Hocam geç gördüm kusura bakmayın ve teeşekkür ederim yanıt için. Aslında daha sistemi kurmaya başlamadım büteçemi ayarlamaya çalışıyorum. Belki hazır sistemde alabilirim.Aklımdaki sistemin temel bileşenleri; 2k monitör 16 gb ram İ5 12.nesil olabilir işlemci Ekran kartıda 3060-3070-3080 düşünüyorum. Teknik konulardan çok analamdığım için temel şeyleri yazdım. Fps takıntım yoktur çok bariz düşük olmadığı sürece,rekabetçi oyun fifa dışında çok oynamam o da konsolda elveda dediğim oyunlardan biri yani single hikayeli oyunlar oynarım ama almışken en azından yüksek performans olmasa da 5-6 yıl yeni çıkan oyunları oynayabileyim istedim (konsoldan pc ye geçeceğim için oradaki sorunsuzluk alışkanlığı) |
NVIDIA RTX 3000 Serisi [ANA KONU] (2295. sayfa)
-
-
sizi cok iyi anladım.
2 ci el temiz. 2 k oynucaksanız en az 3080 alınız. rekabetcı oyunlar ıcın monıtor yusek hz ıse 2 k da 3080 ti alınız.
2 k da asla altını dusunmeyınız. heme 5-6 sene dusunuyor ısenız.
burda 20 kusur senelık bılgı bırıkımı konusuyor. bıraz narsıst oldum ama olsun.
kolay gelsın sıze.
-
Herkese iyi günler dilerim. Benim kartımla alakalı bir sorum olacaktı. Elimde Zotac Amp Holo 3080ti mevcut. İnternetten boost clock değerine baktığım zaman 1710 görünüyor ancak kart oyunlarda 1900lerde çalışıyor. Hem msi afterburnerdan hemde nvidianın performans takibinden baktığımda aynı değerleri görüyorum. Bana bu değer biraz garip geldi açıkçası, benim mi kaçırdığım bir yer var yoksa bir yanlışlık mı var anlamadım. Bu arada kartı mining çıkması olarak aldım, herhangi bir oc kendi bilgisayarımda yapmadım. Sıcaklık değerleride 70-73 derece oluyor 1800-1900 rpm fan aralığında.
-
gayet doğal endişe etmenizi gerektirecek bir şey yok, 1710 mhz'yi baz boost hızı olarak düşünebilirsiniz, tüm 3000 serisi kartlar 1.9 ve üstüne rahatça çıkabiliyorlar. 1710 mhz'lere kart ya inanılmaz ölçüde çok ısınırsa ya da ciddi bir güç limitine takılırsa düşer... genelde de bu normal oyun kullanımlarında yaşanmaz ve hep yüksek 1.9 üstü hızlar alırsınız
sıcaklık da gayet normal ve güzel duruyor. isterseniz kartın internette videolarına bakabilirsiniz, orada da 1900 mhzler görürsünüz
kartınızı güzel günlerde ve keyifli oyunlarda kullanın
-
Evet bende şimdi videolara bakıyordum da, ilk izlediğim bi kaç videoda 1700lü saat hızları görmüştüm o sebepten garibime gitti de fazladan 4-5 videoya bakınca farkettim. Çok teşekkür ederim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xientina -- 19 Ocak 2023; 1:53:50 > -
Biz mining yaparken o kartların core hızlarını 1250 ye sabitledik, sıcaklık olarak da 60 ı geçirmedik… Miningli kartlara öcü muamelesi yapıp oyuncudan çıkma kart kovalayan arkadaşlara çok gülüyorum.quote:
Orijinalden alıntı: XientinaHerkese iyi günler dilerim. Benim kartımla alakalı bir sorum olacaktı. Elimde Zotac Amp Holo 3080ti mevcut. İnternetten boost clock değerine baktığım zaman 1710 görünüyor ancak kart oyunlarda 1900lerde çalışıyor. Hem msi afterburnerdan hemde nvidianın performans takibinden baktığımda aynı değerleri görüyorum. Bana bu değer biraz garip geldi açıkçası, benim mi kaçırdığım bir yer var yoksa bir yanlışlık mı var anlamadım. Bu arada kartı mining çıkması olarak aldım, herhangi bir oc kendi bilgisayarımda yapmadım. Sıcaklık değerleride 70-73 derece oluyor 1800-1900 rpm fan aralığında.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Yukarda arkadaş cevaplamış gayet normal .
Kartına gore birde iyi sogutabiliyor isen 2010 ları bıle gorebılmen mumkun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaLVaToRe_V -- 21 Ocak 2023; 22:36:47 > -
Herkese hayırlı pazarlar forumdaşlar.
