Şimdi Ara

NvMe SSD kurulumu ve Bios ayarları nasıl olmalı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
21.085
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: oup59

Anakartınızın PCIE kırılımı şu şekilde verilmiş:

-------------------------------------------------------------------------------
    1 x PCIe 3.0 x16 slot (PCI_E1)
    Supports x16 speed with AMD® Ryzen™ 1st and 2nd Generation processors
    Supports x8 speed with AMD® Ryzen™ with Radeon Vega Graphics processors
    Supports x4 speed with AMD® Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics Processors
    1 x PCIe 2.0 x16 slot (PCI_E4, supports x4 mode)*
    3 x PCIe 2.0 x1 slots1

* PCI_E4 will run x2 speed when installing devices in PCI_E2/ PCI_E3 slot.
    -------------------------------------------------------------------------------------

1 x PCIe 3.0 x16 slot (PCI_E1)--> Buna ekran kartı takacaksanız.
    3 x PCIe 2.0 x1--> Bunlara adaptör üzerinde M.2 takmanızın bir anlamı yok.

Bu durumda adaptör ile M.2 NVME kullanacaksanız takacağınız yuva--> 1 x PCIe 2.0 x16 slot
    Takacağınız adaptör PCIE 2.0 X4 ile sınırlanmış olacak ve bu da teorik maksimum bant genişliğini 2000Mb/s'ye kısıtlayacak.
    Ayrıca hat iletişimindeki olası ilave yük ve kayıpları göz önünde bulunduracak olursanız buna biz maksimum 1750Mb/s diyelim. 1500Mb/s olması da muhtemel.

Samsung Evo, Samsung Evo Plus, XPG SX8200 Pro gibi NVME SSD'ler kapasiteye göre değişmekle birlikte 3500Mb/s okuma ve 3000Mb/s yazma hızlarına sahip modeller.

Örneğin bunları adaptör ile o yuvada yarı hızda kullanabilirsiniz demek. Tam hız istiyorsanız direk M.2 yuvada ve SATA 5-6'yı feda ederek kullanabilirsiniz.

Bu söylediklerimin hepsi benchmark seviyesi değerler. Günlük kullanımda zaten NVME M.2 SSD'ler belli başlı birkaç senaryo (çok büyük boyutlu dosya aktarımı, büyük boyutlu dosya okuma/işleme, video render vb.) haricinde SATA SSD'lere göre son kullanıcı açısından fark edilir bir performans kazanımı sağlamaz. Oyunların yükleme ekranı 1 sn. kısa sürer, uygulamalar 1sn çabuk açılır vs. yani olacağı odur pratikte,
    Merhaba zaman geçmiş ama daha detaylı bilgi bulamadım.
    Benimde böyle nvme m2 ssd düşüncem var ama 1 x PCIe 2.0 x16 slota kartı takınca ekran kartı hızı x8 e düşecek midir?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Anakartınızın PCIE kırılımı şu şekilde verilmiş:

-------------------------------------------------------------------------------
    1 x PCIe 3.0 x16 slot (PCI_E1)
    Supports x16 speed with AMD® Ryzen™ 1st and 2nd Generation processors
    Supports x8 speed with AMD® Ryzen™ with Radeon Vega Graphics processors
    Supports x4 speed with AMD® Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics Processors
    1 x PCIe 2.0 x16 slot (PCI_E4, supports x4 mode)*
    3 x PCIe 2.0 x1 slots1

* PCI_E4 will run x2 speed when installing devices in PCI_E2/ PCI_E3 slot.
    -------------------------------------------------------------------------------------

1 x PCIe 3.0 x16 slot (PCI_E1)--> Buna ekran kartı takacaksanız.
    3 x PCIe 2.0 x1--> Bunlara adaptör üzerinde M.2 takmanızın bir anlamı yok.

