o/c de en çok yapılan hatalar nelerdir? Gerçekten riskli mi? Eğer riskli ise 2500+ bu riski göze alacak kadar yavaş mı? P4 3.0'ı bile o/c ile 4.0 yapanlar var, 3.0'ın çalıştıramadığı program varmış gibi. Yanlış mı düşünüyorum siz ne dersiniz? Hepinize saygılar.
o/c bit tutkudur bence, birçok kişi zevk için yapıyor.Hatalar ise;orjinal fan ile veya zayıf kalan bir fan ile o/c denemesidir, veya psu yetersiz ise, bazen hdd de veri kaybı olabiliyor.p4 3.0 ı 4.0dan daha fazla yapanlar da var :)onlar olaya inanmış
+1 daha ne olsun bu bir zevk işidir yoksa 1000mhz lik bir işlemcide her işi yapabilir
işlemciyi oc etmek için fsb'yi yükseltirken, ram'in frekansının auto'da olduğu için yükselmesi ve bilgisayarın ram yüzünden kilitlenmesi, işlemciyi oc olmuyor zannedip voltajını yükseltmek ve sonuç alamamak sık yapılan bi hatadır. (biraz garip bi cümle oldu ama anlaşılıyor herhalde)
2500+ yavaşlıktan ötürü değil verimli olduğundan ve nispeten ucuz olduğundan ötürü rağbet görüp overclock ediliyor. Ki sadece fsb sini 200 e çıkarıp 3200+ ta kullanmak dahi bir default sayılır oldu.
Bu arada 3.0 ları fsblerini 200den 266ya çıkarılarak yapılan 4.0 a overclockta da aynı hız tutkusu var.
Overclock eğer kalitesiz malzeme ve bilmeyen ellerde yapılırsa riskli olur.
Kaldı yakın zamana kadar teknik servislerde bazı işgüzar elemanlar dikey oturtmalı heatsinkler gelmeden önce heatsinkleri sockete göre değil de <b>"kafalarına göre"</b> yamuk yumuk takıyorlardı. Tabi heatsinkin sadece bir köşesi temas eden işlemci de ya yanıyordu ya da aşırı ısınıp sistemi kilitliyordu.
Gerçi şimdi bu kadarı na vakıf insanların kaldığını sanmıyorum ama overclockta ısı iletiminin fe dağıtımının çok önemli bir konu olduğu aşikar..
Isıyı daha yüksek temas yüzeyinden emip daha hızlı şekilde uzaklaştırmak ya da kısaca daha iyi soğutma overclockta önem taşır. Ki bunları yerine getirirsen ve çekirdeğin üstüne binen elektrik yükünü,yarattığı emisyonu dengelersen overclockun riskleri en aza iner.
Mesela overclockta stabiliteyi sağlamak için voltajı dengeli kullanıp emisyonu dengelemek voltajda aşırıya kaçmamak bunlardan biridir. Ki default voltajı 1.5 olan işlemcilerine 2.4 verip sonra da işlemcinin çekirdeğini eline almak zorunda kalan arkadaşlar var.(aynen işlemcinin ortasındaki flip chip gövdeden ayrılıyor)
Bir de temas yüzeyinin yüksek olması ısının daha kolay iletimi için şart. Intellerde tualatinlerden sonra ve AMD de ise socket754 ten itibaren geniş aluminyum şapkalar temas yüzeyini artırıp ısı iletimini artırmak için mevcut bulunuyorlar. Bunlarda dahi aradaki teması engelleyen pürüzlerin etkisini yoketmek için ısı iletken macunlar sürülmektedir..
Özellikle flip-chip işlemcilerde böyle bir şapkanın da olmaması o küçüküc yüzeyde ısı iletimi için en iyi teması beraberinde gerektiriyor. Bu yüzden özellikle AMD socket462 işlemciler ve intel socket370 Coppermine lerde ısı iletken macunlar kesinlikle kullanılmalı.
ve artık heatsinkler de full bakırdan seçilmiş olmalı ki ısı iletimi ancak yetmektedir.
andante, bu dediğin ram frekansını sabitlemenin dışında ramin bazı ayarlarıyla da oynanıyor. Onu bi anlatabilir misin? 2-5-7-9 falan böyle şeyler yazıyorlar zaman zaman mesajlarda. Bunların anlamı nedir? Ne işe yarıyor?