Emektar 1070ti den 3070 e geçtim. Bu dlss 3 bu seriye niye verilmemiş anlamadım vallahi.
3000 serisini dlss 3 e modlayabilen var mı aranızda? Varsa nasıl olduğunu öğrenmek isterim.
Sıcaklıkların bu kadar düşük olması beni çok şaşırttı tabi O.C siz hali ile kullanıyorum şimdilik.
Max 68 derece gördüm
Eklemeyi unuttum
Zalman zm 600-LE toplam max güç çıkışı 540W OLAN 600 Watlık 7 senelik power kullanıyorum sıkıntı çıkarmadı 4 k da bile denedim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gscarbon -- 16 Nisan 2023; 7:12:34 > -
son ekran kartı yazılım güncellemesinden sonra mw2 fps düşüşü yaşayan oldu MU?
en verımlı surum sızce kac
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gamer007_ -- 17 Nisan 2023; 0:57:36 > -
Kullandığım 531.29 sürümünde herhangi bir sıkıntı yaşamadım.Herkes FPS düşüşünden şikayetçi ama ayarlarına(Sezon ve reloaded güncellemelerin de klasik bu artık değişiyor) hiç bakan yok.
-
Bakmasak yazmayız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
mevzu biraz hortlamış ama..
biz de sabah akşam demeden kartı 4 nala koşturup belleklerin adeta içinden geçen miningcilerin -abi vallaha 60 dereceyi geçirmedim, yeminlen bak! ilanlarına çok gülüyoruz : )
-
GPU sıcaklığı 60'ı geçmemiş olabilir de bellek sıcaklıkları nasıldı acaba? En az 95derecelerdedir diye düşünüyorum :)
-
Madencilik konusuna geçen sene yolladığım ekran fotosu. 4 gün 8 saat 54 dakika 34 saniyedir miningde duran kartların durumu. Umarım düşüncelerinizde bir değişiklik olur. @Yuzarsif-06
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WindWild -- 19 Nisan 2023; 14:5:42 > -
Bu arada o 3080 ti lerden birini 2 aydır oyun amaçlı kullanıyorum diğerlerini sattım 4-5 ay önce.. RDR2 GOW Resident Evil 4 remake Metro serisi vs. bir sürü oyunu bitirdim. Emin olun kart abi nolur bana mining yaptır diye ağlıyor. Bende miningten kalma alışkanlık devamlı kartı izlerim oyun sırasında. Core 80 i bellekler 90 ı aştığı çok oluyor. Bunun yanında grafikleri full açarsam kartın limitleri çok zorlanıyor %100 de çalışıyor kart bakın orda çektiği elektrik 270-290 aralığında ancak oyunlarda 330 dan aşağı inmiyor. Onun haricinde minigte kart core clock değeri undervoltlu halde sabit 1205'te çalışıyorken oyunlarda 1700 i geçiyor. Bu çok daha fazla ısı ve yıpranma demek zaten. Yani oyun oynamak inanın mininge göre karta çok daha fazla zarar veriyor benim karta.
-
mining yapılan kartların orta vadede patladığı nokta çoğunlukla bellekler olur. bunun nedeni belleklerin uzun malum süreler boyunca yüksek frekanslarda sabit olarak kalması ve oluşan ısınan chip üzerinde yarattığı tahribat nedeniyle bildiğiniz gibi. diyorsunuz ki oyunlarda da gpu ve bellek ısınıyor. elbette ısınıyor, elbette oluşan sıcaklık grafik işlem biriminin (çekirdek) ve chiplerin ömründen yiyor ama gözden kaçırdığınız nokta şu ki hiçbir oyuncu 6 ay boyunca (ki bu iyimser bir rakam) oturduğu oyunun başında çakılı kalmıyor. Aşırı oyun bağımlısı birisi dahi günde en fazla 15 saat oyun oynayabilir ki, orana vuracak olursak bu kişilerin ortalaması %5i geçmez diye düşünüyorum. Ortalama bir oyuncu günde 3-7 saat pc başında oyun oynasın, ekran kartını zorlasın diyelim. Geriye kalan zaman diliminde takdir edersiniz ki karta nefes aldırmış oluyor. Yani ömrünün sonuna doğru sürekli işleyecek olan zamanı yavaşlatmış oluyor. Fakat mining de kart sürekli olarak çalıştığı için, hiç durmadan koşar adım son durağına ilerliyor ve ilk kazasını en çok çalışan ve dolayısıyla en çok yorulan belleklerinde gerçekleştiriyor. Fakat oyun oynayan adam, pc yi sürekli kullanmadığı için o belleklere, işlem birimine kahve molası vererek, nefes aldırıyor. Bununla birlikte işlem birimi ile belleklerin sıcaklıktan etkilenme dinamikleri farklıdır. Donanımsal yapısı itibariyle işlem birimi, bellekten çok daha fazla sıcaklıklara bile maruz kalsa, arıza çıkarma, kullanılamaz hale gelme ihtimali, belleğin aynı şartlarda arıza çıkarma, kullanılamaz hale gelme ihtimalinden daha düşüktür.