Bu durumda adaptör ile M.2 NVME kullanacaksanız takacağınız yuva--> 1 x PCIe 2.0 x16 slot
    Takacağınız adaptör PCIE 2.0 X4 ile sınırlanmış olacak ve bu da teorik maksimum bant genişliğini 2000Mb/s'ye kısıtlayacak.
    Ayrıca hat iletişimindeki olası ilave yük ve kayıpları göz önünde bulunduracak olursanız buna biz maksimum 1750Mb/s diyelim. 1500Mb/s olması da muhtemel.

Samsung Evo, Samsung Evo Plus, XPG SX8200 Pro gibi NVME SSD'ler kapasiteye göre değişmekle birlikte 3500Mb/s okuma ve 3000Mb/s yazma hızlarına sahip modeller.

Örneğin bunları adaptör ile o yuvada yarı hızda kullanabilirsiniz demek. Tam hız istiyorsanız direk M.2 yuvada ve SATA 5-6'yı feda ederek kullanabilirsiniz.

Bu söylediklerimin hepsi benchmark seviyesi değerler. Günlük kullanımda zaten NVME M.2 SSD'ler belli başlı birkaç senaryo (çok büyük boyutlu dosya aktarımı, büyük boyutlu dosya okuma/işleme, video render vb.) haricinde SATA SSD'lere göre son kullanıcı açısından fark edilir bir performans kazanımı sağlamaz. Oyunların yükleme ekranı 1 sn. kısa sürer, uygulamalar 1sn çabuk açılır vs. yani olacağı odur pratikte,
    Konuyu hortlatıcaz ama şunun cevabını kısaca alabilir miyim?
    Buradaki çeviriciyi alıp pci x4 yuvasına taksam corsair mp510 240 gb m2 için ne kadar hız kaybım olur?

TeknoBiyotik.com / Teknoloji sevenlerin ilacı...
    Akasa M.2 SSD to PCIe Adaptör (AK-PCCM2P-01)
    https://www.teknobiyotik.com/akasa-m-2-ssd-to-pcie-adaptor-ak-pccm2p-01.html

• Strosferus13 kullanıcısına yanıt
    Adaptörü takacağınız PCIE yuva 3.0 olduğu sürece bir hız kaybı olmaz hocam.
  • Şunu söylüyorlar pcı ve M2 yuvaları aynı hatları kullandığı için sata 5 ve 6 portları her şekilde devre dışı kalırmış. Benim derdim sata portu için yer açmak aslında, boşta hdd lerim var takacak yer kalmadı hız olayı sonraki iş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Strosferus13 -- 9 Ekim 2019; 9:54:12 >
    Hocam anakartınızın kitapçığında bu detaylar vardır. M.2 yuvasına SSD takıldığında hangi SATA portların iptal olacağı yazar. Eğer çok daha fazla SATA portuna ihtiyacınız olacak ise anakartı ona göre daha üst bir model almanız gerekir.
  • oup59 kullanıcısına yanıt
    Yazıyor sata 5 ve 6 iptal olur diyor şuanda kapalı zaten. Pci yuvasına takarsam aynı şey olur mu onu merak ediyorum.

merhabalar.Bende msi x470 procarbon ac modeli anakart mevcut.Anakartımın ekran kartı altında olan m2 portunda samsun 970 m2 ssd takılı.ikinci bir ssd almak istiyorum ne şekilde bir tercih yapmalıyım 1 tb olmak şartı ile.Alcağım 2. ssd yi m2 portunda düşük hızla kullanacağım sanırım.O yüzden size danışmak istedim eski nesil bir ssd mi almalıyım yoksa ?
    Pci yuvasına adaptör ile takma işini ayrı değerlendirmek gerekiyor. Anakart kitapçığında hangi yuvaya ne takıldığında nasıl bir kısıtlama olduğu yazar örnek olarak pci adaptör taktığınızda diğer x16 yuva x8 çalışabilir vs.

• Afacan Dennis kullanıcısına yanıt
    Diğer yuva pcie 2.0 x4 gözüküyor. Teorik hız 2000mb olur ama pratikte biraz daha düşük olur. Herhangi bir 3.0 NVME Ssd hızının altında kalacaksınız. Samsung yerine adata sx8200pro veya Sabrent Rocket 1Tb olabilir. Intel 660p var ucuza ama önermem.

zaten diğer ssd nin hızı bana yeterli allahtan hızını tam olarak alabiliyorum oda samsung 970 evo.İmzanızdaki sistem dikkatimi çekti sormak istedim.Aynı işlemciyi kullanıyoruz fakat siz sisteminizde depolama için hdd kullanıyormusunuz? Ben ara ara sanırım hdd kaynaklı fps droplar yaşıyorum ama tam çözemedim bu işi.

hdd min okuma yazma hızları şu şekilde
    NvMe SSD kurulumu ve Bios ayarları nasıl olmalı?

Yok hocam. Mekanik diskeleri bırakalı uzun yılar oldu. Fps drop varsa bakacağım yer ilk önce hdd olmazdı. İşlemci ve gpu kullanımını takip edin. Sürücüleriniz de güncel olsun.

sistemi tek tek sorunu bulmak için değiştirdim psu sundan kasasına varana kadar zazten 2k oynuyorum 3700x 2k da çok rahat besliyor görünüyor rtx 2070 i.defalarca format attım bioslarım güncel sürekli yazılımlarım orjinal ve güncel bütün donanımlarımın şuan tek hdd kaldı onuda değiştirip düzen tutmazsa sistem satılığa çıkartıcam
    Hocam sorun belki disktendir ama oyunların yükleme ve loading ekranları haricinde hdd/ssd çok fark yaratmaz. 3000mb hızlar kağıt üzerinde hızlı. Oynadığınız oyunda mı her oyunda mı fps drop? Drop olduğu zamandaki cpu gpu kullanım oranları neler? Bazen ileri seviye kalite ayarları veya detay ayarları da performansı etkileyebilir.

ilk önce sistemimde 16 gb ram vardı o sırada sürekli bu droplara maruz kaldım hemen hemen her oyunda.Aynı ramden 16 gb daha alıp taktım bu droplar bf serisi vs pubg gibi oyunlarda ortadan kalktı.Bu seferde cs go da baş gösterdi sistemde en eski parça hdd şuan onun dışında bir parça kalmadı hepsini değiştim.Cpu yüzde 10-80 arası değişiyor oyundan oyuna göre gpu ise hemen hemen ultra her oyunda 95 ve üzeri
    Sistem kaynakları kaynaklı drop olacak bir sisteminiz yok. Sürücü veya ayar kaynaklı olabilir. Drop yaşadığınız oyunun optimizasyonu da problemli olabilir hocam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oup59 -- 11 Ekim 2019; 15:51:52 >
  • quote:

Sistem kaynakları kaynaklı drop olacak bir sisteminiz yok. Sürücü veya ayar kaynaklı olabilir. Drop yaşadığınız oyunun optimizasyonu da problemli olabilir hocam.
    ramlerim anakartın destek listesinde bulunmuyor belkide buda sebep olabilir.2 Sebep kaldı format atacağım ssd yi aldıktan sonra düzelmezse anakart ram uyumsuzluğu olabilir sorunum
    Bellek uyum listeleri bir kaynak olsa da listede yer almayan bellekler anakartlar üzerinde sorunsuz olarak çalışıyor hocam. Format sonrası düzelir belki.

• bu konularda bilgili birisine benziyorsunuz inşallah sorunuma çözüm buluruz yeni aldığım SAMSUNG 970 Evo Plus %50 performansla çalışmakta buna bir çözüm bulamaddım

SİSTEMİM ŞU ŞEKİLDE;

ANAKART--MSİ B450-A PRO

İŞLEMCİ--RYZEN 5 2600

EKRAN KARTI--MSİ GTX 1660 ARMOR OC

RAM--2X8 16 GB KİNGSTON HYPERX 3200

POWER SUP-- 700W 80+

1.DEPOLAMA--SAMSUNG 970 EVO PLUS 500GB NVMe M2

2.DEPOLAMA--KİNGSTON 480 GB SATA SSDBİRİSİ

YARDIMCI OLURSA ÇOK SEVİNİRİM

NvMe SSD kurulumu ve Bios ayarları nasıl olmalı?
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.