yazdığın değerler ram'in zamanlama değerleridir. ne kadar düşük olursa o kadar iyidir. 4'e ayrılır row-active delay---------9 ras-to-cas delay-------7 row-precharge delay------5 cas latency --------2 (numaraları senin verdiğin örneğe göre yazdım) en önemlisi cas değeridir. standart twinmos ram'ler 400mhz'de default cas2.5 (kingstonlar default cas3.0) olarak çalışırlar. ram'in voltajını arttırarak, iyi soğutarak v.s... cas değerini (ve diğer değerleri) düşürmek mümkündür. zaten anakartının bios'unda ram zamanlamaları için expert, aggressive, optimal, turbo v.b.. gibi kalıplar vardır. onlardan da yararlanabilirsin.
bu o/c isini bende ogrenmek istiyorm ama kendime guvenemiyorm.Pek bilgim yok, acaba riske girmem mi gerekiyo yoksa,once birisine yaptrp gormem daha mı iyi olur
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by ancestor</i> <br />bu o/c isini bende ogrenmek istiyorm ama kendime guvenemiyorm.Pek bilgim yok, acaba riske girmem mi gerekiyo yoksa,once birisine yaptrp gormem daha mı iyi olur <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'> aslında ne yaptığnı bilirsen ve fazla abartmazsan risk yoktur. oc işine girmeden önce bikaç gün forumun "overclock, soğutma ve modifikasyon" bölümündeki yazıları inceler ve takip edersen çok faydalı olur.
Teşekkürler andante. Seninle aynı işlemciye sahibiz. Ben gerçi fazla bir artış yapmadım. Kilitlenme falan olduğundan değil de riske girmek istemediğimden 1900mhz'de bıraktım (173*11). Şu an 50 derecede çalışıyor. Oyunlardan çıktıktan sonra bakınca 55'i falan buluyor. Kasanın önünde bir fan var. 6 milyona almıştım :) Bir de işlemcinin standart fanı duruyor. Bu değerler normal midir? Şöyle sorunsuz 2000mhz'e çıkmak istiyorum da nasıl bir işlemci fanı alayım? Çok pahalı olmayanlardan birini önerebilirsen sevinirim? Birde AIDA32 ile bakınca ramin 415mhz'de çalıştığını söylüyor. Bu sorun yaratır mı? Ben sabitleme falan yapmadım.
Stock fanla o.c yapma sorun çıkarıır
bench alacaksan yani kısa süreli stok fan sorun çıkarmaz. amd 2500+ stok fan ile 2400mhz çalıştırabildim.Tabi sıcaklığı ve voltajı hiç sormayın.İkiside uçuyodu.Ama uzun süreli yada günlük kullanım için oc yapacaksan stok fan tavsiye edilmiyor.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by oneex</i> <br />Teşekkürler andante. Seninle aynı işlemciye sahibiz. Ben gerçi fazla bir artış yapmadım. Kilitlenme falan olduğundan değil de riske girmek istemediğimden 1900mhz'de bıraktım (173*11). Şu an 50 derecede çalışıyor. Oyunlardan çıktıktan sonra bakınca 55'i falan buluyor. Kasanın önünde bir fan var. 6 milyona almıştım :) Bir de işlemcinin standart fanı duruyor. Bu değerler normal midir? Şöyle sorunsuz 2000mhz'e çıkmak istiyorum da nasıl bir işlemci fanı alayım? Çok pahalı olmayanlardan birini önerebilirsen sevinirim? Birde AIDA32 ile bakınca ramin 415mhz'de çalıştığını söylüyor. Bu sorun yaratır mı? Ben sabitleme falan yapmadım. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'> heryere yazdım ama burayada yaziim. oc yapacaksan daha doğrusu etkili soğutma istiyorsan fan'dan önce airguide özelliği olan bi aopen h600 kasa alman lazım. ben 2500+'ı 3200+ olarak 1.71v'de cooler master cp5-8jd1f-0l (11$) fan ile çalıştırıyorum. gördüğüm en büyük değer (oyunu kapattıktan sonra) 46 derece idi. günlük kullanımda (müzik, film, internet v.b.) 41-42 derece civarında
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme