Şimdi Ara

Nvme ssd alacağım,cpu pci-ex veriyolu hız ayarları hk. yardım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
134
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

i7 6700K CPU ve Z170 Monster marka anakarta sahibim. CPU ve anakartımın PCI-ex yapılandırmaları "1x16, 2x8, 1x8+2x4" şeklinde. CPU'nun kullanılabilir maksimum PCI Express hattı sayısı 16 iken anakartım 20 hat desteği veriyor. Anakartım'da 2 adet PCI-ex gen3 X4 NVMe SSD destekleyen M.2 slot bulunmakta. Duruma göre 1/2 adet NVMe SSD veya 1 adet dram içeren SATA3 SSD almayı planlıyorum.

I- Kullanılabilir maksimum PCI Express hattı sayısı işlemcinin mi yoksa anakartın mı verdiği desteğe göre belirlenmekte? Mesela benim ekran kartım PCI-ex X16 hızında çalışıyor. Durumu anakartın hat desteğine göre yorumlar isem ekran karttım PCI-ex 16 kullandığından, ekstradan M.2 NVMe X4 hızında bir SSD takarsam PCI slotu yapılandırmasına gerek kalmadan GPU ve SSD'yi tam hızında kullanabileceğim (16+4 = 20 hat desteği).

II- Durumu CPU'nun hat desteğine göre yorumlar isem tüm hattı ekran karttım tamamen kullanmakta. Ekstradan M.2 NVMe X4 hızında bir SSD takmam için PCI slotu yapılandırması yapıp, sadece "1x8+2x4" veri yolu atayarak mı kullanabilirim? Başka çözümü var mı? Bu durumda GPU slotu X8 hızında çalışıp performansı düşecek, ama böylelikle 2*m2 slotuda X4 hızında çalışacaktır.

III- En önemlisi M.2 slotlarının CPU ya da Chipset tarafından mı kontrol edildiklerini nereden bilebilirim? Bazı m2 slotları chipset bazılar direk cpu tarafında kontrol ediliyormuş. Cihazın kullanım kılavuzunda M.2 slotları için sadece GEN3x4 SSD desteği var yazıyor (RAID 0/1). İnternetteki bazı topiclerde Gen4 m2 slotunda görünmeyen SSD, chipsete bağlı gen3 m2 slotuna takıldığında calışıyordu CPU'nun veri hattını kullanmadan vb şekilde. Eğer slotlar chipsete bağlı ise gönül rahatlığı ile 2 tane M.2 SSD alabilirim CPU'nun hattı kullanılmadığından. Sonuçta chipsetin 20 hat desteği var.​

Siz değerli bilgili forum sakinlerinin desteklerini almak isterim. İlk madde doğru derseniz benim için çok iyi olur 1 tane güzel NVMe SSD alırım, böylece ekran kartının hızıda düşmemiş olur.

İlk madde yanlış ikincisi doğru derseniz ekran kartı performansı önemli olduğundan kafam karışacak. Sonuçta GPU slotu X8 hızına düşecek. Derseniz ki çok fazla kayıp olmaz düşünebilirim.

Son madde doğru sizin M.2 slotunuz chipset tarafından kontrol ediliyordur derseniz. Bu sefer 2 tane NVMe SSD alacağım kesinlikle. Konuyu tam bilmediğimden doğru/yanlış aklımdan geçen ihtimalleri yazdım .

Bilemedim riske girme aklın rahat kalsın derseniz yurt dışından 870 EVO SATA III 4TB model getirmeyi düşünüyorum. Yılbaşı gecesi saat 00:00'a kadar satın alım yapacağım. Vakit ayırıp okuyan, yardımcı olan herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum. İyi forumlar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.