Miningli ve oyun amaçlı kullanılan ekran kartlarına benzetme açısından bi örnek vermek isterim.
Mesela çok hızlı bi ferrarimiz olduğunu varsayalım. Aracın motorunu işlem birimi, lastiklerini de bellek olarak tanımlayalım.
Aracını günlük olarak (standart pc oyuncusu) kullanan bir sürücü bu araçla 6 ay boyunca, günde 5 saat, 300 km hızla, toplamda 100 km yol yapmış olsun
Bir diğer sürücü ise (mining) aynı marka, aynı özelliklerde ki araçla 6 ay boyunca, günde 24 saat, 200 km hızla, toplamda 5000 km yol yapmış olsun
Birinci soru şu ki bu araçlardan hangisinin motorunda ilerleyen süreçte arıza çıkarma, kullanılamaz hale gelme ihtimali daha yüksektir?
İkinci soru da şu ki yine bu araçlardan hangisinin lastikleri daha çabuk eskiyecek, sorun çıkartacak veya kullanılamaz hale gelecektir?
Eğer bu soruların cevaplarını, motor ve lastiklerin (çekirdek ve belleklerin) maruz kaldığı zorluklara dayanma farklılıkları, kullanıldıkları süre, hız, km hesaplarıyla birlikte matematiksel olarak yapacak olursak, görürüz ki ikinci şıkta ki mining li ferrarimiz, diğer ferrarimizden hem motor, hem de lastik problemleri açısından daha önce alarm sinyalleri verecektir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yuzarsif-06 -- 23 Nisan 2023; 9:54:14 >
-
Çıkarımlarınız ve araç lastik motoruyla karşılaştırma yapmanız tümden yanlış. Ben mühendisim, bir aletin(mekanik, elektronik) bir ömrü olur. Üretici tarafından belirtilen limitler içerisinde kalınarak kullanılması kaydıyla belli bir kullanım ömrüne sahip olurlar. Ancak belirtilen limitler aşılırsa anında bozulma gerçekleşebilir. Yani kartlar için tehlike sinyalleri core clock watt sıcaklık vs. gibi değerlerinin maks limitlerinde kullanıldığı sırada çalar. Kart her an ciddi bir arızaya maruz kalabilir. Bellekler full kullanımda oluyor demişsiniz, benim oynadığım çoğu oyunda da bellekler full kullanımda oluyor. Ancak kart oyun oynadığım esnada, mininge nazaran core hızı, core sıcaklığı ve bellek sıcaklığı belirgin olarak çok daha fazla değerlere çıkıyor. Normalde limitlere çok yaklaşmadan 30 bin saat çalışma ömrü varsa limitlere çok yaklaşarak kullanım yapıldığında ömür 500-1000 hatta kartı kutusundan yeni çıkardın ilk defa çalıştırdın ve aşırı zorladın daha 1 saat geçmeden arıza yapabilir. Bunları boş verelim, bir ekran kartının ömrü konusunda nereyi okursanız okuyun aynı şey yazar, sıcaklık, sıcaklık, sıcaklık. Bu konuda mining işinde kart oyuna göre hem core hem belleklerde ortalama 20 derece daha düşük sıcaklıkta çalışıyor, bir başka deyişle oyunlarda kart limit değerlerine bazı durumlarda çıkabiliyor ancak benim kurduğum sistemde hiç bir zaman çıkmadı. Şöyle söyleyim miningte 75 i bile hiç görmeyen bellekler oyunlarda 85’i görebiliyor… Tabi ben dikkat etmesem belki 90 ı da geçecek.. Bu arada mining yapıp bellekleri 110 a çıkaranı da gördüm bizzat. en tehlikelisi bu zaten, bu duruma maruz kalmış kart saatli bomba gibidir.quote:
