Şimdi Ara

NVMe SSD ler için biostan boot ayarı nasıl yapılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
3.764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba. Gigabyte Z97P-D3 model anakart kullanıyorum. Üzerinde M2 yuvası bulunmuyor. NVMe bir SSD alıp PCI-e dönüştürücü ile anakarta takıp kullanmayı düşünüyorum. Böyle bir kullanımda anakart bu diski görüp bios boot sıralamasına ekliyor mu? Bunun boot ayarları nasıl oluyor? Yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Ona göre ürün alacağım ya da iptal edeceğim.(Cevap son mesaja eklenmiştir...)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi F-N-K -- 26 Ocak 2018; 23:34:56 >

• Biosun görmeme ihtimali var. NVMe boot desteği bioslara sonradan kazandırıldı. Üreticiniz eklemediyse Windows açılana kadar NVMe disk gözükmez boot'ta. Ancak clover methodu ile yinede boot etmek mümkün ancak uğraşmaya/o efora değmez. İnternetten modelinize uygun arama yapmak en doğrusu. NVMe yerine biraz daha düşük hıza razı olursanız AHCI PCI-E SSD arayın. Özellikle AHCI dedim, NVMe'den protokolü farklıdır. En son çıkan ve artık üretilmeyen Samsung SM951 AHCI var. Hemen hemen her legacy cihazla çalışıyor ahci rom olduğu için. Hızlarıda 2000/1500 gibiydi X4 3.0 slotta.
  • Anakartın bios özelliklerine baktığımda F6 dan sonraki bioslarda NVMe desteğinin olduğu yazıyor. Bu durumda sorun yaşamam sanıyorum.

Anakartta M.2 yuvası olmadığı için aşağıdaki ürünü sipariş ettim. Bununla kullanmayı düşünüyorum. B ve M olarak 2 farklı tip SSD var herhalde. Birinin yuvasına diğeri takılabiliyor mu? Sm 951 alsam hangisine takmam gerekir? SM951 AHCI desteklerken eğer ki sorun yaşamazsam NVMe olarak da kullanılabilir mi?

• Şimdi baktım. SM951 in 2 farklı versiyonu var. AHCII ve NVME olarak. Tabi ona göre de pinleri değişiyor. SM 951, anladığım kadarı ile 950 Pro nun OEM versiyonu. Doğru mudur? Testlere baktığımda birbirine çok yakın sonuçlar görüyorum...
  • AHCI PCI-E, Sata ile aynı şey değildir. Sata M2'ler genelde B-Key yada B&M Key oluyor. Hızlarıda 2.5" diskler gibi 500/500 civarlarıda. AHCI PCI-E disklerin bootromları ve protokolleri, Sata disklerden ve NVMe disklerden farklı. Legacy cihazlar AHCI protokolünden dolayı destekliyor ve AHCI PCI-E diskler hızlı. SM951, OEM 950Pro gibi. Bootromları ufak tefek değişlikler içeriyor. AHCI'lerde nand'lar aynıysa NVMe'ye yakın sonuç verebiliyor. Örneği SM951'in AHCI vs NVMe versiyonunda görülebilir. AHCI PCI-E bellekler 2.5" disklerden NVMe disklere geçiş döneminde varlardı. B Key olanını görmedim. M Key oluyorlar. M Key ve B Key birbirine uymayan soketlere sahip. NVMe şuan en güncel protokol. Gördüğüm kadarıyla hepsi M Key'ler.

Anakartınız destekliyor ve bütçeniz de uygunsa 960 EVO alın. Performansı gayet iyi.
  • SM951 in AHCI versiyonunun kısa tarafı B key gibi 6 pin, NVME versiyonu 5 pin. Performansları da oldukça yüksek.

Ben de 960 EVO almayı düşünüyordum lakin araştırınca üzerinde yazan değerlerden özellikle yazma hızının göz boyama olduğunu gördüm. 256 mb lık olanın üzerinde 1500 mb/sn. yazıyor yazma hızı ama bu turbowrite durumunda geçerli diyor. SSD içerisinde 3-5 GB lık yüksek hızlı SLC bellek var, bu alanın hızı 1500 mb/sn. bu hafıza dolduğunda direk direk SSD yongalarına yazmaya başladığında normal hızı 300 mb/sn. Samsung un kendi sitesinden de bunu görebilirsiniz. Hatta tomshardware bu durumdan dolayı bu diske oldukça düşük performanslı bir disk demiş. SSD nin hafıza arttıkça direk yongaların da hızı artıyor. Özellikle 256 Gb. lık olanın hızı oldukça düşük.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi F-N-K -- 12 Ocak 2018; 23:48:10 >

• F-N-K kullanıcısına yanıt
    Hocam 2.5"'lik versiyona bakmayın. NVMe versiyona bakın. Birde o diski o hızda ve o kadar süre satüre edecek kullandığınız bir şey var mı? Günlük kullanımda imkansız. Ancak video editing yada render gibi işlerle satüre olur o diskler. Hayat senteteik testlerden ibaret değil.

SM951'i unutabilirsiniz. Anakartınız NVMe destekliyor. O desteklemediği durumlarda ki çözüm önerisiydi.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tamamdır hocam. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
  • After Effect ve diğer video programları ile uğraşıyorum. Turbo write ile ilgili dökümanlara baktığımda bu belleğin boşalması ortalama 20 sn civarı sürer diyor. Dolayısı ile 960 EVO daki bu tampon bellek bende yavaşlamaya sebep olacak gibi. Ben en iyisi pro ya da onun muadillerini bir araştırayım.

Emeği geçen herkese teşekkürler...
  • Benzer bir problemi olanlar için sonucu burada paylaşıyorum.

Anakart NVMe desteklediği için PCI-E X16 yuvasına(Aliexpresten aldığım JEYI SK9 model dönüştürücü ile) takmış olduğum ssd yi normal hdd gibi gördü ve sorunsuz bir şekilde kurulum yaptım. SSD olarak SAMSUNG SM961 kullandım ve şiddetle tavsiye ederim. EVO modelinde olduğu gibi turbowrite falan değil direk orjinal yüksek hızlı, stabil ve MLC yongalı bir ssd. Test sonucu aşağıda.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.