Ppt'ye bakarak yorumlama yapıyorum ancak 7000 serisi 5, 9000 serisi 4 nm. Bu da tamamen kesin konuşmamızı engelleyen bir problem. İkisi de aynı nm olarak üretilseydi bile daha rafine bir üretim sürecinden geçtiği için 9000 serisi adına yorum yapmak yine %100 kesin olmazdı.

Eklemenize istinaden: 5800x3d Amd4 soket, 7 nm ve daha eski bir mimariye sahip. 7600 am5 5 nm ve daha yeni mimariye sahip. Bu işlemciler arasında kıyas yapmak tam olarak karşılığı olmasa da 2 litre atmosferik motor ile 1.4 turbo motoru karşılaştırmak gibi bir şey. Düzde hacim alır, yokuşta turbo. 5800x3d eski nesil turbolu, 7600 yeni nesil atmosferik. Ben bunları kıyaslamayı doğru bulmuyorum. 7800x3d ile 9600 de aynı her ne kadar aynı sokete çıksalar da ayrımı sokete göre değil 3d belleğe göre yapmamız lazım.

• Direk prize baglasak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahrimar -- 25 Eylül 2024; 18:17:39 >
  • klima capsini paylaşan olmamış... hayret...

• ya şu bir senedir 7600 diye havale geçiren arkadaşa şunu izletsin biri de 5800x3d'nin yakasını bıraksın. x3d işlemciler online oyunlarda %0.1 için alınır yoksa alan wake 2 gibi zaten fps alamadığımız aaa oyunlar oynayacaksak paso online oynamayacaksak ve ortalamaya bakacaksak herkes 5600 ya da 14400 kullansın üstü israf.

Nvidia’nın yaklaşan canavarı RTX 5090, iki adet 16 pin güç konnektörü ile gelebilir

Ryzen 7 5800X3D vs Ryzen 5 7600X - Any Difference? - YouTube

• 5090 2 adet 12VHPWR ile gelse bile, bu 1200 Watt çekeceği anlamına gelmiyor, ama 4 nm üretimin artık yüksek mm²'li NVIDIA GPU'ları için yetersiz kalacağı belli. Intel 18A'da istenilen verimi yakalayabilirse, ileriki dönemlerde NVIDIA ile anlaşma sağlayabilirler.

Böylelikle 6000 serisi için çip büyüklüğü belli oranda azalır, güç tüketimine de olumlu yansır. GPU'lar için 18A ve High EUV makinelerinde üretim kaçınılmaz olacaktr, TSMC de bunun adımlarını atmaya başladı. Bu arada direk priz'e bağlasak espirileri bayatladı artık, doğru akımda Amper yüksek Volt düşüktür, alternatif akımda ise tam tersi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 26 Eylül 2024; 15:49:15 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.