Orijinalden alıntı: Yuzarsif-06mining yapılan kartların orta vadede patladığı nokta çoğunlukla bellekler olur. bunun nedeni belleklerin uzun malum süreler boyunca yüksek frekanslarda sabit olarak kalması ve oluşan ısınan chip üzerinde yarattığı tahribat nedeniyle bildiğiniz gibi. diyorsunuz ki oyunlarda da gpu ve bellek ısınıyor. elbette ısınıyor, elbette oluşan sıcaklık grafik işlem biriminin (çekirdek) ve chiplerin ömründen yiyor ama gözden kaçırdığınız nokta şu ki hiçbir oyuncu 6 ay boyunca (ki bu iyimser bir rakam) oturduğu oyunun başında çakılı kalmıyor. Aşırı oyun bağımlısı birisi dahi günde en fazla 15 saat oyun oynayabilir ki, orana vuracak olursak bu kişilerin ortalaması %5i geçmez diye düşünüyorum. Ortalama bir oyuncu günde 3-7 saat pc başında oyun oynasın, ekran kartını zorlasın diyelim. Geriye kalan zaman diliminde takdir edersiniz ki karta nefes aldırmış oluyor. Yani ömrünün sonuna doğru sürekli işleyecek olan zamanı yavaşlatmış oluyor. Fakat mining de kart sürekli olarak çalıştığı için, hiç durmadan koşar adım son durağına ilerliyor ve ilk kazasını en çok çalışan ve dolayısıyla en çok yorulan belleklerinde gerçekleştiriyor. Fakat oyun oynayan adam, pc yi sürekli kullanmadığı için o belleklere, işlem birimine kahve molası vererek, nefes aldırıyor. Bununla birlikte işlem birimi ile belleklerin sıcaklıktan etkilenme dinamikleri farklıdır. Donanımsal yapısı itibariyle işlem birimi, bellekten çok daha fazla sıcaklıklara bile maruz kalsa, arıza çıkarma, kullanılamaz hale gelme ihtimali, belleğin aynı şartlarda arıza çıkarma, kullanılamaz hale gelme ihtimalinden daha düşüktür.
Miningli ve oyun amaçlı kullanılan ekran kartlarına benzetme açısından bi örnek vermek isterim.
Mesela çok hızlı bi ferrarimiz olduğunu varsayalım. Aracın motorunu işlem birimi, lastiklerini de bellek olarak tanımlayalım.
Aracını günlük olarak (standart pc oyuncusu) kullanan bir sürücü bu araçla 6 ay boyunca, günde 5 saat, 300 km hızla, toplamda 100 km yol yapmış olsun
Bir diğer sürücü ise (mining) aynı marka, aynı özelliklerde ki araçla 6 ay boyunca, günde 24 saat, 200 km hızla, toplamda 5000 km yol yapmış olsun
Birinci soru şu ki bu araçlardan hangisinin motorunda ilerleyen süreçte arıza çıkarma, kullanılamaz hale gelme ihtimali daha yüksektir?
İkinci soru da şu ki yine bu araçlardan hangisinin lastikleri daha çabuk eskiyecek, sorun çıkartacak veya kullanılamaz hale gelecektir?
Eğer bu soruların cevaplarını, motor ve lastiklerin (çekirdek ve belleklerin) maruz kaldığı zorluklara dayanma farklılıkları, kullanıldıkları süre, hız, km hesaplarıyla birlikte matematiksel olarak yapacak olursak, görürüz ki ikinci şıkta ki mining li ferrarimiz, diğer ferrarimizden hem motor, hem de lastik problemleri açısından daha önce alarm sinyalleri verecektir.
Bir de oyuncuların bir kısmı çoluk çocuk ısı sıcaklık nedir bilmezler kapalı havasız kasada karta işkence çektirirler kart bazen thermal throttling’e bile maruz kalır bu sırada ani fps düşüşleri olur ancak bu oyuncu kardeşimiz bunun sürücülerden kaynaklandığını düşünüp tekrar temiz kurulum yapmakla sorunu çözmeye çalışır veya oyun yeni çıktı da optimizasyon sorunu var yeaaa diyerek geçiştirir :) Haliyle bu işin bir kuralı yok herhangi bir oyuncunun kartı da miningcinin kartı da elinizde kalabilir. Benim şu an oyunlarda kullandığım kart kendi mining sistemimden kalan kart, gayet canavar gibi sıfır gibi, artık yeni oyunlara gücü yetmeyinceye kadar(3-5 sene)gidebilecek kondisyonda bir kart.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
şaka gibisin hocam ya : ) O saydığın genel bilgiler üzerinden yapmıştım zaten yorumumu.
mining sebebiyle bellek arızası veren kartlar hakkında açılan konular, geri bildirimler ve hepsinden önce mantık dahilindeki gerçekler ortadayken, hala oyun amaçlı kullanılan kartların daha çok problem çıkaracağını savunuyorsun. Bu gerçekten de inanılmaz bir savunma şekli..
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X